În general smart TV-urile se măresc ca diagonale, devin din ce în ce mai subțiri, iar sistemele lor audio au de suferit în ceea ce privește sunetul și calitatea sa. Cu toate că sunt TV-uri care încorporează boxe care includ tehnologii mai noi, grosimea TV-urilor nu le permite să fie unele cel puțin puternice, iar includerea unui subwoofer cam iese din discuție.
Așadar în prezent, în situația de față cu cele mai performante TV-uri de până acum e nevoie de un sistem audio adițional care să ridice sunetul la nivelul vizual tehnologic. Sistemele 5.1 – la foarte mare modă odinioară s-au transformat ușor-ușor în bare (soundbar) cu/și subwoofer pe care le poți împerechea cu TV-ul tău pentru o experiență completă audio-vizuală.
Pentru că vorbim acum și de calitate – un element de bază a brand-ului Sonos, aceștia au (re)venit la noi cu o propunere de testare a celei mai noi bare de sunet – Arc Ultra alături de cel mai nou subwoofer, Sub 4 – o combinație perfectă pentru TV! Ambele fac parte din pachetul Premium Entertainment Set care are un preț mai mic decât dacă veți lua cele două produse separat.
SONOS Arc Ultra + Sub 4 – combinația perfectă pentru TV
Așadar, cele două sunt subiectele acestui articol care ar fi fost și un combo la fix de dat cadou de Moș în perioada sărbătorilor de iarnă (aici sunt niște recomandări chiar de la Sonos) – mai ales unui audiofil pretențios care pune calitatea pe primul loc. Dar, nu e prea târziu pentru un cadou întârziat! 🙂
După cum am fost obișnuiți de Sonos, chiar și ambalajele produselor sale sunt calitativ executate, imprimate și bineînțeles, prietenoase cu mediul, iar atât Arc Ultra cât și Sub 4 nu fac excepție!
Când au ajuns cele două la ușă, volumul celor două ambalaje era mare, iar ambele cântăresc și foarte mult, iar pentru o protecție sporită la transport/livrare ambalajele originale sunt împachetate în cutii de carton de același mărime – un lucru demn de admirat, pentru cei care vor să păstreze ambalajele originale intacte.
Arc Ultra vine într-o cutie lungă pe care sunt imprimate câteva dintre specificațiile de bază ale barei, codul de bare și o imagine cu bara. Pe cutie mai găsim imprimat logo-ul Sonos, mare, și suntem înștiințați că există două variante de culoare ale produsului: Negru și Alb. Are un mâner pentru transport, iar pe laterale avem un sistem de închidere/deschidere a cutiei care se ridică în sus.
În cutie, bara este acoperită – ca dealtfel toate produsele Sonos, într-o pungă din material textil pentru protecție anti-zgâriere și dedesubt avem o cutie cu accesoriile – un cablu pentru alimentare la curent (2 m) și un cablu HDMI (1.5 m) special pentru eArc-ul HDMI, dar și un ghid de instalare. Bara e fixată într-un cofraj de carton interior.
Sub 4 vine și el într-o cutie dreptunghiulară – precum forma subwoofer-ului, pe care avem, de asemenea, imprimate câteva dintre feature-urile device-ului, sticker-ul cu informații tehnice și o imagine cu produsul. Logo-ul Sonos este prezent și aici alături de mențiunea disponibilății a două culori ale produsului, aceleași ca și la Arc Ultra. Cutia are mânere laterale pentru transport, iar imediat când deschidem primul capac avem imprimat un sfat cum se scoate sub-ul din ambalaj.
În partea de sus găsim cutia cu cablul de alimentare (2 m) și ghidul de instalare și avem un fel de capac gros și moale, iar sub subwoofer se mai află încă un astfel de strat de material. Sub-ul este și el învelit într-un plic de material textil.
Sonos este renumit pentru aspectul simplu, abstract, cu un design rotunjit și utilizarea de materiale de calitate, și acest lucru se remarcă și la Arc Ultra și Sub 4.
