Ascultă acest articol


Monitoarele de gaming fac parte din RIG-ul jucătorilor și reprezintă un element important care poate face diferența între un joc pierdut sau un “fail”. Și, precum orice componentă de gaming, are specificațiile sale care împarte produsul ca fiind unul pentru gamerii amatori sau profesioniști.

Așteptam încă de la anunțul debutului seriei de monitoare dedicate gaming-ului, Mobiuz, de la BenQ pentru că, fiind un împătimit al jocurilor și deținătorul unui monitor de la acest brand, eram foarte curios să începem să testăm seria.

Mulțumită BenQ România, momentul a sosit și debutul în facem cu modelul BenQ Mobiuz EX2710 care a opținut chiar și un Platinium Award din partea T3, deci hype-ul nostru s-a ridicat și mai mult. Fără să mai pierdem vremea, haideți să trecem la treabă!

Pachet

În general ambalajele produselor dedicate gaming-ului sunt negre cu o a doua culoare aprinsă, cu imagini cu secvențe din jocuri, flăcări și explozii. Nu este cazul la EX2710, a cărei cutie din carton tare i-am simțit lipsa unui mâneri din plastic pe centru, căci are doar două fante în laterale de unde să-l apuci, dar fiind foarte lat, te forțează să “crăcănezi” mâinile și să-l iei la piept. Ambalajul oferă informațiile (și specificațiile importante) de care ai nevoie, lângă o ilustrație cu vedere generală asupra monitorului, iar dimensiunile cutiei sunt destul de reduse – cel puțin la grosime și înălțime.

În cutia de carton, avem cofrajul de “scârță”, menit să protejeze display-ul, iar în pachet căsim cablul de alimentare, un ghid, piciorul de susținere, talpa pentru piciorul de susținere, un capac de plastic care astupă zona de conectivitate de pe spatele monitorului și cabluri HDMI și DP.

Aspect

Pornind de jos, de la talpa piciorului, pata de culoare despre care vă vorbeam mai sus, este un roșu-portocaliu aprins pe latura lungă a triunghiului tălpii, care nu, nu este negru la culoare ci un argintiu metalizat. Acea talpă nu se sprijină direct pe birou ci doar latura lungă a triunghiului, în partea opusă sprijinându-se pe partea unde vine montat piciorul de susținere. Pe latura lungă a triunghiului avem 3 zone cauciucate și una mai mare în zona piciorului de susținere. Piciorul de susținere este gri închis și are pe mijloc o gaură pentru cable management, iar în partea de sus se montează pe display printr-un sistem VESA. Piciorul permite display-ului să culiseze în înălțime, dar să se și lase ușor pe spate, la fel și să se rotească stânga-dreapta.

Monitorul, de o culoare la fel ca și piciorul de susținere – gri închis (Dark Grey mai exact), are pe spate inscripționat mare MOBIUZ, încadrat într-un fel de “X” mare, sculptat în plastic, iar în partea dreaptă, jos, observăm un mic joystick și două butoane multifuncționale (unul dintre ele și pentru On/Off), pentru controlul meniului. Pe latura lungă de jos, avem în ambele părți, difuzoarele stereo, iar în partea dreaptă este prezent LED-ul de stare. Pe spate, în partea de jos, nu lipsește Kesington Lock-ul, iar pe centru avem zona de conectare cu portul de alimentare la curent, jack audio pentru căști, 2x porturi HDMI și unul DP, întreaga zonă putând fi acoperită cu un căpăcel din plastic pentru un aspect curat.

În partea din față, rama (bezel) este subțire în partea de sus și laterale, în partea de jos având o porțiune mai lată, în dreapta fiind prezent logo-ul HDRi cu un buton pentru activare rapidă. Pe centru este prezent logo-ul BenQ, cu argintiu, iar dedesubt avem senzorul pentru lumina ambientală.

Tehnic

Aspectul este interesant, trebuie să recunosc și-mi place în mod special acea bandă roșie-portocalie de pe talpa lui EX2710 oferindu-i un aspect diferit față de alte monitoare de acest gen, dar să vedem cum stăm la capitolul “Specificații tehnice”.

