Ascultă acest articol


Hobby sau profesie, streaming-ul de jocuri aduce din ce în ce mai mulți adepți, participanți și susținători în fiecare an. De la satisfacția de a putea de a comenta cele mai noi jocuri apărute și până la comunicarea cu coechipierii tăi, streaming-ul online de gaming e aici și clar va rămâne!

Dacă la RIG-ul tău ești pregătit cu niște căști performante și un microfon pe măsură, în cazul consolelor ai nevoie și acolo de un suport de excepție pentru a oferi urmăritorilor tăi materiale media, fie LIVE, fie înregistări, la cea mai bună calitate audio-video.

Strict pe această parte, mai exact la consolele PlayStation, Razer a venit cu o propunere de microfon care să ridice comunicarea între coechipieri online, dar și conținutul LIVE sau înregistrările sesiunilor de gaming la un nou nivel al calității auditive. Vorbim, așadar de Razer Seiren X – un microfon Razer licențiat oficial PlayStation pentru PlayStation 4 care a dat startul unei linii întregi din care fac parte și modelele Mini, Pro V2 și X V2.

Pachet

Albastrul este o culoare pe care Sony o folosea și o folosește la PlayStation 4 cel puțin, și o vedem și pe ambalajul lui Seiren X pentru că microfonul este licențiat PlayStation – așadar nu mai vedem negru și acel verde neon de această dată. Razer a optat, așadar, pentru albastru și alb pentru cutia lui Seiren X care nu e deloc voluminoasă și nici nu e grea. În afară de denumirea modelului, care este imprimată cu argintiu, pe partea din față avem o imagine cu microfonul, lângă logo-ul Razer și un sticker mic cu Produs Licențiat Oficial PlayStation pentru PlayStation 4.

Uleash Your Voice

Pe laterale avem iarăși scris cu alb logo-ul Razer, în partea de sus e prezent un șiret negru din material testil, pentru agățat la raft, iar pe latura mică de jos avem informații despre conținutul cutiei, sistemul necesar disponibil, specificații tehnice și codurile de bare. Pe spate, lângă siglă și sticker-ul cu licențierea PS, avem o descriere scurtă, tradusă în mai multe limbi și 3 dintre cele mai importante specificații ale lui Seiren X:

  1. Ultra-Precise Pickup Pattern
  2. Shock Resistant
  3. Condenser Mic

Deschidem capacul și observăm pe interiorul capacului buret negru – ca un capac pentru cofrajul de buret din interior. Sub ghidul și acel mesaj dedicat cumpărătorului și stickerele Razer, avem microfonul într-un strat de buret, apoi, sub acesta este suportul de legătură (support rod) dintre un picior de susținere (desk stand base) și microfon și cablul de date USB – micro USB.

Aspect

Pornind de jos în sus – piciorul de susținere e neagră la culoare și grea, pe talpă având un material moale (antishock) și antialunecare, iar în partea de sus este zona în care vine înfiletat acel mic “gât” metalic – tot negru și acesta. Acea zonă a piciorului este ușor mobilă și va permite înclinarea ușoară a microfonului care vine înșurubat și el în acel “gât” metalic.

Microfonul are un fel de carcasă metalică în care este o zonă albastă cu perforații. Se observă pe carcasă ștanțat “Razer”, iar în partea de jos a acesteia este un potențometru de volum, un buton Mute/Unmute și un LED de stare (culoarea roșu/verde).

Pe partea de jos a microfonului, unde vine înșurubat piciorul de susținere, este portul micro USB de conectare și un port jack pentru căști, dar și codul de bare și alte informații scrise cu fonturi minuscule.

Tehnic

Seiren X are dimensiunile 50 (diametru) / 90 / 184 mm, iar stand-ul este de 90 mm și cântărește 383 g, conectarea făcându-se prin cablul Micro-USB – USB (1.8m) înfășurat în material textil.

Microfonul este de tip Super-Cardioid cu o frecvență de răspuns de 20 Hz – 20 kHz și o impedanță de 16 ohm și integrează un amplificator pentru căști, are suport integrat anti-vibrații și știe “să filtreze strategic zgomotul de fundal nedorit”.

Dacă această variantă este special licențiată PlayStation și este albastă, există versiuni Classic Black, Quartz Pink și Mercury White pentru cei care-și doresc totuși alte culori.

