Ascultă acest articol


Gaming-ul este parte din viața noastră și se extinde rapid, fie prin competițiile online, eSports sau de acasă, un lucru este cert, nu are de gând să se oprească și nici producătorii de sisteme, accesorii și periferice dedicate acestuia.

Acer Predator este o serie dedicată gamerilor care ține pasul cu tehnologia și încearcă pe cât posibil să satisfacă și cele mai mici cereri ale jucătorilor. Tehnic vorbind, anual apar tehnologii sau versiuni mai noi ale acestora și e nevoie de performanță pentru a le putea face față. Seria Predator este înpărțită în mai multe ramuri, una dintre acestea – importantă și care se ocupă de cele mai performante tehnologii ale momentului, este Helios.

Cel mai nou laptop de gaming de la Helios este Acer Predator Helios 16 PH16-71 care vine cu placă video integrată de la NVIDIA RTX 4080 – printre cele mai rapide din lume în acest moment, iar noi am fost norocoșii care-mi pus mâna pe un exemplar de teste. Începem!

Pachet

Să pui o astfel de placă video performantă pe un laptop te aștepți din start să fie ceva mare, gros și greu, dar odată ce vezi cutia, te (mai) liniștești puțin. E mică în ceea ce privește dimensiunile, dar e grea – asta sigur. Cutia este din carton tare, reciclabil și e neagră la culoare cu logo-ul mare Predator imprimat. Are mâner pentru transport, observăm și sigla Intel, iar pe un sticker lateral avem codurile de bare și câteva dintre specificațiile tehnice.

Deschidem cutia și între 4 bureți tari de spumă este altă cutie, neagră și ea. Lângă aceasta într-un cofraj de carton avem alimentatorul – mare și greu și cablurile de alimentare. Revenim la cutia mică. Deschidem – are un sistem interesant de deschidere, și într-o punguță este laptopul. Pe capacul din interior, iarăși sigla mare, neagră și lucioasă cu Predator. Scoatem laptop-ul iar dedesubt avem un ghid rapid și două accesorii de plastic cu magneți.

Aspect

Helios 16 arată foarte bine, pare rezistent, e negru, dar imediat observi că rămân amprente. Acel negru are o granulație fină și n-ai cum să nu observi logo-ul argintiu, poziționat în partea de jos, central. În partea opusă, înspre balama se observă o porțiune ieșită în relief, cu o sculptură Predatoriană, foarte atrăgătoare mai ales că e iluminată, iar pe ea, înspre spate, se văd două capace de radiatoare de plastic, între ele având 2x porturi de conectare/încărcare USB-C, unul HDMI și cel pentru încărcare. Acele două capace (negre) sunt interschimbabile cu cele din cutie (gri deschis) și schimbarea se face ușor pentru că sunt pe magneți.

Pe burta Prădătorului avem un sticker mare cu coduri de bare și informații, 4 picioare cauciucate imense, iar mai mult de jumătate din plasticul de aici este perforat pentru aerisire și prin ele se observă ușor cele două coolere. Două boxe stereo sunt poziționate în partea din față a laptopului, oarecum pe laterale.

Pe laterala din dreapta avem Kesington Lock-ul, două porturi USB, două LED-uri de stare pentru activitate și baterie și iarăși o zonă cu perforații pentru aerisire. Pe laterala stângă, lângă altă zonă pentru aerisire avem jack-ul pentru căști și microfon, un alt port USB, un cititor de carduri SD și un port LAN.

Ridicăm capacul și se observă, foarte mică, camera web full HD și microfoanele, display-ul cu o ramă de plastic nu foarte pronunțată, iar în partea de jos avem pe centru sigla Predator, argintie. În partea din stânga avem un sticker unde este menționat cei 240Hz și 3ms al display-ului, iar în colțul opus avem sigla HDMI.

În zona de interacțiune avem un TouchPad generos, în stânga lui cu stickere pentru Intel și NVIDIA, iar în dreapta cu câteva dintre atuurile laptopului (2x AeroBlade 3D Fans & Liquid Metal, Cameră Full HD, HDMI, Conectori Thunderbolt 4, Rețea Wireless și Lan Killer Doubleshot Pro și Max Graphics Power Up to 165w). Tastatura este QUERTY, are NumPad și este iluminată RGB în mai multe zone și nu lipsesc butoanele dedicate pentru aplicația Predator, respectiv cel de Turbo poziționat deasupra tastaturii, unde se observă mai multe zone perforate și sigla DTSX.

