“După 25 de jocuri, e greu să poți oferi unicitate unui joc, dar Unbound încearcă să facă asta adăugând elemente animate, manga, acele animații colorate, vectoriale, pe care le vedem prin comics-uri sau animații de televiziune și de cinema.”
Gen: Racing
Lansare: 29 noiembrie 2022
Studio: Criterion Games
Distribuitor: Electronic Arts
Platforme: Xbox Series X | S, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows PC (Steam/Epic Games)
Clasificare: 18+
Sinopsis:
Lumea este pânză ta
Graffiti revine la viață în Need for Speed Unbound, cu un stil vizual unic și nou-nouț, care combină cele mai recente elemente de artă stradală cu cele mai realiste mașini din istoria Need for Speed. Accesează un set de instrumente nou-nouț, cu efecte vizuale și sonore energizante, pentru a-ți exprimă abilitățile de șofer, inclusiv Burst Nitrous, o nouă tactică de boost, care asigura o viteză amețitoare.
Începe de jos și câștigă curse până ajungi în vârf
Că să ajungi în vârf, trebuie să-ți asumi riscuri. Alege cum și când să pui totul la bătaie, realizând drifturi spectaculoase pe stradă, depășind polițiștii sau plasând pariuri secundare din câștigurile personale împotriva piloților rivali. Timpul înseamnă bani, așa că găsește cea mai rapidă modalitate de a-i câștigă pentru a întră în calificările săptămânale și pentru a ajunge la The Grand, cea mai tare probă de curse din Lakeshore.
Domină aceste străzi
Cu cât concurezi mai mult, cu atât creezi mai multă vâlvă. În timp ce polițiștii adaugă plus de presiune, trebuie să iei decizii tactice folosind noi mecanisme de evadare pentru a prelua controlul urmăririi. Fugi de polițișți, te lupți cu ei sau te ascunzi în subteranul orașului Lakeshore. Domină aceste străzi și vei culege recompensele.
Arată-ți întregul potențial
Afișează-te la un Meetup și arată-ți stilul unic cu sute de articole cosmetice la alegere, inclusiv ținute exclusive de la unele dintre cele mai inovatoare personalități ale modei din lume. Extinde acest look mașinilor tale, transformându-le cu designuri de autocolante unice, pentru o personalizare legendara. Când ieși pe primul loc, nu uită să te dai mare în față competitorilor defilând cu propriile tale poziții de câștigător.
Găsește-ți libertatea în ritm
Descoperă artiști avangardiști din lumea hip-hop-ului și interpretările acestora cu un soundtrack care depășește limitele genului avându-i în frunte pe A$AP Rocky și AWGE. Inspirându-se din prezența internațională diversă a hip-hopului, coloana sonoră a fost compusă de Brodinski, producătorul inovator francez care a creat o conexiune între genul techno european și scenă trap din Atlanta, astfel încât să materializeze cultură underground care conduce inima orașului Lakeshore.
A$AP ROCKY’S CUSTOM MERCEDES 190E
Rocky are una dintre cele mai noi mașini custom din oraș. Învinge-l în propria mașină, ia-o la Safehouse și ieși pe străzi într-un stil deosebit.
Recenzie:
Cel de-al 25-lea joc din seria Need for Speed e aici, cu Criterion Games la “pupitru” de această dată, care ne oferă o combinație între Most Wanted, Underground și Heat, dar cu o pată de culoare stilizată.
Nu încape discuție că seria ne-a oferit o grămadă de stiluri și moduri de joc, locații și multe multe mașini și a crescut enorm din punct de vedere tehnic. Muzica s-a păstrat al fel de bună ca la mai toate NFS-urile și viteza este, mai departe, elementul simbolistic al seriei.
Deși pornit ca un arcade simplu, seria a evoluat și a ajuns a fi un adevărat RPG pe roți crescând în complexitate și menținându-se în trend atât tehnologic cât și ca stil popular în lumea racing-ului de zi cu zi.
