După ce am putut testa Tenda CP6 – Camera de securitate pan/tilt 2K SHD pentru locuințe, magazine și birouri, Tenda lansează CP7 care crește rezoluția la QHD și montează o cameră de 4MP.
Fiind o cameră de supraveghere de interior pentru locuințe, magazine și birouri, Tenda perfecționează micuța cameră să ne poată ajuta pentru siguranța noastră, fie că e vorba de copil, animale de companie sau magazine sau birouri, CP7 e alegerea cea mai potrivită și vom argumenta mai jos de ce și detalii despre ea după o perioadă de testare.
Încă de la cutia în care vine CP7 îți dai seama cât de mică și ușoară e camera, pentru că are dimensiuni mici, fiind realizată dintr-un carton tare în culorile specifice Tenda – o combinație între negru și portocaliu. Pe cutie avem informațiile necesare, dacă alegem să luăm de la raft produsul, cu poză cu acesta, o descriere plus detalii tehnice, dar și avantajele acestei camere de mici dimensiuni.
În cutie găsim camera într-o punguță de protecție totul într-un cofraj de carton pentru a sta bine fixată. Sub cameră găsim alimentatorul pentru curent, un mic ghid de utilizare un căpăcel pentru sistemul de prindere pe perete și un șablon pentru găuri plus două cuie cu filet cu dibluri. Pe obiectiv este aplicată, de asemenea, o folie subțire care se dă jos la prima utilizare.
La aspect, diferențele nu sunt mari față de CP6, sistemul fiind același – cameră fixată pe o bilă, care se rotește în direcțiile sus-jos, pe un stativ care se rotește stânga-dreapta. Pe acea bilă neagră, din material lucios, avem obiectivul foto/video, un senzor infraroșu, microfonul, cititorul de SDCARD și un buton de Reset, iar pe spate, avem un difuzor. Baza de susținere, cu 4 picorușe de cauciuc, permite ca acea bilă neagră, se se rotească. Pe bază, în partea din spate avem portul pentru alimentare și cel pentru cablul de rețea. Sigla Tenda, gri, este în partea din față.
Dacă din punct de vedere al aspectului, față de CP6 nu sunt diferențe, la capitolul tehnic avem câteva upgrade-uri.
Dimensiunile camerei sunt de 103 mm x 88 mm x 88 mm și este o cameră de securitate pan/tilt pentru o supraveghere performantă, cu o rezoluție de 4 MP (rezoluție 2560 x 1440) și care asigură o vizibilitate foarte bună datorită capabilității de a se roti pe orizontală la 360°, pe verticală la 155° (90° sus, 65° jos).
Există posibilitatea de comutare mod zi/noapte (suportă distanțe de până la 12 metri) integrând un filtru infrarosu IRC și poate reduce zgomotul digital 3D, iar lentilele sunt de 4mm@F2.2. Include posibilitatea de stocare de date pe card Micro SD de până la 128G (de Class10 sau mai performant) și are antena internă pentru semnalul wireless IEEE 802.11b/g/n @2.4GHz cu posibilitate de transfer de până la 150 Mbps. Semnalul este securizat prin encodare 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK.
Pentru a observa ușor situația sistemului, CP7 include un LED în două culori (roșu și albastru) și în caz de urgență există și un buton de Reset.
Camera poate fi plasată pe un obiect susținându-se pe cele 4 picioare de cauciuc sau poate fi montată pe perete sau tavan cu ajutorul acelui sistem de prindere inclus.
Controlul se face prin aplicația dedicată TDSEE App care poate fi descărcată gratuit și este compatibilă cu Android și iOS.
În mână CP7 se vede clar că are dimensiuni mici și e ușoară putând fi agățată oriunde fără să-ți faci griji că o să pice de acolo.
Înainte de a trece la utilizare trebuie găsit locul potrivit de montare, prindere pe perete, dacă e nevoie și să ne asigurăm că nu există niciun obiect să perturbe direcția de vizibilitate. Se alimentează la curent (firul e cam scurt, deci e necesară o priză în apropiere) și camera își va face un test de funcționare și mișcare pe toate direcțiile, oprindu-se în poziția așezării, cu LED-ul clipind și un semnal sonor. În acest moment se instalează aplicația pe mobil, sau tabletă și se urmează pașii pentru sincronizarea cu camera. Este necesar un router cu 2.4GHz, sau se poate conecta prin cablul de rețea. Un asistent vocal vă va îndruma, atunci când este nevoie, la sincronizarea cu aplicația.