Arc Ultra are un design rotunjit la margini, și este învelit în plasă metalică cu perforații mărunte. În partea din spate există o zonă de control touch în partea dreaptă cu buton touch pentru asistentul vocal (și un mic LED de stare), pe mijloc avem 3x butoane touch pentru înainte, înapoi, play și pauză (pe același buton), iar în partea dreaptă avem un fel de adâncitură pentru slide-touch pentru volum +/-. Pe față-centru, este logo-ul Sonos iar deasupra un mic LED multicolor pentru stare.
Bara se sprijină pe niște picioare mari de cauciuc, iar pe spate găsim, într-un spațiu dedicat conexiunilor, pe lângă PIN-ul și cod-ul de bare și port-ul HDMI, cel de alimentare, dar și un switch pentru microfon, port LAN și butonul pentru Bluetooth. Acolo se observă și două zone pentru înfiletarea sistemului de prindere pentru perete (se achiziționează separat), dar și două zone cu perforații. Dacă aproximativ toată bara este învelită în acea plasă metalică cu perforații, zona de control touch este dintr-un plastic fin și plăcut la atingere.
Sub 4 are o formă dreptunghiulară cu o mare gaură pe mijloc care chiar iese în evidență, design-ul oferind conțuri rotunjite, pe partea de sprijin având 4 piciorușe mari cauciucate, între ele cu o zonă adâncită unde vine montat cablul de alimentare și cel de LAN. Tot acolo avem imprimate și câteva informații lângă PIN-ul sub-ului și codul de bare.
Acel decupaj de pe mijloc are marginile, de asemenea, rotunjite și se observă difuzoarele pe laturile interne lungi ale acestuia. Pe partea din față avem un Buton (cu acel simbol Infinity pentru sincronizare de grup) și un LED multicolor de stare, iar logo-ul SONOS e imprimat pe laterală, sub acea gaură de pe mijloc.
Îmi place foarte mult aspectul și design-ul minimalist ale celor două Sonos-uri, iar materialele folosite sunt clar calitative și par foarte rezistente, însă cu amprentele… trebuie să avem grijă.
Tehnic vorbind, Arc Ultra are dimensiunile 75 x 1.178 x 110.6 mm și cântărește 5.9 kg și poate fi montat pe perete cu ajutorul Sonos Arc Ultra Wall Mount (79$) – care se comercializează separat.
Culoarea este neagră (există și versiunea albă), dispune de buton pentru Bluetooth și switch pentru Microfon, are LED-uri pentru Asistent Vocal și LED de stare general și include butoane capacitive touch pentru play/pause, skip, replay, ajustarea volumului (+/-), oprire/pornire Asistent Vocal și grupare/degrubare produse Sonos.
Arc Ultra include un CPU Quad Core (4xA55 1.9GHz) și 2GB SDRAM (8GB NV), WiFi 6, HDMI eARC, Bluetooth 5.3 și este compatibil cu asistenții vocali Sonos Voice Control și Amazon Alexa, dar și cu Apple AirPlay 2.
Cât despre difuzoarele interne, Arc Ultra dispune de 15 amplificatoare digitale Class-D, 7 tweetere, 6 midwoofers și un “four-motor, dual-membrane woofer”. Bara integrează microfon, iar ca tehnologii avem Dolby Atmos Music, Night Sound, Trueplay, Speech Enhancement și suportă formaturile Home Theater Audio: Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos*, Dolby TrueHD*, Dolby Atmos (True HD)*, Multichannel PCM*, Dolby Multichannel PCM*, DTS Digital Surround* – cele cu asterix contând în funcție de portul compatibil HDMI eARC.
Bineînțeles, instalarea și configurarea se face prin aplicația dedicată Sonos (pentru Android și iOS) și ai nevoie, așadar, de un device mobil, o sursă de alimentare (priză) și o conexiune WiFi.
Cât despre Sub 4, acesta are dimensiunile 389 x 402 x 158 mm și cântărește 11.79 kg și dispune de port ethernet 10/100, WiFi și înăuntru găsim un CPU Quad Core (4xA55 1.9GHz) și 512 MB DDR4 (4GB eMMC).