Cele 6.2kg ale sale, EX2710 nu este un monitor foarte greu, dar se simte rezistent prin construcția componentelor sale și are dimensiunile 539.6 x 614.1 x 216.7mm atunci când este ridicat pe picior display-ul și 409.6 x614.1 x216.7mm, cu el lăsat. În înălțime se poate ridica cu 130mm, se răsucește stânga-dreapta la 20˚/ 20˚, iar pe spate să poate lăsa de la -5˚ la – 20˚.

EX2710 este compatibil VESA 100 x 100 mm (și se poate monta pe perete/stative), iar pe partea de audio avem un sistem stereo 2.5Wx2 cu True Sound Audio by treVolo, iar la partea de conectivitate avem 2x HDMI (v2.0), port Jack audio, un port DisplayPort (v1.2) și cel pentru alimentare la curent.

Display-ul este de 27 inch, IPS cu tehnologie LED, are unghiuri de vizualizare de 178/178, un timp de răspuns de 1ms și o rezoluție maximă de 1920×1080. Rata de reîmprospătare (refresh) este de 144Hz, are un contrast nativ de 1000:1, luminozitate 400, poate afișa 16.7 milioane de culori și are o desitate a pixelilor de 82 PPI.

Pe partea de tehnologii incluse/suportate avem Eye Care (Flicker-free Technology, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus (B.I.+)), TUV, HDRi, AMD FreeSync Premium.

“Cifrele” stau la fel de bine precum aspectul atrăgător, dar să vedem cum răspunde EX2710 la teste!

Testare

În primul rând, pornind de la un ambalaj destul de slim ne dăm seama din prima că avem de făcut câteva montaje, iar BenQ simplifică procesul pe cât se poate de mult, cele 3 componente (talpă, picior, monitor) conectându-se unul la celălalt, ușor și fără a avea nevoie de șurubelnițe sau alte “tool-uri”. Talpa se prinde de picior printr-un șurubel cu ureche mai mare care poate fi operată cu mâna liberă, iar piciorul se prinde de monitor printr-un click prin acel sistem VESA. 3 minute și montajul a fost gata. Alimentarea la curent, conectarea via HDMI la un laptop printr-un management de cabluri pe care l-am acoperit cu acea plăcută de plastic din pachet și am dat drumul la treabă.

Conectat la un sistem cu Windows 11, acesta l-a detectat automat și am putut seta rezoluția maximă Full HD la 144hz, iar neavând un sistem cu AMD, din start Free Sync-ul a ieșit din discuție.

Îmi place că are posibilități multiple de a regla poziția display-ului, putând să-l ridici/cobori, răsucești stânga-dreapta, sau să-l lași ușor pe spate și puțin aplecat. Întreg sistemul este stabil și funcționează ușor.

Unghiurile de vizualizare sunt într-adevăr bune, dar rata de contrast și luminozitate ar fi putut fi mai bună, dacă în lumină de bec nu afectează vizibilitatea, dacă te afli într-o cameră unde soarele ajunge la display, atunci situația se schimbă un pic. Bineînțeles, de văzut se vede la el, dar intervine o situație ușor deranjantă și te face să aduci ochii mai aproape de ecran.

Îmi place poziționarea acelui mic butonaș HDRi chiar în partea din față, la îndemână pentru că nu mai e nevoie să te duci în setările Windows 11 și să dai activare la HDR de câte ori dorești să intri într-un joc. E o chestie destul de practică. Înainte de a trece la afișarea și comenzile EX2710, am să vă spun despre sunet câte ceva. True Sound Audio by treVolo este o tehnologie și un suport impresionant adus părții de sunet la monitoarele BenQ și este absolut demențial în cazul monitoarelor care includ și un subwoofer, dar în cazul de față avem doar 2.5Wx2 și asta spune tot, în ceea ce privește cât de tare se aude sonorul. Chiar dacă puterea nu e elementul forte, calitatea sunetului redat e clar și se simte o ușoară spațialitate în jocuri, ceea ce mi-a plăcut.