Alimentatorul, după cum spuneam, e uriaș și greu, dar cel puțin nu e nevoie de două mufe de alimentare pentru laptop, cum a fost cazul la alte modele.

Un lucru e cert, chiar dacă e greu, Helios 16 arată bine, cum îmi place mie să zic – ca un Transformer, și prinde viață mulțumită RGB-ului.

Tehnic

De o culoare “Abyssal Black”, dimensiunile lui Helios 16 sunt de 2.54 x 36 x 28 cm și cântărește 2.6 kg. Procesorul este Intel Core i9-13900HX, are 32GB DDR5 SDRAM și 2 x SSD 1TB, iar placa grafică accelerată este NVIDIA GeForce RTX 4080, având și una Intel UHD Graphics.

Display-ul este WQXGA de 15 inci și suportă rezoluția maximă de 2560 x 1600 pixeli, iar la conectivitate avem Gigabit Ethernet, wireless IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 5.2. Sunetul cu suport DTSX este stereo pe 2 difuzoare și laptopul dispune de o cameră Webcam FHD (1920 x 1080 pixeli). Avem disponibil, de asemenea și un cititor de carduri microSD, iar TouchPad-ul este Precision Corning Gorilla Glass cu o tastatură QUERTY iluminată RGB pe mai multe zone.

La conectare avem 5 porturi USB din care 2 de 3.2 Gen 2 (USB Type-C) și unul USB 3.2 Gen 1 și port HDMI, iar bateria Lithium Ion (Li-Ion) pe 4 celule este de 9000 mWh.

Testare

Spuneam că în mână Helios 16 e greu, dar arată frumos, ca un roboțel prădător, gata să dea tot pentru bucuria gamerilor. Cu RGB-ul pornit, partea din spate se vede elegant cu acele inscripții “extraterestre”, iar tastatura arată bine iluminată. Ca dimensiuni nu e mare, e subțire, puterea de calcul însă e imensă, iar pentru asta acel ecran minuscul de 16 inci mi se pare puțin, ceea ce înseamnă că portul HDMI va fi pus la bătaie pentru a te bucura de 4K pe monitor sau TV.

Pentru mâna mea este tocmai portrivită tastatura cu tastele care se apasă plăcut și are o iluminare care iese în evidență dar nu te orbește, oricum, poți seta intensitatea. Dacă se renunța la NumPad ar fi putut fi și mai bine, cel puțin pentru cei cu mâinile mai mari. Touchpad-ul e mare, rece pe parcursul utilizării, iar faptul că e din sticlă securizată îți dă multă încredere că e rezistent dar și destul de sensibil la utilizare. Nu sunt zgomotoase, ceea ce este excelent. Oricum, chiar și așa, un gamer care se respectă probabil va conecta la laptop mouse și tastatură separat.

Am spus mai sus că materialul din care e construit laptopul, deși rezistent și cu o textură plăcută, nu e tocmai împotriva amprentelor și se vede asta și în pozele atașate. Rămân urme după utilizare, ceea ce înseamnă că trebuie să ai la tine mereu o cârpiță fină. Balamaua este destul de rigidă, dar e avantajos că display-ul stă în unghiul pus de tine, fără să fie probleme că se clintește.

Camera full HD e binevenită, nu numai în cazul convesațiilor pe Zoom, Messenger sau Teams – unde participanții m-au văzut clar ci merge și să faci și un streaming video cu tine-n colț, vorbind despre ce joci, cel puțin cu aplicația de la NVIDIA a mers bine. Microfoanele sunt și ele bune, dar știi bine că poți orcând monta un microfon prin USB pentru calitate maximă, iar difuzoarele nu se aud prea tare, dar se aude clar probabil datorită suportului DTSX, acolo unde este cazul. Spotify, jocurile și filmele/serialele mai bine le bagi pe un sistem audio sau căști.

Display-ul, deși mic ca dimensiuni, oferă imagini frumoase și un contrast acceptabil. E subțire, cu unghiuri maxime de vizualizare și este mat, ceea ce te scapă din start de reflexii. Cei 240Hz și viteza de răspuns de 3ms, îl fac potrivit pentru orice (suport să fie). Filmele și serialele redate de pe servicii de streaming precum Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, SkyShowtime, HBO MAX și popularul YouTube se văd acceptabil și aici contează mult și partea de conectivitate – LAN-ul, care este Gigabit și wireless-ul. Dacă pe LAN Killer poți atinge lejer viteze mari de transfer, pe wireless situația stă în felul următor (la 2 metri de router cu net de 1GB):

Streaming-ul de date a fost stabil și are acoperire mare, într-un apartament de 3 camere, de 55mp, cu pereți de beton, semnalul fiind aproape maxim în orice colț.