În privința difuzoarelor avem două amplificatoare digitale Class-D, două woofere de 5″ x 8″ și suport pentru Trueplay și e nevoie de o conexiune Wireless și aplicația Sonos.
Bun, până aici avem, pe hârtie, tot ce ne trebuie împachetat într-un design simplist și foarte atrăgător, versiunea pe alb bănuiesc că e și mai elegantă.
Montajul se face ușor cât timp conectezi ambele la acelasi router wireless și ai prize pentru amândouă, și ai aplicația Sonos la îndemână.
Intalarea începe cu Arc Ultra, care, pe aplicația Sonos (în cazul nostru de Android) ai deja un cont Sonos făcut. Te loghezi cu el, și alimentezi Arc Ultra, care va porni automat să caute să se împerecheze (pairing). Aplicația Sonos va detecta bara și vor urma câțiva pași până la adăugarea în aplicație – în camera selectată de tine (Living Room cel mai probabil). Înainte de a configura bara în aplicație aceasta va fi verificată automat dacă are firmware-ul la zi, dacă nu se va executa pe loc.
După ce pașii au fost urmați cu Arc Ultra, alimentăm Sub 4 și urmează aceiași pași ca și la bară. În meniul Arc Ultra se va selecta adăugarea unei noi componente la sistem și se va selecta Sub 4 – asfel ambele fiind legate și controlate automat, după câțiva pași pentru sincronizare. Se pot adăuga, adițional, și alte unități spre exemplu unități din seriile Move sau Era.
Toate cele menționate se fac prin aplicația dedicată Sonos care se descarcă gratuit fie pentru Android, fie pentru Apple – o aplicație structurată în așa fel încât să fie cât mai prietenoasă cu utilizatorul. Din aplicație îți poți configura propria pagină Home unde-ți alegi sistemul (din camera unde l-ai configurat), ai o pagină specială numai a aplicațiilor dedicate (o listă lungă de aplicații compatibile printre care se află și popularele Spotify și YouTube Music) și ai și pagina de Settings de unde poți configura tot ce vrei la sistemul făcut și la fiecare device în parte.
Dacă la Sub 4 nu prea ai multe de modificat, decât treptele de utilizare cu sistemul, la Arc Ultra ai disponibil, printre altele și un egalizator. Sincronizarea cu TV-ul necesită acel cablu HDMI din pachet montat la TV în portul dedicat HDMI eARC pentru că Sonos nu are telecomandă ci, în felul acesta, se folosește de telecomanda TV-ului existând chiar și o modalitate de a face (un fel de) macro la anumite butoane special pentru Sonos.
Înainte să începem utilizarea sistemului Arc Ultra + Sub 4 putem face acum (și pe Android) acel test de virtualizare a sunetului Trueplay și putem folosi TV-ul respectiv aplicațiile dedicate. Contolul se face atât de pe telecomanda TV-ului (cu acele butoane macro sau clasicele butoane pentru volum), din aplicația Sonos sau direct de pe bară de unde putem opri/porni microfon, conecta Bluetooth, opri/porni asistentul vocal sau reglajul pentru volum.
Butoanele tactile sunt foarte sensibile și se acționează rapid (sunt responsive) și se pot folosi și comenzile vocale atât prin Sonos Voice Control – este deja integrat sau prin Amazon Alexa (se adaugă din aplicație posibilitatea de control al dispozitivelor Sonos). Prin ele poți controla vocal cel puțin volumul și schimbarea de posturi/melodi) sau poți folosi toate elementele compatibile serviciului Alexa. Numai în limba engleză.
Am trecut la testarea modului de Speech Enhancement și dacă la TV nu prea este accentuat în redarea fișierelor video sau prin serviciile de streaming video parcă se observă mai mult. Este o opțiune interesantă care are suport și pentru sincronizare, în caz că se observă vreo problemă de acest gen între imagine și sunet.
