Tabletele sunt variante supradimensionate ale telefoanelor mobile care oferă un spațiu extins de interacțiune printr-un display mai mare. Pe o tabletă experiența utilizării este îmbunătățită, fie că Pad-ul este folosit pentru lucru sau pentru divertisment.
“Tabletă pentru lucru și divertisment”
Cei de la Xiaomi au venit pe piață, din octombrie anul curent, cu o versiune îmbunătățită și adusă cât de cât la zi, din punct de vedere al performanțelor, cu Xiaomi Redmi Pad care promite să fie companionul perfect pentru elevi și “lucrăcioșii” de la birou. Haideți să aflăm mai multe!
Pachet
Cutiile Pad-urilor Xiaomi sunt în foarte mare parte asemănătoare, culoarea alb predominând cu nuanțe portocalii redate de logo-ul Mi. Se aplică și pentru Redmi Pad, cutia albă având, spre deosebire de Pad-urile anterioare, o imagine mare cu tableta chiar pe partea din față, iar pe laterale este scris denumirea modelului plus logo-ul portocaliu Mi și mențiunea Dolby Atmos – suportul pentru partea de audio. De asemenea, ni se accentuează că tableta are suport Google Play.
În cutie, pe lângă ghidul de pornire și carticica pentru garanție, avem tableta într-un săculeț pe care sunt imprimate câteva aspecte tehnice importante ale Pad-ului, iar sub ea avem cablul de date și pentru încărcare USB-C, alimentatorul pentru priză și cheița pentru sertarul cu card – toate de culoare albă, tableta fiind cea Graphite Gray (fiind disponibile și în nuanțele Moonlight Silver și Mint Green).
Aspect
Ar fi un neadevăr ca, după ce o ți în mână prima oară, să spui că nu e o tabletă aspectuoasă, Pad-ul de față bifând cam tot ce trebuie la categoria aspect – de la faptul că este un device subțire, are o ramă de aluminiu și o culoare frumoasă, cu colțuri rotunjite ușor și pur și simplu arată bine în mână și nici grea nu e.
Gândită pentru a fi folosită în general în mod landscape, pe spate avem logo-ul Redmi în partea stângă, iar în dreapta este zona camerei, împărțită pe din două: jumătate de o culoare mai deschisă, unde este menționat 8MP, iar în cealaltă jumătate, neagră este camera propriu zisă.
Display-ul este spațios cu un bezel subțire și camera selfie poziționată pe mijlocul laturei lungi, așadar încă o confirmare că Pad a fost construită pentru modul landscape. Pe lângă camera selfie se ascund senzorii, iar pe lateralele mici avem, în partea de jos două difuzoare, între ele cu portul USB-C și în partea de sus alte două difuzoare, butonul de Power și observăm scris mic și Dolby Atmos. Pe laterala lungă din partea stângă avem două microfoane, butonul pentru sunet +/- și sertarul pentru card.
Tehnic
Greutatea de numai 465 g este completatată de dimensiunile 250.5 x 158.1 x 7.1 mm totul pe un schelet de aluminiu, partea din față fiind din sticlă. Creierul este MediaTek MT8781 Helio G99 (6nm), iar pe partea de GPU avem Mali-G57 MC2, modelul nostru fiind cu 4 + 2GB RAM (6GB) și 128GB memorie internă de stocare care poate fi extinsă prin card microSDXC. Cine își dorește alte variante cu memorie RAM și de stocare pot alege între 64GB și 3GB RAM sau 128GB și 4GB RAM.
Pe partea de audio avem 4 difuzoare cu suport Dolby Atmos, iar pe partea de conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.2 și USB Type-C (USB On-The-Go) și dispune și de Accelerometru.
Display-ul IPS LCD este de 10.61 inci și este destul de rapid (90Hz), iar rezoluția maximă suportată este de 1200 x 2000 pixeli.
