TP-Link Archer AX53 + Range Extender RE605X (OneMesh) – “Noua generație de Home Connectivity”

"OneMesh reprezintă "Noua generație de Home Connectivity" de la Tp-Link, pentru că router-ul Archer AX53 aduce o calitate bună a semnalului atât pe fir cât și wireless prin cea mai bună tehnologie a momentului, Wi-Fi 6, cât despre acoperire, aceasta este practic infinită prin adăugarea cât mai multor range extendere RE605X, care sunt compatibile cu orice router de generație actuală."

0
1503
Ascultă acest articol


Ce nu poate lipsi dintr-o casă sau de la un birou? Da, internetul! Și pentru ca acesta să fie disponibil e nevoie de o rețea, fie ea wireless, fie prin cablu, însă varianta “fără fire” continuă să ia avânt.

Pentru a avea internet ai nevoie de un provider al acestuia și echipamente ca semnalul să fie transmis la device-urile tale mobile, iar asta o poți face dacă ai un router. Router-ul preia semnalul de la providerul tău de internet prin cablu și-l dă mai departe fie tot prin cablu fie wireless.

Wi-Fi 6 este cea mai nouă tehnologie capabilă să ofere viteze maxime de transfer wireless cu condiția ca atât router-ul cât și device-urile care se conectează la el să fie compatibile și bineînțeles semnalul de internet de la provider să fie de 1G+.

În cazul acoperirii unor spații mai mari al semnalului wireless nu este nevoie să montam mai multe routere ci există posibilitatea de a extinde semnalul prin echipamente de tip Range Extender care preiau semnalul de la router și-l dau mai departe, în felul acesta extinzând aria de acoperire.

Noua generație de Home Connectivity

TP-Link, un popular furnizor de echipamente de rețea, are în portofoliul său un router și un Range Extender cu tehnologia OneMesh care se prestează pentru locuințe și birouri cu spații extinse datorită posibilității de acoperire mare. Este vorba de TP-Link Archer AX53 Router Wi-Fi 6 Dual-Band AX3000 și TP-Link RE605X Range Extender Wi-Fi 6 Gigabit AX1800 ambele cu tehnologia OneMesh. Le avem de ceva vreme, le-am testat și urmează să vă oferim cât mai multe detalii despre acestea, urmând ca voi să decideți dacă merită o astfel de achiziție/investiție. Începem!

Pachet

Archer AX53 vine într-o cutie de carton în culorile brand-ului TP-Link și anume acel turcoaz combinat cu verde, iar pe sigla Wi-Fi 6, aurie iese în evidență. Pe partea din față avem o imagine cu router-ul, denumirea modelului și câteva dintre tehnologiile încorporate inclusiv OneMesh, securitate WPA3, porturi gigabit și semnal extins, dar și 3 ani garanție, iar pe cea din spate avem plasate toate avantajele aduse de acest router precum Wi-Fi 6, securitate extinsă, conectare smart, aplicație dedicată, posibilitate de conectare a mai multor device-uri mobile și gestionarea semnalului pentru acestea – ca să enumerăm doar câteva. Pe lateralele cutiei avem codul QR pentru aplicația dedicată Tether, conținutul cutiei și imagine și descrieri a zonei de conectare a router-ului plus codurile de bare și alte informații de ordin tehnic.

În cutie, router-ul este împachetat frumos într-o punguță, antenele și partea de sus a device-ului fiind acoperite cu folie, care se va da jos la prima utilizare, și este poziționat într-un cofraj de carton pentru protecție la transport. În cofraj se mai află și alimentatorul pentru curent, într-o punguță și un cablu ethernet RJ45 de culoare albă. Nu lipsește nici ghidul de instalare/utilizare și alte prospecte informaționale.

RE605X vine împachetat într-o cutie mai mică, de asemenea cu acel turcoaz omniprezent plus, de această dată un albastru, nelipsind sigla aurie pentru Wi-Fi 6 și cea a suportului tehnologiei OneMesh. Sticker-ul cu 3 ani garanție este prezent și aici, iar în partea din față avem o imagine cu range extender-ul plus mențiunea că acesta funcționează cu oricare wi-fi router. Pe laterale avem specificate conținutul pachetului și o descriere și imagini cu produsul, inclusiv despre conectarea sa, device-urile compatibile și o listă cu avantajele aduse de acest produs (Wi-Fi 6, latență foarte scăzută, posibilitatea de Acces Point, Easy Setup etc) și tot acolo găsim și codul QR pentru aplicația dedicată Tether. Pe partea din spate avem o schemă a unui posibil setup cu un router și range extender poziționate într-o casă cu mai multe niveluri pentru a ne face o idee despre distanțe și funcționalitate.

