Ascultă acest articol


Memoria RAM este o componentă importantă într-un RIG de gaming fiind o punte indispensabilă între procesor și SSD. DDR5 predomină piața și e nevoie nu numai de o cantitate cât mai mare de RAM posibilă, dar și ca acestea să aibă o frecvență cât mai ridicată pentru un acces și bineînțeles, transfer rapid între “punți’.

Cei de la XPG – divizia de gaming a celor de la ADATA, vin cu o soluție, să-i spunem entry-medium level, cu XPG Lancer Blade, asta pentru că avem frecvențe maxime de 6000MT/s fiind o memorie PC5-48000 cu suport pentru AMD EXPO (EXtended Profiles for Overclocking), Intel XMP 3.0 de unde deducem că putem să-i facem overclocking care include, de asemenea, și iluminare RGB.

Memoria este disponibilă și sub formă de Kit-uri, unul dintre ele fiind 16GBx2 aducând putere de transfer și procesare eficientă în două “batoane” subțiri, dar armate cu radiatoare. Memoriile U-DIMM pot fi alese în două variante de culori (alb și negru), de 16GB și 32GB și în kituri de câte două, vitezele variind și ele de la 5600, la 6000 și până la 6400 MT/s având latențe CAS de CL30: 6000 MT/s, CL32: 6400 MT/s sau CL46: 5600 MT/s.

XPG Lancer Blade DDR5 Memory 16GBx2 (6000MT/s, PC5-48000) vin într-un ambalaj transparent de plastic, cu o bandă pe mijloc pe care sunt trecute detalii tehnice, pe partea din față, unde regăsim și pictogramele AMD EXPO, Interl XMP 3.0, RGB și XPG Prime și informația că în pachet ne așteaptă cele două “batoane” înnarmate cu Low Profile Heatsink – pentru OC, dar și pentru a ocupa cât mai puțin spațiu (grosime) ceea ce înseamnă că, dacă placa de bază are, să spunem, 4 sloturi, vor putea încape XPG Lancer Blade 4x16GB/32GB. Pe partea din spate găsim codurile de bare și alte informații.

Dimensiunea unei plăcuțe este de 133.35 x 33.8 x 7.8mm, iar greutatea este 32.9g sau 36.2g, în funcție de cantitatea de RAM aleasă. Temperatura de operare este până la 85°C la o un interval de voltaj între 1.1V-1.4V.

În mână cele două plăcuțe sunt într-adevăr micuțe ca grosime și armate cu acele headsink-uri subțiri, dar rezistente – conform XPG, având un design simplu, cu niște șanțuri pe diagonală, și contează mult, nu numai pentru a putea pune mai multe una lângă alta, dar și pentru a păstra distanța față de procesor, respectiv de a nu încurca cooler-ul de pe acesta. Așadar, perfect și pentru sisteme mici ca dimensiuni.

XPG LANCER BLADE DDR5 integrează Power Management IC (PMIC) care balansează așa cum trebuie stabilitatea sistemului și operează la o frecvență mai mică, cel puțin comparabil cu DDR4. Dispune și de ECC (error correcting code) cu ajutorul căruia se pot corecta erori în timp real contribuind la stabilitatea și funcționarea corectă a lor și implicit, a sistemului.

Materialele din care este realizat combină ICs și PCBs ceea ce permite overclocking-ul și contribuind, de asemenea, și la o compatibilitate corectă cu AMD EXPO, dar și cu Intel XMP 3.0 nefiind necesară pregătirea lor din BIOS. Pe plăcuțe, în partea de sus, se observă o bandă ca de plastic – albă-semi-transparentă, care, după cum bănuiți este zona iluminată RGB compatibilă cu aplicațiile dedicate acestora pentru plăcile de bază.

Lancer Blade sunt o soluție perfectă pentru un prim RIG de gaming cu o configurație entry-medium d.p.d.v. al configurației, memoriile RAM fiind gata-pregătite să susțină un procesor din generație actuală și mai veche, dar și SSD-urile în general. Contează, bineînțeles, și placa de bază, iar dacă vrei să încerci să împingi performațele mai sus, dacă ai AMD EXPO sau Intel XMP 3.0 o poți face, dar nu te aștepta să atingi cifre foarte mari.

Kit-ul XPG Lancer Blade DDR5 Memory 16GBx2 se comercializează în România la un preț de 679 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.