Notebook-uri subțiri și ușoare pentru cei care călătoresc și lucrează în regim Office, laptop-uri pentru utilizări multiple și laptop-uri mari și grele pentru gamerii care se deplasează. Cam astea sunt categoriile principale când vorbim de laptop-uri gândite pentru a le putea lua cu tine când pleci sau călătorești, fie urban fie peste mări și țări, în păduri, pe nisip sau în vârf de munte.

Acer vine însă cu un concept, nu nou, dar mai rar întâlnit, și anume laptop-ul urban ransforsat în așa fel încât să fie utilizat și în medii mai dure, fie ele exterioare sau interioare. Mai exact este vorba de Acer ENDURO Urban N3 pe care abia așteptăm să dăm cu el de pereți și să-l băgăm sub apă! Glumesc, bineînțeles. Haideți să vedem despre ce e vorba!

Pachet

Acer Enduro N3 nu vine într-o cutie de oțel care e adusă cu basculanta, din contră, vine ambalat într-o cutie de carton tare, de mici dimensiuni, care nici măcar nu are un mâner ci doar un sticker unde sunt codurile de bare și informații tehnice, iar înăutru găsim, într-un cofraj de carton, laptopul într-un fel de pungă de material textil, un Set Up Guide și un certificat de garanție internațional, sigilat. Cablul pentru alimentare la priză și bateria cu cablul care vine montat la laptop sunt într-o cutiuță separată, de carton.

Aspect

Dacă ambalajul nu te face să ai mari așteptări, ei bine când scoți laptopul din “cioropel” atunci îți schimbi părerea căci dai de ceva construit sau ransforsat așa cum e normal să fie. Cu culori urbane precum kaki – pe capacul spate, unde se află și sigla Enduro, iar suprafața are niște striații imitând cumva tabla și gri în partea de jos, cea cu tastatura, Enduro N3 arată… rezistent.

Colțurile sunt acoperite cu un material cauciucat, tare, negre și se observă nituri… portocalii. Pe latura mare din spate este vizibil, înspre stânga, un radiator, iar pe latura din față avem pe centru o mică zonă unde putem pune degetul pentru a ridica display-ul.

Toate porturile, și de pe latura mică din stânga și de pe cea din dreapta, sunt protejate de ușițe glisabile din plastic tare, pe fiecare zonă fiind ștanțate simbolurile porturilor pe care le ascunde și protejează. În partea stângă avem portul pentru alimentare la curent, HDMI și două porturi USB, dintre care unul și cu funcție de alimentare, un port USB-C, cititor de carduri SD și jack pentru căști și microfon, iar pe latura opusă avem încă un port USB, LED-urile de stare (baterie și activitate) și Kensigton Lock-ul.

Balamaua este foarte rigidă și se ridică greoi display-ul (nu merge cu o singură mână), dar odată ce l-ai deschis se observă că acesta are o ramă destul de lată (bezels), se vede camera web sus, pe centru, iar jos avem sigla argintie, Acer care, sub ea, sunt microfoanele și se observă un picioruș de cauciuc.

Pe partea de interacțiune avem o tastatură QUERTY iluminată, fără Numpad și sub ea este un TouchPad cu butoanele pentru click-uri sub acesta. În stânga TouchPad-ului avem stickere pentru intel Core i7 și Nvidia, iar în dreapta un sticker cu 5 dintre funcțiile deosebite ale lui Acer ENDURO Urban N3. Deasupra tastaturii, pe ccentru, avem scris cu gri “ENDURO Urban”.

Pe partea de jos, 5 piciorușe de cauciuc sunt împărțite în 2 mai mari, în partea din spate, două mai mici în partea din față și unul mic aproape pe centru. Acolo se observă și găurica pentru Baterie, stickerele cu codurile de bare și cel de validare a sistemului de operare, Windows, iar acel radiator despre care vă spuneam că se observă pe latura din spate continuă și aici. În partea dinspre față, avem două difuzoare, iar în toate colțurile sunt orificii cu simbolul de scurgere a apei de la tastatură (IP53).

Per total, ENDURO N3 arată foarte bine, e ransforsat și pare pregătit să înfrunte cele mai rele condiții… urbane.

Tehnic

ENDURO N3 are dimensiunile 21.95x351x245mm și cântărește 1.85 kg și după cum vă așteptați, este construit pentru a rezista în medii dure, având certificările militare standard (MIL-STD 810H) pentru a rezista la aproape orice lucruri aruncate în el, design-ul fiind unul rezistent la apă al porturilor I/O, difuzoarelor și butoanelor și chiar și ventilatorul este rezistent la apă având un sistem scurgere unic, certificarea IP53 garantând că acest laptop este rezistent nu numai la apă ci și la praf. Dispozitivul dispune de un tratament cu argint ionic pentru protecția antimicrobiană a carcasei, a suportului tactil, a butoanelor și a altor elemente.

Procesorul este un intel Core i7-1165G7 @ 2.80 GHz, cu 16 GB DDR4 și SSD de 1TB. La conectivitate are Bluetooth 5.0, Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax și dispune de cititor de carduri SD și port HDMI, 3x USB 3.2 Gen 1 de tip A și 1x USB 3.2 Gen 2 de tip C, difuzoare stereo și port jack pentru căști audio și microfon. Are difuzoare stereo, microfoane și cameră web HD, tastatură iluminată și touchpad multitouch, iar bateria este Litiu Ion (Li-Ion) cu 3 celule (13 Ore conform Acer).