Pe partea de OSD, avem acces rapid la un meniu informativ, prin apăsarea joystick-ului de control, dar și posibilitatea să schimbăm de acolo rapid între mod-urile de culori (în mai multe preset-uri) și luminozitate. Odată ce intrăm în meniul principal, în partea de sus vor fi afișate mereu setările actuale făcute, iar cu ajutorul joystick-ului și acelorlalte două butoane facem navigarea prin meniu de unde putem face modificările dorite:

Calitatea imaginilor redate de EX2710 este bună, iar pentru o operare în Windows 11 și în regim office, browsing și în social media, sau aplicații editare de imagini, sunet, video Eye Care ajută pentru a-ți regla afișarea în funcție de lumina ambientală ceea ce ajută să nu dăuneze ochilor. În acest caz contează și acel 144Hz a cărei fluență în afișarea datelor este mult mai ușor suportabilă de către ochi.

Nu aveam cum să nu facem și niște teste cu filme și seriale, fie de pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video sau YouTube, și imaginile arată bine în Full HD, chiar dacă trăim în vremuri unde 4K este standardul.

Am ajuns la capitolul pentru care a fost creat acest nou ecosistem BenQ și anume la jocuri de care MOBIUZ promite să se ocupe și să bage brandul printre cele care se luptă pentru supremația din sfera gaming-ului. După ce am probat nelipsitul Asphalt Legends și joculețe casual din Microsoft Store, am trecut la artileria grea cu titluri precum Forza Horizon 4 și 5, Halo Infinite, WarCraft III Reforged, Diablo III, Horizon Zero Dawn, Command & Conquer: Red Alert Remastered, Resident Evil Village, Grim Dawn, Control, Death Stranding, Outriders, Tomb Raider și God of War – ultimele 6 testându-le chiar și prin GeForce NOW RTX 3080. Limitați la rezoluția maximă Full HD @ 144Hz, toate jocurile au rulat impecabil, din punct de vedere vizual EX2710 oferind tot ceea ce poate mai ales cu activarea acelui HDRi. Culorile sunt mai vi, mai frumoase, dar mi-aș fi dorit un negru mai intens și un contrast mai capabil. Vă las să admirați și voi câteva poze făcute cu Mobiuz EX2710 pare cam tot ce are nevoie un gamer începător/casual, precum un aspect plăcut, plus câteva elemente care-l fac și mai rentabil față de alte dispozitive de acest gen de la concurență: HDRi, Eye Care, sunet de o calitate bună și un preț accesibil. rulând God of War pe PC, din diferite unghiuri:

Mobiuz EX2710 se poate conecta ușor și la un PS5 și poate rula jocurile la rezoluția 1080p @120Hz fiind necesar să faceți setările următoare, după cum ne sfătuiește BenQ: “La PS5 accesaţi Setări > Date salvate şi Setări joc/aplicaţie > Presetări joc > Mod de performanţă sau Mod rezoluţie > selectaţi „Mod performanţă””. Am testat și totul funcționează cum ar trebui, iar cu HDRi pe ON, experiența de gaming devine și mai plăcută pe EX2710 unde UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection a fost deliciul gameplay-ului nostru. De asemenea, conform BenQ, EX2710 se poate folosi la aceeași rezoluție și “refresh” și pe Xbox Seria X.

EX2710 este un monitor perfect pentru gamerii casual și oferă mai mult decât alte device-uri de la alte branduri și anume acel HDRi și Eye Care și un sunet de o calitate mai bună.

Concluzie

Mobiuz EX2710 pare cam tot ce are nevoie un gamer începător/casual, precum un aspect plăcut, plus câteva elemente care-l fac și mai rentabil față de alte dispozitive de acest gen de la concurență: HDRi, Eye Care, sunet de o calitate bună și un preț accesibil.

BenQ Mobiuz EX2710 se comercializează în România la un preț de aproximativ 1500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.