Ascultă acest articol


Serialul ANDOR, desprins din Universul „Star Wars”, are premiera în exclusivitate pe platforma de streaming Disney+, mâine, 21 septembrie, când vor fi lansate primele 3 episoade din primul sezon care îi are în distribuție pe Diego Luna, Genevieve O’Reilly, Stellan Skarsgård, Forest Whitaker, Adria Arjona, Denise Gough, Kyle Soller, Fiona Shaw și Faye Marsay.

Pentru a ridica și mai mult hype-ul interstelar, am avut șansa, mulțumită echipei care reprezintă Disney+ în România, să stăm de vorbă prin Zoom cu actrița care o interpretează pe Maarva (mama adoptivă a lui Cassian), Fiona Shaw, în exclusivitate în România doar pe MovieNews.ro!

ANDOR

Înainte să vă prezentăm un transcript al interviului vă reamintim că ANDOR este un thriller de spionaj produs de Lucasfilm, în care acțiunea are loc cu cinci ani înainte de evenimentele din „Rogue One: O poveste Star Wars”.  Era din ANDOR este plină de pericole, dezamăgiri și intrigi, iar Cassian (Diego Luna) va porni pe drumul care este destinat să-l transforme într-un erou rebel.

ANDOR prezintă „Star Wars” dintr-o perspectivă diferită, concentrându-se asupra oamenilor obișnuiți ale căror vieți sunt afectate de Imperiu. Deciziile pe care le iau au consecințe reale, iar miza pentru ei – și pentru galaxie – nu ar putea fi mai mare.

ANDOR este recomandat celor cu vârste de peste 14 ani, îi are ca regizori pe Toby Haynes, Susanna White și Benjamin Caron, iar scenariști sunt Tony Gilroy, Dan Gilroy, Stephen Schiff și Beau Willimon și este un serial de genul acțiune, aventură și suspans filmat într-un peisaj cinematografic.

Fiona Shaw

Fiona Shaw este o actriță de origine Irlandeză născută pe 10 iulie 1958, care, de-a lungul carierei sale în cinematografie și televiziune primit 3 premii Emmy și BAFTA plus alte 3 premii și 17 noiminalizări, multe dintre ele luate pentru rolul său din serialul Killing Eve.

Fiona a jucat și în serialul True Blood și filmele Harry Potter, dar și în Empire, Dorian Gray, The Black Dahlia, Three Men and a Little Lady sau Out of Innocence, ca să enumerăm doar câteva din portofoliul stufos al dânsei. Teatrul a stat, de asemenea, la baza carierei sale jucând și fiind implicată în multe piese dintre care o parte de William Shakespeare.

Întrebare: Cassian nu a fost niciodată înfățișat ca un erou perfect bun în Rogue One și, din moment ce îi joci figura maternă în ANDOR, mă întrebam cât de mult a înțeles asta, în ce fel de personaj ambiguu devine? L-ai crescut să fie acea persoană?

Fiona Shaw: Da, vreau să spun, ca mama a lui, pentru că a trăit cu mine o mare parte din viața lui, dar cred că persoana pe care o interpretez este o persoană foarte bună. Nu cred că e foarte mulțumită de el de multe ori. Așa că nu l-am crescut ca să fie o persoană ambiguă, din punct de vedere moral, dar el spune de fapt un lucru minunat în această serie, spune „am dat-o în bară”. Cred că copiii se încurcă și uneori trebuie să mărturisească asta mamelor lor. Deci nu cred că e vina mamei. Greșesc. Au probleme cu supraviețuirea, acel grup. Deci poate pentru un tânăr este foarte greu.

Sunt curios să știu, ca să faci parte din saga Star Wars, ce aduce carierei precum a ta? O carieră atâtâ de lungă și plină de lucruri, ce aport aduce să faci parte din acest univers?

Ei bine, obișnuiam să interpretez când eram la universitate pentru un public de cinci persoane, iar să fiu într-un serial ca acesta, joci pentru toată lume și îmi place foarte mult că acest serial, scris la fel de frumos pe cât este, este o poveste la fel de epică. Are elemente ale grecilor și ale Orestiei și totuși se joacă pentru un public uriaș de toate generațiile și am fost foarte impresionată de el. Așa că sunt foarte onorată să fac parte din el.

Ai vorbit mult despre portretizarea problemelor sociale din ANDOR. Cum este aceasta, ceea ce unii numesc, „cea mai umană” poveste din Star Wars de până acum?