Display-ul IPS este de 14 inch, este protejat de sticla antimicrobiană Corning Gorilla Glass, suportă rezoluția maximă 1920 x 1080 pixeli și dispune de placă grafică accelerată NVIDIA GeForce MX330 cu 2 GB video dedicați, dar și o placă intel Iris Xe Graphics.

Testare

Să-nceapă “Aventura Urbană”! Probabil vă așteptați să fi supus Urban N3 la teste precum căzături, aruncări în piscină și lansări de pe zgârie nori, dar nu am ajuns (încă?!) la nivelul în care să putem duce testele produselor cu adevărat la extrem. Avem însă câteva clipuri care ne prezintă laptopul în medii urbane grele care să vă lase o impresie despre enduranța lui N3:

Precum un trailer cu cele mai crude faze din filmul care urmează să apară la cinema, am început direct cu partea de enduranță prin acele clipuri ale “experților din laboratoare”, așadar rămânem la această categorie. În mână, Urban N3, la prima vedere, chiar pare un laptop ranforsat, solid, realizat dintr-un plastic tare, cu un capac cu o textură ca de tablă, cu onduleuri și colțuri cauciucate. Nu e nici foarte greu, dar nici ușor nu este. Ridici capacul (cu două mâini, căci doar cu una nu merge) a căror balamale sunt rezistente și e nevoie de un picuț de forță pentru a-l deschide.

ENDURO Urban spune practic cărei categorii de utilizatori i se adresează și aceștia sunt cei care lucrează în mediu urban, în condiții mai grele. Faptul că este rezistent la praf și apă și are acele găurele de disipare a apei, în caz că se scurge pe tastatură, spune destule, iar colțurile cauciucate ar trebui să țină laptop-ul intact la căzături. Porturile acoperite cu capace de cauciuc completează factorul de rezistență și plasticul rezistent, dar și culoarea, spun Urban N3 e gata de luat “pe teren”.

Display-ul e spațios și nu foarte lucios și are unghiuri largi de vizualizare, iar rata de contrast/luminozitate maximă asigură utilizatorul să vadă ce se întâmplă chiar și în condiții de soare direct.

Difuzoarele stereo sunt foarte micuțe și plasate dedesubt, dar chiar și așa, se aud… decent. Playlist-ul Spotify sună mai bine, însă, cu niște căști bune fie prin portul jack, fie prin Bluetooth.

Performanțele sunt decente și ele, având în vedere pentru ce gen de utilizatori e construit. Placa accelerată ajută la aplicații care necesită așa ceva, iar procesorul și memoria RAM sunt îndeajuns cât să asigure o utilizare fluentă a sistemului de operare Windows 10 cu compatibilitate Windows 11, dar și a aplicațiilor de tip office și chiar și a celor de editare video/audio casual. Chiar și jocurile din Microsoft Store funcționează bine, deci în pauză, utilizatorul “urban” poate servi o porție de entertainment.

Camera Web și microfonul încorporat ajuntă în comunicarea de tip videoconferință, iar multitudinea de porturi de conectare îți permite să încarci alte device-uri mobile, să faci transferuri rapide pe medii de stocare externe și poți conecta o pereche de căști cu microfon dacă dorești.

Rețeaua wireless se descurcă bine și ea, pe o conexiune DIGI (1G) obținând “scoruri” bune la transfer, ceea ce asigură, de asemenea și o experiență de streaming de jocuri/audio/video bune. Iată cât am obținut la speed test:

Tastatura este confortabilă și responsive la utilizare, la fel și TouchPad-ul și m-am obișnuit rapid să-l utilizez, distanța între taste fiind decentă cât să-mi ofere o tastare fără probleme și noaptea o iluminare discretă. TouchPad-ul cu butoanele sale “fizice” a fost un pic mai greoi de obișnuit, în ultima perioadă fiind folosite la laptopuri/notebook-uri butoanele tactile sau “ascunse” sub TouchPad.

La testul de benchmarking PC Mark am obținut (pe baterie) un scor acceptabil, la fel și  la Novabench (pe baterie și pe curent):

La utilizarea de tip Office, social media sau pur și simplu browsing, Urban N3 se descurcă foarte bine și în ajutorul utilizatorului vine Acer Control Center de unde poți urmări ce se întâmplă cu sistemul.

Mai multe detalii tehnice aflați din câteva progrămele ajutătoare:

Bateria rezistă în jur de 4 ore la o utilizare normală, setare în modul performance, dar dacă te bagi la lucruri grele precum gaming sau aplicații care necesită accelerarea grafică, timpul bateriei scade. În orice caz, reumplerea bateriei se face relativ rapid prin încărcătorul din pachet.

Îmi place că Acer diversifică gama produselor sale și după ce ne-a adus recunoștința pentru cele sustenabile și prietenoase cu mediu, cele de gaming merg într-o direcție foarte bună, iar cele dedicate segmentului Office devin din ce în ce mai subțiri, ușoare și foarte portabile și cei care lucrează în condiții urbane dificile au și ei partea lor de bucurie.

Concluzie

Urban N3 m-a surprins plăcut cu un design interesant, elemente de rezistență incluse care par funcționale (nu am putut testa noi acest aspect), dar și performanțe bune pentru utilizatorii de tip Office și cu bonus pentru pauzele de entertainment.

Acer ENDURO Urban N3 se comercializează la un preț de aproximativ 5.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.