După ce-ți faci un cont, dacă nu dispui de un card Micro SD, poți opta pentru mai multe planuri de stocare in-cloud contra unei sume lunare. După verificarea unui update nou de firmware, poți trece la treabă. Camerele sunt afișate și un click pe camera dorită, CP7 în cazul nostru, ai acces la panoul de control. De acolo poți opri camera de tot, poți face captură de imagine sau video, poziționa în ce direcție dorești camera, poți opri sunetul, sau poți vedea imaginea pe tot ecranul. În partea de jos, poți stabili locația de bază – poziționarea direcției camerei și o poți aduce imediat în această stare, dacă este nevoie. Ai, de asemenea posibilitatea de intercom – poți vorbi la aplicație și ceea ce spui este transmis prin difuzorul camerei. În timp ce urmărești LIVE poți seta calitatea să fie normală sau HD, în funcție de calitatea semnalului.
Există o galerie unde pot fi vizualizate și partajate înregistrările, și poți seta să fii notificat atunci când se detectează activitate. Detectarea activității se poate face prin mișcare sau față detectată și se poate activa și urmărirea pe timp de noapte.
Contează foarte mult să ai un semnal bun, deși speram ca să fie adăugată posibilitatea de 5Ghz pentru o viteză mai mare, a rămas 2.4Ghz, la fel ca la CP6, mai ales că acum vorbim de o rezoluție mai mare și o calitate mai bună video – deci nevoie mai mare de viteză de transfer wireless. Prin 4G – 5G la mobile avem un lag foarte mare, spre exemplu dacă vrei să rotești camera din aplicație, sau să transmiți un mesaj prin interom, va exista o perioadă mare de la comandă până la executare.
Senzorii sunt foarte buni și detectează rapid mișcare și forma umană, la fel și sistemul de notificări, care, cel puțin pe Android, merge foarte bine. Poți stinge de tot LED-ul pentru a nu se detecta ușor camera, iar pe timp de noapte senzorul își face și el bine treaba, imaginea redată fiind mai bună ca în cazul CP6, la fel ca pe timp de zi.
Poți să optezi pentru modul de Patrulare, pentru acoperirea unei zone mai mari, camera rotindu-se ușor în căutare de detectare de mișcare, iar dacă “prinde” pe cineva, mulțumită Smart Tracking stă ațintit pe el, cât timp se află în raza camerei.
Poți descuraja intrușii prin până la 3 mesaje vocale (pre-înregistrate) care se activează și se aud atunci când se detectează mișcare.
CP7 poate avea mai multe întrebuințări, nu este neapărat numai o cameră de securitatate. Poți s-o folosești foarte bine pentru supravegherea copiilor mici, acel interfon pe două direcții fiind foarte util, la fel și în cazul animăluțelor de companie. Drumurile departe de casă sunt și ele des întâlnite, și aici camera va fi ochiul tău de supraveghere, în caz de intrări nepoftite. De asemenea, poate avea și rol de pur supraveghere de cazuri extreme sau fenomene ale naturii, poți vedea dacă e o inundație, a luat foc ceva, e un cutremur sau altă calamitate – bineînțeles, dacă nu pică curentul sau net-ul 🙂 Avantajul stocării in-cloud, față de cea de pe card, este că orice s-ar întâmpla cu camera, clipurile rămân in-cloud și le poți verifica oricând (cât timp plătești abonamentul, bineînțeles).
O altă atribuire bună a camerei este în cazul supravegherii unor spații externe, gen curte, sau, de ce nu, al parcării (poți fixa camera la balcon, în interior) sau într-un magazin de mici dimensiuni. De asemenea, poți instala și la birou, dacă este cazul, sau într-o clasă de școală sau grădiniță, posibilitatea de share fiind la îndemână în caz de urgențe. Posibilitățile sunt extinse și asta face ca CP7 să fie o cameră care merită s-o ai, dacă te aflii în cazurile enumerate.
La un preț bun pentru ceea ce oferă, CP7 este ochiul tău electronic, de la distanță, în care poți avea încredere, având dimensiuni reduse și-o poți monta și pe perete. Senzori capabili, inclusiv pe timp de noapte, ajută la detectarea rapidă a mișcării și formelor umane (și tracking al acestora) și ești înștiințat imediat prin aplicație. Intercomul este și el un avantaj și posibilitatea dublă de a-l conecta la rețea (wi-fi sau port LAN) e binevenită.
Tenda CP7 poate fi comercializată la un preț în jur de 200 lei.