2022 un an în care partea de dezvoltare de device-uri mobile continuă și se extinde, iar producători de astfel de echipamente, pe lângă situația cu procesoarele, fac tot posibilul să ofere clienților produse actualizate tehnologic pentru ca piața să continue să se păstreze cât de cât la un nivel, după o perioadă grea, pandemică.

MSI – un producător care, probabil vă duce cu gândul la echipamente de gaming, au în portofoliu și o linie, Prestige, care, deși dedicată segmentului de Office profesional și de editare media, datorită plăcii video, blurează linia dintre utilizarea la serviciu sau la școală și jocuri. Asta am dedus noi după ce am avut plăcerea să testăm MSI Prestige 15 A12UC, despre care vom vorbi în acest articol!

Pachet

Într-o cutie de carton tare unde este vizibilă sigla MSI și îmbină culoarea negru și gri cu unele elemente mai deschise la culoare, avem împachetat frumos laptop-ul într-un cofraj de carton sub care se află câteva cărticele utile precum un ghid rapid și al utilizatorului și garantie, iar într-o cutie de lângă avem un alimentator de mici dimensiuni și cablul detașabil pentru alimentarea la curent. Cablul alimentatorului, care intră în laptop, este de tip USB-C.

Aspect

Griul “șoricel”, metalizat, e culoarea predominantă a P15, cu o textură fină și plăcută la atingere pe capac, aici observându-se ștanțată sigla MSI. Pe “burta” laptop-ului se observă 4 piciorușe de cauciuc mai mari, poziționate în cele 4 colțuri, plus alte 4 mai mici, poziționate între cele mari. În partea de sus, spre balama, avem o zonă cu perforații pentru “respiro”, iar în partea de jos, în laterale, sunt cele două difuzoare stereo.

Pe latura lungă din față, o mică curbură centrală ajută să poți ridica mai ușor capacul (display-ul), deși e cam greu să faci asta cu o singură mână, căci balamaua este destul de rigidă, dar permite rabatarea display-ului la 180 de grade. Pe latura lungă din spate, avem două zone perforate pentru a lăsa aerul cald să iasă, iar pe latura din stânga avem două porturi USB-C cu suport pentru încărcare (unde vine montat și alimentatorul din cutie), un port HDMI, două LED-uri pentru starea laptop-ului și SSD și portul jack 3.5mm pentru căști și microfon. Pe latura opusă, avem două porturi USB și un cititor de carduri micro-SD.

Deschidem capacul și în partea de sus avem display-ul cu o ramă subțire pe care, sus, este camera web și microfon (și un senzor IR), iar în partea de jos avem sigla MSI, argintie. În zona de interacțiune dispune de o tastatură iluminată QWERTY fără NumPad, sub aceasta fiind prezent un TouchPad generos care include și un cititor de amprente.

Tehnic

MSI Prestige 15 A12UC are dimensiunile de 357 mm  x 234 mm  x 18.9 mm și o greutate de 1.7 kg, P15 este un laptop subțire și ușor, alimentat de un procesor Intel 12th-gen Core i7-1280P împreună cu placa grafică NVIDIA GeForce RTX 3050 (4GB) + Intel Iris Xe. Memoria RAM este de 16 GB DDR4 (care poate fi extinsă până 32 GB).

Memoria de stocare internă este SSD NVMe 4x de 1TB (Samsung), iar la conectivitate dispune de Wireless 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2 și are 2x USB-C (Thunderbolt 4) cu funcție de alimentare, conector  HDMI 2.0b, 2x USB-A 3.2, cititor de carduri micro SD, jack pentru audio și microfon.

Display-ul IPS este de 15.6 inch și suportă rezoluția 1920 x 1080 pixeli, lucrează pe frecvența de 60 Hz și avem prezent și o cameră web HD cu IR. Tastatura QWERTY este iluminată, iar pe TouchPad-ul de sticlă este prezent și un cititor de amprente.

Sunetul, cu suport Hi-Res Audio și DTS Audio, este redat prin două difuzoare stereo și laptop-ul include și un microfon și este certificat MIL-STD-810G – durabilitate de grad militar.

Testare

În mână, P15 este ușor și subțire și se simte că este construit din materiale de calitate, dure, acel Military Grade confirmând asta. Nu are un design special, culoarea fiind una neutră – un gri metalic cu o textură granulată fin, colțuri ascuțite și o balama destul de rigidă care nu permite (sau trebuie să te chinui puțin) deschiderea capacului cu o singură mână. Este oarecum explicabilă rigiditatea pentru că display-ul se poate lăsa pe spate până la 180 de grade.

Se observă fantele de aerisire, atât dedesubt cât și pe latura lungă din spate și se va simți aer cald atunci când laptop-ul lucrează la capacitate mai mare, mai mult de atât se simte și ventilatorul căci carcasa vibrează ușor și partea de sus se încălzește puțin.