Poveste
De 25 de jocuri încoace, seria încearcă să aducă întotdeauna un suflu nou, să atragă noi jucători și să-și păstreze fanbase-ul mai departe, un fanbase devenit din ce în ce mai pretențios în ultima vreme. Dacă pe partea de story s-a încercat una-alta în jocurile anterioare, de această dată, în Unbound ne vom simți în apele noastre, cel puțin cei cărora le-a plăcut Most Wanted și Undeground și adoră cursele de noapte, luminițele și… adrenalina.
Acțiunea are loc în Lakeshore City – un oraș fictiv inspirat după Chicago, iar tu ești o tipă (cu vocea lui Elizabeth Grullon) sau bărbat (cu vocea lui Ian Nelson) partener cu Jasmine/Yaz (intepretată de Ashleigh LaThrop) – mecanici și șoferi la un garaj ponosit Rydell’s Rydes condus de Rydell (Dwayne Barnes). Da, poți alege de la început dacă ești “tip sau tipă” și în spatele personajelor sunt actori care le dau viață.
Începe de jos și câștigă curse până ajungi în vârf
După cum spune și în sinopsis, realizați că va trebui să începeți de jos, cu un hrâb de mașină și să luptați pe străzi pentru a face bani, a dobândi faimă și bineînțeles de ați lua și tuna cea mai tare mașină din Lakeshore City. Dar precum în viața reală, și în Unbond vei da piept cu realitatea (virtuală) și chiar dacă ai tras tare să realizezi ceva, să te ridici pe tine și garajul lui Rydell, surprizele (neplăcute) și răsturnările de situație, îți vor pune cuie-n cauciucuri.
Pleci de jos, ajungi cât de cât pe cauciucurile tale și când nu te-aștepți mai mult, atunci încrederea în cei apropiați se pierde și va trebui să te ridici iarăși de jos și să faci dreptate și să ajungi în frunte. Poliție? Păi ce joc ar fi ăla fără Poliție? Da, clar și există o mică poveste și personaje chiar și în cadrul forțelor justițiare de pe străzile Lakeshore City.
După cum bine observați, există o poveste, una clasică despre izbăvire, răzbunare, revenire, reușită și eșec și bineînțeles multe curse și mașini.
Tehnic
Fanbase-ul NFS și-a spus părerea și cred că dacă și tu te aflii printre ei, probabil și ție ți-a plăcut Underground, Most Wanted și poate și Hot Pursuit, iar cursele pe timp de noapte, mașinile tunate și muzica underground sunt ceea ce ne dorim cel mai mult. Ei bine, Unbound se îndreaptă mai mult spre Heat, ca inspirație și subiect, dar mixează elemente în așa fel încât să-l facă unic.
După 25 de jocuri, e greu să poți oferi unicitate unui joc, dar Unbound încearcă să facă asta adăugând elemente animate, manga, acele animații colorate, vectoriale, pe care le vedem prin comics-uri sau animații de televiziune și de cinema (ex. Spider-Man in the Spider-Verse).
Engine-ul Frosbite e foarte maturizat, cele mai noi tehnologii fiind implementate și arată superb. De la reflexii, efecte speciale și sonore, damage-ul mașinilor, arhitectura orașului, ciclul noapte zi și efectele vremii – sunt multe de lăudat. Mașinile arată excelent și au posibilități de tuning, modele populare vechi sau mai noi, totul arată foarte bine. DAR, avem și acel element anime… folosit la peronaje și la efectele de fun plus alte animații colorate care sunt la pol opus cu aspectul grafic și motorul grafic folosit. Acel stil artistic combină cel-shading-ul cu elementele de graffiti rezultând ceva ca o explozie de culori care inundă ecranul.
Mulți ar spune că arată ca un DLC pentru Heat, dar pe lângă acest stil artistic care face diferența, Frostbite, după cum ziceam, arată mai bine decât în Heat. Pe PlayStation 5 cel puțin, să nu mai punem și suportul pentru controller-ul DualSense care oferă și mai multă imeristate jocului.
Lakeshore arată superb și-l vedem și pe timp de zi și pe timp de noapte, jocul fiind împărțit ca și când ar fi două jocuri diferite – unul ziua cu curse mai puține cu bani mai puțini puși la bătaie – pentru începători, iar după apusul soarelui, viața de noapte aduce curse nebune cu mulți bani puși în joc și poliție mai vigilentă.
