Gaming-ul în deplasare, în zilele noastre, este ceva normal, iar pentru asta orice gamer care se respectă trebuie să aibă echipamentul tehnic necesar pentru a-și juca jocurile așa cum trebuie, fie vorba de cele cu campanie, co-op, multiplayer sau eSports.
Prin “echipament” facem referire la tehnologia mobilă și pornește de la smartphone-uri și tablete ajungând la device-ul de bază: laptop-ul de gaming – acesta înlocuind, parțial RIG-ul de gaming cu un terminal puternic și, cel mai important, mobil. Este nevoie de un sistem cu o configurație mai bună pentru a putea “duce” jocurile mai noi – pretențioase din punct de vedere al resurselor. Bun, avem laptop-ul de gaming, acum ne lipsesc accesoriile – foarte importante și ele, iar acestea constau, în primul rând, în mouse și tastatură (în general pentru o experiență perfectă de control al jocurilor, gamerii preferă periferice de PC, conectate prin USB/Bluetooth în locul celor integrate în laptop). Căștile sau boxele sunt și ele importante, de asemenea. Toate-n rucsac și gamer-ul este Game Ready! pentru deplasare!
Razer este unul dintre cei mai mari și populari producători de device-uri, accesorii și periferice de gaming având în portofoliu produse pentru toate vârstele și nevoile, iar în acest articol ne vom îndrepta atenția către un mouse mic și rău sau cum e descris de către Razer:
Ultra-Light. Ultra-Fast
Este vorba de Razer Viper Mini – un mouse mic, ușor și rapid care promite să se ridice la nivelul oricărui mouse de dimensiuni normale de gaming, de la Razer.
Pachet
Tipic Razer ambalajul lui Viper Mini este pictat în cele două culori tipice producătorului – verde și negru, cu elemente argintii și imagini lucioase – al produsului și logo-ul. De pe cutia mică din carton suntem informați că produsul oferă suport Razer Chroma RGB, are o greutate redusă, include Razer Optical Mouse Switch și Razer Speedflex Cable, iar pe una dintre lateralele cutiei avem o comparație între acest model, Mini și cel de mărime normală – Viper – pentru a vedea diferențele.
Pe partea din spate avem o altă imagine cu produsul, de această dată dintr-o parte plus o mică descriere a acestuia, tradusă în mai multe limbi, plus codurile de bare, informații respectiv că este compatibil cu sistemele Windows și că beneficiază de 2 ani garanție.
Deschidem cutia și într-un cofraj de carton se află mouse-ul, într-o punguță de protecție, ghidul de instalare/utilizare și bineînțeles, nelipsitul sticker cu logo-ul – cei trei șerpișori Razer!
Aspect
Viper este unul dintre cei mai populari mouși de gaming de la Razer – care, după cum bine știți, se inspiră după aspectul/formele mai multor tipuri de șerpi și ne-a educat, pe noi gamerii, când vedem acel verde neon știm exact despre ce e vorba. Viper Mini este o variantă la scară mai mică a originalului, aspectul fiind identic, dimensiunile fiind mai reduse, Mini-ul fiind gândit pentru cei cu mânuțe mai mici sau pentru cei care preferă ca gaming-ul mobil să fie la dimensiuni reduse. Da, există laptop-uri de gaming mai mici, tastaturi mai mici și bineînțeles, mouși de dimensiuni mai mici.
Vipera este un șarpe cu forme rotunjite și un cap nu foarte mare și disproporționat, aceste forme și unghiuri observându-se și dacă privești atent mouse-ul nostru. În partea din spate este logo-ul Razer iluminat, apoi spre mijloc avem o zonă despărțitoare printr-o linie lucioasă – întregul aspect fiind unul ușor mat cu o textură fină. În partea de sus, este butonașul pentru DPI și rotița de scroll, pe centru, de-o parte și de alta a acestora fiind butoanele principale. În partea din față, de pe centru, pleacă cablul de date, înfășurat în material textil fin, care se termină cu USB-ul cu inserție colorată – verdele neon specific. Rotița de scroll este acoperită cu o zonă cauciucată, zimțată.
Pe laterala din stânga, degetul mare va apăsa pe două butoane (Back/Forward), iar pe talpă avem două patine mari, albe și senzorul central. În partea din spate, tot pe talpă este și LED-ul RGB.
Tehnic
Viper Mini este un device ambidextru care are dimensiunile 118.3 x 61.4 x 38.3 mm și cântărește 61 grame, conectarea făcându-se la port USB printr-un Razer Speedflex Cable (braided).
Senzorul este optic, are un DPI maxim de 8500, 6 butoane programabile cu Razer Optical Mouse Switch cu un ciclu de 50 de milioane de click-uri. Patinele de pe talpă sunt PTFE și dispune de iluminare LED prin Razer Chroma RGB Underglow și are memorie internă.
Este compatibil cu sistemele de operare Windows și dispune de o aplicație dedicată, Razer Synapse.
