Ascultă acest articol


Vă prezentăm noul Swift Go 14 – PC-ul dvs. AI cu procesor Intel® Core™ Ultra 9, strălucirea vizuală adusă de OLED de până la 2.8K, într-o carcasă subțire și ușoară, atrăgătoare, care este excelent în deplasare!” – Acer Swift Go 14

Noua serie de laptop-uri de business, Acer Switft Go 14 – o serie foarte apreciată primind chiar și premii de prestigiu, include modelul Acer Swift Go 14 SFG14-73 – pe care l-am primit și noi în teste. Așadar, începem!

Pachet

Prietenos cu natura, ambalajul lui Go 14 este de carton, cu tot cu culoarea sa specifică, dimensiunile cutiei fiind mici și nici greutatea nu este prea mare. Pe cutie sunt imprimate brandul și gama – Acer Swift, avem și logo-ul INTEL, și pe-o parte este și acel sticker cu denumirea modelului  și câteva dintre specificațiile tehnice mai importante.

Într-o cutiuță micuță avem alimentatorul și cablul pentru alimentare, lângă, găsim și un Safety Guide și câteva hârtiuțe pentru documentare, și noi aveam și un plic cu informații importante, sigilat. Între două magini groase de carton, învelit într-un buzunar de material textil, este laptop-ul cu o foiță tot din acest material, pusă între display și tastatură.

Aspect

Cunosc seria aceasta de la Acer, am avut plăcerea de a testa câteva modele și această linie de business este una premium, elegantă, rafinată, cu un aspect și design simple și plăcute punând accent pe abstract și linii fine. Go 14-le de față, imediat când îl scoți din cutie te face să exclami. E argintiu, subțire, cu muchii rotunjite și foarte subțire. Go 14 arată bine și cu fiecare model nou, Acer ridică și mai mult ștacheta d.p.d.v. al aspectului și al eleganței.

Pe capac e ștanțat, în partea de sus, “Acer” – tot cu argintiu, iar întreg laptop-ul are o textură foarte plăcută. În partea de sus, înspre balama, se observă două piciorușe mici pentru sprijin atunci când ridici display-ul.

Marginea laptop-ului, după cum spuneam, e ușor rotungită ce-l face și plăcut nu numai vizual ci și tactil, iar pe laturile din stânga și dreapta ale sale avem 2x porturi USB Type-C cu funcții de încărcare, un port HDMI și unul USB Type-A, și acesta cu funcție de încărcare. Pe cealaltă latură, cea din dreapta, avem cele două LED-uri de stare pentru activitate și baterie, cititor de card MicroSD, port USB Type A și Kensignton Lock-ul. Partea din spate, la balama, avem o zonă largă pentru aerisire, iar pe “burta” laptop-ului avem, de asemenea, o zonă mare cu grilaj de aerisire, sticker-ul cu codul de bare și alte informații, 4 piciorușe cauciucate și difuzoarele stereo poziționate pe colțurile dinspre utilizator.

Ridicăm display-ul – care se rabatează până la 180 de grade, și în jurul display-ului avem o ramă subțire, neagră, în partea de sus cu o cameră web cu un buton pentru acoperirea/descoperirea ei și microfonul, iar în partea de jos, sigla Acer.

În zona de interacțiune, în partea de sus se observă acea porțiune cu grilaj de aerisire de pe balama, iar sub sigla DTSX – poziționată în partea dreaptă, avem tastatura QUERTY fără NumPad, sub aceasta, pe mijloc, cu un TouchPad destul de măricel, pe care este iluminat cuvântul “Swift”. De-o parte și de cealaltă a TouchPad-ului sunt stickere cu Intel CORE 5, Intel ARC Graphics, EyeSafe Certified 2.0 și cu câteva dintre specificațiile mai importante ale acestui model:

  • Multi-Control TouchPad
  • Wi-Fi 7/6e
  • Purified Voice 2.0 – A.I. Noise Reduction
  • HDMI 2.1

Îmi mențin cele spuse la adresa design-ului acestui model – pur și simplu arată și “se simte” excelent. Premium, curat, frumos, elegant, ușor și subțire, dar la ce folos toate astea dacă d.p.d.v. tehnic nu se ridică la același nivel. Aflăm imediat.

