Ascultă acest articol


După ce-am savurat testele Acer Predator Helios 16 PH16-71 – “O adevărată bestie a gaming-ului”, surpriza a făcut să primim în teste de la Acer România și varianta actualizată, Acer Predator Helios 16 PH16-72, care va fi subiectul acestui articol. Oare versiunea PH16-72 ca reuși să bată nota noastră acordată “frățiorului mai mic” PH16-71 și anume 8.6? Haideți să aflăm!

Pachet

Sosind în același tip de ambalaj precum PH16-71, diferențele sunt insesizabile la exterior, în cutie având, pe lângă laptop și cele două cleme magnetice pentru partea din spate, și o serie de butoane WASD interschimbabile. Laptopul, la fel, vine într-o altă cutie-n cutie protejat bine și oferindu-i parcă un aspect premium. Într-o cutiuță separată vine un “mititel” alimentator de curent.

Aspect

Nici la aspect nu sunt foarte mari diferențe, culoarea gri-negru predominând, materialul folosit fiind un plastic foarte tare cu o textură plăcută la atingere. Pe capacul din spate este sigla Predator, lucioasă, iar în partea de jos, avem două balamale și o zonă ieșită în afară cu un design futuristic, pe mijloc imprimat “HELIOS” și întreaga zonă fiind… iluminată RGB. Foarte interesant și plăcut estetic. Laterala din spate are cele două fante de aerisire, a căror plăcuțe se pot schimba cu cele adiționale din pachet, iar între ele avem zona de conectare cu portul pentru alimentatorul de curent, un port HDMI și două USB Type-C cu suport pentru încărcare.

Pe laterala din stânga avem iarăși o zonă pentru aerisire plus portul LAN, unul USB 3, microSD Card Reader și un port jack Audio-Microfon, iar pe cea din dreapta avem iarăși o aerisire, Kesington Lock-ul și două porturi USB 43 și două LED-uri de stare pentru baterie și activitate.

Pe burta Helios 16 întreaga zonă din spate este cu perforații și se observă cele două coolere iluminate RGB. 4 piciorușe mari de cauciuc se află și ele acolo lângă sticker-ul cu codul de bare și detalii tehnice, iar în partea din față sunt cele două difuzoare stereo poziționate pe câte o latură.

A sosit timpul să ridicăm capacul și parcă totul prinde viață, monotonia gri-neagră iluminându-se în toate culorile curcubeice (RGB) inclusiv acea parte din spate despre care vă spuneam mai sus. Ce sare imediat în ochi este logo-ul Predator, de sub tastatură, în partea dreaptă, care este iluminat cu un design pixelat. Foarte… hai să zicem… SEXI?! 🙂

Tastatura iluminată este printre cele mai bune pe care le-am butonat la un laptop de gaming unde avem cele 4 butoane “vitale” WASD pe care le putem schimba cu cele din pachet plus butonul dedicat Predator Sense, plus unul care are rolul acela pe care-l au butoanele din mașinile sport la bord din care poți schimba stilul de șofat – sport, normal șamd. Butonul de Power, din nefericire, este în zona NumPad-ului, iar sub tastatură avem, orientat ușor înspre partea stângă, TouchPad-ul destul de măricel. Display-ul este mare cu rame subțiri, în partea de sus fiind prezente microfonul și camera web. Între display și tastatură, unde este butonul “cheia de mașină sport” e o zonă cu perforații unde avem și sigla DTSX.

Design-ul oarecum standard, pătrățos și culoarea clasică a unui astfel tip de laptop prinde viață atunci când RGB-ul este pus la “bătaie”. Din nefericire, amprentele se vor observa peste tot.

Tehnic

Tehnic, nu sunt mari diferențe față de PH16-71, PH16-72 având dimensiunile de 35.7 x 27.8 x 2.6 și cântărind 2.6 Kg cu un procesor Intel Core i9-14900HX (față de Intel Core i9-13900HX), în rest are 32GB DDR5 SDRAM și 2 x SSD 1TB, iar placa grafică accelerată este NVIDIA GeForce RTX 4080, având și una Intel UHD Graphics, la fel ca și “fratele cel mic”. Răcirea este pe metal lichid.

Display-ul este WQXGA mini LED de 16 inci și suportă rezoluția maximă de 2560 x 1600 pixeli (250 Hz), iar la conectivitate avem Gigabit Ethernet (100/1000/2500), wireless IEEE 802.11b/g/n Wifi 7, Bluetooth 5.3. Sunetul cu suport DTSX este stereo pe 2 difuzoare și laptopul dispune de o cameră Webcam FHD (1920 x 1080 pixeli). Cititor de carduri microSD este prezent, dar și un Touchpad cu Precision Corning Gorilla Glass și o tastatură QUERTY iluminată RPG per tastă cu MagKey 3.0 și cu taste interschimbabile, dar și o zonă iluminată în spate.

La conectare avem 5 porturi USB din care 2 de 3.2 Gen 2 (USB Type-C) și 3x USB 3.2 Gen 1 și port HDMI, iar bateria Lithium Ion (Li-Ion) pe 4 celule este de 9000 mWh la fel ca și PH16-71. Sistemul de operare un Windows 11.

