Road House – Recenzie

"Road House nu vrea să fie un film, ci mai degrabă un artefact, un fenomen, un meme, un hashtag, un trending topic... un fenomen de cult foarte prostesc înainte de a deveni unul."

0
413
Ascultă acest articol


Parafrazându-i pe băieții de la 3SudEst, „Amintirile mă năpădesc, Nostalgiile mă fac să zâmbesc!”, vorbim astăzi de o nouă iterație a succesului din 1989, avându-l pe atunci pe regretatul Patrick Swayze în rolul lui Dalton. Este unul din acele filme care aveau să circule pe casete video, în traducerea inegalabilei Irina Margareta Nistor, și unul din filmele care ne făceau pe noi băieții să ne enervăm de fiecare dată când tinerele noastre prietene visau cu ochii deschiși după personajul Dalton (de reamintit că filmul venea după succesul imens cu Dirty Dancing).

Dar, la 35 de ani de la premiera filmului cu același nume, vine acest nou produs, de data asta cu un Jake Gyllenhaal pregătit perfect, cu pectorali și ceva în plus… ce anume? Greu de aflat. Ceea ce pot spune, fără să pară pueril, este că Jake Gyllenhaal a muncit pentru acest rol, iar veleitățile sale în arta luptei par să-l poată așeza lângă greii din UFC.

Dar, așa cum se întâmplă de multe ori, singurul lucru mai inutil decât să refaci un film grozav este să refaci un film cu siguranță unic. Acesta este cazul filmului Road House al regizorului Doug Liman și al starului Jake Gyllenhaal, o versiune modernizată a clasicului cult din 1989, a cărui fiecare fibră este atât de ciudată, extravagantă și inimitabilă anilor ’80, încât scoaterea lui din perioada sa de timp înseamnă să prevezi dezastrul.

Când această a doua iterație a fost anunțată pentru prima dată, părea un demers sortit eșecului, dacă nu din alt motiv decât acela că a recaptura stilul și spiritul fulgerător al originalului era imposibil, iar încercarea de a-l replica cu atitudinea din 2024 era aproape la fel de zadarnică. Acum, că produsul finit a sosit, această predicție s-a adeverit, chiar dacă cel mai recent film al lui Liman, cel puțin în pasajele sale finale, se înscrie într-un filon care sugerează că filmul acesta ar fi putut fi mai bun.

Scris de Anthony Bagarozzi și Charles Mondry cu o lipsă surprinzătoare de verva eclectică, Road House, care a ajuns pe Prime Video pe 21 martie, este genul de afacere care spune pe șleau subtextul predecesorului său și recurge la inversări de roluri penibile și la adăugiri plictisitoare, eliminând în același timp majoritatea elementelor sale.

Într-un bar de nicăieri din New York, unde bărbații dau pumni pentru bani, un luptător tatuat se descotorosește de un adversar, iar faptul că acest individ dur este interpretat de Post Malone se dovedește a fi o parte hilară și incongruentă a distribuției. Cu toate acestea, în ciuda faptului că, camera de filmat se balansează și se leagănă în ton cu subiecții săi, și, ocazional, își asumă punctul de vedere al pugiliștilor, Liman optează în principal pentru un ton dezolant de realism sumbru și grunjos. Atunci când Dalton (Gyllenhaal) își face apariția, iar durul lui Post Malone se eschivează să stea față în față cu el, reputația impunătoare a protagonistului este imediat stabilită, la fel ca și robustețea sa atunci când, în parcare, acceptă cu binișorul o înjunghiere, grație unui mai bine nemulțumit.

S-ar putea spune că acesta este probabil primul film modern care pretinde că este un film cult înainte de a fi unul și că singura sa motivație este să ni-l însușim datorită dorinței mereu alerte a oricărui cinefil, sau mai puțin, de a îmbrățișa infamia. Faptul că este un remake al, acesta, unui film cult din punct de vedere profesional, precum filmul cu același titlu aruncat la câini în 1989 de regizorul Rowdy Herrington, nu face decât să confirme suspiciunile deja inexistente.

Acel film cu Patrick Swayze, care devenise deja un star grație filmului Dirty Dancing, a adus un aer reînnoit spectatorilor de atunci, atât de obișnuiți cu producții uluitoare cu un singur concept și al căror mare merit era acela de a spectaculariza simplitatea. A fost un film de acțiune ca atâtea altele de la Cornered (cu Stallone), Missing in Action (cu Chuck Norris) sau Bloodsport (cu Van Damme), dar cu un verism fără precedent, vernisat cu un strat subțire de intelectualism cinematografic.

În el, după cel mai clasic tipar western, pistolarul singuratic care se răscumpără protejându-i pe cei nevinovați, luptele au fost reale, nu s-au folosit aproape deloc dubluri, iar cronicile celor răniți în timpul filmărilor au sfârșit prin a deveni legendare.

Noul Road House preia totul de la predecesorul său: originalitatea împotriva curentului, pasiunea pentru verism, trimiterile îndepărtate la western-uri și, mai ales, prostia sa completă și conștientă. Faptul că a fost neapărat repudiat pe nedrept de Prime Video, faptul că regizorul, el însuși autorul unor magistrale somități de acțiune precum The Bourne Affair și Edge of Tomorrow, a refuzat să îl promoveze pentru a pune în scenă protestul, faptul că protagonistul său, Gyllenhaal, a coincis anterior cu “inspiratorul” său Patrick Swayze în Donnie Darko, cel mai cult film dintre toate filmele cult, sau că este imposibil să contempli fiecare dintre scene fără să te întrebi “Dar ce naiba e asta? “. Ele nu sunt altceva decât o dovadă după confirmare că Road House nu vrea să fie un film, ci mai degrabă un artefact, un fenomen, un meme, un hashtag, un trending topic… un fenomen de cult foarte prostesc înainte de a deveni unul.

Dar, asta nu înseamnă că nu merită văzut, mai ales că este deja pe Prime Video, și dacă ai deja plătit abonamentul, de ce să nu?! Nu putem spune că este un film bun, nici pe departe, dar poate fi un film care să te destindă în zilele de weekend, când nu ai altceva de făcut.

Road House este disponibil din 21 martie pe Amazon Prime Video.

Regizor:  Doug Liman

Scenariu: Terry Rossio, Simon Barrett, Jeremy Slater

Gen: Acțiune, Aventură, SciFi

Lansare: 29.03.2024

Durata: 2 ore 03 minute

Studio: Amazon Studios

Clasificare: N-15 – Nerecomandat 15

Distribuitor: Amazon Prime Video

Actori:

Jake Gyllenhaal … Dalton
Daniela Melchior … Ellie
Conor McGregor … Knox
Post Malone … Carter

Sinopsis: În această reimaginare plină de adrenalină a clasicului cult din anii ’80, fostul luptător UFC Dalton (Jake Gyllenhaal) își ia un job ca paznic la un bar de pe șoseaua Florida Keys, doar pentru a descoperi că acest paradis nu este deloc ceea ce pare.” – Amazon Prime Video

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.