Fiind un laptop de 15 inch este normal să nu avem un NumPad și mă așteptam ca tastele să fie un pic mai înghesuite (ceea ce și pare la prima vedere), dar nu mi-a afectat capacitatea de testare, iar tastatura este plăcut de utilizat. Iluminarea este foarte utilă și am tot spus în recenzii, ca ar trebui să fie un standart pentru orice laptop care apare. TouchPad-ul este rece și rapid (sticlă), la fel și senzorul de amprente, Windows 11 respunzând iute la “Hello!” (Windows Hello) chiar și prin webcam-ul cu IR.

 

Difuzoarele se aud acceptabil. ca nivel al volumului maxim și sunetul redat este de calitate mulțumită suportului DTS, dar pe căști (dacă folosești unele mai performante) situația devine și mai bună auditiv. Bineînțeles, și un sistem audio bun poate reda sunetul de pe P15 la o calitate mai bună și un sonor mai tare. Bluetooth-ul e rapid și are o acoperire de aproximativ 10 metri, fără interferențe între laptop și device-ul conectat și am putut testa chiar și două controllere de gaming. Spotify sună bine și asta și datorită unei conexiuni rapide mulțumită posibilității de conectare Wi-Fi 6.

Streaming-ul Wi-Fi 6 se descurcă super și în cazul redării fișierelor video prin aplicații gen Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime și YouTube, ratele de transfer fiind foarte bune pe distanțe relativ scurte. Un test la aproximativ 3 metri de un router 1GB (Wi-Fi 6), generând următoarele rezultate prin Speed Net:

Contribuie la aceste viteze de transfer și SSD-ul rapid, experiența de browsing de net și în rețelele de socializare realizându-se ușor și plăcut. Conferințele video decurg și ele bine, camera redând imagini clare și un sunet decent, iar performanțele permit o utilizare a aplicațiilor, entertainment-ului și utilizării în regim Office, fără probleme.

Display-ul nu este foarte performant, full HD fiind însă potrivit pentru dimensiunea ecranului, iar în lumină puternică te vezi nevoit să te apropii puțin să înțelegi ceva de acolo. Există modele care au un ecran radical mai bun, 4K și cu tehnologii mai bune, deci dacă se dorește performanță în acest caz, se poate alege tot din gama Prestige 15, ceva mai performant.

The Essence of Elite

Vorbim de un produs MSI și totuși nu este ceva de gaming, însă placa video mi-a dat de înțeles că te poți și juca pe P15, GPU nefiind doar pentru programe de editare video mai performante sau orice are legătura cu accelerarea grafică. Am instalat repejor clasicul Asphalt care a “zburat” pe configurația de față, iar după ce am conectat și controllere via Bluetooth, am putut face teste și la câteva jocuri prin NVIDIA GeForce NOW RTX 3080, performanțele conexiunii și al redării jocurilor desfășurându-se perfect pe P15. La testele direct pe laptop, cu cel mai nou driver NVIDIA instalat, capacitățile tehnice au fost puse cu adevărat la test, temperatura crescând ușor și vâjâitul și vibrațiile făcându-și apariția, dar nimic foarte deranjant. Cu setările la Full HD și în doar 60Hz (atât poate P15), jocuri de tip AAA, cu setării grafice la nivel Medium, rulează bine, contând foarte mult și optimizarea (ex. God of War, Marvel’s Spider-Man, Uncharted).

După zile cu fel de fel de teste, bateria este una destul de bună reușind să reziste 4-5 ore în cazurile utilizării ușoare, iar încărcarea se face relativ rapid la 85% nivelul bateriei arătând o perioadă de încărcare completă în 21 minute.

 

Pe P15 rulează Windows 11 Home și sistemul este fluent, cu driverii la zi și mulțumită MSI Center Pro vedem și controlăm tot ce se întâmplă cu sistemul.

Pentru testarea performanțelor prin Benchmarking nu am dat un test cu 3D Mark, dar am făcut unul cu PC Mark, respectiv Novabench:

Înainte de concluzia finală, pentru cei care vor să vadă detalii tehnice am utilizat câteva aplicații care ne spun mai multe:

Dacă nu iese din tipare ca design și nici nu e negru – cum se poartă-n gaming, P15 este un laptop al căror performanțe contează și experiența de utilizare. Este rezistent, cu o tastatură ușor de utilizat și un TouchPad de sticlă, generos în dimensiuni și include un procesor și un GPU bune. Îmi place că are un alimentator micuț și alimentarea se face prin USB-C și văd acest lucru, de asemenea, un standard necesar european, la fel ca în cazul telefoanelor mobile.

Concluzie

Modelul din teste P15, este mai mult decât un laptop cu performanțe bune dedicat lucrului la birou și editare, este și unul de gaming casual mulțumită performanțelor susținute de GPU-ul de la NVIDIA.

MSI Prestige 15 A12UC se comercializează în România la un preț de aproximativ 8.000 lei, prețurile variind în funcție de configurațiile alese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.