Ascultă acest articol


Cât de mult contează spațialitatea când e vorba de sunet în jocuri? În competiții eSports sunetul este un element atât de important încât poate face diferența între o victorie și o înfrângere. Sunetul este important și în jocurile de campanie, iar spațialitatea acestuia aduce jucătorul mai aproape de experiența de joc.

Cine nu a auzit de Razer?! Ei bine, Razer Kraken Ultimate este un instrument de nelipsit jucătorilor atât amatori cât și cei de jocuri competitive fie ele de acasa sau eSports și vom parcurge împreună acest articol în care am să descriu experiența mea cu aceste căști de gaming și cum am ajuns la această concluzie. Căștile pe urechi! Începem!

Pachet

Negru și verde “fosforescent” sunt culorile Razer pe care le vedem atât pe ambalaje cât și pe produsele lor de gaming așadar ne așteptam ca și pentru Kraken Ultimate să vedem acest lucru, cel puțin în cazul cutiei de carton cu agățătoare din material textil de agățat la raftul magazinelor retail. Cutia are lateralele versi cu logo-ul Razer, denumirea modelului plus codurile de bare și informații despre conținutul pachetului, specificațiile tehnice, sistemul necesar pentru utilizarea căștilor și cele 5 “highlight-uri” ale acestui model și anume:

  1. THX Spatial Sound
  2. Active Noise-Canceling Microphone
  3. Aluminium and Steel Construction
  4. Eyewear-Friendly Cooling Gel Cushions
  5. Custom-Tuned 50MM Drivers

Părțile din față și spate sunt negre și pe față avem o imagine cu căștile, siglele THX și Razer Chroma RGB, logo-ul și denumirea modelului și 3 dintre specificațiile scoase în evidență, menționate și mai sus. Pe latura din spate avem imagine cu căștile și o schemă, de asemenea cu acele highlight-uri menționate plus tagline-ul:

MAKE SOUND YOUR WEAPON

Deschidem capacul cutiei și observăm că pe partea de sus, în interior avem un strat de buret, iar în cutie e un cofraj din plastic tare în care sunt căștile cu cablul USB cu căpăcel. În partea de jos, sub un cartonaș cu tag-ul FOR GAMERS. BY GAMERS. avem un ghid rapid de utilizare și un mesaj către client din partea Co-Fondatorului, CEO și Director de Creație al Razer, Min-Liang Tan.

Aspect

În seria Kraken sunt mai multe modele printre care și Pro și Ultimate, fiecare cu mici modificări fie la culoare fie la performanțele de ordin tehnic. Dacă celelalte modele includ și variante de culoare de acel verde tipic Razer, Ultimate combină culoarea negru și un gri închis și materiale precum aluminiu și oțel, cu cupe rotunde și un cablu acoperit cu material textil la capăt cu USB protejat de un căpăcel de plastic.

Bentița are ștanțată brandul pe exterior, iar pe interior avem o zonă moale pentru confort la purtare. Cupele se unesc cu bentița printr-un sistem reglabil de oțel, gradat, și pe exterior au o plasă metalică sub care strălucește RGB-ul. Pe centrul cupelor, în exterior e sigla Razer, iluminată și ea, iar pe interior avem o pereche de pernuțe cu gel foarte confortabile. Căștile sunt de tip over-ear.

Din cupa stângă iese un microfon reglabil cu LED în vârf și se observă și microfonul pentru anularea zgomotului de fundal. Tot pe cupa stângă avem și butonul pentru spațialitatea sunetului / THX și o rotiță analog pentru volum. Din cupa stângă pornește și cablul.

Tehnic

Cu o greutate de 390 g, confecționat din materiale de calitate precum oțel, aluminiu, spumă cu memorie (bentiță) și piele, Kraken Ultimate are driveri de 50MM (“custom-tunned”) acoperiți de pernuțe cu gel și un microfon unidirecțional retractabil, care poate fi întreptat/îndoit după plac și e echipat cu un LED multicolor. Microfonul când e băgat complet în cupă se comută pe Mute. Un microfon pentru anularea zgomotului de fundal (Active noise-canceling) este integrat în cupa stângă.

Pe cupa stângă se află potențomentrul pentru volum, butonul pentru THX Spatial și căștile vin cu suport Razer Chroma RGB.

Cablul are o lungime de 2 metri și este (braided) acoperit cu material textil și se conectează la PC la portul USB.

Testare

Kraken-urile de față nu au cum să nu te impresioneze pornind de la aspect și până la fișa tehnică, suportul de administrare oferit strict prin aplicația dedicată Razer Synapse extinzând capacitățile și experiența de utilizare.

În mână, Kraken Ultimate nu se simt foarte grele deși aluminiul și oțelul din sita de pe cupe și din cadrul cu bentița și cupele, e normal să-i aducă o greutate mai mare, rezistența fiind un aspect important în cazul acestor căști. Culorile sunt standard alese, spre deosebire de verdele Razer utilizat la celelalte modele și personal mi se pare mai OK așa, RGB-ul aducând elementul de asortare cu celelalte accesorii/periferice.

Bentița are pe interior o zonă moale care se simte foarte bine la purtat și nu încălzește scalpul la sesiuni mai lungi de joacă sau în temperaturi mai ridicate. Bentița se continuă cu un sistem de prindere al cupelor care nu oferă o flexibilitate mare acestora, dar există atât cât să se poziționeze bine și confortabil pe cap.

Cupele sunt rotunde, în exterior cu acea sită pe care avem centrată sigla și sub care se află zona RGB cu explozia ei de culori. În interior, “burețeii” umpluți cu gel (conform Razer) sunt ca niște covrigei confortabili care acoperă perfect urechea. Cu toate acestea un lucru este clar, Kraken Ultimate sunt confortabile și de la prima vedere dau impresia de rezistență datorită materialelor de calitate folosite.

