Ascultă acest articol


“Noul rege al jocurilor turn-based JRPG care a făcut ravagii pe Playstation 4 vine să cucerească şi PC-ul”

Gen: RPG

Lansare: 9 septembrie 2022

Studio: ATLUS

Distribuitor: CD Media

Platforme: Nintendo Switch, Xbox One S | X, Playstation 4, PlayStation 5, Windows PC (Steam)

Clasificare: 10+

Sinopsis:

Pregătește-te pentru o nouă experiență RPG în Persona 5 Royal care are loc în universul premiatei serii, Persona! Don the mask of Joker i și alătură-te Phantom Thieves of Hearts. Eliberează-te de lanțurile societății moderne și pune în scenă mari planuri pentru a te infiltra în mintea celor corupți și fă-i să-și schimbe gândirea!

Persona 5 Royal aduce personaje noi, confidențe, o poveste profundă, locații noi de explorat și o nouă mecanică care aduce un cârlig de prindere pentru accesa zone noi. Cu un nou semestru la Shujin Academy, pregătește-te să-ți consolidezi abilitățile în metaverse și în viață ta de zi cu zi. Persona 5 Royal prezintă are un stil vizual unic și compozitorul nominalizat Shoji Meguro revine cu o nouă coloana sonoră. Explorați Tokyo, deblochează noi Persona, personalizează propriul Thieves Den personal, descoperă un arc de poveste complet nou, scene secrete, finaluri alernative și multe altele!

Chiar și pentru cei mai experimentați Phantom Thieves dintre noi, Persona 5 Royal este o nouă provocare pentru a sfida convențiile, a descoperi puterea din interior și a lupta pentru dreptate.

Poartă masca. Dezvăluie adevărul tău.

Caracteristici

  • Explorați Tokyo, deblocați Personaje, personalizați-vă propriul Thieves Den personal, experimentați finaluri alternative și multe altele
  • Deveniți cel mai bun Phantom Thief și sfidați convențiile, descoperiți puterea interioară și luptați pentru dreptate în versiunea definitivă a Personal 5 Royal
  • Include peste 40 de articole de conținut descărcabil lansate anterior
  • Alegeți între voice-over în limba japoneză sau engleză

Recenzie:

Noul rege al jocurilor turn-based JRPG care a făcut ravagii pe Playstation 4 vine să cucerească şi PC-ul dar şi noua generaţie de console. Şi o face în cel mai pur stil Persona, cu muzică, farmec vizual şi multe ore de gameplay. Chiar dacă nu diferă mult de celelalte variante de până acum, varianta de PC are nişte avantaje interesante despre care vom discuta mai jos.

Phantom Thieves sunt pe PC

Da, după ceva timp gaşca Phantom Thieves au ajuns pe PC. În varianta Royal chiar. Trei aspecte importante conţine partea de PC, primul fiind jocul complet. Persona 5 s-a lansat undeva prin 2016 şi de atunci am mai primit o variantă completă în 2019, Persona 5 Royal, cu un nou membru din gașcă, cu un nou castel, muzică nouă, o zonă în plus şi alte interacțiuni sociale. Varianta Royal este cea mai optimă de jucat dacă vrei să te apuci de Persona 5. Acelaşi lucru au făcut şi cu Persona 4 în care varianta Golden este cea perfectă pentru a juca fie pe PC sau pe defunctul Vita. Cel de-al doilea aspect de menţionat este că în ciuda faptului că e un joc cumva conceput pentru controller, pe tastatură şi pe mouse merge superb. Totul este optimizat, de la butoanele din meniul principal până la controlul din timpul jocului. Clasicul WASD cu Mouse pare a fi combinaţia ideală pentru P5R. Se pot modifica, clar, dacă se preferă altceva sau chiar se poate conecta un controller. Iar aspectul cu numărul trei despre care vorbim este partea grafică. Pe PC, în ciuda setărilor limitate, ai opţiune de 30-60-120 fps. Lăsat pe 120 şi cu vsync off (sau on pentru cine are mai mult hz la monitor) jocul se mişcă şi arată impecabil, fluid. Vizual cred că este cel mai arătos de până acum dar recunosc că nu l-am văzut pe PS5 cum se comportă, însă, cred eu, că probabil merge cam la fel ca şi pe PC cu setări la maxim. Nu are cine ştie ce cerinţe de speriat, minim fiind un I7 sau Ryzen 5, 8Gb de RAM şi NVIDIA GTX 650 Ti sau AMD Radeon R7 360 şi maxime cu aceleaşi procesoare şi ram însă Nvidia GeForce GTX 760 sau AMD Radeon HD 7870, pentru 1080p în 60fps, constant. Cerinţele sunt mai mari pe partea de procesor decât placa video.

Zile la şcoală

Povestea rămâne neschimbată, evident, de la lansare originală Persona 5 Royal dar diferă într-o oarecare măsură de Persona 5 varianta standard. Conţinutul în plus nu este doar un DLC post-final ci schimbă cumva în întregime poveste cu integrarea noului personaj de la bun început. Ai acelaşi an de completat, într-un flashback în care descoperi povestea personajului principal căruia tu îi dai nume însă ca parte din Phantom Thieves este cunoscut ca Joker. De asemenea trăieşti aventura prin care aceasta gaşca este formată şi împarţi fiecare zi în lumea normală, interacţionând cu personaje şi creând relaţii sociale în timp ce în cealaltă lume, furi inimile corupte ale adulţilor şi dezvălui o conspiraţie a cărui braţe se extinde în poveştile acestor personaje.

Muzică cu stil

Dacă ceva ador despre jocurile Persona şi jocurile ATLUS în general este muzica. Dacă vizual este un joc a cărui estetică şi stil arată destul de unic şi foarte uşor de recunoscut, poţi să pariez pe un soundtrack pe măsura dacă nu chiar peste. În afară de unele melodii care par cântate în „ENGRISH” căci versurile sunt un pic ciudăţele, per total muzica din joc, fie că mergi prin oraş, fie că te lupţi, fie ca intri într-o cafenea sau eşti la şcoală, este absolut fantastică. Mi-aş dori să fiu atât de „cool” ca viaţa mea să aibă un asemenea soundtrack.

Regele a venit ca să rămână

E clar că Persona 5 Royal este unu din cele mai bune RPG-uri Turn Based, japoneze, spune-le cum vrei. Dar acum probabil este şi unul din cele mai bune a tuturor timpurilor. Este distractiv, are stil şi farmec, are o muzică superbă şi gameplay-ul este unul care împaca pe toată lumea în ciuda faptului că este Turn Based. Are ceva pentru toţi. Povestea care combina diferite lumi, diferite relaţii sociale, un voice acting impecabil, în japoneză dar şi în engleză şi cinematicuri făcute anime, rămân în continuare formula pentru care jocul ăsta îşi merită relansare în special pentru fanii PC care îl aşteptau de foarte mult timp. S-au văzut rezultate foarte bune cu Persona 4 Golden şi cu siguranţă Persona 5 Royal va obţine şi el, atenţia meritată pe PC şi pe orice platformă decide lumea să îl încerce, să îl joace sau să îl rejoace pentru că este unul din acele tipuri de jocuri pe care îl compari cu „comfort food”. Un joc de 100 de ore pare mult, lung, poate chiar plictisitor şi repetitiv însă P5R dovedeşte că poate să se menţină “proaspăt” şi interesant, nu doar după 100 de ore de joc, ci chiar şi după mai mulţi ani.

Persona 5 Royal este disponibil acum pentru Nintendo Switch, Xbox One S | X, Playstation 4, PlayStation 5, Windows PC (Steam).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.