Philips a fost întotdeauna atent la cerințele utilizatorilor de monitoare și și-a realizat deja game de astfel de dispozitive dedicate pentru toată lumea. Portofoliul Philips include atât monitoare profesionale pentru artiști și cei care lucrează în domeniul digital și bineînțeles pentru gameri, dispozitivele incluzând setări speciale pentru aceștia; au monitoare de buget pentru cei care-și doresc o soluție la un preț mai ieftin și chiar exsistă și o gamă care se prestează, cumva, mai pentru toate domeniile de interes.
Un astfel de monitor este Philips 275E2FAE care prin specificațiile menționate de producător realizăm că are ca target atât cei care lucrează în domeniul office, dar și pentru elevi și studenți și, de asemenea, pentru toți cei care i-am enumerat când au nevoie de o porție de distracție în entertainment.
Pachet
Direct de pe cutia monitorului (din carton tare și design în culori alb și albastru și 100% reciclabilă) aflăm multe informații despre produs, ceea ce mi se pare excelent și la îndemână. Mânerul pentru transport e binevenit chiar dacă cutia nu este foarte voluminoasă și nici foarte greal.
În cutie avem, într-un sandwitch de scârță display-ul împachetat într-o pungă antistatică cu protecție antizgâriere, iar pe unul dintre feliile de scârță avem un ghid rapid de instalare/utilizare, un CD cu driveri, cablul HDMI, cablu pentru alimentare la curent și brick-ul pentru alimentarea monitorului, talpa piciorului și piciorul de susținere – toate ambalate în punguțe, individual.
Aspect
La prima vedere arată un pic neutru, prin culori, formă și aspect, însă dacă ne apropiem începem să observăm detalii plăcute. Culoare predominantă este un gri-șoricel spre negru și are o textură ușor granulată, iar ca structură combină plasticul cu metalul.
Începând cu talpa și piciorul de susținere, acestea au o textură de “brushed metal” – foarte plăcut, care se observă doar dacă privești atent. Această textură este prezentă pe suprafața talpei, care este pătrată, dar și pe lateralele subțiri ale piciorului de susținere care vine montat pe talpă, respectiv display-ul montat pe el. Talpa are pe suprafața care vine pe birou, patru piciorușe de cauciuc și sistemul de prindere, fără să fie nevoie de echipament, iar piciorul de susținere are pe spate o clemă pentru managementul cablurilor, iar în partea de sus se află acea zonă pătrată unde vine montată pe display. Acea zonă culisează pe picior sus-jos, respectiv se poate înclina ușor.
Display-ul este foarte subțire în partea de sus, în jumătatea de jos – unde sunt și zonele de conectare, fiind mai gros. Pe spate avem sigla Philips pe centru, iar dedesubt zona unde se montează piciorul de susținere și observăm că are și suport pentru VESA. Display-ul, pe față, are margini foarte subțiri – exact cum e promovat produsul ceea ce-l face foarte artăgător.
Monitorul dispune de două boxe stereo poziționate pe latura de jos, în spate, în partea dreaptă observându-se și un LED mic de stare. Pe partea dreaptă, pe spate, avem joystick-ul pentru meniu și Kesington Lock-ul, iar mai spre centru avem zona de conectare cu port-ul pentru alimentarea la curent, 2x HDMI, 1x DP și un jack – ieșire audio.
În ansamblu, monitorul e pătrățos și pe cât e de subțire în jumătatea de sus, pe atât devine mai gros în partea de jos, asta oferindu-i și un avantaj și anume o stabilitate mai bună pe picior și implicit pe birou.
Tehnic
275E2FAE face parte din seria E de la Philips și are dimensiunile de 614 x 475 x 234 mm, cu piciorul montat, display-ul fiind de 614 x 354 x 38 mm și o greutate de 5,23 kg cu totul (3,43 kg display-ul) care vine cu sursă de alimentare externă și face parte din clasa F de etichetare energetică.
Dispune de 2x difuzoare de 3 W fiecare, iar la conectivitate găsim 2x HDMI (1.4), 1x DisplayPort, Ieşire audio, Blocare Kensington și are suport VESA (100×100 mm). Piciorul se înclină la -5/20 grade, se ajustează pe înălțime 100 mm și monitorul este compatibil Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 și Mac OS X.
Tipul display-ului Antireflex este IPS și utilizează tip de iluminare de fundal în sistem W-LED, având dimensiunea de 27 inchi (68,6 cm) cu o rezoluție de QHD de 2560 x 1440 la 75 Hz, densitatea pixelilor fiind de 109 PPI. Timpul nominal de răspuns este de 4 ms, cel MPRT fiind de 1ms, are un raport de contrast nominal de 1000:1 cu suport SmartContrast – Mega Infinity DCR. Unghiurile de vizualizare sunt largi (178 grade pe orizontal, respectiv vertical) și suportă 16,7 milioane culori.
Ca tehnologii incluse avem preset-uri de setări pentru jocuri SmartImage, stabilizator de imagine, mod LowBlue, EasyRead și suport pentru AMD FreeSync.
