“Gollum este aici… din păcate”
Gen: Aventură, Acțiune
Lansare: 25 mai 2023
Studio: Daedalic Entertainment, NACON
Distribuitor: CD Media
Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox One X|XS, Microsoft Windows PC
Clasificare: 16+
Sinopsis:
The Lord of the Rings: Gollum este un joc de acțiune și aventură cu o experiență interactivă epică. Vei juca în rolul enigmaticului Gollum în călătoria sa periculoasă și vei afla cum a păcălit cele mai puternice personaje din Middle-earth.
Recenzie:
O năpastă cum nu am mai văzut de mult s-a așternut peste industria jocurilor. Şi deşi profeţiile promiteau o asemenea nenorocire, iar semnele rele de-a lungul timpului erau clare, cum că gaming-ul ar avea de suferit, toţi am fi crezut că Redfall era calamitatea în cauză. Însă nu, Redfall a fost doar calmul dinaintea furtunii, un taifun care urma să poarte titlul unei dintre cele mai importante opere de fantezie din literatură, Stăpânii Inelelor (Lord of the Rings). Lăsând la o parte teatralitatea, Gollum este aici, din păcate şi noi avem de zis câteva lucruri despre el.
Gollum este aici… din păcate
Aspecte Literare
Povestea acestui joc, ca şi el însăşi, este un vis febril. Gollum, întemnițat de niște elfi este vizitat de Gandalf, care vrea să afle mai multe despre Mordor, presupun. Lucru care pornește jocul unde Gollum, personajul principal al acestui joc şi cel pe care îl controlăm, este prins de orci şi dus într-o puşcărie din care este imposibil să scapi. Prison Break: Gollum putea să se numească acest titlu unde Gollum Scofield, în cel mai pur stil „JANK” că nu ştiu dacă există un cuvânt echivalent în română, probabil neîndemânatic, încearcă să scape în timp ce este prins şi pus înapoi la treabă. Şi povestea combină mai multe ploturi despre un individ care conduce pușcăria numit The Candleman, niște elfi care îl vor mort şi Gollum la mijlocul acestor personaje şi comploturi, făcând tot felul de activități banale.
Treabă de voia Domnului Sauron
Acele activităţi banale sunt o serie de sarcini pe care Gollum le face în puşcărie în timp ce încearcă să scape. Vorbim de un joc al cărui „selling point” era că e un joc STEALTH, în care descoperim mai multe direct din pielea lui Gollum, care este un maestru al umbrelor, cel care ascultă şi urmăreşte fără a fi văzut. Însă vei fi văzut, vei fi prins, vei fi aruncat înapoi şi vei muri. Mult. Sarcinile de a colecta chestii sau de a băga nişte animale într-un fel de grajd sunt munca în folosul comunităţii (de orci) pentru a se face util în timp ce născocește viclean un plan de scăpare. Şi între aceste activităţi Gollum va încerca să scape sau să ajungă în anumite locuri folosind partea de stealth, care este complet stricată sau atât de rău implementată că pare ceva adăugat mai târziu decât un punct de pornire. Manhunt care este un joc din 2003 are stealth mai bun.
Partea cu „Jank”
Nu este vorba doar de o poveste slabă. Este vorba de un joc care arătă din 2008 şi se controlează ca ceva programat pe jumate. Tehnic vorbind este un joc de aventură cu ceva platforming şi o mecanică stealth şi unii ar zice şi acţiune, dar nu prea. În practică, este un joc cu o aventură mediocră, cu un platforming stricat şi o mecanică de stealth făcută de un copil în cel mai pur stil „Primul meu joc de stealth”. Te ascunzi în tufiș, te ascunzi în umbre, nu eşti văzut, dar imediat ce eşti detectat şansele să scapi sunt minime sau, foarte important, dacă eşti suficient de ambiţios şi curajos poţi să îl transformi pe Gollum într-un fel de Usain Bolt a jocurilor video şi să fugi şi sări. Un fel de speedrun. Detectare funcţionează doar dacă te prinde cineva nu dacă te vede. Partea de platforming este stricată din cauza faptului că multe dintre sărituri nu prea au nici un sens cu şansele să cazi fiind de 50/50. Nu e vorba de skill, este vorba de implementarea sistemului. Un sistem basic o să funcţioneze… basic. Câteodată se prinde de margini altă dată nu. Şi asta este ceva ce se repetă de-a lungul jocului. Simplu, dar în cel mai rău mod posibil.