Tehnic

Având dimensiunile de 14.90 x 312.9 x 217.9 mm și 1.32 kg, Go 14 este cu siguranță un device portabil ușor și subțire, iar “sub capotă” este prezent un CPU Intel Core Ultra 5 125H (1.20 GHz) cu 16 GB RAM LPDDR5X și SSD 512GB PCIe NVMe m.2, iar GPU-ul este Intel ARC Graphics.

Display-ul OLED este de 35.6 cm (14″) cu tehnologie CineCrystal (Glare), suportă rezoluția maximă 2880 x 1800 și are o rată standard de reîmprospătare de 90Hz, iar la conectivitate avem Wi-Fi 7/6e, HDMI 2.1, Bluetooth, 2 x USB Type-C (Thunderbolt 4) și 2 x USB Type-A.

Tastatura este QUERTY, iluminată, TouchPad-ul este de tip Multi-Control, are difuzoare stereo cu DTSX, slot MicroSD, camera web este de 1440p QHD (PurifiedView) și are și microfon (PurifiedVoice 2.0).

Bateria Litiu Ion (Li-Ion) este de 50 Wh, iar aplicația de bază (care are și buton dedicat) este AcerSense. Pe el rulează Windows 11.

Cifrele spun că este un laptop de business capabil. Hai să vedem.

Testare

Go 14 este accesibil la preț, deci poți să spui că se potrivește nu numai unor posturi de birou ci și studenților și de ce nu, elevilor, pentru că pe lângă că arată bine, are și tot ce-i trebuie, tehnic vorbind, pentru a “duce” și de a face față cerințelor acestui segment de piață.

Spun asta la începutul secțiunii de Testare pentru că l-am trecut pe Go 14 prin toată sesiunea de testare și s-a descurcat minunat. Vă spun ce-și-cum, mai jos, pas cu pas, însă, trebuie să ne lămurim că în mânășade foarte frumos, având dimensiuni un pic mai mari ca o tabletă din generația actuală. Greutatea redusă, atât a laptop-ului cât și a acumulatorului său (brick-ul e mic și slim și el), îl face foarte portabil, deci poți, la fel de bine, să-l pui într-o mapă de piele, gentuță slim sau un rucsăcel mic și te însoțește oriunde fără a te încurca la transport.

În primul rând, un astfel de laptop îl vei folosi pentru a comunica și anume, fie prin tele sau video conferință, pe Messenger, sau WhatsApp, acele tehnologii ale microfonului (PurifiedVoice 2.0), respectiv al camerei web (PurifiedView) îți vor oferi atât ție (mulțumită superbului ecran OLED (CineCrystal) și a difuzoarelor stereo cu DTSX, cea mai bună experiență de convorbire audio-video. Plus, dacă vrei să te asiguri că nu ești urmărit clandestin prin webcam, există un buton-slider care acoperă camera, afișând culoare roșie, și ai rezolvat problema. Am făcut și noi teste și confirmăm, însă pentru un sunet mai puternic/capabil decât cel al celor două boxe integrate, aș pune, să zicem, niște căști cu microfon mai bune via Bluetooth, sau pe cablu, prin USB Type A sau C. În acest fel îți asiguri și o calitate mai bună auditivă și în cazul ascultării playlist-ului preferat de pe Spotify, sau ale clipurilor, serialelor și filmelor de pe YouTube, sau de pe serviciul tău preferat de streaming video.

