Ascultă acest articol


“Cu cât comuți nivelul de dificultate către Extreme, RIDE 5 se va transforma într-un adevărat simulator.”

Gen: Racing *Sim

Lansare: 24 august 2023 (21 august via Early Access)

Studio: Milestone

Distribuitor: Netzah Game

Platforme:  PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X și PC (Steam, Epic Games)

Clasificare: 3+

Sinopsis:

NĂSCUT PENTRU A DEVENI CEL MAI BUN

La fel ca și impulsul tău interior de a fi cel mai bun, RIDE 5 s-a născut cu aceeași vocație pentru măreție. Un nou nivel uimitor de realism și experiențe realiste, care arată adevăratul angajament de a oferi cea mai autentică și mai captivantă simulare de riding de până acum.

JOCUL TUTUROR

Cu toții ne dorim să reușim. Acum toți putem. Indiferent de nivelul tău inițial de îndemânare, RIDE 5 îți va oferi toate instrumentele de care ai nevoie pentru a învăța progresiv și a stăpâni jocul. Reglați noile ajutoare de pilotaj bazate pe AI pentru a controla frânele, virajele, direcția, accelerația și multe alte setări avansate și dezvoltați-vă abilitățile punându-vă la încercare pe circuit.

ÎMBUNĂTĂȚIRI TEHNICE COMPLETE

Se spune că cerul este limita. Ei bine, noi am mers chiar mai departe. Sistemul Dynamic Weather aduce un nivel de realism fără precedent. Iar noii nori volumetrici își vor schimba acum formă și densitatea, interacționând cu iluminarea pentru privelișți care îți taie respirația.

IA CEEA CE E AL TĂU

Doar unul singur poate fi cel mai bun rider din lume. Ăsta e locul tău. Asta e șansa ta. Dovedește-ți valoarea pe pistă, de la competițiile locale la cele mai dificile curse. Pune-ți numele pe hartă și, mai ales, în fruntea clasamentelor globale pentru a-ți duce cariera la următorul nivel. Întâlnește-ți prietenii și învinge-ți rivalii, ghidat de cea mai avansată inteligență artificială, pentru a-ți îndeplini visele de glorie.

  • EVENTS – Evenimentele de bază te vor testa în cursele pentru un singur jucător, în modurile principale de joc și pe circuite. În timp ce evenimentele secundare te vor pune la încercare cu provocări mai solicitante, dar și cu câștiguri mai mari.
  • CREDITS – Evenimentele și cursele îți vor aduce credite pe care le poți folosi pentru motociclete noi, upgrade-uri și pentru a-ți îmbunătăți aspectul.
  • LEADERBOARD – Cunoscută și sub numele de lista celor mai căutați rivali ai tăi, clasificați în funcție de abilitățile lor. Înfruntă-ți adversarii și câștigă dueluri înflăcărate pentru a urca în clasament și a fi în fruntea clasamentului.

CELE MAI BUNE MOTOCICLETE DIN LUME

Gășiți cea mai extinsă listă a celor mai bune motociclete. Motociclete de curse, de anduranță, de stradă: oricare ar fi pasiunea ta, noi te acoperim cu cele mai dorite frumuseți pe două roți din lume.

PISTE REALE ȘI ORIGINALE

Dezlănțuie caii putere ai motocicletei tale pe asfaltul unor trasee reale și fictive uimitoare, înconjurate de locații care îți taie respirația din întreagă lume. Curbe, linii drepte și multă viteză pentru a face din fiecare cursă o experiență glorioasă!

MODUL ENDURANCE

Testează durabilitatea motocicletelor… și a ta! Este nevoie de strategie, capacitate de concentrare și o bună cantitate de timp pentru a finaliza unul dintre cele mai provocatoare și solicitante moduri de joc. Noile funcții de salvare și derulare în cursă vor veni în ajutor pentru a-ți oferi și mai mult control asupra cursei. Gestionează-ți opririle la boxe și strălucește în întunericul nopții. Și acum poți juca și online!

MULTIPLAYER

  • SPLIT SCREEN: Împărțiți ecranul și dublati distracția. Distracția nesfârșită a duelurilor de pe canapea a revenit cu modul ecran divizat pentru a-ți provoca prietenii umăr la umăr.
  • MULTIPLAYER ONLINE: Limitele sunt de domeniul trecutului. Acum puteți înfrunta adversarii online, indiferent de consola pe care o folosesc. Jocul încrucișat (crossplatform) între PS și XBOX / PC (Steam și Epic Games), precum și noile clasamente online dedicate te vor pune cu adevărat în fruntea lumii.

EDITORI DE ȚINUTE ȘI AUTOCOLANTE

Rivalii s-ar putea să te vadă doar pentru un moment foarte scurt pe pistă, când vei trece pe lângă ei cu toată viteza. Dar fă ca acel moment să conteze arătându-ți ținuta uimitoare! Creează aspectul perfect pentru motocicletă, costumele și casca ta datorită editorilor grafici puternici. Și apoi împărtășește-ți creațiile cu comunitatea, acum chiar și între platforme diferite.

