În ultima perioadă am tot încercat să pun mâna și să testez cât mai multe căști wireless over-ear fiind în căutarea celor mai bune dintre ele și după mai multe modele testate de la mai multe branduri cred că am găsit căștile perfecte (?)!
am găsit căștile perfecte (?)
Înainte să mi se propună de către Sony să testez Sony WH-1000XM5, văzusem recenzii ale jurnaliștilor internaționali în care spuneau că aceste căști sunt foarte bune așadar așteptările erau mari. Clipa a sosi, am primit căștile în versiunea gri deschis (Argintiu Platină) și precum un copil care-și desface cadoul de Crăciun (excepție că nu este un cadou) am trecut la testare.
Pachet
Întotdeauna am fost de părere că niște căști profesionale cu sau fără fir, fie ele de gaming, pentru muzică, DJ, sau pur și simplu casual, ar trebui să aibă o husă, cutie ceva pentru transport/protecție, iar Sony dă peste nas concurenței cu ceva deosebit.
Învelită de o bandă de carton alb, care să dă jos la prima utilizare, ambalajul XM5 este din carton gri cu margini rotunjite realizată din materiale reciclate, iar pe el e ștanțat numele de serie. Pe acea bandă de carton sunt imagini cu căștile și sunt menționate câteva informații despre produs, respectiv că au suport 360 Reality Audio, Hi-Res Audio, Bateria ține 30 de ore, Noice Canceling și au suport pentru asistenții vocali Siri, Alexa și Google.
Cutia de carton gri, care are o agățătoare în partea de sus, pentru rafturile magazinelor retail, se deschide și ajungem la o cutie cu o formă rotunjită dintr-un material tare și plăcut la atingere și un fermoar cu cheiță aurie pe care e ștanțată sigla Sony. Cutia servește atât pentru protecție la transport cât și pentru depozitare. Cutia are un șnur argintiu pentru agățare, iar de el e prinsă o cutiuță de carton unde sunt un cod de încercare pentru 360 Reality Audio, un ghid de utilizare tradus în mai multe limbi și un certificat de garanție europeană. În cutie, care are un mic compartiment cu capat unde avem cablu de încărcare USB – USB-C și unul audio jack (1,2 m), sunt căștile.
Aspect
XM5 are o bentiță rotundă cu o parte moale în interior, unde se mulează pe cap și cupele se pot regla la dimensiuni. În dreptul cupelor, pe interior sunt marcate pozițiile cupelor de montare pe cap Stânga/Dreapta, cu simboluri de culoare portocalie. Pe cupa din dreapta avem portul USB-C pentru încărcare, iar pe cupa din stânga avem un buton multifuncțional NC/AMB și unul pentru Power și Bluetooth. Interiorul cupelor au bureți moi care acoperă perfect urechile. Cu ajutorul panoului tactil de pe cupă poți reda sau întrerupe muzica, sări peste melodii și bineînțeles poți schimba volumul. Pe cupe se află și un LED de stare și microfoane, inclusiv pentru anularea zgomotului de fundal, dar și pentru comenzile pentru asistenți vocali suportați. Cupele pivotează ușor în mai multe direcții.
Tehnic
Cu o greutate de 250 g, XM5 sunt disponibile în două variante de culori, cele testate, Argintiu Platină și negre și sunt de tip închise (over-ear), dinamice și dispune de două butoane pentru Power/Bluetooth respectiv NC/AMB plus senzor tactil multifuncțional.
Căștile sunt wireless și funcționează prin Bluetooth 5.2 pe o rază de 10 metri de la receptor, pe o bandă de 2,4 GHz. Încărcarea se face prin cablul USB-C – USB din pachet, bateria are o autonomie de 30 de ore (NC activat), 40 de ore (NC dezactivat) pentru redarea muzicii și de 24 de ore (NC activat) și 32 de ore (NC dezactivat) pentru comunicare continuă. O încărcare de trei minute a bateriei oferă 3 ore de redare audio și o încărcare completă durează 3.5 ore (conform Sony).
