AcasăFestivaluri & EvenimenteO săptămână cu surprize – s-a mai încheiat o ediție de Cinemascop

O săptămână cu surprize – s-a mai încheiat o ediție de Cinemascop

Ascultă acest articol

Iată că festivalul Cinemascop și-a încheiat și cea de-a șasea ediție! Grădina de vară a găzduit, din nou, de la 1 august, festivalul care i-a dat viață în urmă cu 5 ani și a continuat să marcheze prima săptămână din august cu evenimente unul și unul. 

Mult așteptat de fani și o descoperire importantă pentru nou veniți, festivalul a avut loc între 1-6 august, în grădina de vară din Eforie Sud, unde a strâns laolaltă peste 1000 de persoane la proiecțiile de film și alte 120 la petrecerea silent disco organizată. Dar asta nu a fost tot. 

Grădina de vară s-a deschis zilnic cu atelierele de creație pentru copii. Acestea au fost sprijinite de Institutul Cultural Român și Koh-I-Noor Hardtmuth Romania, care a pus la dispoziția celor mici ustensilele cehe necesare pentru ca ideile lor artistice să prindă viață. În acest timp, ceilalți vizitatori s-au bucurat de cele oferite de grădină – două expoziții, una de afișe stradale spaniole, alta de artă contemporană, un spațiu de joacă pentru toate vârstele, dar și o zonă de bar și de relaxare. Toate cele din urmă există grație Eforie Colorat, proiectul datorită căruia grădina de vară este deschisă pe toată perioada estivală, începând cu anul 2021. 

Imediat ce s-a lăsat întunericul, ecranul imens al grădinii s-a luminat. Festivalul a debutat cu o comedie franceză, venită din partea Institutului Francez, a continuat cu un film fantasy de la Institutul Italian, apoi cu o dramă de Oscar de la Institutul Polonez, cu un film de război de la Centrul Ceh și s-a încheiat pe 6 august cu filmul românesc „Tigru” (r. Andrei Tănase, 2023), care s-a bucurat de o mare popularitate. 

Cinci filme au fost proiectate în cele șase zile de festival, pentru că una dintre seri a fost specială. Pentru prima dată în istoria festivalului, organizatorii au făcut o excepție – și bine au făcut. Seara de 5 august a început cu un concert emoționant cu muzică din filme, alături de Sidonia Doica și Rosta Man. Imediat după, a început petrecerea. Și nu orice petrecere, ci una silent disco. Mulți vizitatori curioși și-au pus căștile pe urechi și au început să danseze, fiecare pe ce muzică i-a plăcut mai mult dintre cele trei canale cu playlisturi pregătite de echipele Centrului Ceh și Eforie Colorat. 

„Ca de fiecare dată, a fost o mare plăcere să ne întoarcem în Eforie Sud, să vedem cinematograful plin și publicul fericit. Ne bucurăm că spațiul continuă să funcționeze tot sezonul și că este stabil local, prin intermediul Eforie Colorat. Rolul nostru este acela de a aduce un plus de conținut, perspective internaționale, și chiar de a încerca noi formate de program, cum ar fi petrecerea silent disco din acest an. Ne bucurăm să avem în Eforie Sud un fel de a doua noastră casă la malul mării și sperăm să ne întoarcem din nou.” spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh București.

Festivalul Cinemascop este organizat de Centrul Ceh București, alături de EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm. Asociația Forumul Artelor Vizuale co-organizează festivalul și organizează proiectul Eforie Colorat, ce continuă până pe 10 septembrie (detalii aici). 

REVIEW OVERVIEW

Leave a review

Imagine
Interpretare
Regie
Scenariu
Sunet

Reviews (0)

This article doesn't have any reviews yet.
Claudiu Petrescu
Claudiu Petrescuhttp://movienews.ro
"You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?"

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reviews (0)

This article doesn't have any reviews yet.