Aici contribuie imens și acel display OLED, care oferă o rată bună de contrast și luminozitate, unghiuri maxime de vizualizare și niște culori superbe. Alături de OLED se pune la bătaie – în situația de mai sus – și viteza de transfer, streaming-ul, iar Wi-Fi 6e pur și simplu e mai mult decât trebuie pentru asta (să nu mai punem Wi-Fi 7!). Am făcut totuși un test de transfer, conectat la un router cu net de 1G, iar la 2 metri distanță de acesta, am obținut vitezele:

Am pomenit studenți și elevi, da, ca posibili posesori ai acestui laptop, deci clar vor intra în “ecuație” și jocurile, iar Windows Store are destule de care te poți bucura pe Go 14 și care rulează bine, contând în acest caz (ca și în acel al vizualizării conținutului video) și acei 90Hz. Jocurile acelea rulează bine, iar dacă vrei să te bucuri de jocuri AAA – pretențioase la resurse tehnice – ai la îndemână NVIDIA GeForce NOW – un serviciu de streaming de jocuri cu o bază de date de jocuri mare, pe care le poți juca in cloud, fără nicio problemă și pe Go 14.

Îmi place mult și tastatura, chiar dacă nu are NumPad (poți achiziționa separat unul, și-l conectezi prin Bluetooth) pentru că are o iluminare frumoasă, albă, care ajută mult seara, iar butoanele sunt plăcut de apăsat și au o distanță bună între ele pentru a nu apăsa din greșeală mai mult decât tasta dorită. TouchPad-ul e mare și-mi place acea siglă SWIFT iluminată – este sensibil la atingere și preia rapid comenzile, ceea ce este mai mult decât OK.

Go 14 este perfect pentru utilizarea în regim Office, iar acea certificare EyeSafe 2.0 contribuie la posibilitatea de a-l utiliza pe perioade îndelungate fără să-ți obosească/strice ochii.

În decursul perioadei de testare, am fost atent și la temperaturile de funcționare și la un moment dat, dacă apropiai mâna de acea balama cu aerisire, despre care v-am spus mai sus, se simțea aer cald, dar nu afecta zona de interacțiune a utilizatorului – tastatura și/sau TouchPad-ul.

Bateria nu este ea cea mai tare de pe piață, dar dacă, spre exemplu o pui în modul Balanced și dai contrastul pe la jumătate, poți să-l folosești ore bune de browsing sau Office, dar dacă decizi că vrei să te relaxezi în multimedia (jocuri, filme etc) timpul de utilizare scade rapid. Oricum, nu ai de ce să-ți faci probleme pentru că încărcătorul e micuț și încarcă rapid bateria și este avantajos că încărcarea se face prin portul USB Type-C ceea ce aduce posibilitatea să încarci laptop-ul și de la o baterie portabilă mai “capabilă”. Noi am încercat, spre exemplu, cu una de 20000 mAh (cu o puterea măricică de încărcare) și totul a decurs perfect.

Laptop-ul rulează Windows 11 și acesta se comportă foarte bine pe Go 14, iar aplicația dedicată AcerSense (cu tot cu buton dedicat pe tastatură) este mereu la îndemână și este practic tot ce ai nevoie pentru a afla informații despre sistem și de a administra anumite setări.

Pentru mai multe informații de ordin tehnic, am utilizat câteva aplicații:

De asemenea nu avem cum să nu dăm și câteva teste de tip Benchmark pentru a vă face o idee despre performanțe:

Chiar mi-a plăcut acest model de laptop

Chiar mi-a plăcut acest model de laptop și e recomandabil pentru cei care au job-uri de birou, elevi și studenți pentru că arată bine, are o portabilitate ridicată și te poți bucura de el nu numai prin task-urile zilnice la muncă sau pentru teme ci și pentru relaxare.

Concluzie

Swift Go 14 îți oferă în primul rând calitate premium prin aspectul și dimensiunile reduse ale sale, contribuind la portabilitate redicată, și-apoi îți oferă garanția de funcționare a utilizării pentru munca de birou, teme și chiar entertainment limitat.

Acer Swift Go 14 este disponibil la un preț pornind de la 4000 lei, prețul fiind variabil în funcție specificațiile alese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.