Ascultă acest articol

Cel de-a doilea sezon al serialului-document turcesc „Rise of Empires: Ottoman” este în aceste zile un succes pe Netflix.

Povestea se desfășoară la câțiva ani după ce sultanul Mehmed al II-lea a cucerit Constantinopolul, bijuteria Imperiului Bizantin, și se concentrează pe dușmănia sa de sânge cu Vlad Țepeș, alias Vlad Dracula.

Și, deși prințul din ceea ce este acum România nu era de fapt un vampir, el avea o predilecție pentru putere și violență.

Serialul combină reconstituirile dramatice cu perspectiva istoricilor și a altor academicieni. De asemenea, prezintă narațiunea lui Charles Dance, veteran al serialului Game of Thrones.

Suntem în Istanbulul anului 1461. Au trecut opt ani de când Mehmed al II-lea, interpretat de Cem Yiğit Uzumoglu, a cucerit Constantinopolul.

Acum sultanul este asaltat de grija celui mai nou dușman al său, Vlad Dracula, jucat pentru a doua oară de Daniel Nuță, prietenul său din copilărie care a devenit conducătorul înfricoșător al Valahiei.

Tânărul sultan Mehmed, care a preluat funcția de la tatăl său Murad al II-lea, și-a cimentat loialitatea personală cu cucerirea Constantinopolului în 1453.

Imperiul Otoman domina deja estul, cu vaste proprietăți în regiunile din jurul Mării Negre și Mării Egee. Dar scopurile expansioniste ale lui Mehmed devin din ce în ce mai temute în vest, Papa Pius al II-lea de la Roma era foarte aproape de a declanșa o cruciadă împotriva sa, susținută de armata Ungariei.

Europa avea motive întemeiate să fie îngrijorată de el“, spune Dr. Michael Talbot de la Universitatea din Greenwich.

El a cucerit acest oraș pe care oamenii îl credeau de necucerit“. Iar Mehmed a pus ochii pe o invazie a Europei. După cum spune istoricul de artă Dr. Antonia Gatward, Mehmed râvnea la reputația lui Alexandru cel Mare.

Armatele Ungariei sunt un lucru de temut pentru sultan. Dar cum rămâne cu Valahia? Regiunea care astăzi cuprinde România a fost o zonă tampon tradițională între unguri și otomani, iar în 1456 era condusă de Vlad Draculea, care a fost crescut alături de Mehmed la curtea otomană după ce tatăl său i-a promis pe el și pe fratele său mai mic, Radu, jucat de Ali Gozusirin, ca dovadă de loialitate, lui Murad.

Dar, în timp ce Radu rămâne în grațiile lui Mehmed, Vlad refuză de ani de zile să-și plătească impozitul anual către sultan.

De asemenea, a devenit cunoscut ca un războinic formidabil și total nemilos, după cum descoperă boierii pe care îi ademenește la un banchet de Paște.

Porci intriganți și trădători!Voi sunteți adevăratul dușman al Valahiei. Credeați că voi uita cum ați conspirat cu dușmanii mei, îngrășându-vă și îmbogățindu-vă?”, le spune Vlad.

Prințul valah continuă să facă  raidui asupra posesiunilor otomane din Bulgaria și practic îl provoacă pe sultan să-l oprească. Trimișii lui Mehmed sunt fie uciși, fie întemnițați. iar rugămințile sale diplomatice sunt ignorate, iar în 1462, sultanul a decis să își conducă armata împotriva celui pe care cândva îl numea frate.

Netflix a rezervat un mic colț din patrimoniul său pentru producții precum „Rise of Empires: Ottoman”, care îmbină elementele dramatice cu cele documentare.

Aplică formula folosită pentru istoriile despre Grecia și Roma antice, la faraonii din Egipt, la azteci și la China în momentul construirii Marelui Zid, în timp ce „Age of Samurai: Battle for Japan” explorează luptele pentru putere și evoluția tehnologiei de luptă din secolul al XVI-lea violent al țării.

„Nu-mi voi pleca genunchiul pentru nimeni.”

Pe naratorul Charles Dance îl veți recunoaște probabil din perioada în care a fost Lord Tywin Lannister în Game of Thrones și, într-adevăr, există sclipiri de inspirație pentru saga lui George RR Martin în documentele istorice și această luptă epică pentru putere și prestigiu reprezentată în bătălia dintre doi conducători.

Și, deși „Rise of Empires” nu este în niciun caz o reclamă flagrantă pentru a atrage spectatorii GOT, ține să își simplifice povestea suficient de mult încât forțele care acționează în secolul al XV-lea să se rezume la dușmănii personale de sânge și la ciocnirea regatelor concurente.

După ce îl vedem pe Vlad împungând în țeapă o grămadă de boieri valahi și soțiile lor, sau acceptând un contingent de la curtea otomană doar pentru a-i tăia în bucăți, Dr. Emrah Safa Gurkan de la Universitatea 29 Mayis din Istanbul oferă o evaluare a acestei epoci istorice care ar putea fi, de asemenea, un logline pentru dramele fanteziste răzbunătoare și violente de astăzi.

Este un joc teribil, să știți. Este plin de evenimente traumatizante, plin de trădări, și cred că Vlad este un prim exemplu de ce fel de tribut poate avea viața asupra psihologiei umane.

Bineînțeles, perspectiva istoricilor din „Rise of Empires: Ottoman” este, de asemenea, de neprețuit dacă ești cu adevărat curios în legătură cu mecanica total îngrozitoare a împunsăturii.

Este o metodă oribilă de execuție“, spune Dr. Marios Philippides de la Universitatea din Massachusetts Amherst, în declarația anului.

Se ia un țăruș care nu este foarte ascuțit și se împinge în anusul victimei. Apoi, cu ajutorul unui ciocan, îl împingi până sus, până când iese din umăr.

Iar dacă ai un călău maestru, acesta va evita majoritatea organelor vitale. Și apoi îl fixezi pe pământ și lași persoana să moară.

„Rise of Empires” este mai mult despre gore, dar chiar și cu atât de mulți oameni fiind trași în țeapă, violența descrisă este destul de blândă.

Suntem în aprilie 1462, iar insultele lui Vlad și provocările directe la adresa puterii lui Mehmed l-au determinat pe sultan să își adune armata.

Dar Vlad nu se ascunde. În rolul lui Vlad Țepeș, Dracula, voievod al Valahiei, Daniel Nuță este pe deplin mândrul și feroce aducător de durere și de dușmănii de sânge.

El îl portretizează pe Vlad în linii mari ca pe un ticălos, dar cu tușe mai subtile care dezvăluie personalitatea din spatele depravării domnitorului.

Perspectiva doctorului Andrei Pogacias asupra lui Vlad este influențată de munca sa de istoric militar, de identitatea de român și de o zvâcnire disprețuitoare rezervată lui Bram Stoker.

S-a luptat cu toată lumea. Este considerat de către populația română ca fiind unul dintre cei mai mari voievozi care au existat vreodată.

Pentru restul lumii, este cunoscut sub numele de Dracula, vampirul însetat de sânge, datorită unui irlandez din secolul al XIX-lea, care a avut ceva timp liber și a scris un roman, pentru că se pare că îi plăcea să tragă în țeapă oamenii.”, spune Pogacias.

Elementele dramatice din „Rise of Empires: Ottoman” pun chipuri cu nume care se ridică din arhiva istorică, iar contribuțiile istoricilor și ale altor academicieni oferă o perspectivă valoroasă asupra acestor bătălii drepte și sângeroase din trecutul îndepărtat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.