“Go full throttle with the Acer Nitro 5” spune în prezentarea gamei noi de laptop-uri de gaming Nitro 5, de la Acer, iar noi, bineînțeles, am reușit să punem mâna pe modelul AN515-46 și l-am băgat direct la teste!
Pachet
De această dată avem parte de o cutie de carton personalizată pentru noul model Acer Nitro 5 AN515-46, cu o imagine mișto cu un mech în plină acțiune, iar pe cutie avem stickere cu numele modelului și specificațiile tehnice și nelipsitele coduri de bare. De asemenea, nu lipsește nici mânerul pentru transport care ajută destul de mult pentru că avem un device greu, deși destul de subțire și compact.
IT LIES WITHIN
În cutie, într-o serie de bureți este prezent laptop-ul învelit într-o punguță din material textil și cu o foiță din astfel de material pus înăuntru între tastatură și display. Într-o cutie, separat, avem alimentatorul, cablul pentru alimentare și sunt prezente mai multe feluri de ștechere pentru diverse regiuni (inclusiv Europa și UK), dar e prezent și un “Gaming Notebook”.
Aspect
Prin mână ne-au trecut multe laptop-uri Nitro, inclusiv multe din seria Nitro 5, și aproape la fiecare recenzie am specificat că personal e gama mea preferată datorită aspectului și culorilor folosite (negru și roșu) și că-mi plac în mod special tastatura și font-ul folosit, dar și pentru că sunt destul de compacte și performante.
Rămânând la aspect, AN515-46 nu diferă foarte mult de celelalte modele, dar asta nu înseamnă că e lipsit de personalitate, având câteva trăsături care îl diferențiază de celelalte modele, cel puțin din cele de anul acesta.
Pe capac avem câteva linii argintii-roșiatice foarte cool și nu lipsește sigla Acer, iar în partea din spate, la balama, se observă textul “Nitro” scris cu roșu poziționat în așa fel încât să se vadă de către utilizator și când ridică display-ul și folosește laptop-ul. Pe burta bestiei avem toată jumătatea de sus cu grilaj pentru a respira colosul și observăm și 4 piciorușe mari cauciucate poziționate în toate cele 4 colțuri. Sticker-ul cu codul de bare este prezent aici la fel și timbrul Windows. În partea din față pe ambele laturi sunt prezente două difuzoare stereo, iar spre partea din față avem o mică avertizare (Caution) că acea zonă se încălzește.
Pe latura lungă din spate – ieșită ușor în evidență, avem în colțuri mari zone de disipare a căldurii, iar între ele avem port-ul pentru alimentare la curent, unul USB-C și un HDMI. Pe latura din față nu avem nici un modul de conexiune sau port, iar pe cea din stânga avem Kesington Lock-ul, portul LAN de rețea, jack-ul pentru căști și microfon și un port USB. Tot aici avem și o zonă cu grilaj pentru disiparea căldurii pe care-l găsim prezent și pe latura cealaltă unde avem 2 port-uri USB și 2 LED-uri de stare pentru baterie și activitate.
Ridicăm display-ul care este încadrat de o ramă subțire pe care sunt 6 piciorușe cauciucate (2 sus, 2 jos și 2 pe laterale), iar în partea de sus, pe centru, e camera HD. În partea de jos, în stânga, avem sticker-ul care ne reamintește că este vorba de un display QHD @ 165Hz cu un timp de răspuns de 3ms, iar în dreapta avem un sticker cu HDMI.
Suprafața de interacțiune include o tastatură QUERTY cu tot cu NumPad, dedesubt cu un TouchPad generos și observăm, în partea de sus, un grilaj, dar și logo-ul DTSX, deasupra NumPad-ului. Nu lipsește, bineînțeles, butonul dedicat Nitro!
Tehnic
2.9 x 2.6 x 36.3 x 52.5 cm sunt dimensiunile lui AN515-46 și cântărește 2kg, în piept bătând un AMD Ryzen 7 6800H @ 3.20 GHz, iar ca GPU având NVIDIA GeForce RTX 3070Ti cu 8 GB RAM video dedicați și 32GB RAM DDR5. Capacitatea de stocare SSD este de 1TB.
La conectivitate avem Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, LAN Gigabit și Bluetooth 5.2, plus port HDMI, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C și USB 3.2 Gen 1 Type-A.
Pe partea de interacțiune avem tastatură QUERTY iluminată RGB în mai multe zone, TouchPad, dar și sunet stereo, microfoane integrate și cameră HD.
Display-ul IPS este de 15.6″, suportă rezoluție maximă QHD (2560 x 1440) și are o rată de reîmprospătare de 165 Hz.
Bateria Lithium Ion (Li-Ion) este pe 4 celule și are o capacitate de 55271 mWh, iar sistemul de operare instalat este Windows 11 Pro.
Testare
Îmi place că seria Nitro devine din ce în ce mai compactă și se simte evoluția anuală atât în aspect cât și în specificațiile tehnice. Bineînțeles, nu cred că e cazul să schimbi laptop-urile anual (precum smartphone-urile), dar dacă ești cu adevărat pasionat de gaming și tehnologie și tragi cu dinții de fiecare frame în plus, atunci este de înțeles să o faci.
În mână, AN515-46 cu cele 2 KG ale sale, nu mi se pare foarte greu, mai ales că nu e genul de laptop pe care să-l ți în poală – e un laptop de gaming care va sta pe un birou, fie acasă, fie în deplasare sau la concursurile eSports 😛 Laptop-ul arată atrăgător, fioros, întunecat dar prinde viață când dai drumul la RGB-ul tastaturii, iar despre performanțe ne vom convinge imediat.
