motorola investește mai departe în seria g aceasta fiind dedicată segmentului de utilizatori care vor un mobil pentru entertainment și distracție și bine face, căci nu numai că ne oferă mai multe variante și modele pentru toate gusturile și buzunarele, dar are grijă să fie la zi cu tot ce înseamnă tehnologie și știe de nevoile clienților săi.
g52 nu este cel mai nou și cel mai performat al seriei (g82), dar include tehnologii actuale, un aspect plăcut și performanțe bune totul la un preț pentru orice buzunar de doritor de smartphone pentru entertainment. L-am avut în teste și abia așteptăm să vă spunem despre el!
Pachet
Bleumarinul ambalajului cu sigla mare, motorola, centrată și numărul modelului “moto g52” în culoarea verde aprins, reprezintă cutia în care se comercializează produsul și suntem familiar cu ea pentru că am văzut-o în cazul ultimilor modele din seria g. Cutia este din carton tare și mai întâlnim logo-ul alb și pe o laterală a cutiei, pe cealaltă fiind mai multe informații traduse în mai multe limbi plus codurile de bare și specificațiile modelului nostru (culoare Charcoal Grey, 6GB Ram și 128GB memorie internă de stocare), iar pe spate avem o imagine cu terminalul și aflăm că este disponibil în trei variante de culori, include tehnologia Dolby Atmos, suportă încărcare Turbopower 30W și are un display OLED de 6.6 inch @ 90Hz.
Deschidem cutia și avem smartphone-ul, într-o husă de protecție de silicon transparentă, cu o folie bluemarin (care se dă jos la prima utilizare) cu câteva informații despre terminal, iar dedesubt, într-o cutie de carton avem cheița pentru SIM, “informații juridice, de siguranță și de reglementare” și un ghid de utilizare. Sub cutie sunt prezente (de culoare neagră), alimentatorul pentru curent și cablul de date/alimentare USB – USB-C.
Aspect
Primul lucru pe care-l observi în general, la cele mai noi modele ale seriei g, este grosimea terminalelor. g52, precum g82, g71, g51 spre exemplu, este subțire și ușor, și are un aspect atragător, simplu, dar în același timp dinamic în lumina directă datorită capacului spate care proiectează o varietate de forme și culori.
Capacul spate are pe centru sigla motorola și denumirea ștanțată în partea de jos, în partea din stânga sus fiind cele 3 camere și LED-ul flash grupate frumos într-o zonă unde este incripționat și “50 MP | Quad Pixel”. Această zonă a camerelor este împărțită în două – zona cu camerele propriuzise, și o altă zonă care o înconjoară având un design deosebit. Capacul are o textură plăcută, aparent netedă, dar la atingere nu este tocmai alunecoasă.
Capacul este prins de display printr-o ramă subțire, cu colțuri rotunjite, la fel și laturile smartphone-ului. Culoare generală este interesant descrisă de motorola – Charcoal Grey – pentru că, într-adevăr, avem nuanțe de gri, gri petrol, albastru închis și argintiul închis la culoare de pe rama pe care nu lipsește un difuzor în partea de jos, lângă care este și un jack audio, microfon și portul USB-C, iar pe latura opusă avem iarăși un microfon și un difuzor. Pe latura din dreapta este butonul pentru sunet +/- și cel de Power cu senzor de amprentă integrat, iar pe cea din stânga avem sertarul pentru SIM.
Display-ul are un bezel aproape invizibil, în partea de sus fiind difuzorul pentru convorbiri și senzorii, iar camera selfie se află pe centru.
Tehnic
Chiar dacă are o greutate de doar 169 grame și dimensiunile de 160.1 x 74.5 x 8 mm, g52 are loc pentru specificații tehnice bune și tehnologii noi. Combină CPU Qualcomm SM6225 Snapdragon 680 4G (6 nm) cu GPU Adreno 610 în două versiuni de memorie RAM cu 4GB, respectiv 6GB RAM și 128GB de memorie internă de stocare care poate fi extinsă prin microSDXC.
Având un “Water-repellent design” (certificare IP52), g52 are un display AMOLED de 6.6 inch @ 90Hz și suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixeli cu o densitate a acestora de 402 ppi și dispune de difuzoare stereo.
La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 4G, Bluetooth 5.0, USB Type-C 2.0, NFC și A-GPS, GLONASS, GALILEO, iar la senzori sunt prezenți cel pentru amprentă, accelerometru, gyroscop, proximitate, lumină ambientală, SAR și magnetometru (compas).
Bateria este Li-Po 5000 mAh cu suport Fast charging 30W și g52 este disponibil în variantele de culoare Charcoal Gray și Porcelain White, chiar dacă pe spatele cutiei ar apărea și o a treia variantă, blue…
Camera triplă este de 50 MP (wide), 8 MP (ultrawide) și 2 MP (macro); cea selfie este de 16 MP, (wide) și filmează la 1080p@30fps. Un LED flash este, de asemenea, disponibil, iar printre tehnologii suportate avem și Dolby Atmos (sunet), TurboPower (baterie), Night Vision și Quad Pixel (foto) și rulează OS-ul Android 12 cu My UX.
Testare
De fiecare dată când motorola România vine cu o propunere de testare și recenzare sunt încântat și nerăbdător pentru că m-am obișnuit ca terminalele moto să livreze calitate și să mă țină interesat de produsele următoare.