În cutie avem range extender-ul într-o punguță, fixat într-un cofraj de carton, pe el fiind aplicat, de asemenea, o folie de protecție care se dă jos la prima utilizare și avem acolo și ghidul de instalare/conectare plus alte informații de ordin tehnic.

Cele două au în comun, așadar tehnologia OneMesh, 3 ani garanție, aplicația dedicată Tether au un timbru atașat cu un contact pentru suport tehnic Tp-Link România și bineînțeles, acel suport Wi-Fi 6.

Aspect

Aspectul lui Archer AX53 iese imediat în evidență datorită grosimii sale reduse și design-ului atrăgător, în partea de sus combinând plastic mat cu lucios într-o formă de “X”, negrul fiind culoarea predominantă. În partea de sus, se observă și câteva zone cu perforații și sigla “TP-Link” centrată înspre partea de jos unde se află și LED-urile pentru activitate.

În partea din față, sub acele LED-uri este iarăși o zonă cu perforații, acestea întâlnindu-se și pe aproape întreaga suprafață de dedesubt, acolo unde găsim și 4 piciorușe de susținere, sistemul de prindere pe perete și eticheta cu codul de bare, informații tehnice și detalii despre conectare.

Pe partea din spate este zona de conectivitate unde avem și cele 4 antene nedetașabile, dar care se pot îndrepta în mai multe direcții, dar și butonul de Pornit/Oprit, orificiul pentru Reset, portul de alimentare la curent, butonul de WPS/WiFi și cele 5 porturi gigabit (1x Wan – albastru și 4x LAN – galbene).

RE605X este măricel și greoi însă are motivele sale tehnice, dar ca aspect, este arătos, albul predomină și partea din față are în pe mijloc, argintie, sigla Tp-Link, pe margine fiind poziționate LED-urile pentru activitate.

Lateralele sunt cu perforații, pe cele lungi fiind montate cele două antene mobile, dar nedetașabile, care au pe interior o zonă “moale” de un gri deschis. Pe latura din dreapta, în dreptul LED-urilor, avem un buton WPS și orificiul pentru reset, iar pe spate este portul de conectare la priză și sticker-ul cu codurile de bare și detaliile de conectare. Pe latura din stânga avem un port LAN.

Tehnic

Archer AX53 are dimensiunile 260.2 × 135.0 × 41.6 mm, se alimentează la curent printr-un alimentator și integrează un procesor Dual-Core, la conectivitate dispunând de 4× Porturi LAN Gigabit, 1× Port WAN Gigabit, 4× Antene externe performante Dual-Band cu suport Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11ax/n/b/g 2.4 GHz) care sunt capabile de transferuri de până la 2402 Mbps (5 GHz) și 574 Mbps (2.4 GHz).

Router-ul poate funcționa în două moduri Router sau Access Point, iar pe el găsim butoane pentru Wi-Fi/WPS, Pornire/Oprire și Resetare, dispunând și de 6 LED-uri de stare. TP-Link spune că este un dispozitiv dedicat pentru locuințe cu 2-3 camere și AX53 include tehnologii precum Beamforming (concentrează puterea semnalului wireless către dispozitivele-client selectate ca fiind prioritare), High-Power FEM (îmbunătățește puterea de transmisie pentru a consolida aria de acoperire), OFDMA (comunicare simultană cu multiple dispozitive Wi-Fi conectate), Airtime Fairness (îmbunătățește eficiența rețelei prin limitarea ocupării excesive a benzilor), DFS (permite accesarea unei benzi suplimentare pentru a reduce din congestia rețelei), 4 Fluxuri de date (dispozitivele conectate pot folosi o lățime de bandă mai mare), Securitate HomeShield și EasyMesh.

RE605X are dimensiunile 74.0×46×124.8 mm și dispune de 2x antene externe, având pe el buton WPS, buton Resetare, 1x Port Ethernet Gigabit și 4 LED-uri de stare.

Poate funcționa în modurile Range Extender sau Access Point și dispune de standardele Wi-Fi 6 IEEE 802.11a/n/ac/ax 5GHz, IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4GHz capabile de viteze de 574 Mbps în banda de 2.4GHz și 1201 Mbps în banda de 5GHz și bineînțeles, dispune de compatibilitate universală – extinde aria de acoperire a oricărui router Wi-Fi sau Access Point Wireless.