Difuzoarele sunt de 30 mm cu magneți Neodim realizate dintr-un material compozit din fibră de carbon și oferă suport pentru anularea zgomotului de fundal mulțumită tehnologiei Auto NC Optimizer (HD QN1) plus funcție ambientală. XM5 acceptă High-Resolution Audio și High-Resolution Audio Wireless și suportă funcția LDAC și 360 Reality Audio. Pentru NC, dar și pentru comenzile vocale (Siri, Alexa și Google) se folosesc 4 microfoane încorporate în cupe. Căștile dispun de un senzor capacitiv care oprește redarea atunci când nu sunt purtate și reiau redarea atunci când sunt puse la loc pe urechi.
Testare
Dacă aspectul este absolut superb (deși prefer mai mult varianta de culoare neagră), iar “pe hârtie” specificațiile tehnice sunt impresionante, a sosit momentul să trecem la testare!
În mână, XM5 la cele 250g ale sale, par de jucărie. Sunt foarte ușoare și odată ce le pui pe urechi e ca și când ți-ai scufunda capul într-o pernă foarte moale. După câteva ore de purtat efectiv uiți că le ai pe cap. La atingere se simt super pentru că vorbim de materiale de cea mai bună calitate care combină pielea, fibra de carbon și plasticul într-un mod absolut armonios.
La prima întâlnire tinzi să crezi că sunt fragile, fiind atât de ușoare și finuțe, dar vă spun că nu e cazul să vă speriați. Sunt rezistente, cu o bentiță subțire și comod de purtat datorită interiorului moale, care integrează și un sistem de culisare gradată pentru cupe pentru a se potrivi perfect formei capului purtătorului.
La interior cupele au o mărime potrivită și acoperă perfect urechea, la interior gogoșelele din jurul acesteia fiind foarte foarte comode, iar la exterior avem panoul tactil foarte resposive și multifuncțional, mufa jack, cele două butoane multifuncționale pentru Power/Bluetooth și NC/AMB și pe cealaltă cupă portul USB-C pentru încărcare. Te obișnuiești, de asemenea, repede cu controlul lor.
Mi-a plăcut și modul de conectare rapidă, atunci când le dai drumul la Bluetooth, device-urile din împrejurimi afișează o notificare cum că sunt disponibile XM5 și te redirectează să intalezi aplicația dedicată. Simplu și rapid. Aplicația Sony | Headphones Connect a ajuns la la versiunea 9.1.0 (Android) și se descarcă gratuit și se instalează, iar după ce este detectat XM5 începe configurarea. Butoanele și zona tactilă de pe căști se poate reconfigura din aplicație, tot acolo putând crea un fel de profil dedicat în funcție de forma urechii și să modifici mai mulți parametri precum scurtături tactile rapide de control ale aplicației Spotify, egalizator și asistenții vocali, printre multe altele:
Calitatea sunetului mi-a întrecut așteptările chiar și așa, în mod standard, dar când dai drumul și la aplicație și modifici tu pe acolo, situația devine și mai bună. Am testat și o perioadă trial pentru 360 Reality Audio care aduce spațialitate sunetului, acesta simțindu-se cel mai bine în cazul urmăririi de filme cu suport pentru așa ceva, dar și jocuri. Sunetul este foarte clar și poți să-ți setezi tu cum vrei înaltele și joasele (bașii), dar e o opțiune și pentru a scoate mai mult vocea în evidență și-ți poți face profiluri pentru ce vrei tu (muzică, filme, jocuri, etc).
Apelurile audio se aud impecabil, iar funcția NC chiar izolează bine zgomotul exterior, existând însă și opțiunea de Ambiental. Muzica de pe Spotify (căștile includ o zonă dedicată controlului rapid tactil prin aplicație) este o adevărată plăcere de ascultat pe XM5 cu un sunet bogat, curat, la cea mai bună calitate, cât despre sunetul din filmele de pe Blu-ray, respectiv din serviciile de streaming precum Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, Disney+ și YouTube, atâta timp cât au suport pentru un sunet de calitate, XM5 livrează la rândul său o experiență auditivă de cea mai bună calitate.