În mână g52 se potrivește la fix în palmă, dimensiunile și materialul folosit (capac, ramă) făcându-l potrivit pentru palmele mele și există chiar și un grip bun. Husa vine și ea la fix la pachet și ca de fiecare dată, o recomand din mai multe puncte de vedere printre care protecție și protejarea camerei atunci când folosești smartphone așezat pe o suprafață.
Cu o greutate redusă, g52 e ușor de utilizat atât în browsing cât și în convorbiri, la ureche pentru că nu creează disconfort și nici nu se încălzește la utilizare îndelungată. Mai pe scurt, este confortabil și elegant și te obișnuiești imediat cu el.
Ca funcționalitate, mulțumită sistemului de operare Android 12, foarte puțin modificat de motorola, experiența de utilizare e cât se poate de simplă și rapidă existând un suport detaliat ajutător în caz că vrei să-ți cunoști mai bine terminalul, dar și în cazul unor probleme de ordin tehnic. De asemenea și posibilitățile de configurare sunt mai rapide și plăcute prin My UX. În câteva capturi foto și video sper să vă faceți mai bine o idee:
Display-ul este așa cum ne așteptăm, performant și rapid (90Hz), iar dimensiunile ne oferă spațiul îndeajuns pentru a interacționa cu el, cu aplicații și pentru a urmări clipuri video la o calitate foarte bună. Creat pentru divertisment, g52 completează experiența vizuală și interactivă cu cea auditivă, suportul Dolby Atmos făcându-și simțită prezența pe căști (via jack sau Bluetooth) sau prin difuzoarele stereo. Spotify sună foarte bine în ambele situații oferind un sunet clar, bogat și la un volum decent în cazul difuzoarelor.
Pentru un streaming rapid și calitativ, wi-fi-ul este acolo și ne oferă viteze, de asemenea decente, putând să urmărești aplicațiile de streaming video preferate (Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube) fără să-ți faci griji că apare acea pictogramă de încărcare. Situația este similară și în cazul streaming-ului audio și a jocurilor, iar conversațiile prin aplicații de tip video-conferință se desfășoară la o calitate bună, atât a sunetului cât și a transmisiei video, mulțumită camerei selfie și a microfoanelor de pe g52. Pentru a testa banda am făcut un test de transfer prin Speed net pe un router cu net de 1G, la o distanță de aproximativ 5 metri de acesta:
Aplicațiile, aplicațiile de tip Office, browsing-ul, social media – toate sunt o plăcere de rulat pe g52 și datorită sistemului de operare, dar și a vitezei display-ului (90Hz), viteză care contează și în anumite jocuri care au acest gen de suport. Am răscolit Google Play testând câteva jocuri inclusiv benchmark-game-ul Asphalt Legends, dar și GeForce NOW RTX 3080 cu jocuri care pe console și/sau PC sunt mari consumatoare de resurse, dar au rulat bine pe g52. De la strategii și RPG-uri precum Diablo Ressurected și Immortal, Grim Dawn, Warcraft 3 Reforged, Command and Conquer Red Alert Remastered și până la jocuri de acțiune și aventură precum God of War, Death Stranding, Control sau Outriders – g52 cu un controller PS5 atașat via Bluetooth, s-a descurcat foarte bine.
Bateria se descurcă de minune, spre exemplu într-o singură zi cât am făcut mare parte dintre teste, seara, încă mai era destulă baterie pentru a trece probabil și peste noapte, dar odată montat la încărcător, durează foarte puțin să ajungi iarăși la 100%, ceea ce este foarte bine.
Dacă despre camera selfie am zis că-și face datoria în cazul aplicațiilor de video-conferință, camera principală este și ea rapidă și ușor de utilizat mulțumită aplicației simple, iar pentru testare am trecut rapid prin modurile principale de fotografiere cu tot cu AI pe ON unde am testat zoom-ul, modul portret, macro, panoramic atât în exterior cât și în studioul nostru. De asemenea, am făcut și un mic clip video:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Îmi place că redarea culorilor este cât mai fidelă și apropiată de realitate, optând pentru a fi cât mai naturale și am admirat rapiditatea declanșatorului și modurile de fotografiere – câteva special introduse de către motorola. Ce am omis este că ar fi trebuit să fac și cel puțin o poză în condiții de iluminare slabă sau pe întuneric pentru a verifica zgomotul de imagine, dar m-am bucurat că vremea a ținut cu mine și m-am concentrat pe cadre din care să vedeți atât natura, cât și spațiul urban cum se prezintă în unghiuri largi dar și de (foarte) aproape.
S-a demonstrat că g52 este ceea ce dorește motorola și anume un smartphone frumos, cu îndeajuns de lucruri bune (tehnic, tehnologic) încât să poți spune că este unul pentru divertisment și entertainment.
Concluzie
Mă așteptam ca moto g52 să includă toate elementele necesare pentru a se orienta către clienții consumatori de multimedia și entertainment și motorola asta a oferit și încă destul de bine. Display bun și rapid, audio de calitate, aspect plăcut și o baterie bună, un sistem de operare capabil și ușor de folosit – g52 le are pe toate într-un pachet cu preț atractiv.
motorola moto g52 se comercializează la un preț de aproximativ 1.000 lei.