Partea cu „look-ul 2008”
Dacă tehnic este un joc mediocru, din punct de vedere vizual este un joc urât. Sau cel puţin neplăcut. Nu zic că nu s-a depus efort în a îi da o față, în al îl face „fidel” lore-ului său ceva. Dar este pur şi simplu urât. Arată exact ca un joc de PS3 după lansarea din 2007, care, măcar pe console, funcţionează bine, fără să scadă în frame-uri sau să agaţe, lucru care nu se poate spune de varianta de PC. Este un joc cu o paletă de culori șterse, întunecat şi care este foarte rigid. Felul în care se mișcă personajele, felul în care se mișcă mediul este atât de standard, de mediocru că și acolo parcă a fost depus 0 efort. Nici nu vreau să stau mai mult să mă gândesc la asta că dacă ceva face bine pe partea vizuală, felul în care arată este atât de „MEH” că îmi dă PTSD de parcă eu am lucrat în mine sau puşcărie şi am scăpat cu viață.
Ceva pozitiv
Partea de muzică, deși nu spectaculoasă nivel Howard Shore cum ne-am aștepta de la așa ceva, este destul de bună. Este mult mai bună decât merită un joc atât de slab cum este Gollum, dar trebuie apreciat că echipa de sunet şi muzică şi-au făcut treaba exemplar. Bravo, unde bravo-ul este meritat. Și dacă muzica e bună, voice acting-ul este şi el destul de stelar. Este un joc foarte „Story-Driven” unde conversațiile şi nu doar platforming-ul sau acțiunea jocului, avansează povestea. Unde dialogul trebuie să fie minim credibil şi maxim de Oscar ca jocul să fie bun. Din păcate jocul nu este bun, dar actorii au făcut tot posibilul și au pus suflet. Atenție, mă refer strict la interpretare, dialogul în sine câteodată cred că a fost scris de un AI, de ChatGPT sau ceva că pe alocuri nu are sens. Dar este livrat cu cea mai mare încredere din lume şi oamenii care au pus vocile au fost profesionali până la capăt.
Nu totul este amar
Dacă până acum tot ce reiese din ce am zis mai sus şi din ce se ştie de prin alte părţi despre Gollum este că e un joc extrem de rău, este jocul care i-a zis „HOLD MY BEER” lui Redfall, eu am o viziune un pic mai diferită asupra lui și nu l-aș arunca direct în vulcan. Da, Gollum nu este un personaj plăcut, opțiunile din joc de a alege o variantă sau alta, „choices”, par să nu conteze majoritatea timpului şi jocul este rău. Da, în nici un moment când citeam Stăpânii Inelelor sau mă uitam la filme nu m-am gândit „Ce tare ar fi să existe un joc în care să îl controlezi pe Gollum”. Cred că există o mână de oameni în lume care li s-a părut cea mai cool idee să facă un joc Lord Of The Rings în care Gollum să fie „eroul” principal şi mâna aia de oameni sunt creatorii acestui joc. Însă jocul are un farmec aparte. Este atât de rău şi atât de „jank” că îţi produce o curiozitate morbidă de a juca în continuare. Și unii oameni, eu inclusiv, am avut această curiozitate morbidă de a merge mai departe de a vedea „Cat de rău poate să fie” și da, a fost rău, dar am primit exact ce voiam, am fost surprins. Am fost surprins de glitch-uri care strică jocul, am fost surprins de cel mai rău platforming pe care l-am văzut de mult timp. Sunt jocuri indie probabil făcute de doi prieteni într-un garaj care nu îşi permit să scoată un joc atât de mediocru tehnic. Dar uite că Gollum aşa a ieşit. Cineva a dat undă verde că e un produs bun şi noi ne-am ales cu el. Din păcate, sau din fericire există, nu este foarte lung, iar pentru căutători de senzaţii de acestea, confuze, cu semne de întrebare şi constantul „nu poate fi mai rău, nu?” este o comoară.
The Lord of the Rings: Gollum este disponibil din 25 mai pe PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X, Microsoft Windows PC.