La nici o săptămână de la premiera mondială, R.M.N. va fi accesibil și spectatorilor din România începând din data de 3 iunie.
Regizorul Cristian Mungiu, actori și membri ai echipei vor însoți filmul și vor discuta după proiecții cu spectatorii într-o caravană care cuprinde printre altele prezentarea R.M.N. la: Ditrău (3 iunie, Căminul Cultural Kőrösi Csoma Sándor), Cluj-Napoca (4 iunie, Cinema ARTA și Cinema Victoria), Sebeș (5 iunie, Centrul Cultural Lucian Blaga), Alba Iulia (5 iunie, Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina), Târgu Mureș (6 iunie, Palatul Culturii), Sfântu Gheorghe (7 iunie, Cinema Arta), Sibiu (8 iunie, Cinema Ion Besoiu), Zalău (9 iunie, Amfiteatrul din Parcul Central), Oradea (10 iunie, Teatrul Regina Maria), Iași (14 iunie, Cinema Ateneu), Piatra-Neamț (15 iunie, Cinema Mon Amour), Miercurea Ciuc (16 iunie, Cetatea Mikó), Vatra Dornei (17 iunie, Pârtia de schi Veverița), Suceava (19 iunie, Cinema Modern), Arad (22 iunie, Cinema Arta). Programul proiecțiilor se poate găsi pe www.voodoofilms.ro și va fi actualizat constant în urma cererilor primite din țară.
Totodată, filmul intră din 3 iunie și în exploatare în cinematografe în: București, Ploiești, Bistrița, Iași, Suceava, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Oradea, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Satu Mare, Târgu Mureș, Lugoj, Bacău, Botoșani, Buzău, Onești, Pitești, Brăila, Constanța, Galați, Piatra-Neamț, Craiova, Alba-Iulia, Toplița, Târgu Jiu, Arad, Sebeș, Miercurea Ciuc.
R.M.N. este inclus și în cadrul Festivalului Filmului Francez, în secțiunea Regard vers l’Europe / Privire către Europa care celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecţia a 8 coproducţii franco-europene marcante. Proiecțiile R.M.N. vor avea loc în București (3 iunie, Cinema Elvire Popesco), Cluj-Napoca (4 iunie, Cinema Victoria) și Iași (5 iunie, Institutul Francez – Sala Fondane).
Proiecțiile din România vor începe cu o avanpremieră care va avea loc în data de 2 iunie la Sala Palatului din București. Premiera este deschisă publicului, iar cei care își vor cumpăra un bilet în ziua de 1 iunie vor primi un altul cadou. Regizorul, echipa și actorii vor fi prezenți la eveniment, iar după proiecție va avea loc o discuție despre film și întrebările despre lumea de astăzi pe care el le degajă, moderată de către criticul de film Ileana Bîrsan.
Filmul a fost inclus de către publicațiile de cinema în rândul celor care vor marca anul cinematografic. În cronica de după proiecție, Jessica Kiang a notat în Variety că: R.M.N. este “un film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă”.
În Deadline, Todd McCarthy a apreciat că R.M.N. „este un tablou binevenit, rațional, dar încă înfierbântat, despre aspecte ale politicii și prejudecăților europene despre care nu se aude atât de des, cel puțin în Statele Unite. Perspectivele proaspete, din prima linie, despre viața în orașe ca acesta sunt provocatoare și foarte binevenite, chiar dacă filmul posedă în continuare calmul și spiritul de observație al tuturor lucrărilor anterioare ale regizorului”.
Justin Chang a apreciat în L.A. Times că, în contextul unui palmares controversat, filmul „ar fi meritat Grand Prix” (Marele Premiu) în vreme ce în IndieWire, David Elrich noteaza că: „Rareori a căzut arma lui Cehov în mâini mai ferme și mai amenințătoare decât cele ale lui Cristian Mungiu, […] autorul gestionând cu mână sigură o tensiune crescândă care îți urcă ca un nod în gât, doar că data aceasta se extinde în rândul unei întregi comunități dintr-un sat multietnic din Transilvania. […] Există o eleganță rară în felul în care Mungiu stabilește istoria acestui loc și diviziunile sale culturale, aducând în discuție totodată efectele globalizării în țările Uniunii Europene […] Și da, filmul este cu mult mai entertaining decât pare din descriere”.
Ca urmare a primirii avute la Cannes, a criticilor și reacțiilor preponderent favorabile și de regulă polemice, R.M.N. a fost bine primit și de distribuitori, fiind achiziționat spre difuzare pâna la încheierea festivalului în peste 40 de țări : Franța (Le Pacte), SUA și Canada (IFC Films) Italia (BIM), UK (Picturehouse), Belgia, Olanda, Luxemburg (September), Elveția (Cineworx) Spania (Caramel Films & B.Team), Grecia (Spentzos Film), Portugalia (Lusomundo), Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda (Njuta Films), Polonia (Gutek), Ungaria (Cirko), Bulgaria (Beta), Cehia (Film Europe), Letonia, Estonia, Lituania (Kino Pavasaris), Ex-Iugoslavia (MCF), Israel (Lev Cinemas / Shani Films), Turcia (Bir), Peru, Bolivia, Ecuador (Cineplex), Brazilia (Pandora), America Centrală (Cineplex), Taiwan (Light Year), Hong Kong (Edko), China (HisHow).
Avanpremiera filmului în România va avea loc pe data de 2 iunie la Sala Palatului din București de la ora 19:00 și este deschisă publicului.