Ascultă acest articol

Tactics Ogre Reborn nu este pentru toată lumea”

Gen: ARPG

Lansare: 11 noiembrie 2022

Studio: Square Enix

Distribuitor: CD Media

Platforme: Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows PC (Steam)

Clasificare: 12+

Sinopsis:

Tactics Ogre: Reborn vine cu grafică și sunet îmbunătățite, precum și un design actualizat al jocului, dând viață unui nou Tactics Ogre care rămâne fidel originii sale. Bijuteria coroanei genului de joc RPG, renaște!

Recenzie:

Al doilea „remake”, şi aş spune că definitivul, pentru Tactics Ogre s-a lansat recent cu laude şi aplauze din toate părţile. Şi noi suntem de părere că este unul din cele mai bune RPG-uri tactice, într-o perioadă în care, chiar dacă nu au la fel de mulţi fani ca alte genuri de jocuri, acest tip de jocuri duc o luptă dură pentru care este mai bun. Mai jos susţinem argumentul cu câteva paragrafe despre joc.

O poveste care nu îmbătrâneşte

Nu este întocmai cea mai originală, dar povestea din Tactics Ogre Reborn se ţine destul de prezentă sau relevanta chiar şi 25+ ani mai târziu. Originalul a fost lansat în 1995, caruia i s-a mai făcut un remaster în 2010 pentru PSP, şi acum, în 2022, a aparut pe diverse platforme, Playstation 4 în cazul nostru. Jocul spune povestea din Valeria, o ţară care în urma morţii regelui Dolgare, fără moştenitor, stârneşte un război civil între trei grupări divizând aşa teritoriul. Cum ziceam, nu e cea mai originală poveste însă se potriveşte la fix cu ce se caută acum văzând succesul altor jocuri de la Square Enix precum Octopath Traveller, Triangle Strategy sau Live A Live.

Aproape ca şahul

Pe partea de gameplay cum scrie şi în titlu este un RPG de tip tactic pe o perspectivă izometrică şi a căror mişcări se duc la capăt pe pătrățele. Unitățile pe o parte sunt formate din cavaleri, arcași, vrăjitori, dragoni și alte clase și luptă împotriva inamicilor pe cealaltă parte. Luaţi rolul unui trio de personaje care încearcă să-și reia pământul de la ocupanții vecini, schimbându-vă echipa și decizându-le soartă ca nişte pioni pe o tablă de șah.

Dar nu totul este numai lupta ci ai şi un rol activ în cum decurg lucrurile în Tactics Ogre Reborn. Decizii la puncte cheie schimba naraţiunea, iar poţi trece prin joc fără să vezi anumite chestii în funcţie de alegerile pe care le faci. Alianţele, ca şi în Triangle Strategy sunt foarte importante. Are şi un sistem special ce va permite să revi la anumite alegeri astfel, încât să poți vedea unde duce calea pe care nu ai luat-o. Este o caracteristică binevenită într-un joc atât de mare, iar alegerile importante sunt răspândite pe parcursul campaniei sale de 40 de ore.

Muzică nouă dar şi dialog

Coloana sonoră pentru joc a fost reînregistrată cu noi instrumente, asta înseamnă că sună perfect. Este o ancoră pentru poveste şi îi oferă greutatea şi seriozitatea pe care o merita un asemenea titlu. La fel ca și actoria vocală, muzica reînnoita scoate la iveală un nivel cu totul nou de profunzime în joc. Fiecare bătălie se simte accentuată, fiecare trădare mai dureroasă. Deși, ca de obicei, am preferat să rămân cu actoria vocală japoneză, distribuția în limba engleză este surprinzător de excelentă și de asemenea utilă și eficientă, ajutând la adăugarea unei noi dimensiuni emoționale poveștii.

Care este treaba de fapt cu Tactics Ogre Reborn

E complicată. La bază pare un joc simplu, ca cele care le-am mai văzut până acum de la Square Enix, însă nu este cazul. Simplificat, a fost destul, a fost făcut chiar mai accesibil, îmbunătățit pe părţile pe care le-am specificat mai sus dar şi multe altele mai mici pentru care am sta aici ore în şir să discutăm ce a făcut bine şi ce funcţionează mult mai bine decât în 1995 sau în 2010. Dar Tactics Ogre Reborn nu este pentru toată lumea. Este un joc foarte încet, foarte metodic. Câteodată aceste RPG-uri Tactice se mai numesc şi SRPG, adică Strategy Role Playing Games şi în cazul Tactics, se pune foarte mult accent pe partea de Strategy. Dar Tactics Ogre: Reborn rămâne unul dintre marii clasici ai strategiei din motive întemeiate și să-l vedem în sfârșit pe PC și alte platforme moderne precum Playstation şi Switch, unde toată lumea se poate bucura de el este, cum s-ar zice în engleză, „A BIG DEAL”.

Tactics Ogre: Reborn este disponibil acum pentru Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows PC (Steam).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.