Acer a reușit, în timp, să ajungă unul dintre cele mai populare branduri de producători de laptop-uri din lume, dezvoltându-și portofoliul de astfel de device-uri mobile în mai multe ramuri cât se acopere cererea și piețele pentru mai multe tipuri de utilizatori. Dacă segmentul de gaming, ramificat și el la rândul lui, aduce mai multe linii de modele de laptopuri de la cele mai de bucet și până la adevărate RIG-uri portabile, segmentul de business și pentru studenți și elevi, are și el modelele sale Acer care să le satisfacă nevoile. Swift este gama de produse de nivel mediu-bun, iar Swift X este cea mai nouă ramură care include modele cu specificații tehnice menite să aducă performanță, stabilitate și portabilitate pentru cei care lucrează intens în domeniile menționate.

Unleash Your Creativity

După cum spuneam, Acer Swift X SFX16-52G – modelul primit de noi în teste – pe lângă o portabilitate crescută prin capacitate a bateriei, suport wireless și dimensiuni reduse, aduce performanța necesară oricui are nevoie de un terminal de lucru în regim office – fie vorba de business sau școală. Haideți să aflăm mai multe despre acest model și ce a reieșit din testele făcute.

Pachet

Într-o cutie de carton tare, reciclabil (Acer Green Pack), avem câteva avertismente și informații de certificări, imprimate fără să iasă mult în evidență, iar pe una dintre lateralele cutiei – fără măcar dotată cu un mâner pentru transport – aflăm specificațiile tehnice generale și codurile de bare aferente. Nu că ar avea nevoie de un mâner pentru că cutia în sine are dimensiuni reduse și nici nu este foarte grea.

În cutie găsim stabilizat între doi suporți cartonați, laptopul într-o punguță din material textil, iar lângă aveți o cutie cu alimentatorul pentru curent – de dimensiuni reduse – și cablul de alimentare.

Aspect

La prima vedere, Swift X pare oarecum comun la capitolul aspect, având forme pătrățoase și o culoare argintie cu o textură cu o granulație foarte redusă. Este într-adevăr destul de subțire, nu e greu și într-un fel, aspectul acesta simplistic poate oferi eleganță, cel puțin pentru cei care preferă un design abstract.

Pe capac avem inscripționată sigla Acer, iar pe zona de dedesubt avem patru piciorușe cauciucate de susținere și stabilitate pe birou + unul mai micuț în partea dinspre utilizator; o zonă cu perforații pentru aerisire, sticker-ul cu codurile de bare și cele două difuzoare stereo poziționat în partea din față.

Pe laterala din față avem, pe mijloc o curbură pentru a putea deschide ușor capacul cu display-ul, iar pe cea din spate – unde este balamaua – avem inscripționat central “Swift” – de o parte și de alta a acestei inscripții observându-se alte două piciorușe subțiri menite să încline puțin laptopul atunci când display-ul este dat mult pe spate. Un mecanism interesant pentru că această “mișcare” oferă și o zonă bună pentru aerisire laptop-ului.

Pe lateralele stângă și dreaptă găsim 2x portul USB-C cu suport de alimentare, unul dintre ele purând fi folosit și pentru alimentatorul din pachet, port HDMI și unul USB 3, de asemenea cu suport pentru alimentare și pe cealaltă latură avem Kesington Lock-ul, o zonă cu perforații pentru aerisire, port USB 3, LED-urile pentru activitate și Power și jack-ul pentru căști și microfon.

Deschidem capacul, iar în partea de sus, pe rama neagră, avem camera web și microfon, iar pe zona de interacțiune avem, sus, la balama, o zonă perforată pentru aerisire și o zonă pe un spațiu mai larg, pentru difuzor, unde se află sigla DTS. Sub tastatura QUERTY iluminată, cu tot cu NumPad, avem singla Acer – într-o parte și TouchPad-ul destul de încăpător.

Tehnic

V-am spus că este subțire și ușor, dimensiunile exacte fiind 239.7 x 356.3 x 17.90 mm și 1.75 kg, iar culoarea modelului nostru este Steel Grey. Procesorul lui Swift X este un Intel Core i7 i7-1260P din a 12 generație, având ca GPU Intel Iris Xe MAX, iar la capacitate de stocare avem 2x SSD, unul de 1T și unul de 512GB. Memoria RAM este 16 GB DDR5, iar totul este susținut de puterea bateriei Li-On pe 4 celule (55.000mWh).

La conectivitate avem Wireless Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, HDMI, 2x USB 3.2 Gen 1 cu suport pentru încărcare și 2x USB Type-C cu suport pentru încărcare (Thunderbolt 4), iar tastatura este de tip QUERTY iluminată sub care avem TouchPad-ul.

Difuzoarele sunt stereo cu suport DTS; pe carcasă găsim și un port jack pentru căști și microfon, plus microfon integrat și cameră web HD. Display-ul este LED de 16 inci cu o rezoluție maximă suportată de 2560 x 1600 pixeli, iar sistemul de operare este Windows 11 Home.

Testare

După ce am avut plăcerea de a mai testa modele din seria Swift, mi se pare că tag-line-ul i se potrivește bine (“Unleash Your Creativity“) pentru că performanțele sale sunt atât cât este nevoie pentru a folosi laptop-ul nu numai în regim office, sau pentru la școală ci și cu programe de editare fie ele audio sau video, menționând aici că doar pentru cele care nu necesită o placă video accelerată și performanțe/tehnologii mai mari/bune decât Swift X-ul nostru. Și mai mult de atât, laptop-ul poate fi la fel de bine folosit pentru entertainment-ul casual, când este vorba de gaming căci la partea de redare video se descurcă destul de mulțumitor, sunetul însă, chiar și cu DTS, chiar dacă se aude clar, se aude cam încet, necesitând conectarea unui sistem audio sau căști.