Bineînțeles, highlight-ul acestor două device-uri este Tehnologia OneMesh – “Fără a fi nevoie să-ți înlocuiești dispozitivele existente sau de a cumpăra un nou ecosistem Wi-Fi, tehnologia OneMesh te ajută să obții o arie de acoperire mai mare pentru rețeaua ta existentă, alături de dispozitivele compatibile cu TP-Link OneMesh.”

Instalarea și configurarea se face prin aplicația dedicată Tp-Link Tether, disponibilă gratuit pe Android și iOS, sau prin interfața web.

Testare

Tehnologia avansează rapid, dispozitivele pentru rețea devenind din ce în ce mai performante ajungând ca viteze de până la 2.5G să fie la dispoziția publicului larg, viteze oferite de providerii de internet cu condiția să avem și routerele capabile pentru așa ceva. Spre exemplu routerele de gaming, vin cu port WAN de 2.5G și Wi-Fi 6e oferă putere mare de a furniza viteze bune via Wi-Fi, dar în cazul de față vorbim despre un dispozitiv pentru birou și acasă cu acoperire, după cum spune producătorul, pentru locuințe cu 2-4 camere, range extender-ul venind la fix să dubleze aceste distanțe.

Archer AX53 în mână, e elegant, e subțire, e un magnet de amprente (partea lucioasă) și e ușor așadar nu pune probleme să-l prinzi pe perete căci are sistem clasic de prindere. Merge lăsat și la vedere, că e arătos, dar atenție la distanța dintre priză și router, căci firul alimentatorului este destul de scurt.

Acum că am decis unde să-l poziționăm, nu mai rămâne decât să facem montarea și anume să fixăm cablul cu sursa de intenet la portul albastru WAN și să-l alimentăm la curent. Bineînțeles, dacă aveți PC, laptop, consolă, TV sau orice alt dispozitiv care poate fi conectat pe fir, cele 4 porturi adiționale sunt chiar de folos, mai ales că sunt gigabit.

Spre exemplu noi am montat consola PS5, TV-ul, un PC și Laptop prin fir pentru a testa capacitățile de transfer, funcționarea router-ului cu activități pe toate aceste dispozitive și am ridicat și mai mult ștacheta conectând simultan și prin Wi-Fi mai multe dispozitive (consolă Switch Lite, tabletă, 3x smartphones, laptop și TV). La testul de enduranță, router-ul a făcut față cu brio, deși spune clar că “rezistă” la și mai multe device-uri conectate (cel puțin wireless). Nu s-a încălzit, nu au fost perioade “moarte” în transferuri și s-a observat partajarea cu succes a semnalului pentru toate dispozitivele în parte.

Testele wireless le-am făcut prin Wi-Fi 6 pe un smartphone și o tabletă, cu această tehnologie, iar testul de viteză, pe net de la DIGI de 1G, a rezultat viteze foarte bune, la o distanță de aproximativ 2 metri de router-ul nostru:

Acoperirea semnalului, într-un apartament de 3 camere pe o suprafață de aproximativ 55mp, cu pereți de beton, a fost foarte bună, în cel mai îndepărtat colț față de router având toate liniuțele de semnal, vitezele de transfer scăzând totuși spre deosebire de testul de mai sus.

RE605X în mână, am zis, e mare și greu, însă să nu uităm că integrează practic puterea unui întreg router și la urma urmei îl pui în priză și… gata. E alb și arată bine putând să poziționezi cum vrei antenele și poți trage chiar și un cablu de la portul LAN, dacă ai nevoie de o conectare pe fir.

Montarea se face într-o priză la o distanță cât mai mare/bună față de router, amintindu-vă că este compatibil, practic, cu orice router. Am testat cu alte două routere, de la brand-uri diferite, și într-adevăr, conectarea se face rapid și simplu și a funcționat fără probleme, însă în cazul de față ne-am axat atenția asupra combinației cu Archer AX53, mai ales prin tehnologia TP-Link OneMesh.

TP-Link OneMesh este cea care aduce așa-zisa “Noua generație de Home Connectivity”, după cum spun cei de la Tp-Link și “combinația” este pe cât de ușoară și eficientă pe atât de calitativă fiind vorba de semnal, pe o acoperire extinsă. Practic cele două dispozitive au o latență foarte mică, insesizabilă de a se comuta de pe router pe RE, sau invers, crescând foarte mult eficiența și astfel semnalul rămâne foarte bun și vitezele la fel.