Ei bine, cred că ceea ce este în scenariu este că se bucură de o lume domestică și toți venim dintr-o asemenea lume. Toți venim din lumea care ne înconjoară, nu neapărat din lumea politică. Cred că am sugerat că oamenii ar putea veni cu sugestii către diverse motivații politice în cadrul poveștii, dar oriunde te-ai afla, vei avea o viziune asupra poveștii. Deci nu este nici dreapta, nici stânga. Este o poveste despre punctele de vedere ale oamenilor și complexitatea acesteia, cred că este mai aproape de artă decât de politică, căci toate țările suferă cu teroarea vremurilor noastre schimbatoare, căci toate așteptările din ultimii 20 de ani se schimbă, acum. Deci, cred că aceasta este o piesă foarte oportună, deoarece puteți vedea instabilitatea planetelor în cazul lor. În cazul nostru, singura noastră planetă.

Cum ai compara relația dintre Maarva și Cassian cu cea de pe platou cu Diego și Fiona. Cum se potrivește?

Aceasta este o întrebare minunată. Diego, după cum vă puteți da seama, este cea mai caldă persoană din lume, dar ne-am întâlnit în cel mai rece moment. A fost în perioada cumplită de izolare din 2020 când toată lumea era mascată tot timpul. Așa că eram în lume mascați și eram înghețată de frig, era februarie și apoi este acest bărbat cald, foarte cald, drăguț, care are jumătate din față, din cauza măștii, putea vedea de cele mai multe ori, așa cum puteam să văd eu, doar jumătate. Și așa ne-am ghemuit într-un colț și încercam să ne încălzim și să vorbim despre personaje și despre ceea ce eram pe cale să facem. Și în mod ciudat, foarte devreme în relația noastră, avem o dispută așa cum o fac mamele și fiii și iată că eram și, de fapt, este o relație opusă în viață, pentru că este minunat cum actorii care nu se cunosc foarte bine pot produce o intimitate uriașă. Este un tribut adus căldurii lui. Deci eram destul de diferiți, deși poate cam la fel. Maarva îl iubește pe Cassian și trebuie să spun că și eu îl iubesc pe Diego.

Mă întrebam cum a fost procesul de casting pentru serial, a trebuit să mergi la casting sau ai fost aleasă pentru rol?

Am fost aleasă pentru rol. Și nu e nimic mai frumos decât să fii invitat. Este un lucru foarte frumos. Vreau să spun că, știi că Maarva este cu 20 sau 30 de ani mai în vârstă decât mine, dar au vrut pe cineva care să poată face diverse lucruri care să devină evidente în timpul prezentării. Deci sunt mai tânără decât rolul. În mod normal, nu aș căuta să joc o femeie de 85 de ani, dar a fost o provocare minunată și știi, a însemnat doar ore de protezare în fiecare zi, dar a fost grozav. A fost minunat. Am fost întrebată. Tony m-a sunat pe un Zoom de fapt, am avut un Zoom minunat. El era la New York și nu venea pentru că eram în acea perioadă de Covid. Așa că m-a întrebat online și am fost încântată.

Desigur, ai fost și într-o altă saga, saga Harry Potter. Mă întreb care este relația ta cu fanii? Pentru că știi, fanii pot fi oameni cu adevărat drăguți și calzi, dar ar putea fi și riscant să faci ceva la care țin atât de mult. Deci, ești mulțumită de ei sau mai mult speriată de reacția lor?

Ei bine, timpul va spune. Dar eu, am avut 20 de ani foarte frumoși cu Harry Potter și încă, știi, sunt oprită în aeroporturi de copii. Adică, acesta este lucrul uimitor, generații mai târziu, nimeni nu ar fi putut anticipa cât de lung a fost efectul. Anterior, am fost într-un film numit „Trei bărbați și o domnișoară”, care avea și o bază de fani tânără, uriașă. Deci, ani de zile, sunt adesea oprită de copii și apoi, bineînțeles, Killing Eve are o bază de fani diferită. Deci, acum trebuie să mă îmbrac puțin mai bine când merg la cumpărături decât să ies în pantalonii de trening și părul meu, totuși oamenii vin și spun, pot să fac o fotografie? Și mă duc, o, Doamne, nu așa de dimineață, dar ce să fac? Știi, dacă acesta este dezavantajul muncii, care este problema? Face lumea mai mică și transformă lumea mai mult într-o comunitate? Nu, nu mi-e frică.

Din câte știm, Maarva nu este un utilizator de forță în ANDOR, dar dacă ar avea acele puteri de Forță, crezi că ar fi pe Partea Luminii sau pe Partea Întunecată?

