R.M.N., cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu, va avea o proiecție specială sâmbătă, 11 iunie, de la ora 22:00, la Pata Rât din Cluj-Napoca. Actorii József Bíró și Csilla Varga, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, vor fi prezenți și vor purta o discuție cu publicul. Proiecția este deschisă celor care locuiesc în zona, dar la ea au fost invitați și muncitorii asiatici care lucrează pe platforma de la Jucu. Filmul va fi subtitrat în limbile română, maghiară și engleză.

„Ne bucurăm că putem aduce acest film mai mult decât relevant pentru comunitățile marginalizate ale Clujului. Consider că faptul că o să proiectăm filmul în mijlocul ghetoului este un gest necesar, în cheia înțelegerii, dialogului deschis și a justiției sociale” ne-a transmis István Szakáts, președinte AltArt.

Pata Rât este o zonă marginalizată a municipiului Cluj-Napoca, „profund deprivată în ceea ce privește criteriile de capital uman, ocupare și locuire”. Proiecția este organizată cu sprijinul Fundației AltArt pentru Artă Alternativă.

Ideea proiecției s-a născut după participarea regizorului Cristian Mungiu în emisiunea radio a postului Radio Pata, desfășurată după primele proiecții de la Cluj-Napoca, din 4 iunie. La emisiune au participat reporterii Linda Zsiga și Alex (Pepe) Fechete din partea Pata Rât.

Caravana R.M.N. a început la Ditrău, după care a însoțit proiecțiile filmului și în Cluj-Napoca, Sebeș, Alba Iulia, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Sibiu. Următoarele proiecții în zonă vor avea loc la: Zalău (9 iunie, Amfiteatrul din Parcul Central), Oradea (10 iunie, Teatrul Regina Maria) și Miercurea Ciuc (16 iunie, Cetatea Mikó).

Începând cu data de 14 iunie, echipa va însoți proiecțiile filmului și în orașe din Moldova, după cum urmează: Iași (14 iunie, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” Ateneul din Iași), Piatra-Neamț (15 iunie, Cinema Mon Amour), Vatra Dornei (17 iunie, Pârtia de schi „Veverița”), Suceava (19 iunie, Cinema Modern – Teatrul „Matei Vișniec”), Galați (20 iunie, Cinematograf “Ioan Manole”), Bacău (24 iunie, Teatrul de Vară „Radu Beligan”), Vaslui (25 iunie, Teatrul de Vară).

Proiecțiile filmului au fost urmate de discuții și au suscitat un viu interes în rândul spectatorilor:  „Venisem să apăr onoarea Ditrăului, dar mi-am dat seama că nu am de ce să mă simt lezată” – a declarat o spectatoare (citată de Libertatea) după prima proiecție ce a avut loc la Ditrău, prezentare care a fost urmată de o lungă discuție cu publicul. După proiecție, alți spectatori au opinat că: „România avea nevoie de un film ca acesta”; „Mi-a plăcut foarte mult filmul şi mi-a plăcut că ne-a lăsat fiecăruia libertatea de a înţelege, din punctul lui de vedere şi prin prisma lui, realitatea aşa cum o simte” a mărturisit Ionela Tudor (citată de Agerpres).

„Mie mi se pare cel mai poetic (n.r. film al lui Cristian Mungiu) – de o poezie viscerală în vânt și tăișul unor momente, dar și de o blândețe rară în muzicalitatea și grația altora” – a fost comentariul Ana Mariei Onisei.

Corina Șuteu, fost ministru al Culturii și promotor al Cinematografiei române în străinătate a opinat că: „Este filmul lui Cristian Mungiu care mi-a plăcut cel mai mult, în sensul în care m-a interesat cel mai mult. Este filmul care îl exprimă cel mai mult pe Cristian Mungiu – reflectând combinația de gândire intelectuală, simțire, sensibilitate, atitudine. Este filmul în care are cel mai mult curajul să fie el însuși. Este un film care trebuie văzut de mai multe ori, are foarte multe aluzii, are o structură de pânză de păianjăn. Pentru că este lucrat în detaliu, tocmai asupra ideilor, simbolurilor, e foarte important să ajungi să guști asta pe trepte, ca să simți toate gusturile, pentru că e făcut cu mare precizie și rafinament”.

Victor Rebengiuc: „Am văzut un film extraordinar, un film cu greutate, cu probleme importante de care ne izbim și cărora nu le-am găsit rezolvare. Mi-a plăcut în totalitate. Este un film al zilelor noastre, un film în care te regăsești. Filmul asta face, pune întrebările, iar răspunsurile trebuie să le căutăm noi, fiecare. E un film remarcabil și-l felicit pe Cristian Mungiu pentru munca depusă”, a spus acesta.

Dana Rogoz: „Am recunoscut absolut fiecare replică, fiecare opinie din sala căminului cultural al satului. Mi s-a pus un nod în gât, din ăla de plâns, dar mai mult de neputință, când simți că vrei să fugi, dar nu știi unde, căci nu mai crezi că altundeva ar putea fi altfel” a mai spus actrița.

Însuși titlul filmului a căpătat interpretări diferite. Dacă, de regula, spectatorii au presupus ca este vorba de o radiografie a societatii de astazi si a comportamentului nostru, totusi, la Cannes R.M.N. era văzut ca fiind un titlu care face trimitere spre România. La Ditrău insa el a fost interpretat ca fiind un acronim pentru Români, Maghiari și Nemți, la Sebeș s-a considerat că ar veni de la numele personajelor din film și că ar semnifica mai degrabă Rudi, Matthias și Noi, în vreme ce pentru alți spectatori, el este un îndemn pentru A RĂMÂNE – și a încerca să schimbăm ceva din societatea românescă de astăzi.

R.M.N. poate fi văzut în continuare și în sălile de cinematograf din țară, în orașele: București, Ploiești, Bistrița, Iași, Suceava, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Oradea, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Satu Mare, Târgu Mureș, Lugoj, Bacău, Botoșani, Buzău, Onești, Pitești, Brăila, Constanța, Galați, Piatra-Neamț, Craiova, Alba-Iulia, Toplița, Târgu Jiu, Arad, Sebeș, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț.

Distribuitorul Voodoo Films poate fi contactat la contact@voodoofilms.ro de către toți cei interesați să organizeze o proiecție în orașul lor – indiferent dacă în localitate mai există sau nu o sală de cinema.

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.