Ascultă acest articol

Am trecut de jumătatea anului 2022, iar schimbările profunde pe care le observăm în lume, în general, nu vor face decât să accelereze tendințele în evoluția industriei IT. Industria IT continuă să se adapteze la tendințe precum multi-cloud, creșterea masivă a datelor nestructurate și utilizarea modelelor as a Service. Organizațiile se vor concentra pe tehnologia care oferă managerilor mai multă încredere în protecția datelor și crearea unui mediu sigur, continuând în același timp să valorifice atât infrastructura și serviciile de tip cloud, cât și pe cele on-premises.

Acestea sunt schimbările la care ne așteptăm să asistăm, în care asigurarea securității și protecției va fi o prioritate esențială în anul următor:

Protecția datelor

Următorul atac cibernetic asupra afacerii dvs. poate avea loc oricând, de oriunde. Este timpul să vă întăriți apărarea și să luați măsuri proactive pentru a vă proteja afacerea împotriva atacatorilor cibernetici. Protecția avansată a datelor este un instrument din arsenal care poate permite recuperarea rapidă în urma atacurilor ransomware.  În combinație cu o disciplină de securitate solidă, inclusiv autentificarea cu doi factori, monitorizarea intruziunilor în rețea și o bună igienă în ceea ce privește menținerea sistemelor la zi cu cele mai recente patch-uri, o companie își poate îmbunătăți semnificativ rezistența la atacuri.

Nevoia de seifuri cibernetice

Întreprinderile vor continua să implementeze seifuri cibernetice puternic securizate, ca sisteme fizice sau logically air-gapped, protejate de rețele mai mari și, prin urmare, mai puțin vulnerabile la atacuri. Aceste sisteme oferă o mare încredere ca back-up, permițând restabilirea rapidă a proceselor, datelor și aplicațiilor de afaceri în cazul unui atac ransomware.  Seifurile cibernetice lucrează împreună cu apărarea activă a rețelelor și a depozitelor lor de date, cu detectarea rapidă a intruziunilor și cu planificarea proactivă a răspunsului pentru a asigura continuitatea activității și confidențialitatea datelor confidențiale.

Pe măsură ce tot mai multe companii adoptă abordări multi-cloud pentru stocarea datelor, vă puteți aștepta, de asemenea, ca acestea să mute datele critice departe de suprafața de atac prin izolarea fizică și logică a acestora de accesul prin cloud-urilor publice, prin intermediul unui air gap operațional sigur, automatizat și operațional. Companiile ar trebui să ia măsuri pentru a minimiza riscurile și pentru a „aerisi” datele.  De fapt, atunci când vine vorba de securitatea cibernetică, un studiu realizat de Accenture a constatat că 81% dintre CISO sunt de acord că „a face față atacatorilor este o bătălie constantă, iar costurile sunt nesustenabile”. Protecția „air-gapped” împotriva ransomware prin intermediul seifurilor cibernetice permite întreprinderilor să reducă riscurile, să mențină continuitatea afacerii și să păstreze integritatea și confidențialitatea datelor cu ajutorul unor niveluri de securitate și control.

Protecția datelor în locațiile edge

Datele devin din ce în ce mai descentralizate. Potrivit Gartner, până în 2025, 75% din datele generate de organizații vor fi create și păstrate în afara unui centru de date tradițional sau a unui cloud. Relativ puține dintre aceste date provin de la oameni. Majoritatea sunt generate de mașini, senzori și camere și, de multe ori, nici măcar nu vor fi readuse în centrele de date principale sau în cloud-uri. În următorul an, vă puteți aștepta ca întreprinderile să caute modalități holistice de securizare a datelor lor edge.

Companiile își extind amprenta IT pentru a include și punctele de lucru generatoare de date edge. În anul care urmează, clienții vor folosi mai intens soluțiile de backup securizat, fie că sunt distribuite la site-urile edge sau sunt centralizate, pentru a proteja datele generate în locațiile edge. De asemenea, organizațiile vor căuta modalități de a extinde securitatea datelor și de a elimina vulnerabilitatea la intruziunile în rețea în zona edge.

Lucrul remote

În ultimii câțiva ani, am trecut la munca remote. Companiile au de obicei mii de angajați care lucrează de la distanță, toți cu acces la rețea. Pe măsură ce organizațiile continuă să se adapteze la preocupările tot mai mari legate de securitate în mediile de lucru hibride, cel mai recent studiu Dell arată că 74% dintre companii sunt de acord că munca la distanță a determinat creșterea expunerii la pierderea de date din cauza amenințărilor cibernetice. În anul care urmează, companiile vor căuta modalități de a extinde securitatea datelor la angajații remote.

As a Service

Afacerile vor continua să migreze sarcinile de lucru către modelele de tip „as a Service”, incluzând totul, de la timpii de execuție a aplicațiilor până la infrastructura de calcul și de stocare de bază.  Cerințele de securitate pentru o astfel de infrastructură sunt la fel de mari ca și în cazul infrastructurii instalate, gestionate și consumate în mod tradițional, dar cu un plus de complexitate din cauza faptului că infrastructura este adesea localizată într-o locație comună.

Adoptarea multi-cloud

Companiile vor continua să adopte un model multi-cloud în anul următor. Pe măsură ce organizațiile caută să aducă din ce în ce mai multe dintre aplicațiile lor în cloud-ul public, vor avea nevoie, de asemenea, de soluții și servicii de nivel enterprise pentru sarcinile lor de lucru, care să fie integrate cu infrastructura on-premises.  Un studiu recent al Forrester a arătat că 83% dintre organizații au adoptat o abordare multi-cloud sau intenționează să o facă în următoarele 12 luni. Odată cu această creștere, vom asista la o dependență sporită de protecția datelor multi-cloud pentru sarcinile de lucru virtualizate și containerizate, bazele de date și sistemele de fișiere NAS (network-attached storage).

Privind dincolo de 2022

Modul în care facem afaceri se schimbă mai repede ca niciodată și îi determină pe factorii de decizie să regândească modul în care își vor gestiona datele în viitorul imediat. Pe măsură ce ne îndreptăm spre o lume IT și de afaceri mai distribuită, veți fi pregătiți să faceți față acestor noi provocări sau veți rămâne cu gândul la modul în care ați fi putut planifica securitatea la momentul potrivit pentru a răspunde nevoilor de mâine?

Bogdan Stefanescu – CEE Channel Sales Specialist | Unstructured Data Solutions, Dell Technologies

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.