Let’s Go Deep “BEYOND RACING”:

“Just like your inner impulse to be the best, RIDE 5 was born with the very same vocation for greatness. A new, stunning level of realism and lifelike experiences, made for Next Gen consoles showing the true commitment to deliver the most authentic and exciting riding simulation ever.”

Îmi amintesc prima oară când am făcut cunoștință cu RIDE a fost dintr-un clip de pe YouTube care, la o primă vedere, am crezut că sunt filmări de pe un circuit real, cu motoare reale. Era întunecat, ploua, carosabil ud, picături de ploaie și motorul răsuna excelent. Am descoperit la o atenție mai mare că era vorba de un joc. Și am rămas aproape mut. Nu mai știu al câtelea din serie era, dar știu că am fost captat de gameplay și de cât de bine arăta și se auzea.

Nu sunt un foarte mare împătimit al motoarelor și al jocurilor cu acestea. Îmi amintesc însă că în copilările am jucat câteva titluri arcade (Motocross Madness e unul dintre ele) și mi-au plăcut atunci, însă pe partea de motoare prefer cele de F1 și al mașinilor sportive, clasice sau muscle cars.

Revenind, am văzut recent secvențe din RIDE 5 pe care le-am admirat și atunci când am fost întrebat dacă vreau să-l testez, nu am stat pe gânduri și l-am primit de câteva zile bune pentru PS5 și trebuie să vă zic câte ceva despre el.

Înainte de toate, RIDE 5 este un racing *sim, da, cu “sim” pentru că e destul de simulator luând în considerare cât de bine “imită” realitatea, posibilitățile de setare ale motoarelor, marea parte din trasee precum cele reale și efortul acordat fenomenelor naturale ale naturii care merită mare parte din laude pentru contribuția la o atmosferă excelentă a jocului.

Primii pași parcurși, ca în fiecare joc, sunt cei cu meniul și setările tehnice înainte de a încăleca pe șa. Avem setări de grafică, sunet și control, dar și de accesibilitate – deși în cazul din urmă nu sunt foarte multe posibilități (nici măcar subtitrare). Ajuns la setările legate de dificultate am început să realizez despre ce vă spuneam în paragraful de deasupra – Easy, Medium, Hard și Extreme – la fiecare dintre ele asistența AI-ul fiind de la foarte accentuată (cu posibilitatea de a umbla și la alți câțiva parametri secundari).

După ce totul e setat, d.p.d.v. tehnic, ni se aduce la cunoștință ce aduce în plus RIDE 5 și avem descris în mare la “sinopsis-ul” de la începutul articolului.

După ce aflăm într-un montaj introductiv amestecat cu câteva porțiuni de gameplay, despre personajul nostru care-și începe cariera de “rider” direct dintr-un garaj, pe un motor cu care trebuie să parcurgem un campionat partajat în pe mai multe regiuni ale lumii. Cursă cu cursă, trebuie să ne ridicăm în nivel – atât rider-ul cât și “constructor-ul” exact ca în campionatele reale MOTO GP, să facem rost de cele mai bune și potrivite motoare și bineînțeles să le personalizăm în funcție de necesitatea traseului și al stării vremii.

Și așa ajungem la meniul intern al jocului – acel garaj – de unde facem toate reglajele care, bineînțeles costă, iar banii îi strângi din curse. Cască, mânuși, cizme, costumație și tot ce e nevoie de la branduri reale ne va face mai “frumoși”, iar upgrade-urile la motoare ar trebui să ne aducă performanța de care avem nevoie în campionat.

Trebuie să terminăm pe anumit loc pentru a avansa la un nou traseu și tot așa, iar înainte de a porni în cursă poți face ajustări rapide necesare în funcție de, cum am menționat mai devreme – circuit (complexitate) și starea vremii.

Am fost încântat că este pentru PS5 cu gândul la Dual-Sense-ul și acele adiții care diferențiază controller-ul Sony de cel al concurenței și de altele de acest gen. Ei bine, shoot & score, are acest suport și se simte excelent în mână. Da, parcă în mână cu controller-ul ți mâna pe ghidon și turațiile motorului, schimbările vitezei, ieșirea de pe carosabil, frânele și accelerația se “simt” excelent pe Dual-Sense! Dar, prima dată la prima cursă din poveste, dădeam cu motorul de toți pereții. Controlul este foarte sensibil și necesită un pic de ajustare, mai ales dacă dorești să schimbi perspectiva camerei. 3rd person – motorul văzut de sus e probabil cel mai ușor pentru că ai o vizibilitate mai mare, dar dacă dorești ai și mai multe variante ale first person (la persoana 1) și chiar fără nici-un HUD. Dar odată cu perspectiva trebuie să adaptezi și controlul.