Testare
Înainte să trecem la testarea per se, am zis să vă asigur că, odată ce ai cumpărat monitorul și-l scoți din cutie, nu trebuie să-ți faci griji că ai nevoie de cine știe ce cunoștințe sau echipamente pentru a-i monta talpa și piciorul de susținere. Totul este foarte simplu și existând un sistem de prindere între talpă și picior cu o piuliță care se poate strânge cu mâna, fără șurubelniță, iar display-ul se montează la picior printr-un fel de culisare.
Display-ul chiar este foarte subțire, cel puțin în jumătatea de sus și arată excelent cu acele bezel-uri subțiri, lăsând impresia de dimensiuni și mai mari decât sunt ale ecranului. Însă, am observat că, în partea de jos, în colțuri, plasticul nu se îmbină cum trebuie și rămân mici spații respectiv între display și ramă, unde se strânge praful.
Display-ul culisează destul de mult sus/jos și se înclină cât să-ți găsești poziția perfectă în fața lui, dar chiar și așa, având unghiuri largi de vizibilitate nu-ți faci griji că nu se va vedea ceva cum trebuie.
Vă spuneam, la început de articol că această linie E, în special acest model, se află într-o zonă blurată dintre dispozitiv pentru office și școală și entertainment, având câte puțin pentru fiecare și situându-se la un nivel de preț de accesibilitate.
Imaginea este destul de clară, contrastul fiind cel care scoate mult și culorile în evidență și acele rame foarte mici oferă o experiență plăcută de vizualizare, în primul rând al calității imaginii. Faptul că e este QHD și are un timp mic de răspuns contează și asta, deși rezoluția recomandată de utilizare este 2560 x 1440 atunci funcționând și la 75Hz. Poți să spui că filmele și imaginile arată bine pe display așadar poți să folosești monitorul și pentru a urmări media video sau canalele tale de streaming preferate (Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, Disney+, YouTube) și, de ce nu, poți utiliza programe de editare photo/video în regim casual. Așadar se prestează pentru entertainment.
Pentru cei care lucrează mult cu Office, sau pentru elevi și studenți, monitorul de față este tocmai potrivit, fie că e legat la PC sau laptop. Spațiul mare de lucru (rezoluția QHD), refresh-ul bun și contrastul mare, dar și posibilitea de activare a modului LowBlue, sunt perfecte pentru utilizat monitorul în acest mediu. Browsing-ul și navigarea prin rețelele de socializare e plăcută, rapidă și aerisită. În Windows 11 Pro monitorul e detectat imediat, poate fi setat refresh-ul și ai obțiuni de alegere a rezoluției, cea mai mare posibilă nefiind o recomandare Microsoft:
Pe de altă partă, avem mențiuni de la producător că monitorul oferă și câteva lucruri care atrag atenția jucătorilor: “Good for gaming”. Acel 1ms MPRT, SmartContrast și SmartImage cu preset-uri pentru diferite tipuri de jocuri dar și posibilitatea de a face și tu două (Gamer 1, Gamer 2) și acea viteză de reîmprospătare de 75Hz fiind elementele care țintesc într-ale gamerilor.
N-am stat mult și am pus la treabă câteva jocuri, pe lângă clasicul pe care folosim în teste, Asphalt Legends, am instalat și Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man Miles Morales, Uncharted, Horizon Zero Dawn și God of War și am dat drumul chiar și la NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 unde am butonat puțin Death Stranding, Outriders și Control și totul se prezintă bine pe monitor.
Teste de jocuri am făcut nu numai pe PC și un laptop de gaming (DisplayPort și HDMI), dar și pe un PS5 unde am butonat The Callisto Protocol și Need for Speed Unbound.
Da, monitorul are și difuzoare audio dar sunt mai mult pentru a avea și sunet atunci când urmărești un clip pe net, deci în cazul ăsta sunt bine-venite.
OSD-ul e ușor de manevrat din joystick, mișcările în direcții controlând volumul +/-, acces la SmartImage cu preset-urile gata pregătite plus cele două de Gamer, iar în ultima direcție avem acces să ne alegem între tipurile de conexiune: Cele două HDMI și DisplayPort. Meniul e simplu și oferă acces la elemente standard precum reglaj de luminozitate, contrast (și SmartContrast) și claritate, tipuri de afișare de culori, sunet (volum și oprire completă), limbaj de afișare și setări ale OSD și alte câteva opțiuni:
După cum am spus și arătat, monitorul de față e unul bun la toate, atâta timp cât pretențiile nu sunt foarte mari, în așa fel acesta bifând căsuțe necesare fiecărui tip de utilizator în parte.
Concluzie
Monitorul de față oferă un display (aproape) infinity QHD cu culori și contrast bune, cu o rată de refresh mai mare de cea standard și se adresează nu numai utilizatorilor de Office, elevilor și studenților, dar și celor care vor să se bucure de un pic de entertainment și gaming – totul la un preț adecvat.
Philips Monitor LCD QHD 275E2FAE se comercializează la un preț de aproximativ 1350 lei.