Cablul este învelit într-un material textil (braided) și vine cu mufa USB acoperită cu căpăcel pentru un transport curat în deplasări, un lucru minor dar de admirat la acest produs plus acel sistem cauciucat de prindere a firului la dimensiunea care ți-o dorești (lungimea maximă este de 2 metri).

Controlul se face aproape exclusiv prin aplicația dedicată, pe cupa stângă fiind prezente doar un buton pentru activare/dezactivare THX Spatial Sound și o rotiță analog de volum, lângă care se află și un LED de stare. Putem lua în socoteală ca fiind un fel de buton și microfonul retractabil, care odată băgat în cupa stângă, se aude un click și se dezactivează. Scos de acolo se activează.

Microfonul retractabil este destul de maleabil pentru a fi poziționat la ce distanță dorești de gură și în vârf are un LED de stare. Și după cum spuneam, odată băgat înăuntru microfonul se dezactivează, iar când îl scoți se activează. Tot pe cupa stângă se observă un microfon integrat folosit pentru “Active Noise-Canceling“. Teste am făcut prima dată prin aplicații de tip videoconferință și rezultatele sunt foarte bune, participantul la discuție auzindu-mă clar și fără alte interferențe, iar faptul că aceste căști au certificare Discord spune tot, în cazul jocurilor. În jocuri, conversațiile cu coechipierii se aud excelent și ei pe mine la fel.

Practic nu ai cum să ai așteptări de la RGB-ul produselor Razer căci se știe că este calitativ și are suport Razer Chroma RGB, controlul amănunțit și extins fiind tot prin aplicația Razer Synapse 3 (v3.7) de unde poți face multe modificări. Configurări se pot face și la categoria de sunet unde ai acces la volum, egalizatoare, profiluri, editări pe partea vizuală RGB și poți extinde funcționalitatea cu module. Kraken Ultimate are suport pentru comenzi vocale ceea ce înseamnă că Alexa are prioritate și i-am și instalat modului, configurat și-i poți da comenzi prin Windows 11 să dea volumul mai tare/încet sau să facă modificări la iluminare, printre altele. Tot prin aplicație poți instala și o platformă dedicată gaming-ului (Razer Cortex) cu suport Battle.Net, Origin, Ubisoft și Steam și-ți scanează jocurile instalate și-ți poți configura profilul audio în funcție de fiecare joc găsit. De asemenea, ai shortcut-uri în bara de Windows pentru comutare rapidă între profilurile existente și cele custom făcute de tine. Rapid și util. Nu, nu uităm de elefantul din cameră, suportul THX care aduce spațialitate sunetului și o experiență de joc mai intensă.

Toate acestea nu ar valora mai nimic dacă sunetul nu ar fi bun de ceva, dar nu este cazul căci Kraken Ultimate livrează după așteptările gamerilor, un sunet de volum ridicat, claritate, iar acel suport THX împinge și mai mult calitatea sunetului redat. Recunosc, însă că, la prima montare la PC-ul meu de gaming redarea sunetului nu impresionează, dar odată ce ai activat aplicația și umblii la parametri, egalizator și toate cele, rezultatul este excelent.

Jocurile sună mai bine cu Kraken Ultimate? Da!

Jocurile sună mai bine cu Kraken Ultimate? Da! Cu profiluri făcute pentru jocurile competitive sau cele de campanie, Kraken excelează la acest capitol. Conversațiile cu coechipierii sunt fără pată, iar atunci când vrei să intri cu totul în joc, activarea THX se asigură că auzi fiecare pas și frunză uscată călcată de inamic și te poți concentra mai bine la gameplay. În teste am băgat și Diablo Immortal și Ressurected, God of War, Warcraft III Reforged și Syberia: The World Before – detectate automat de Cortex plus Resident Evil Village, Control, Tob Raider, Outraiders, Death Stranding și Command & Conquer Red Alert Remastered. O parte dintre ele le-am testat chiar și prin aplicația GeForce NOW RTX 3080, iar rezultatele – din punct de vedere al sunetului, au fost excelente.

Și filmele, serialele și clipurile se aud tare și clar cu Kraken Ultimate și dacă există și cu cât calitatea audio a fișierelor video este mai mare cu atât mai mișto se aud pe căști, cu THX pe ON. Netflix și Disney+ au conținut cu sunet de calitate, Amazon Prime Video vine și el cu astfel de suport, dar și HBO MAX. De asemenea, muzica, melodiile din playlist-ul Spotify – după mici reglaje la egalizatorul din Synapse, sună foarte bine și ai libertatea să-ți faci singur profil chiar și în funcție de stilul muzical preferat.

Am zis să merg și mai departe cu testarea și am încercat Kraken și pe PS5 și cu ajutorul unui adaptor USB – USB C și la Switch Lite respectiv la smartphone-ul din dotare și o tabletă și căștile au funcționat, mai puțin în cazul consolei Nintendo. Este limpede că au fost realizate pentru utilizare la PC (laptop gaming) și asta datorită aplicației.

Concluzie

Cu Kraken Ultimate, Razer asigură jucătorilor amatori și profesioniști o experiență audio de gaming de calitate plusând, pe lângă, acel RGB cu care ne-a obișnuit la produsele sale, cu un sunet spațial excelent prin suportul THX, o rezistență îndelungată a produsului prin materialele utilizate, confort sporit și un aspect plăcut.

Razer Kraken Ultimate se comercializează la un preț de aproximati 450 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.