“experiență auditivă de cea mai bună calitate”
Le-am conectat atât la smartphone, tabletă, laptop de office și de gaming, TV, PC și consolele Switch Lite și PlayStation 5 și la cele din urmă, jocurile se aud fantastic, fie direct fie prin aplicații de genul GeForce NOW RTX 3080. Conectarea se face rapid și poți comuta după plac între mai multe device-uri cu care au fost împerecheate căștile, iar raza de acoperire e într-adevăr undeva până la 10 metri de device-ul Bluetooth la care sunt conectate căștile.
Bateria, credeți sau nu, am uitat complet de ea. Am uitat că nu am fir, am uitat că le am pe cap și pur și simplu m-am bucurat de sunetul redat, indiferent de activitate. Să spun, cam la 3 zile de utilizat câteva ore bune/zi, am primit mesajul de baterie pe terminate, iar odată conectat pentru încărcare, aceasta se face relativ repede, în jur de 3 ore cam cum precizează și producătorul.
Cutia de transport mi se pare foarte mișto, nu e nici foarte mare, e elegantă, are acel buzunar intern unde să stochezi cele două cabluri și pentru că tot am pomenit de cabluri, am făcut chiar și o probă prin cablul jack și se aud bine și pe acolo, dar cum USB-C-ul și Bluetooth-ul primează când e vorba de conectare la device-uri mobile, cablul “jack” are zile numărate.
Compatibilitatea cu asistenții vocali oferă un avantaj și o alternativă în a nu mai fi nevoie să folosești suprafața tactilă și butoanele de pe cupe și nici să scoți telefonul (spre exemplu) din buzunar, să deschizi aplicația pentru a dicta comenzi simple precum, volum mai tare/încet, trecere la melodia următoare/anterioară și pauză/stop/play. Mai simplu spui “Alexa” și dai comanda, respectiv “Hei Google” și comanda și asta a fost. Le-am testat pe amândouă și au mers de fiecare dată.
De obicei păstrez pentru la sfârșitul testării lucrurile care nu mi s-au părut OK, sau dacă ceva nu a funcționat cum trebuie, respectiv mai spun ce mi-aș fi dorit mai mult de la device-ul testat, dar cu mâna pe inimă vă spun că XM5 sunt căștile perfecte (?), cel puțin din câte am testat până acum, așadar hype-ul ridicat generat de acele recenzii ale presei internaționale (despre care vă spuneam la început) mi-a fost atins și singurul lucru care m-a trezit la realitate a fost prețul, chiar dacă este unul pe merit.
“căștile mele wireless preferate”
În cazul XM5 am devenit ușor sentimental și am luat-o personal pentru că mi-au plăcut atât de mult încât cred că au devenit căștile mele wireless preferate, din câte am testat până în momentul de față. Practic căștile Sony de față bifează simplu și cu nonșalanță cam tot ce are nevoie un audiofil de la căștile sale, indiferent că e vorba de filme, jocuri sau muzică. Sunt atât de ușoare că le poți lua cu tine peste tot mai ales că apelurile și comenzile vocale îți sunt la îndemână și chiar funcționează, cât despre aspect, de asemenea, numai cuvinte de laudă cu mențiunea că aș fi preferat versiunea de culoare neagră.
Concluzie
WH-1000XM5 oferă tot ce-și dorește oricine de la niște căști wireless premium: aspect, funcționalitate, durabilitate, sunet excelent în orice domeniu de utilizare, portabilitate (cu tot cu o cutie de transport elegantă și baterie bună), tehnologii noi plus sarea și piperul – NC-ul și suportul pentru asistenții vocali.
Sony WH-1000XM5 sunt disponibile în România la un preț de aproximativ 2.000 lei.