„Băieții deștepți” comit „frauda secolului” în noul serial diponibil exclusiv în Focus Sat app „Despre bani și sânge” (2023)

Vă invităm să aflați dacă și cum sunt prinși „băieții deștepți” din serialul „Despre bani și sânge”, dați play aplicației Focus Sat, din 13 mai!

0
272
Ascultă acest articol


Nu știu ce făceați voi în 2008-2009, dar eu chiar nu mai țin minte dacă am văzut la știri ceva despre frauda de proporții care a avut atunci loc în Franța… La acea vreme presa locală o descria drept „frauda secolului” și avea dreptate: daunele provocate statului francez s-au ridicat la 1,6 miliarde de Euro în timp ce Uniunea Europeană (UE) a pierdut cel puțin 6 miliarde de Euro!

Vincent Lindon (Simon Weynachter)

O poveste inspirată din realitate

De la ce a pornit totul? În 2005, UE a început să combată schimbările climatice prin stabilirea de cote de emisii de carbon pentru companiile europene. Acestea din urmă primeau credite pe care le puteau vinde sau cumpăra (pe o piață bursieră dedicată, Overgreen) practic tranzacționau dreptul de a polua. Iar escrocii au profitat de legislația locală pentru a cumpăra aceste credite din străinătate (fără TVA) și a le vinde pe plan local fără a plăti apoi TVA-ul statului francez. Ei depuneau banii delapidați în conturi offshore, închideau rapid firmele și dispăreau în ceață…

Noua serie franceză inspirată din realitate „Despre bani și sânge” („D’argent et de sang”, 2023) este ocazia perfectă de a descoperi dedesubturile acestei afaceri de tip „white-collar crime” (infracțiuni nonviolente, comise în baza unor motivații de natură financiară, cum sunt corupția publică, frauda sau spălarea de bani). Unde o urmărim? Toate cele 12 episoade ale poveștii intră integral în Focus Sat app din 13 mai. Prin intermediul Focus Sat am vizionat în avanpremieră primele 3 episoade și vă spunem ce și cum în cronica de față.

Fraudă pe spinarea statului

Scenariul serialului se bazează pe cartea „D’argent et de sang” (2018) scrisă de jurnalistul de investigație Fabrice Arfi. Are trei personaje principale: tunisianul Alain „Fitous” Fitoussi (Ramzy Bedia), brokerul Jérôme Attias (Niels Schneider) și oficialul guvernamental Simon Weynachter (Vincent Lindon).

Fitous e un șmecheraș uns cu toate alifiile, îmbrăcat strident, minte de-ngheață apele și chiar dacă nu știe să scrie, știe să numere. Educat pe stradă, îmbârligă pe toată lumea, garantează sus și tare că „totul e cușer”, iar terenul lui de joacă este rău famatul arondisment parizian Belleville, unde operează alături de vărul lui, Bouli (David Ayala). Jérôme blufează la poker, își urăște socrul miliardar și își înșală nevasta cu Julia (Olga Kurylenko, din „007: Partea lui de consolare”/„Quantum of Solace” și „Oblivion. Planeta uitată”/„Oblivion”).

Weynachter se plasează de partea opusă a baricadei: el înființează un nou serviciu menit să combată fraudele fiscale vamale, în contextul în care hoții și-au dat seama că acestea sunt o metodă mai simplă decât jefuirea băncilor. Are o fiică dependentă de droguri care îl sună rar și doar ca să-i ceară bani pentru încă o doză, deci e complet dedicat locului său de muncă. După ce descoperă înșelătoria în timpul verificării de rutină a unui transport de panouri solare, pornește o cruciadă personală pentru a-i prinde pe Fitous, Bouli și Jérôme care delapidează TVA-ul în cadrul acestei escrocherii de proporții.

Premiata echipă din spatele poveștii

Serialul „Despre bani și sânge” a fost creat, scris și regizat de Xavier Giannoli, fost laureat cu 2 Premii César pentru „Iluzii pierdute”/„Illusions perdues” (2021), nominalizat la  Palme d’Or pentru „Când eram cântăreț”/„Quand j’étais chanteur” (2006) și „À l’origine” (2009) și la César pentru „Marguerite” (2015).

Descrisă de Giannoli drept „un thriller, o investigație financiară, o dezbatere despre mediu, o călătorie spirituală și un studiu al obiceiurilor și manierelor”, seria este un complex puzzle modern: „Camera mea este plasată undeva între o fascinație estetică pentru «rău» și o preocupare cu privire la modul în care ne putem apăra societatea. Am vrut să filmez un raport despre starea lumii contemporane și contradicțiile ei inerente”, a declarat creatorul Xavier Giannoli.

Primele 3 episoade te introduc treptat în poveste descâlcind firele narative și punând bazele unui montagnes russes care promite să ne ducă din Paris, până în Las Vegas și Tel Aviv, trecând pe la Bursa de Valori din New York și prin cazinourile din Manila. Vă invităm să aflați dacă și cum sunt prinși „băieții deștepți” din serialul „Despre bani și sânge”, dați play aplicației Focus Sat, din 13 mai! Toate cele 12 episoade intră în app în aceeași zi. Aplicație pe care, o puteți testa gratuit timp de 7 zile, perioadă în care aveți acces nelimitat la canalele TV live și la biblioteca VOD cu sute de filme, seriale, documentare și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.