Portabilitatea nu ține numai de dimensiuni și greutate, e important ca laptop-ul să aibă o baterie bună și un alimentator capabil și se aplică în cazul laptop-ului de față în oarecare măsură. Capacitatea bateriei oferă, conform Acer, până la 6 ore de utilizare, dar în realitate mai puțin de 2 ore te ține cu funcția Nitro activată (High Performance în W11) și în jur de 3 ore și ceva dacă-l lași în regim normal (Balanced). Contează, bineînțeles, și cât de luminos ți display-ul, dacă RGB e pornit și alte funcționalități care pot “hali” din baterie.
Lăudabila tastatură nu dezamăgește nici acum, RGB-ul pe zone fiind perfect pentru maniacii curcubeielor, cu o experiență super de tastare datorită tastelor plăcute la atingere și responsive, cu spații îndeajuns de mari între ele. Responsive și spațios este și TouchPad-ul care oricum, în jocuri, va fi înlocuit cu un mouse performant de gaming pentru că, după cum spuneam, fiecare frag contează! Butonul Nitro e prezent ca un fel de buton roșu la bordul unui bolid, avion de luptă sau pupitru de lansare nucleară și odată ce-l apeși ventilatoarele înnebunesc, fluxul de aer se intensifică rapid, motoarele se alimentează – Nitro-ul e activat și AN515-46 își ia zborul!
Acer Nitro Sense e aplicația tematică seriei – acel pupitru de control de unde controlăm tot ce ține de vitezele ale procesorului, GPU și al rotațiilor ventilatoarelor, iar de acolo controlăm și iluminarea și jocurile RGB, dar și sunetul și fluxul de date din rețea. Totul e administrabil și configurabil și avem chiar și câteva preset-uri pentru funcții importante fiecare dataliu contând în jocuri. Acer Care Center e și el prezent pentru informații despre celelalte specificații tehnice, de unde te poți asigura că totul funcționează la parametri normali.
Răcim puțin motoarele (înainte de jocuri) și trecem la câteva teste simple de pur browsing Windows 11, social media, browsere, Office stuff, dar și ceva editare video/audio, iar AN515-46 se descurcă nemaipomenit. Refresh-ul de 165Hz face experiența să decurgă smooth și rapid, iar dacă la editarea video simți că e nevoie de mai multă putere de procesare, butonul N (Nitro) e la îndemână și marchează la fix.
Difuzoarele nu se aud ele foarte tare, dar mulțumită DTSX calitatea sunetului redat e foarte bună, crispy clear cu vagi note de bass, dar îndeajuns cât să poți juca ceva casual, sau urmări clipuri random pe YouTube. Odată ce împerechezi niște boxe sau căști bune via Bluetooth (sau chiar și prin port-ul jack), experiența audio devine foarte bună. Rămânem aici, și spunem și despre microfonul încorporat și camera HD care-și fac datoria în conferințe video prin aplicații gen Zoom, Messenger sau WhatsApp.
La conectivitate, AN515-46 stă bine având porturi USB rapide și cu funcție de alimentare, portul LAN Gigabit asigură viteze bune de transfer, la fel și Wi-Fi-ul integrat. În cazul streaming-ului audio, Spotify nu a agățat sau să fi pus vreo problemă, iar cel video l-am testat cu Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, Disney+ și YouTube și totul a decurs perfect și în cazul acestora simțindu-se DTSX prin căști/boxe externe dar și o plăcere vizuală mai fluentă datorită ratei mari de refresh.
Apăsăm butonul N și trecem la elefantul din cameră: JOCURILE! Continuând cu streaming-ul, înainte de a testa jocurile direct pe laptop, am pus la bătaie un NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 de unde am dat drumul la Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders, Grim Down, God of War, Control și totul a decurs perfect jucabil, fără agățări, ping time-out-uri sau mai știu eu ce problemă. Pe lângă cele menționate, strategii și RPG-uri precum Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged, Diablo III, au rulat și direct de pe laptop fără nicio problemă, iar aici am adăugat și Village care este încă un mare mâncător de resurse și jocul perfect de a atinge limitele unui PC/Laptop. Acesta a rulat bine pe setări (aproape) Ultra, AN515-46 fiind supus la o probă de foc care se simțea prin zgomotul produs și fluxul de aer cald disipat.
Am lăsat Nitro pe ON și am dat drumul și la câteva benchmark-uri ale căror rezultate sunt:
Înainte de a încheia, vă lăsăm câteva capturi din aplicații care oferă informații mai detaliate despre componentele AN515-46:
Rezultatele testelor au fost mai mult decât mulțumitoare, laptop-ul acesta fiind clar unul care poate duce orice joc disponibil în acest moment și este pregătit și pentru ce are să urmeze, totul stând strinct în ce setări video sunt făcute la titlurile respective.
Concluzie
AN515-46 acoperă anul jocurilor 2022; este capabil să ruleze orice titlu lansat până acum și pregătit să înfrunte și ce are să ofere, cel puțin, 2023-ul. Cu un aspect plăcut, portabilitate bună și specificații tehnice menite să ofere o performanță notabilă, AN515-46 este Game Ready pentru toți jucătorii, fie ei casual, avansați, profesioniști sau eSportivi.
Acer Nitro 5 AN515-46 urmează să se comercializeze în curând și în România.