Testare
Primul meu device Razer a fost un mouse Copperhead – un mouse care, săracul, a trecut prin multe jocuri și care a fost pus să alerge pe suprafețe neconvenționale, diferite, dar și multe tipuri de mouse pads. Copperhead a rezistat eroic la toate încercările acestea și a durat o perioadă lungă de timp până ce a început să dea semne că timpul său s-a încheiat. Prima întâlnire cu un produs Razer a fost și o primă impresie a unui produs premium cu o construcție foarte bună, performanțe excelente și o durată de viață mai mult de 2 ani, cât are, spre exemplu, acum Viper Mini. Așadar Razer, în ochii mei, a stat întotdeauna undeva sus și de fiecare dată când mi-am cumpărat un produs de la ei, respectiv am primit la testare, nu am fost dezamăgit niciodată.
Revenind la Viper Mini, este bine de știut că Razer încearcă să ofere mai multe posibilități jucătorului pentru a se bucura de același produs. Dacă Mini ți se pare prea mic, poți opta pentru Viper v2 Pro (126.8 x 57.6 x 37.8 mm) sau dacă preferi să ai un spor de performanță, la dimensiunile V2 Pro (dar cu o greutata cu câteva grame mai mare) poți opta pentru Viper 8K. Mini, în mâna mea este mititel și chiar foarte ușor și probabil l-aș putea folosi la jocuri casual pe laptop-ul de gaming, după o perioadă de gameplay intervenind discomfort datorită dimensiunilor reduse.
RGB-ul este inobservabil cu mâna pe mouse pentru că palma acoperă logo-ul respectiv LED-ul de pe talpă, din spate, dar efectele de iluminare, mulțumită Razer Chroma sunt foarte plăcute atunci când nu folosești Viper Mini.
Cele 6 butoane disponibile sunt programabile, nu sunt foarte zgomotoase, se apasă ușor, iar scroll-ul este plăcut la utilizare și simți că n-ai cum să ratezi o rotire exactă mulțumită acelui cauciuc texturat de pe el. Butonul de DPI și cele două de Back/Forward sunt mereu utile, la fel și click-ul rotiței de scroll.
Atât RGB-ul cât și configurarea butoanelor (macro) o poți face prin aplicația dedicată Razer Synapse, unde, dacă ai și alte device-uri Razer compatibile, le poți avea pe toate la un loc. RGB dispune de câteva jocuri de lumini, iar prin Chroma le poți sincroniza cu alte device-uri compatibile. Tot din aplicație faci update de firmware, dacă este nevoie și-ți poți face profiluri. Prin aplicație beneficiem și de câteva module adiționale care pot fi instalate după preferință, unul dintre ele fiind Razer Cortex dedicat jocurilor.
Firul e destul de lung și de ușor cât să nu încurce la utilizarea Viper Mini și petru testare de suprafețe am folosit atât mouse-ul direct pe birou, cât și pe 3 tipuri de mouse pads: unul normal standard, unul de gaming din material flexibil și unul tare. Setarea DPI-ului lui Viper Mini îl face compatibil cu toate aceste suprafețe, DPI fiind important și în funcție de tipul de joc sau utilizarea mouse-ului în Windows. Existând profiluri în aplicația Synapse, poți faci câte unul pentru aceste tipuri de utilizare, spre exemplu (am mai spus-o la testele de mouși/tastaturi) poți face un profil pentru Windows (în funcție de rezoluția monitorului), unul pentru jocurile de strategie și RPG și unul pentru celelalte (acțiune, aventură, FPS, 3rd person etc).
Dacă în Windows 11 și în aplicații de tip Office, editare foto/video, Viper Mini se descurcă admirabil, proba care ne interesează pe toți este cea de gaming! Jocurile din magazinul Microsoft sunt mereu la îndemână și chiar dacă sunt mai casual găsești chestii care să te amuze, iar mouse-ul nostru nu a pus vreo problemă vreodată. Înainte de a trece la câteva jocuri pe RIG și pe un laptop de gaming, am făcut câteva teste pe ambele prin aplic
ația de game-streaming NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 printre care Death Stranding, Outriders, Grim Down, Control, iar apoi, direct pe PC și laptop, Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged, Diablo III, Village Horizon Zero Dawn, God of War, Marvel’s Spider-Man și Miles Morales. Viper Mini se descurcă excelent cu toate, numai că, după cum am spus, eu având palmele mai mari și mouse-ul fiind micuț, încep să simt discomfort în sesiunile lungi de gameplay.
Viper Mini mi se pare perfect însă pentru cei cu mânuțe mai mici, sau pentru cei care preferă perferice și accesorii mici, pentru laptop-ul lor de gaming, de astfel, de dimensiuni reduse. Performanțele sunt tipice Razer (adică foarte bune), iar dar din nefericire iluminarea Chroma nu se vede când folosești mouse-ul, dar te poți bucura de ea în stand by.
Concluzie
Mic, ușor și rapid, Viper Mini se târăște fără probleme pe orice suprafață și aduce performanță oricărui tip de joc de care să te bucuri în deplasare.
Razer Viper Mini se comercializează în România la un preț de aproximativ 139 lei.