Testare

Ecran mini LED și un inch în plus, un procesor generație mai nouă, Wi-Fi 7 și LAN cu 2.5GB, dar și RBG per tastă – sunt câteva dintre diferențele între PH16-71 și PH16-72 care, aduc un mic spor de performanță și îmbunătățiri la capitolul conectivitate. Da, contează și, la fel ca și “fratele mai mic”, PH16-72 este practic laptopul de gaming perfect al momentului!

laptopul de gaming perfect al momentului

Experiența de utilizare, per total, s-a simțit la fel ca și cu modelul anterior, având însă o mărime a display-ului mai mare și simțindu-se mai plăcut display-ul la specificații. Cei 250Hz, pe lângă tehnologia mini-LED aducând un aport semnificativ când vine vorba de jocuri și vizionare de fișiere video.

WASD interschimbabile sunt binevenite și ele pentru că sigur vor fi printre cele mai folosite butoane, pe lângă Space și Enter bineînțeles, și e bine să ai un back-up. Pe mână se mulează foarte bine, deși m-aș fi mulțumit cu 17 inch, dar tastatura e absolut superbă – butoanele și cum se apasă, iluminarea per tastă și distanța dintre ele – sunt bine gândite toate și e o adevărată plăcere să le utilizezi. Deși TouchPad-ul își face și el datoria, e musai un mouse de gaming. Personal mi-a plăcut așa de mult tastatura că nu am atașat una adițională de gaming.

Predator Sense e șeful aici! Practic o adevărată bază de administrare a întregului laptop, aplicația s-a dezvoltat foarte frumos și are un aspect futuristic la fix pentru gameri și pentru aspectul laptopului. Acel buton face trecerea rapidă între modurile de utilizare ale laptopului deci de o simplă apăsare a sa, sari de la modul normal la HELIOS – și o simți imediat căci cele două coolere iluminate cresc turațiile, se simte și se aude un ușor vâjâit și dai drumul la joacă.

Tot din aplicație poți urmări ce se întâmplă cu temperaturile, vitezele turbinelor supersonice de răcire și poți seta jocurile de lumini, macro și alte nebunii la tastatură și butoane. Ai acces și la placa de rețea pentru supraveghere și administrare.

Turbinele-și fac treaba căci cu ele la turații mari, laptopul nu se încălzește, cel puțin nu zona tastaturii și a TouchPad-ului, ceea ce e foarte bine, iar partea de sonorizare o simți cel mai bine pe niște căști sau un sistem audio performant, difuzoarele, săracele, funcționând și ele și chiar redau sunet clar, mulțumită DTSX, dar se aud încet și contează să ai o sonorizare corespunzătoare mai ales când joci jocuri competitive, unde fiecare sunet contează, la fel și claritatea sunetului.

N-am să mai intru în detalii despre experiența videoconferințelor (microfon/cameră), utilizării în regim Office pentru că este clar că totul este acolo și funcționează foarte bine, iar Windows 11 rulează fin.

Gaming-ul este baza și ai 2TB pentru ele, cei 32GB de RAMI fiind suficienți, iar dacă ai o conexiune de 2.5GB la internet via LAN atunci chiar nu ai de ce să-ci faci probleme că nu ar rula bine orice joc al momentului. De, asemenea, și cei care preferă aplicațiile 3D de arhitectură sau orice program care are nevoie de un procesor și un GPU bun, se pot bucura de o experiență plăcută în utilizarea Predator Helios 16 PH16-72.

Death Stranding, Cyberpunk 2077 și Atomic Heart – jocuri care pun la grea încercare orice sistem actual, fie el desktop sau laptop – sunt jocurile puse pe treabă și pe RTX 4080 au rulat brici să nu mai subliniez și cât de mult contează cei 250Hz ai display-ului și viteza rețelei mai ales când le-am încercat și pe NVIDIA GeForce NOW. Am mai butonat și alte joculețe RPG, strategie, pentru a testa performanțele, dar pur și simplu totul rulează excelent.

Bateria fiind practic la fel ca cea de PH16-71 (și alimentatorul), așteptări nu au fost, deși Acer spune în specificații că bateria ține până la 5 ore, ei bine, să fim serioși, dacă dai drumul la un joc mâncăcios de resurse o oră e mare lucru, dar știm foarte bine că astfel de jocuri le joci conectat la încărcător. Oricum, bateria s-a dus ușor mai rapid decât în cazul “frățiorul mai mic” “vinovate” fiind probabil acele surpulsuri de performanță adițională.

Pentru mai multe detalii de ordin tehnic vă las mai jos informații de la câteva aplicații de acest gen:

De asemenea, câteva benchmark-uri pentru cifre de impresionat gamerii:

Comparat cu PH16-71, după cum am spus, PH16-72 aduce destule elemente tehnice în plus cât să se remarce și să aducă performanțe, dar și o experiență mai bună de utilizare. Și ajungem, așadar la întrebarea de la începutul articolului: Oare versiunea PH16-72 ca reuși să bată nota noastră acordată “frățiorului mai mic” PH16-71 și anume 8.6? E simplu: DA. Nota se ridică la 9 și astfel Predator Helios 16 PH16-72 devine Recomandarea Redacției MovieNews.ro și unul dintre cele mai bune laptopuri de gaming testate de subsemnatul.

Concluzie

Helios 16 PH16-72 este laptopul de gaming pe care și-l dorește orice jucător, fie el amator, eSportiv sau gamer profesionist și mai mult de atât, este și laptopul perfect pentru cei care lucrează la proiectare sau cu orice aplicație are nevoie de performanțe tehnice.

Acer Predator Helios 16 PH16-72 este disponibil în România în mai multe configurații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.