Streaming-ul contează și în cazul jocurilor, spre exemplu la NVIDIA GeForce NOW Ultimate, unde am pus la teste titluri precum Death Stranding, Cyberpunk 2077 și Atomic Heart și nu au apărut probleme de conexiune. Eperiența de gaming era de așteptat să fie excelentă luând în considerare specificațiile tehnice ale lui Helios 16, deci nicio surpriză aici. Numai faptul că a putut fi îndesată o placă video RTX 4080 cu tot cu puterea sa imensă cu nuclee Tensor din a 4-a genererație care oferă performanță cu de 4 ori mai mare datorită tehnologiei DLSS3 și nuclee RT (Ray Tracing) din a 3-a generație și cei 12GB RAMI dedicați, să nu mai vorbim de cantitatea de RAMI, SSD-urile rapide NVMe și alte “nebunii”. Am pus la teste titlurile menționate mai sus și direct pe laptop și am plusat cu Dead Space Remake, Warcraft III Reforged și proaspătul sosit The Last of Us Part I. Cu setări maxime de grafică, în rezoluția 1920 x 1080 pixeli, gameplay-ul e smooth, fără frame drops sau alte belele. Prin HDMI, la un TV, respectiv monitor, în 4K și cu HDR pe ON, distracția se extinde la cote maxime, bineînțeles, totul cu RTX pe ON!

Helios 16, datorită performanțelor sale, poate fi foarte bine folosit și la aplicații profesionale de editare de imagini, sunet, video sau 3D, iar browsing-ul și navigarea prin rețelele de socializare, dar și utilizarea în regim Office – toate se comportă excelent.

Înainte de trece la câteva benchmark-uri scurte, vă las câteva capturi din aplicații de informații despre sistem, pentru cei care doresc mai multe detalii:

Windows 11 Pro rulează perfect pe Helios 16 și amprenta Acer se simte prin aplicațiile dedicate precum Acer Center și Predator Sense – care are butonul său la NumPad. O apăsare a acestuia se lansează aplicația, iar o apăsare scurtă pe butonul de Turbo, dă drumul la motoare direct. Vâjâitul celor două coolere AeroBlade 3D începe să se perceapă, fluxul de aer cald se întețește și se simte mai mult în partea din spate a laptop-ului și Prădătorul e gata de jocuri.

Pe durata testării, laptop-ul nu s-a încălzit excesiv, partea de interacțiune menținându-se rece, iar bateria, în utilizare normală, non-gaming rezistând undeva la 2-3 ore cu un contrast și luminozitate la jumătate. Încărcarea, însă, se face destul de rapid și recomandat este ca jocurile să fie jucate cu alimentarea la curent, altfel bateria se duce și mai rapid, mai puțin de o oră, în funcție de cât de “pretențios” e jocul rulat.

După cum am promis, iată rezultatele la câteva teste benchmark:

În exprimare liberă și la modul general, Helios 16 e o adevărată bestie a gaming-ului. N-aș fi crezut vreodată că poate încăpea asemenea putere grafică (RTX 4080) și tehnologie într-un laptop. Nu am înțeles care e treaba cu acele plăcuțe de plastic interschimbabile, în afară că sunt de culori diferite… Bineînțeles, dacă este să vorbim despre accesibilitate financiară, gândiți-vă numai cât costă o placă video de PC, RTX 4080, dar un laptop cu un astfel de placă integrată. Nu e niciun secret că, calitatea costă, gaming-ul se extinde, evoluează, iar dacă ești un gamer, în special unul de profesie, atunci sigur vrei să ai la tine cea mai bună soluție portabilă de gaming.

Concluzie

RTX 4080 / laptop și cu asta ai zis tot! Helios 16 are și mult RAM, SSD-uri rapide, un sistem de răcire eficient, iluminare RGB și deși greuț, dimensiunile sunt reduse, iar aspectul “face toți banii”! Gaming at his best!

Acer Predator Helios 16 PH16-71 urmează să sosească și în România în mai multe configurații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.