Ascultă acest articol


Pornind de la laptop și ajungând ușor ușor la tabletă, smartphone și smartwatch (smartring urmează să intre și el în “horă”) – suntem nedespărțiți de companionii noștri deștepți. Ne fac viața mai ușoară, ne ajută la școală și/la serviciu, în sala de sport sau chiar și pe timpul somnului. Bineînțeles, fiecare își are targetul său aparte, dar în ziua de astăzi, accesoriile smart fac parte clar din viața noastră.

Astăzi vom vorbi despre un smartwatch, mai exact despre Maxcom Arsen Pro FW25 ca pare să fie soluția ideală pentru oricine folosește un astfel de device, sau care își dorește un companion electronic.

Pachet

Într-o cutie neagră de carton cu imaginea produsului și logo-ul “Maxcom” este trecută și denumirea modelului, Arsen Pro, sub care avem o confirmare, scrisă cu auriu, cum că include “Call Function” – acestea pe latura mare a cutiei. Pe laterale avem, pe lângă logo, o serie de pictograme care descriu funcțiile smartwatchu-ului, iar în partea din spate, care are o textură și un aspect plăcut, sunt trecute codurile de bare ale produsului, dar și ale aplicației dedicate de unde poate fi descărcată gratuit și avem o descriere a acelor funcții despre care vă spuneam.

În cutie, într-un cofraj din burete, este sculptată forma smartwatch-ului în care se află produsul, iar sub acest cofraj avem Ghidul Rapid și cablul de încărcare prin USB.

Smartwatch-ul vine cu folie, care se dă jos la prima utilizare, aplicată pe display, iar cablul de încărcare vine prins cu o bandă transparentă.

Aspect

Negru (în cazul nostru, că există și alte variante de culoriâ) este culoarea lui Arsen Pro și la prima vedere – fiind un utilizator și am avut multe modele de la multe branduri în teste – pot să spun că arată chiar foarte bine. Simplu, cu o curea dintr-un plastic/cauciuc moale, cu cheiță marcată cu sigla producătorului, Maxcom, și două bentițe de prindere a curelei, atunci când e purtat. Sistemul de prindere a curelei de ceas este cu telescoape clasice.

Ceasul este dreptunghiular cu colțuri rotunjite, are display-ul ușor în relief, și are o grosime nu foarte mare, și nici greutate. Pe partea din spate se observă cei doi pini aurii prin care se încarcă la cablul său, și în centru unui cerc argintiu se observă senzorii. Tot aici avem trecute și brandul “Maxcom” și numărul modelului FW25.

Pe lateralele lungi, în partea stângă se observă difuzorul, iar în partea dreaptă avem centrat, un buton, deasupra căruia se află un microfon.

Ca aspect, Arsen Pro arată chiar bine, prin simplitate și finisaje.

Tehnic

Am spus că nu este nici măricel, nici prea mic, OK de gros și cântărește destul de puțin. Mai exact, 50×36×10 mm sunt dimensiunile și grosimea, iar greutatea este de 42 de grame. Lățimea curelei este de 22 mm, iar display-ul HD touch este de 1,96″ cu rezoluția de 320×386px. Are încorporat microfon și difuzor prin care se pot prelua apeluri telefonice de la mobilul cu care a fost împerecheat (via Bluetooth).

Arsen Pro este certificat waterproof IP67, bateria este de 230 mAh (care ține până la 8 zile – conform producătorului) și încărcarea sa se face cu ajutorul cablului de încărcare prin USB, prinderea de ceas făcându-se magnetic.

Printre cele mai importante funcții ale sale, după funcția de apelare, sunt notificările de la aplicații, presiunea sângelui, monitorizarea somnului, saturația sângelui, pedometru, suport pentru mai multe moduri sportive, puls, posibilitatea de a schimba și opri/porni muzica de pe smartphone-ul companion, funcția de remote foto și calorii arse. Dispune de un Asistent Vocal, posibilitatea de “find your phone”, amintire că trebuie să faci mișcare, exerciții de respirație, joculețe interactive, dar și monitorizarea ciclului menstrual și calendar de sarcină pentru doamne.

Nu în cele din urmă, chipsetul este RTK88763EWE, are memoria RAM de 192kB, iar cea ROM de 256kB, aplicația companion fiind FitCloudPro care poate fi descărcată gratuit pe Google Apps, respectiv Apple Store. Prin aplicație se face monitorizarea și alte modificări de către utilizator, inclusiv acces la o galerie de fețe interschimbabile (sunt numite “Dials”) plus alte opțiuni.

Testare

Dacă la prima vedere mi-a plăcut cum arată, că nu e foarte mare, gros și nici nu e foarte greu și are o curea moale și comfortabilă, pus pe mână arată și mai bine. Obișnuit fiind cu smartwatch-urile mari, acesta poate părea mic, dar are dimensiunile potrivite pentru aproape oricine, iar cureaua are destule găurele pentru a-ți găsi exact poziția cea mai comfortabilă.