Ei bine, cu siguranță e pe, aș spune, că e pe partea dreaptă, dar mă refer la Forță, probabil că mai bine nu intru în Forță, dar ce, ceea ce explorează serialul este forța bunătății și a dreptății și, de fapt, de asemenea bunătatea și dreptatea nevăzută. Contează ceea ce credem că contează când suntem provocați. Contează că oamenii care vor să fie anonimi și să ducă vieți foarte obișnuite, vor suporta atâtea prostii, răni, represiuni până când nu o vor face. Și cred că, în acest fel, serialul este un tribut pentru asta, că oamenii obișnuiți se satură într-un final.

Am văzut deja Rogue One. Știm mai multe lucruri despre Cassian și știm povestea, știm totul, dar din punctul tău de vedere, cum se compară ANDOR cu toate aceste alte povești, poveștile Star Wars care ies, povești precum Mandalorianul, precum Kenobi, cu tot ce se întâmplă în Star Wars. Cum se potrivește ANDOR? Este ca un serial de sine stătător? Poți doar să-l urmărești pur și simplu sau implicațiile sunt mai vaste. Se răspândește mai mult cu povestea din ANDOR în universul Star Wars?

Cred că este din nou o întrebare minunată. Mă gândesc doar că m-am distrat minunat când am făcut Killing Eve acolo. Deci, vii dintr-un oraș foarte interesant dacă ești în București și cred că probabil vei răspunde mai bine la chestia comparativă. Dar cred că ceea ce ne-a spus Tony Gilroy este că scria o teologie a universului. Este un lucru foarte grozav de spus. Dar cred că știe fiecare detaliu din poveste și probabil natura a tot ce se va întâmpla în viitor. Este o reflectare a situației în care ne aflăm acum și, în acest fel, probabil că toate celelalte seriale fac asta în felul lor. Dar viitorul este acum. Putem înțelege doar acum, nu putem înțelege cu adevărat viitorul. Deci, viitorul este întotdeauna o reflectare a locului în care ne aflăm acum. Și sunt foarte prinsă când văd serialul cum bunătatea oamenilor și instabilitatea instituțiilor par a fi preocupările conștiente sau subconștiente ale momentului. Probabil adevărat în toate timpurile, dar foarte adevărat în acest moment.

“People are standing up. That’s what a reckoning sounds like.” – Maarva

Legat de ceea ce tocmai am vorbit, Tony Gilroy a regizat ANDOR și anterior a fost implicat și în Rogue One, ceea ce a fost, evident, un succes uriaș. Cum se conectează acest serial acum la acel film, ton și conținut?

Ei bine, cred că el, eu vorbesc, nu ar trebui să vorbesc despre Tony, dar am sentimentul că a primit o mare încredere din asta. Și a putut să exploreze probleme cu adevărat domestice. Și-a luat timp cu asta, ca un fel de timp în care ajungi uneori într-o scenă pe care o crezi fără rost, dar de fapt o relație uriașă se stabilește cu brio. Și există o mare sofisticare în scris, care poate că nu este interesant pentru privitor, dar am fost foarte impresionată de modul în care este înfățișat noul „obișnuit” al vieții pe aceste planete extraordinare. Și ai timp să identifici că este un lucru foarte empatic, dar trebuie să fie pentru că știe cu adevărat ce face. El cunoaște lumea despre care scrie și în mod clar celebrează oamenii despre care scrie și complexitatea relațiilor. Îl face interesant din punct de vedere moral de vizionat. Nu este într-o lume în care există luminozitate bună și întuneric, există și multe alte nuanțe la mijloc.

Aș dori să știu care a fost cea mai provocatoare parte pentru tine în interpretarea acestui personaj?

Cred că probabil vârsta, știi, este destul de greu să joci pe cineva mult mai în vârstă, pentru că poți, desigur, să arăți mai în vârstă, dar știi că oamenii în vârstă au un fel de… Încerc să mă gândesc la asta. Nu este doar energia pe care o pierzi, este energia morală pe care o câștigi. Cred că lucrurile devin mai simple și mai clare. Îmi amintesc când Peter Brook era mult mai în vârstă, făcea chestia asta în care folosea doar un pian. Știi, în sfârșit trebuie să vezi lumea până la esența ei. Și simt că Maarva este cineva care înțelege esența problemei și, desigur, este îngrijorată pentru fiul ei. Dar ea ia o decizie uriașă în această serie și decizia se datorează faptului că până la urmă doar asta contează, nu și astalaltă, și am crezut că a fost foarte greu de jucat pentru că încă trăiesc într-o lume cu multe confuzii în mintea mea. Dar ea nu este deloc confuză.

Primele trei episoade din primul sezon ANDOR au premiera exclusiv pe Disney+ pe 21 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.