Elementul unde excelează Sonos, după un aspect premium, este calitatea sunetului redat, și de ce nu, puterea sunetului – volumul înalt. Dacă Sub 4, parcă nu-l simți atunci când folosești și bara la un volum scăzut și setarea pe 0 la volumul sub-ului, atunci când crești setarea de la 0 în sus și volumul redării sunetului pe bară, începe să se simtă intervenția lui Sub 4. Un bass bogat, curat care completează sunetul redat de bară la perfecțiune. Poziționarea wooferelor față în față, în acea gaură din carcasă și camerele dedicate special bass reflex din aceasta, fac acest lucru posibil. Odată ce scazi volumul din aplicație sub zero, sub-ul nu se va mai resimți.
Arc Ultra este atât de îmbibat de difuzoare încă nu are cum să nu redea un sunet spațial excelent (există chiar și o opțiune în aplicație pentru acesta). Spațialitatea se simte în filmele cu suport Dolby, iar puterea sunetului este foarte mare. Bara în sine are și ea bass-ul său, să spunem așa, care este destul de calitativ pentru ce dimensiuni au difuzoarele, dar alături de Sub 4 pur și simplu se completează la perfecție.
Am testat câteva filme din serviciile de streaming și de pe Blu-ray 4K prin PlayStation 5 și cele în special cu suport pentru sunet spațial și Dolby pur și simplu s-au auzit excelent. Concertele și meciurile sunt o plăcere de ascultat pe Premium Entertainment Set iar când vine vorba de știri, documentare sau orice material video unde discuțiile vocale sunt prioritate, Speech Enhancement dat pe ON (are 3 trepte în aplicație) și te bucuri de acesta.
Jocurile de pe consola menționată se aud, de asemenea, foarte tare și clar și știm că majoritatea au suport pentru Dolby și spațialitate, deci automat experiența de joc pe sistemul Sonos e tot ce-i trebuie unui gamer pretențios.
Conectarea prin Bluetooth permite să redai sunetul de pe dispozitivele mobile, iar cei cu Apple au suport AirPlay 2 deci nu mai e nimic de adăugat aici.
În general păstrez pentru final de articol dacă ar fi ceva “de rău” de menționat însă în acest caz am cam rămas fără cuvinte, singurele mici mențiuni fiind că materialele atât ale Sub 4 cât și ale Arc Ultra sunt cam magnet de amprente deci cârpiță fină la îndemână și, o mică atenționare să fii atent când “legi” sistemul Sonos de aplicație, dacă nu l-ai desigilat tu, va fi nevoie de un reset la opțiunile de fabrică pentru a putea adăuga. Spre exemplu, noi am primit sistemul de testare care a mai umblat pe la jurnaliști și cei care l-au returnat distribuitorului nu au dat acest Reset. Aplicația, în momentul în care sincronizezi sistemul Sonos rămâne “înregistrat” astfel dacă dai sistemul altcuiva nu-i va merge să-l pună în aplicația sa decât dacă dă acel reset (ținerea apăsată a butonului de Bluetooth și apoi alimentarea device-ului până când clipește LED-ul în culoarea portocaliu).
Ca o concluzie, la TV-ul nostru de 138 cm (bara are exact lungimea TV-ului), sistemul audio format din Sonos Arc Ultra și Sub 4 – un duo care se găsește la Sonos sub denumirea Premium Entertainment Set, este tot ceea ce-ți dorești de la un sistem audio – calitatea atât a componentelor cât și a sunetului redat!
Sonos Arc Ultra se comercializează la un preț de $999 și Sub 4 la un preț de $799, iar împreună în Premium Entertainment Set costă $1,798, iar dacă încercați să le achiziționați acum de pe Sonos.com le găsiți la un preț redus cu $120 Sub 4, respectiv cu $120 Premium Entertainment Set.
Cu ocazia aceasta atât MovieNews.ro cât și Sonos vă urează Sărbători Fericite!
Articolele despre Sonos le găsești aici și acolo găsiți și recenziile noastre la mare parte dintre produse.