Display-ul este ușor ieșit în afară și are o mică ramă neagră. Funcția tactilă pare un pic cam leneșă, dar cred că ține de performanțele tehnice și a sistemului de operare. Cu acest lag te obișnuiești în timp, iar de atunci încolo vei începe să-l agreezi fiind ușor, de asemenea, să te adaptezi la el.

Sigurul buton este oarecum multifuncțional,  prin touch funcționând controlul de pe smartphone. Cu un home cu dial-ul ales de tine (sunt câteva zeci de ales din galerie – trebuiesc doar instalate pe smartwatch), prin gest de swap din exterior spre interior de sus, respectiv laterale și jos, poți ajunge la bara rapidă de opțiuni, poți vedea notificările, respectiv, poți ajuge la galeria de aplicații instalate prin care rotești prin apăsare și glisare pentru a apărea toate aplicațiile.

Înainte de a trece mai departe, am să vă spun rapid cum se face conectarea la smartwatch și vom vorbi și despre aplicația companion puțin. Așadar, în momentul când deschizi smartwach-ul (atenție, vine descărcat) vei fi rugat să instalezi aplicația pe smartphone. Prin codul de bare de pe cutie, sau la indicațiile de pe smartwatch, se găsește imediat aplicația FitCloudPro, iar după instalare și crearea unui cont, imediat apare notificarea că a fost găsit Arsen Pro FW25. Se acceptă conexiunea pe smartphone, se acceptă și pe smartwatch și după câteva minute în care își face instalarea, totul e gata. Explicații aveți și în Ghidul din pachet, deci nu vă faceți griji că vă prindeți urechile în acest proces.

ai tot ce e nevoie de la un smartwatch

Am fost surprins plăcut de mici joculețe disponibile care pot fi fun când, nu știu, nu ai smartphone la îndemână(?!) Și ai tot ce e nevoie de la un smartwatch. Funcțiile vi le-am spus mai sus la capitolul tehnic, dintre ele testând cele de sânge și puls, care, comparativ cu alt smartwatch premium, rezultatele au fost destul de apropiate, însă durează un pic până face testele (și din păcate, nu ai niciun indicativ pe afișaj în timpul procesului, deci ai tendința să crezi că nu face nimic și a rămas blocat – răbdare!). La sală, pe modul de circuit am testat și de la categoria de fitness și a funcționat, să zicem, decent, și pedometrul este și el destul de exact (repet, comparativ cu un alt smartwatch premium).

Gestionarea monitorizării somnului pare să se facă automat, însă notificările pot să-ți dea bătăi de cap dacă lași volumul tare. Apropos de volum tare, difuzorul chiar se aude tare, destul de clar și convorbirile telefonice se pot manaja, însă e de preferat să nu fii în mulțime. Este afișat apelantul și poți răspunde direct de pe ceas, cât timp ai smartphone-ul la care este împerecheat smartwach-ul, în apropiere.

Există un shortcut pentru cameră foto pentru a putea declașa butonul foto al smartphone-ului, când e pus pe trepied sau mai departe de tine, am făcut chiar și un test de duș cu el la mână și a scăpat cu viață după.

Prin FitCloudPro faci push la dial-urile preferate, și sunt destule din care să alegi, însă atenție că memoria internă este mică. De aici poți seta și automatizarea monitorizării elementelor vitale menționate putând să faci un schedule, sau să le lași să meargă încontinuu (eu așa am făcut). Dacă te-ai logat, se face o sincronizare a datelor in cloud, iar aplicația verifică actualizările de firmware ale smartwatch-ului și al aplicației. Mi-a plăcut că și-a luat datele automat ca cele de pe smartphone (via follow system) legate de timp, unități de măsură și toate asemenea, nefiind nevoie să mai setez eu nimic.

La mână cu el te obișnuiești foarte repede, iar bateria a “murit” să spun cam în 6 zile, eu ținând toți senzorii și notificările pornite, plus o dată la două zile sală, pedometru în funcțiune mereu și preluarea câtorva apeluri, mai mult pentru testare. Nu pot și nu vreau să-l compar cu ceva premium, pentru că nu-și are rostul, Arsen Pro fiind printre primele din gama sa, făcându-l foarte accesibil ca preț în primul rând, iar pentru calitatea, aspectul și funcțiile sale – ai practic cam tot ce e necesar pentru orice tip de persoană/utlilizare. Nu am găsit nimic negativ de spus, însă, repet, este un pic greoi în mișcare/funcționare/calcul și nu trebuie să-l grăbești. Dacă te poți împăca cu asta, atunci este exact ce-ți trebuie.

Concluzie

Arsen Pro a fost o surpriză plăcută punând în balanță, aspectul, bateria și funcționalitățile sale – totul la un preț mai mult decât accesibil, fiind bun pentru oricine-și dorește un companion electronic care să-i ușureze viața prin monitorizarea anumitor semne vitale, notificări și chiar și preluare de apeluri direct, dacă nu vrei să scoți telefonul din buzunar.

Maxcom Arsen Pro FW25 se poate comercializa în România la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.