Ascultă acest articol


Serialul documentar „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” revine cu un nou sezon din 22 octombrie, marțea, de la ora 21:00, la HISTORY Channel.

Noul sezon al serialului este format din trei episoade de 30 de minute, în care consacratul actor Marcel Iureș va cerceta o serie de mistere și enigme fără răspuns din istoria României, cum ar fi asasinarea primului ministru Barbu Catargiu, iubirea interzisă a cântăreței Maria Tănase și apariții OZN pe teritoriul României.

Fiecare episod îmbină interviuri cu istorici și experți, imagini uimitoare și narațiuni captivante pentru a crea o experiență de vizionare imersivă. Printre invitații care vor vorbi pe larg despre subiecte se numără politologul Stejărel Olaru, istoricul Andrei Pogăciaș și cosmonautul Dumitru Prunariu.

„«Marcel Iureș prezintă Enigmele României» este o dovadă a angajamentului nostru de a aduce conținut captivant și educativ telespectatorilor noștri din România. Această emisiune oferă o perspectivă unică asupra trecutului fascinant al României și suntem mândri să o prezentăm pe HISTORY Channel. Credem că serialul se aliniază perfect cu misiunea noastră de a oferi programe incitante și de înaltă calitate. Considerăm că «Enigmele României» vor rezona cu publicul, stârnind un interes reînnoit pentru misterele care au modelat istoria României”, a spus Karol Bek, Senior Commercial Director și Country Manager pentru România la A+E Networks Polonia & CEE.

A fost o mare plăcere să realizăm cel de-al doilea sezon al emisiunii «Enigmele României». Desigur, există încă multe enigme neelucidate, iar eu sunt pregătit să vă dezvăluiesc câteva dintre ele. În aceste noi episoade, pătrundem în aspecte mai puțin cunoscute ale trecutului României, aducând la lumină povești fascinante care s-au pierdut în negura timpului. Sper că episoadele noastre vor stârni curiozitatea telespectatorilor și îi vor inspira să exploreze istoria plină de enigme a României”, a declarat actorul Marcel Iureș.

De la lansarea emisiunii «Enigmele României» anul trecut, am fost bombardați cu sugestii din partea publicului, cu privire la nenumărate mistere istorice. Fiecare episod din noul sezon este o călătorie în necunoscut, în care, pentru a captiva publicul, îmbinăm poveștile relatate de istorici și experți renumiți cu reconstituiri istorice”, a declarat producătorul executiv John Florescu.

Respectatul actor de teatru și de cinema, Marcel Iureș a lucrat cu regizori americani legendari precum Brian De Palma și Francis Ford Coppola și a jucat în filme împreună cu giganți de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney și Brad Pitt.

Filmografia sa internațională include roluri în filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibilă” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Războiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerețe fără tinerețe” (2007) și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (2007). Printre cele mai remarcabile filme românești în care a jucat Marcel Iureș se numără „Balanța” (1992), „Faimosul Paparazzo” (1999), „Tatăl fantomă” (2011) și „Octav” (2017).

Sezonul 2 – Sinopsisul episoadelor

Episodul 1

Barbu Catargiu: Cine este asasinul? (1862) – Primul asasinat politic din istoria României moderne

Primul prim-ministru al României Unite, Barbu Catargiu, este împușcat în plină zi, în circumstanțe misterioase care nu au fost niciodată pe deplin elucidate. La scurt timp după ce acesta a părăsit o dezbatere aprinsă în Parlament, la trecerea pe sub clopotnița din Dealul Mitropoliei se aud două focuri de armă. Caii speriați au rupt-o la goană, trăsura neputând fi oprită decât la poalele dealului. Un glonț îi pătrunsese primului ministru în ceafă, ucigându-l pe loc.

Poliția arestează și interoghează peste 200 de suspecți, inclusiv un personaj din lumea interlopă care se presupune că avea o vendetă personală. Ancheta însă stagnează: procurorul este demis, iar apoi domnitorul Cuza însuși oprește investigația.

Trec anii și apare o descoperire. Colonelul Nicolae Bibescu, Prefectul Poliției Bucureștiului, pare a fi mâna vinovată din spatele asasinatului. Deși inițial a fost găsit nevinovat, rapoartele balistice și declarațiile martorilor indică complicitatea lui Bibescu. Oare prim-ministrul a crezut-o pe celebra ghicitoare din Paris, Madame Lenormand? Aceasta, cu decenii înainte, îl avertizase pe tânărul Catargiu: „Vei sui în vârful scării sociale dar vei muri de o moarte violentă”? Și dacă mai există îndoieli, dovadă stau și ultimele cuvintele rostite de Bibescu însuși pe patul de moarte: „Coane Barbule, iartă-mă.”

Episodul 2

Maria Tănase – O iubire interzisă

Cunoscută sub numele de „Pasărea Măiastră”, Maria Tănase a fost Edith Piaf a României. Cântecele, vocea și frumusețea ei au cucerit atât pe români (inclusiv pe tinerii și pe vedetele din România de astăzi), cât și publicul internațional. Dar a existat o latură mai sumbră a vieții ei de poveste, datorată în mare parte iubirilor sale pasionale, uneori pentru persoane nepotrivite.

În timpul celui de-al doilea război mondial, frumoasa Maria s-a îndrăgostit nebunește de un jurnalist francez, un bărbat înalt și distins pe nume Maurice Nègre. Ceea ce nu știa ea este că Nègre era profund implicat în spionaj pentru francezi și, mai târziu, pentru britanici în România, care pe atunci era aliată cu Germania lui Hitler. Maurice aduna informații secrete, adesea prin intermediul persoanelor influente din cercurile Mariei, și le transmitea inamicilor României. Inevitabil, acest lucru a apropiat-o pe Maria de lumea periculoasă a spionajului.

Maurice a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. Profund tulburată, Maria și-a vândut bijuteriile și blănurile pentru a încerca să mituiască oficialii să îl scoată din închisoare. Germanii, șantajând-o, i-au cerut Mariei să lucreze pentru rețeaua lor de spionaj, în schimbul promisiunii de a-l elibera pe Maurice Nègre. Aceleași încercări de a o convinge să spioneze au venit și din partea britanicilor – și diva s-a trezit prinsă în mijlocul unui război clandestin.

Nègre a fost în cele din urmă eliberat și s-a întors în Franța. Cei doi nu s-au mai văzut niciodată. Chiar și mult după încheierea relației lor, suspiciunile de spionaj au continuat să planeze asupra Mariei Tănase.

Episodul 3

OZN-uri în România

În România au fost semnalate numeroase apariții OZN, chiar enigme aeronautice constatate în zbor. Majoritatea par a fi exagerări, dar nu chiar toate! Una dintre ele a avut loc în 1989 pe aeroportul Kogălniceanu, astăzi bază NATO de la Marea Neagră, martori fiind piloți de avioane supersonice. Un alt caz a implicat nouă piloți militari de elicopter și tehnicieni, aflați într-un zbor de noapte în 1992. Prima apariție OZN fotografiată în România deasupra Pădurii Baciu a fost recunoscută de experți și ulterior menționată la un simpozion internațional pe acest subiect. Dumitru Prunariu, celebrul astronaut al României, a fost el însuși martor al unui eveniment aeronautic straniu în timpul zborului său spațial cu misiunea Soyuz în 1981.

Oficialii militari și guvernamentali au păstrat totdeauna tăcerea. Ce s-a întâmplat pe cerul României și de ce a fost ținut totul atât de secret?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.