Instalarea și conectarea la ambele dispozitive se face fie prin aplicația dedicată Tp-Link Tether fie prin interfața web – aceasta fiind necesară atunci când dorești acces la setări avansate în aplicație. Am instalat aplicația de dispozitive Android și imediat se face scanarea și se detectează Archer AX53 – fiind recomandat prima oară să instalăm router-ul. Recomandare este și să ai un cont făcut la TP-Link pentru ca toate dispozitivele tale să fie la un loc și apoi se urmează pasul cu alegerea unei parole și nume pentru rețea. Gata cu instalarea router-ului și acum putem proceda la fel și cu RE605X. Este detectat, adăugat în lista ta de dispozitive, dat direcție să-i preia semnalul de la Archer AX53 și asta a fost tot!

Odată ce ambele dispozitive sunt conectate și funcționează perfect (puteți fi atenți la LED-urile de pe fiecare, culoarea verde (router), respectiv albastru (RE) spunându-ne că totul este în regulă. Din aplicație se poate activa/dezactiva oricând sistemul OneMesh implicit Range Extender-ul și există chiar și un tab unde ți se spune dacă distanța aleasă de a monta RE-ul, față de router, este una bună. Spre exemplu, eu l-am montat la cea mai mare distanță față de router și aplicația mi-a zis că este totuși prea aproape… Din aplicație poți afla informații despre starea conexiunii și conexiunile la echipamente putând să le gestionezi după plac (să le blochezi, să le dai prioritate (DMZ) etc.) Poți să lași unificate benzile 2.5Ghz și 5Ghz, sau să fie separat, poți selecta puterea semnalului și face teste dacă totul este în regulă. Dacă va exista un update nou de firmware vei fi anunțat și se va face update-ul OTA și poți integra chiar și asistenți vocali, noi am testat cu Alexa și Google Home. Nici partea de securitate nu e neglijată, avem tot ce trebuie și chiar putem apela la și mai mult de atât, dar fiind contra-cost sub formă de abonament, având totuși o perioadă de testare de 30 de zile. Dacă doriți acces la setări avansate, după cum spuneam, vei fi redirectat în interfața web.

După stabilirea distanței între router și RE, am încercat, de asemenea, un test de viteză la distanța cea mai mare față de ambele, rezultatul fiind asemănător ca și testul direct pe router.

Dacă testele de stabilitate, viteză și acoperire au fost foarte bune, cu ambele montate în OneMesh, s-a trecut cu brio și de testele de “stress” cu multe device-uri conectate în același timp pe fiecare dintre ele dat să facă un transfer sau pur și simplu să fie active pe internet.

Streaming-ul este foarte important în cazul conexiunilor wireless atât pentru muzică, video cât și jocuri, iar aici am pus la bătaie Spotify, care a funcționat impecabil redând instant muzica dorită, cât despre streaming-ul de video am apelat la serviciile Netflix, HBO MAX, Prime Video, YouTube, Disney+ și SkyShowtime – toate comportându-se așa cum trebuie pe dispozitivele mobile “legate” la Archer AX53 cu RE604X prin OneMesh. Deși unele aplicații ale serviciilor de streaming sunt mai greoaie că așa sunt concepute, redarea fluxului video a funcționat impecabil, fără buffer-uri, tehnologii integrate precum HDR, sunet spațial, suport Dolby și altele, au fost prezente, în funcție de capacitățile TV/sistemului pe care au fost redate.

În cazul jocurilor, prin aplicația de streaming de jocuri NVIDIA GeForce NOW Ultimate, am putut rula jocuri AAA precum Death Stranding, Atomic Heart, Control, Outriders sau Cyberpunk 2077 fără nicio problemă legată de conexiunea internet.

Comutarea se face instantaneu între router și range extender fiind, într-adevăr, timpi foarte scurți și totul funcționează foarte bine. OneMesh este ceea ce trebuie și puteți să extindeți chiar și mai mult această rețea prin adăugarea mai multor RE-uri în funcție de spațiul pe care doriți să-l acoperiți. Chiar nu e nevoie de mai multe routere și totul e și foarte simplu de făcut.

Concluzie

OneMesh reprezintă “Noua generație de Home Connectivity” de la Tp-Link, pentru că router-ul Archer AX53 aduce o calitate bună a semnalului atât pe fir cât și wireless prin cea mai bună tehnologie a momentului, Wi-Fi 6, cât despre acoperire, aceasta este practic infinită prin adăugarea cât mai multor range extendere RE605X, care sunt compatibile cu orice router de generație actuală.

TP-Link Archer AX53 Router Wi-Fi 6 Dual-Band AX3000 se comercializează la prețul de 300 lei, iar TP-Link RE605X Range Extender Wi-Fi 6 Gigabit AX1800 îl găsiți la prețul de 500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.