Muzica este exact ce mă așteptam de la un joc NFS. Un playlist foart foarte mișto cu piese cunoscute, highlight-ul fiind pus de această dată pe A$AP Rocky, dar din OST vom mai auzi în mașină și alți cântăreți, majoritatea fiind din genul hip-hop.
Acele animații stilistice predomină când vine vorba de fumul de la eșapament sau ars de cauciucuri pe care-l vom vedea des pentru că drift-ul are o parte importantă în Unbound. Atunci când sari, și ești în aer, aripi personalizate în acel stil, își vor face apariția, la fel și prin notificări și elemente ale HUD-ului.
Acest stil aplicat personajelor mi se pare prea simplistic și nepotrivit cu Frostbite-ul foarte realist și detaliat, dar măcar avem posibilitatea de a ne personaliza în fel și chip personajul ba chiar și moda contează foarte mult, având chiar și branduri cu care te poți îmbrăca, bineînțeles totul costă sau se câștigă în curse.
Mașinile, tehnic vorbind, sunt impecabile arhitectural și ai posibilități nenumerate de personalizare atât mecanic cât și ca aspect, iar NITRO-ul este practic ceva normal în Unbound, la fel ca și drift-ul.
Din punct de vedere tehnic, Unbound bifează toate căsuțele, Frostbite-ul arătând nemaipomenit. Separat, acel stil grafic nou, arată și el bine și e frumos implementat și realizat și este elementul care oferă unicitate lui Unbond. Dar mă întreb și vă întreb și pe voi, chiar merg combinate? Pe mine personal, nu m-a convins… sunt prea la extreme amândouă.
Gameplay
Lackshore noapte. Cursă de viteză prin oraș. Lamborghini Diablo SV 1995. Roșie ca focul. Tunată superb. Neoane sub. Muzica duduie. Celelalte mașini sunt aliniate și nu sunt orice mașini, sunt mărci celebre, tunate până-n dinți și ele. Se apropie startul. 3, 2, 1… o mare de fum curcubeic se ridică de nu mai vezi absolut nimic. Ecranul e inundat de culori bombonice, roz, verde deschis, galben înțelpător, portocaliu… neonașe și FX cu zgârieturi creionice colorate, steluțe și îngerași, cărți de joc și aripioare de porumbei… nope. Nu știu, pur și simplu la ore și ore de jucat NU m-am putut obișnui. Mulțumită HDR-ului televizorului și suport dat din partea jocului, acele elemente colorate sunt atât de colorate că efectiv îți lăcrimează ochii.
Înainte să intrăm în meniul principal suntem întrebați dacă dorim posibilitatea Cross-Play și avertizări că titlul nu este recomandat epilepticilor și să nu imităm ceea ce vedem, apoi putem alege Povestea (Story) sau pur simplu Free Roam (sau PvP) Online, titlul fiind, după cum ne-am obișnuit de la ultimele jocuri, open world și putem, de aici și accesa și modifica elemente de Accesibilitate, control, elemente de driving, sau de grafică. Ne alegem nivelul de dificultate (Intense, Challenging sau Relaxed) dorit și după ce ne creăm personajul (el sau ea), putând să ne alegem nu numai elemente de aspect, dar și mărci de îmbrăcăminte, avem să ne alegem între trei tipuri de mașini (Lamborghini, Dodge sau Nissan), înainte să călcăm pedala, pentru prima oară, în Lakeshore.
Când și când vei fi ajutat să afli chestii informative, ținând loc de tutorial, deci nu ai de ce să-ți faci griji că rămâne ceva neexplicat.
Cinematic-urile și scurte montaje și secvențe apar destul de des și arată foarte bine și ele, cu unghiuri de filmare interesante și care ajută la continuetatea scenelor.
Personajele chiar dacă nu sunt foarte multe sunt bine interpretate și avem pe lângă cei apropiați personajului tău și antagoniști, dar și personaje din partea forțelor de Poliție, povestea fiind construită totuși în jurul tău.