Este compatibil nu numai PS4 ci și pentru PC (Windows 7 minim) și Mac (Mac OS X 10.8 minim).

Testare

Luând în considerare că este primul model al gamei, Seiren X mi se pare o alegere foarte bună nu numai pentru cei care fac streaming LIVE sau înregistrări de pe PlayStation 4 cu care, da, se asortează perfect ci și pentru cei cu PC, fiind genul de device plug&play fără aplicații dedicate sau alte bătăi de cap.

În mână, e micuț și-l poți pune la o distanță de aproximativ un metru dacă dorești, și dacă e liniște în cameră (și ești singur). Materialele sunt rezistente și plăcute la atingere, dar tot acel negru al carcasei este un bun prieten cu amprentele.

Butonașele sunt tot ce ai nevoie – cel de Mute/Unmute cu LED pe el ca să știi când e oprit microfonul sau pornit, iar dacă-ți legi căștile la el (via port jack), ai și potențomentrul analog de volum la îndemână deci, practic, nu ai deloc bătăi de cap. Piciorul de susținere permite să îndoi puțin microfonul care, fiind Super-Cardiod ar trebui să nu pună probleme de orientare (numai să nu-l pui de tot cu spatele).

Nu mai am PlayStation 4, dar am PS5-ul cu care s-a înțeles foarte OK. Montat la USB, îl detectează în meniu și aia a fost. Ai control asupra microfonului și din DualSense, dacă nu vrei să te întinzi după butonașele de pe microfon și în sesiuni online cu prietenii își face datoria, aceștia auzindu-mă bine și clar atâta timp cât nu e zgomot împrejur acesta fiind destul de sensibil.

Calitatea audio la care mă aud ceilalți este bună, dar lipsa unui pop-up filter simțindu-se mai ales atunci când vorbești mai… apăsat. Nu este foarte deranjant și se simte că totuși există un fel de filtru intern integrat pentru că se putea mai rău de atât. În cazul înregistrărilor peste sesiunile de gameplay sau LIVE cu prietenii, Seiren X chiar se aude clar, dar depinde, bineînțeles și de timbrul tău vocal.

Că tot am pomenit de timbrul vocal, test am făcut și pe PC, unde Windows 11 la “văzut” imediat la conectare și a fost detectat ca “headset” ceea ce e normal, pentru că include și acel port jack pentru conectarea căștilor. Nu există aplicație dedicată, dar poți face câteva setări din Windows în privința calității înregistrării, dar și din aplicații dedicate de streaming. Revenind la timbru și apropos de tag-line-ul “Uleash Your Voice” nici vorbă în cazul meu că nu am avut niciodată voce de radio și nici accentul nu mă ajută.așadar scoateți acest lucru din ecuație (sorry).

Iată un scurt test pe care l-am făcut la o distanță de aproximativ jumătate de metru de microfon, cu liniște pe cât se poate în cameră și am pus un pic de accent pe cuvinte pentru a vedea cum răspunde acel pop-up filter intern. Înregistrarea a fost făcută cu recorderul Windows-ului și lăsat la calitatea “default”:

Se aude zgomotul de fundal și spre sfârșit se simte și lipsa unui pop-up filter extern, dar nu e atât de grav să deranjeze. Acestea se pot corecta, însă, prin aplicațiile de streaming, existând filtre și posibilități de reglaje, și se pot obține niște rezultate decente.

Trebuie să mai pomenesc, că Seiren X este clar o soluție, de asemenea, portabilă, că este micuț și deloc greu și pus într-un săculeț în rucsacul tău cu laptopul de gaming și accesoriile aferent, nu te supără cu nimic. Odată ajuns la destinație se montează rapid și intri direct în “emisie”.

Concluzie

Seiren X este un microfon la îndemâna oricărui gamer pentru că este portabil, elegant și capabil de înregistrări clare și-l poți monta rapid fie la RIG, fie la console. Ce trebuie să ai grijă însă, este să nu fie zgomot prea mare în jur și să încerci să vorbești cât mai cursiv fără a pune amprente pe cuvinte căci pop-up filter intern nu se compară totuși cu unul extern.

Razer Seiren X se comercializează la un preț de aproximativ 300 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.