CAY Films lansează în cinematografele din România thriller-ul psihologic Preferata lui Miller!

0
1184
Ascultă acest articol


În data de 26 ianuarie 2024, odată cu lansarea din SUA, CAY Films prezintă în cinematografele din România thriller-ul provocator Preferata lui Miller / Miller’s Girl! Jenna Ortega, nominalizată la premiile Primetime Emmy, și Martin Freeman, câștigător al premiului Primetime Emmy, sunt protagoniștii acestei ultime producții de la compania americană Lionsgate. Debutul regizoral prolific de la scriitoarea și regizoarea Jade Halley Bartlett, al cărei scenariu s-a aflat în topul din 2016 al celei mai cunoscute platforme internaționale pentru scenariști, The Black List, va rula subtitrat în română în 62 de cinematografe din România, dintr-un total de 35 de orașe.

Filmul spune povestea unei tinere scriitoare talentate, Cairo Sweet (Jenna Ortega, recunoscută pentru serialul Netflix Wednesday) care devine eroina unei odisei atunci când profesorul său de scriere creativă, Jonathan Miller (Martin Freeman, seria The Hobbit, serialul Fargo) îi propune să lucreze la un proiect care îi va apropia periculos pe cei doi. În această țesătură densă, profesorul și protejata sa ajung să-și înfrunte cele mai sumbre temeri, fiecare încercând disperat să nu se abată de la scopul său și să nu renunțe la ceea ce are mai prețios. În film mai joacă, de asemenea, Dagmara Domińczyk (cunoscută pentru performanța din Succession) și Christine Adams.

Preferata lui Miller s-a văzut în premieră internațională în cadrul Palm Springs Film Festival. Bartlett a dezvăluit, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri din urma vizionării, că a fost un proiect care a durat câțiva ani și care nu a fost întotdeauna gândit ca un film. Povestea a fost scrisă în 2011, în perioada premergătoare erei #MeToo, astfel că, odată ce mai multe persoane și-au spus poveștile de hărțuire și agresiune sexuală, Bartlett s-a simțit determinată să învețe mai multe despre conversațiile cu abuzatori și victime. Regizoarea a continuat: „Pentru adaptarea în film, am vrut să transformăm povestea în ceva care să semene cu o istorie terifiantă dintr-un basm întunecat, care să te lovească în stomac la final”.

Când Ortega a primit prima dată scenariul, a descoperit un horror romantic „înfiorător, dar frumos”, în care era nerăbdătoare să se afunde. „Îmi amintesc că am fost atât de surprinsă de Cairo Sweet, pentru că, cel puțin din ceea ce am experimentat în cariera mea și cred că multe tinere pot spune același lucru, simt că personajele adolescente sunt adesea scrise într-o manieră obraznică, fără menajamente”, a declarat actrița. „Dar Cairo este incredibil de inteligentă și pare atât de înțeleaptă în ciuda vârstei ei, încât am fost încântată, în primul rând, nu numai că am putut să explorez acest lucru, dar, în al doilea rând, evident, datorită subiectului filmului, puțin mai riscant… un lucru înfricoșător de abordat.”

Într-o poveste clasică, e ușor să îți dai seama cine joacă rolurile eroului, respectiv răufăcătorului. Scriitoarea și regizoarea Jade Halley Bartlett a vrut să se îndepărteze de această paradigmă și să ofere publicului ceva mai profund despre care să vorbească, prin intermediul personajelor sale realiste. Ea speră ca judecata pe care o au despre ei cinefilii care vor urmări filmul la cinema să fie pusă la îndoială. Ortega, la rândul ei, a adăugat că filmul ar trebui să stârnească conversații și opinii profunde în rândul oamenilor, deoarece „acesta este motivul pentru care mergem la cinema, în primul rând”. De asemenea, ea crede că le va reaminti tinerilor pe această cale că, oricât de mult și-ar dori și sunt încurajați să își exploreze independența și libertatea, vor face greșeli pe parcurs.

Filmul este distribuit în România de CAY Films, companie care urmărește două direcții principale: producții contemporane dedicate cinefililor și filme concepute pentru publicul tânăr sau întreaga familie. Portofoliul include producții independente sau de studio, majoritar europene, arthouse sau mainstream, cu scopul de a susține debuturile relevante, regizorii emergenți și inițiativele autentice din cinematografia contemporană. Titluri similare distribuite până acum pe ecranele din România: Oldboy (restaurat și remasterizat), La nuit du 12 / Noaptea de 12, Sick of Myself / Mi-e silă de mine și It Lives Inside / Răul din Interior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.