Lista de mașini pe care le poți conduce e destul de mare și să nu mai punem că le poți personaliza în fel și chip. Tuning de culori, aspect, stickere, combinații de culori și atunci când ajungem la partea tehnică lucrurile sunt și mai stufoase. Totul aranjat în funcție brand și componentele, mașinile sunt așezate pe categorii necesare pentru a putea intra în anumite curse. Dacă mașina ta nu e destul de bună pentru curse mai bănoase, întotdeauna vor exista alternative mai ieftine și rapide. Dacă la garaj îți faci tuning-ul, poți cumpăra mașini noi de la dealeri și apoi îți alegi mașina potrivită în funcție de programul săptămânal de evenimente, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte.
Pentru a putea cumpăra mașini și upgrade-uri este necesar să faci bani, iar banii îi faci fie participând la curse, fie când și când ducând pe cineva cu mașina la o locație (Ubering). Cursele sunt de mai multe feluri gen check-point, de viteză, circuit sau drifting, iar poliția are și ea rolul ei aici. Dacă în timpul unei curse, poliția este pe urmele tale, se vor acumula un fel de HEAT, pe mai multe niveluri, iar după finalizarea cursei
, vei intra direct în focuri, căutând să scapi de poliție sub orice formă, una dintre ele fiind să ieși din raza lor de urmărire, alta fiind prin anumite Safehouse-uri plasate pe hartă. Și că tot ziceam de hartă, aici vezi ce curse ai de făcut și unde, în funcție de zi și de noapte, a fiecare cursă existând mai multe trepte, după cum spuneam în funcție de categoria mașinii. Aici poți vedea care sunt concurenții tăi și ai posibilitatea să-l provoci pe oricare dintre ei contra unei sume de bani, separat de cea a cursei. Dacă îl întreci pe acesta (chiar dacă nu câștigi cursa), vei obține banii din pariu.
Nu în ultimul rând, elefantul din cameră, MAȘINILE! În număr de 143 confirmate oficial de Electronic Arts, acestea, după cum am mai zis, arată superb, se comportă pe șosea exact cum faci tu tuningul și te bucuri de ele ca aspect prin design-ul pe care-l alegi. Poți, de asemenea, să alegi aspecte realizate de alți jucători și poți și tu să dai “share” la rândul tău.
Controlul prin DualShock se simte perfect, chiar dacă nu acoperă 100% capacitatea controller-ului și vei avea de învățat combinații pentru a face un drift și a face scheme pe șosele, dar și de a zbura cu aripile-n tinse. Cred că ține totuși și de priceperea într-ale jocurilor cu mașini cum folosești controller-ul pentru că, spre exemplu mie pe modul de dificultate Challenging, mi s-a părut un pic greu la început să câștig curse pe primul loc. Contează, bineînțeles și ce mașină folosești și ce upgrade-uri ai pe ea.
Dacă luăm totul, împachetăm și tragem linie, Unbound e un joc distractiv, colorat, plin de adrenalină și îndeajuns de complex încât să te țină ocupat ore bune. Poate pentru cei mai tineri, noul stil vizual peste Frostbite-ul care arată foarte bine și e bine optimizat, va fi un NFS care-i va mulțumi până la următorul titlu, mai ales că avem și un mod Online, însă pentru cei care vor ceva mai serios, din punct de vedere al motorului grafic și al aspectului, acel stil exagerat și colorat îi va înțepa la retină. Am făcut și un scurt clip cu a doua parte a începutului de joc, la prima jucare, pentru a vă face o idee ce-și-cum și se va observa cum trebuie mai multe încercări pentru a face drift-urile așa cum trebuie, dar la un moment dat prinzi “șmecheria”:
Dar hai să nu pierdem vremea să trecem la volan în Unbound pentru că, după cum e vorba lui Lewis Hammilton de la F1: It’s HAMMER TIME!
Concluzie
Criterion Games reușește să aducă în NFS Unbound ceva nou, pentru a se detașa de asemănarea cu jocul anterior Heat și reușește nu numai printr-un Frostbite îmbunătățit care arată superb și funcționează bine (cel puțin pe PS5) ci printr-un stil artistic animat, care aduce animeul sau benzile desenate în cursele pline de adrenalină, drift și urmăriri cu poliția.
Need for Speed Unbound este disponibil acum pentru Xbox Series X | S, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows PC (Steam/Epic Games).