Pe mână Swift X, e simplu și elegant – am spus-o și mai sus, e ușor și subțire și are un alimentator micuț cu alimentare modernă prin USB-C, ceea ce este excelent pentru că poți folosi și alte surse de alimentare nu numai alimentatorul din pachet. Pentru mâinile mele, se potrivește, chiar și tastatura, deși cu un NumPad cam înghesuit și acel buton de Power pus deasupra lui, cu șanse mari să-l apeși din greșeală. Însă, butonul de Power nu are o apăsare la fel ca restul tastaturii, pare un buton mai… altfel cu o apăsare mai tare.

Spațiile dintre butoane nu sunt ele foarte mari, dar după puțin exercițiu, nu te mai trezești că apeși pe mai multe butoane deodată. Iluminarea tastaturii este binevenită și o consider un necesar obligatoriu pentru cei care butonează la ceas de seară și butoanele se apasă plăcut. Un alt atu este că nu clănțăne nu face gălăgie, dar are și niște butoane micuțe (săgețile de direcție, cel puțin) pe care trebuie să fii atent să le nimerești.

Nu se încălzește tare, atunci când îi dai de treabă ceea ce înseamnă că sistemul de răcire și aerisire își face treaba și nu e nici gălăgios. Cât despre sistemul audio, cum spuneam, se aude clar, dar încet, DTS contând mai mult pe căști sau un sistem audio potrivit pe care le poți atașa fie prin acel jack audio, fie prin Bluetooh – o opțiune recomandată.

Windows 11 este o alegere normală și potrivită pentru Swift X pentru că “se asortează” și rulează bine, făcând-ți treaba ușoară în office, browsing sau prin social media, iar comunicarea este asigurată de camera web HD și microfonul integrat (sau poți folosi căști cu microfon pentru discuții private în public). Cu alte cuvinte, WhatsApp, Team, Messenger, Zoom – toate de acest gen sunt potrivite pentru Swift X acesta oferind o experiență ușoară și plăcută de comunicare cu cei dragi, colegi sau în scop de afaceri. Nu lipsesc nici aplicațiile Acer – App Explorer – cu aplicații și jocuri pentru utilizatori, pe lângă Microsoft Store.

Display-ul mat se vede bine, cu unghiuri largi de vizibilitate, însă în lumina directă a soarelui te vei apropia mai mult cu ochii de ecran să deslușești lucruri. În lumină normală, sau pe timp de noapte însă, filmele și serialele tale preferate de pe Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube, SkyShowTime se vor vedea bine și nu ne vom lovi de cerculețul enervant de Buffering, pentru că placa de wireless are suport Wi-Fi 6e – cea mai nouă tehnologie care oferă viteze bune de transfer. Iată un test făcut cu Speed Net pe un router cu Wi-Fi6 și o conexiune de 1GB aflat la o distanță de aproximativ 2 metri de laptop:

Dacă am spus despre aspect, greutate și dimensiuni, conexiuni și viteze și funcționalitate, pentru a te bucura de toate astea la drum, ai nevoie și de o baterie bună și o încărcare rapidă – cu asta completând secțiunea de portabilitate. Swift X are o baterie nu foarte încăpătoare – să spunem așa – însă o poți folosi 2-3 ore în regim mediu de utilizare și te poți baza că te ține, avantajul face însă că alimentatorul este mic ca dimensiuni dar voinic ca performanțe, încărcarea făcându-se repede, aici completându-se cu libertatea de a putea încărca laptop-ul și prin alte metode, pentru că încărcarea se face prin port USB Type C. Spre exemplu eu am un încărcător extern de 20.000mAh realizat și am putut, fără probleme și rapid, să încarc cu el Swift X. E o soluție excelentă care elimină acea grijă că rămâi fără baterie. Nu este cazul.

Cum obișnuiesc, în general, la produsele de acest gen, am testat totuși câteva jocuri și aplicații de editare video/audio și vă spun că Swift X s-a descurcat și aici fără probleme. Din magazinul Microsoft, am descărcat Asphat Legends-ul, iar prin aplicația de streaming de jocuri NVIDIA GeForce NOW Ultimate am putut să mă bucur de orice joc aveam pe acolo (ex. Death Stranding, Atomic Heart, Control, Outriders). Așadar, te poți bucura fără probleme și de jocuri.

Pentru a vă face o idee de performanțe, am dat rapid și două teste de tip benchmark rezultatele fiind:

Iar pentru a vă informa mai în amănunt despre specificațiile tehnice, am pus la bătaie câteva aplicații pentru acestea:

Perioada de testare cu Swift X a fost una frumoasă, transformând acest laptop ca dispozitivul principal de lucru, așadar pot să vă confirm că experiența de utilizare e plăcută și te obișnuiești repede cu el – dacă nu ești familiarizat cu vre-un aspect anume. Ai avantajul de a alege dintre mai multe configurații pentru a găsi exact ce-ți trebuie pentru tine și poți să iei în considerare acest model dacă lucrezi în regim office sau editare foto/video cu aplicații non-profesionale, browsing-ul, social media și comunicarea prin aplicații de video conferință – toate rulând bine pe acest dispozitiv.

Concluzie

Swift X dă frâu liber creativității tale putând să te exprimi când vine vorba de creare de conținut, editare foto/video non-profesională și prin utilizarea aplicațiilor de tip office. Poți, de asemenea să-l folosești și pentru entertainment, acasă sau în deplasare, portabilitatea fiind unul dintre avantajele Swift X.

Acer Swift X SFX16-52G se comercializează la un preț de aproximativ 6.000 lei, prețul variând, bineînțeles, în funcție de configurația aleasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.