Camera selfie este de 8 MP, f/2.3 (ultrawide), iar cea principală de 8 MP, f/2.0, (wide), ambele putând să filmeze la 1080p@30fps.
Bateria este de 8000 mAh și suportă încărcare rapidă la 18 W, iar alimentatorul este de 22,5W.
Testare
Prima întâlnire cu gama Pad de la Xiaomi a fost târzie, 5-ul fiind cel pe care l-am testat primul. Impresia a fost foarte bună din mai multe puncte de vedere deci este normal ca așteptările pentru Redmi Pad să fie oarecum mai ridicate.
În mână, Redmi Pad, e ușor, subțire, cu o textură fină și se ține ușor. Îmi place marginea și chiar îl poți pune să stea sprijinit de ea pe o suprafață plană. Pad-ul gândit inițial pentru utilizare în mod landscape, datorită poziționării camerei selfie pe latura lungă, dar și a celor 2 seturi de câte 2 difuzoare pe laturile mici și camera de pe spate, dar foarte bine poți lucra cu ea și în mod portrait, în funcție de nevoi.
Camera selfie și cea principală chiar dacă nu au zeci sau sute de MP își fac treaba atât în video conferințe și convorbiri video prin Zoom, Messenger, WhatsApp dar și în caz că vrei să faci un selfie sau să pozezi/filmezi ceva rapid. Camerele sunt practic special gândite pentru acest tip de utilizare, nicidecum să nu le comparați cu cele cu multe moduri de fotografiere/filmare și cu multe posibilități de configurare. Am tras câteva cadre măcar pe timp de zi și noapte și de aproape, ca să vă faceți o idee:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Wi-Fi-ul se descurcă bine când vine vorba de browsing, social media și streaming, fie audio (Spotify), video (Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube) sau chiar și jocuri (NVIDIA GeForce NOW RTX 3080), la un test rapid cu Speed Net, pe un router cu net de 1GB pe el, la o distanță de aproximativ 2 metri obținând astfel de rezultat:
Redarea conținutului audio și video prin cele 4 difuzoare cu Dolby Atmos se aud foarte bine, iar băgată pe un sistem audio sau căști via Bluetooth se îmbunătățește și mai mult.
Redarea conținutului video pe display-ul spațios de 10.61 inci cu cei 90Hz ai săi, este o plăcere dar trebuie să nu uităm totuși că este vorba de un display IPS așadar așteptările să le lăsăm mai jos cel puțin când vine vorba de culori, contrast și luminozitate mai bune. Touch-ul este responsive și nu am întâlnit întârzieri sau să nu preia o atingere.
Jocurile și aplicațiile din Google Play rulează fără probleme, browsing-ul pe net și social media fiind perfect pe dimensiunile lui Redmi Pad mai ales că avem și o funcție să împărțim ecranul pe din două și acea rată de refresh de 90Hz.
Bineînțeles, experiența de utilizare rapidă, ușoară și fără probleme se datorează și sistemului de operare Android 12 cu MIUI 13 (noi am testat mai exact pe 13.1.2.0), Xiaomi având aplicațiile sale care contribuie și ele la o funcționare corectăm, fie că folosești tableta în mod portret sau landscape:
Trăgând linie pot spune că ce spune Xiaomi depre Redmi Pad este adevărat, și anume “Tabletă pentru lucru și divertisment” și o văd ca o soluție perfectă pentru utilizatorii casual care-și doresc un companion mobil de care să se poată folosi în deplasare fără mari așteptări, dar cu încredere.
Concluzie
Redmi Pad este o tabletă perfectă pentru utilizatorii casual care-și doresc să folosească device-ul în deplasare fie pentru lucru sau entertainment, dar fără să aibă așteptări mari ci doar încredere că vor putea să-și desfășoare activitatea în regim normal.
Xiaomi Redmi Pad se comercializează la un preț începând cu 1.399,00 Lei în funcție de modelul ales, iar prețurile variază dacă prindeți la promoție pe undeva.