Nu m-am descurcat deloc și am apelat la modul de dificultate Easy cu ajutor asistat al AI-ului (frânare automată etc) și apoi încet încet am început să mă obișnuiesc, dar pot să vă zic că, chiar și cu setarea a AI-ului celorlalți concurenți pe mediu (exista și agresiv), tot reușesc să te lase-n praf, în urma lor.

Atmosfera este superbă, mai ales pe înserat. Nori trec și se adună, plouă, fulgeră, ceață și umezeală mare. Apus sau răsărit, din punct de vedere al fenomenelor meteorologice, RIDE 5 este într-adevăr superb mulțumită acelui “Dynamic Weather”. Grafic vorbind, motoarele și riderii arată foarte bine și animațiile sunt fluente și cred că au fost realizate cu motion capture. Însă, câteodată umbrele joacă feste și câteodată ceva se simte mai… off.

Muzica din meniuri este foarte mișto și diferită, însă când pornești pe traseu dispare complet, atenția fiind concentrată 100% pe sunetele motorului, motoarelor și nu e neapărat rău de loc căci contează să fii atent la ele. La urma urmei, ziceam că e sim, nu? Dacă vrei ceva arcade/GTA-ish bănuiesc că există alternative, însă în RIDE 5 suntem rideri de motoare de competiție și asta se simte bine și plăcut.

Avem constructori și multe mărci oficiale în RIDE 5 și toate motoarele arată tehnic foarte mișto, iar micile detalii precum piciorul care schimbă vitezele, “bordurile” motoarelor cu gravitație cu tot – toate se comportă conform fizicii din realitate. Evident, dacă te lași prea mult în curbe, îți va fugi motorul de sub tine, sau dacă iei o curbă și nu te redresezi lin, motorul începe să se balanseze urât și poți “zbura” de pe șa. De asemenea, când pleci de pe loc nu tura motorul la maxim că nu mai pleci nicăieri și dacă ai pierdut startul, la cât de periculoși sunt concurenții, șansele să-i mai ajungi din urmă sunt foarte grele. Ținerea motorului pe traseu e a însăși un element foarte important ceea ce înseamnă că trebuie să înveți să iei unghiurile perfecte de curbă, la viteza care trebuie. Nu e cazul să calci pedala ca nebunul și să te comporți ca pe străzile din Night City, căci orice încerci, necontrolat, se sfârșește cu tine târâș pe pe carosabil sau pe lângă. Da, mai ai o șansă, există o cale ajutătoare (pe care o întâlnim și în jocurile cu mașini) care îți arată unghiul corect și viteza pe care trebuie să o ai în funcție de unghiul curbei (bleu devine galben, portocaliu și apoi roșu) și ai și un buton cu care poți derula puțin înapoi, în caz că ai făcut vreun accident ca să poți să-ți corectezi greșeala.

Trasee avem destul, multe bazate pe unele din realitate, dar și unele fictive și bineînțeles poți realiza și tu, dacă dorești, campionate, curse și tot ce e nevoie. Poți, de asemenea, să-ți încerci norocul în multiplayer (cu suport crossplatform) alături de mai mulți prieteni sau 1 vs 1, și cel mai mișto ai opțiune de split-screen ceea ce înseamnă că poți juca alături de un amic de pe aceeași canapea la același PS5. La curse mai lungi, accidente te pot îndrepta către boxe și vei pierde secunde prețioase, iar cu cât comuți nivelul de dificultate către Extreme, RIDE 5 se va transforma într-un adevărat simulator.

După cursele intense te poți bucura de cursa parcursă în reluare din ce unghiuri dorești și poți analiza și ceilalți concurenți din cursă. Înveți multe din aceste reluări de unde, bineînțeles, poți face și capturi și poze pentru clipele tale preferate din curse și pentru a-ți admira realizările – motorul “tunat” și echipament-ul rider-ului.

Prima întâlnire cu un joc RIDE a fost brutală din punctul de vedere al controlului sim complex, dar din cel al aspectului grafic și al engine-ul, implicit, tehnic este destul de fidel realității. Am început, cum s-ar zice, de la 0 și bătrânește am început de la nivel de dificultate Easy și traseu cu traseu, motor cu motor, am reușit să avansez în campionat și noroc cu muzica din meniuri și acea atmosferă am avut momente în care să mă pot bucura de experiența la care ajută și controlul prin Dual-Sense. RIDE 5 este o experiență corectă din mai multe puncte de vedere și dedicată tuturor pasionaților de motoare și MOTO GP.

RIDE 5 va fi disponibil din 24 august pe PlayStation 5, Xbox Series X|S, Steam și Epic Games, iar din 21 august va fi disponibil via Early Access (nu este disponibil pentru Steam și Epic) pe PS5 și XSX pentru cei care au pre-comandat Digital Special Edition.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.