The Brutalist – Recenzie

"Brutalistul este un film plin de „de toate,” dar toate aceste elemente sunt atât de bine echilibrate încât se situează exact la granița dintre cinema și realitate."

0
1257
Ascultă acest articol


Cred că am mai spus-o și altă dată, cu altă ocazie, într-o altă recenzie despre un film sau mai multe filme: există cinema, cinema pur. Dar după ce am văzut Brutalistul, cred că acest film reușește să urce o treaptă mai sus. Este mai mult decât „Cinema, Cinema.” Este o viață în trei acte. Este un vis despre care toți am auzit. Este o poveste vastă și, în același timp, o experiență atât de cuprinzătoare încât pare a fi mai multe vieți trăite simultan, vieți care coexistă cu noi în prezent și care vor fi trăite și în viitor. Brutalistul nu este un simplu film, ci o experiență intensă de trei ore și jumătate. Nu te duci să vezi un film, te duci să trăiești o viață.

Filmul spune povestea lui László Tóth, un arhitect maghiar-evreu care supraviețuiește lagărelor naziste și fuge în America, urmărind Visul American, doar pentru a descoperi, de fapt, Mitul American. Mai mult de atât nu ar trebui spus, pentru că, în ciuda duratei lungi, filmul nu se oprește niciun moment. Evoluează de la scenă la scenă, fiecare moment adăugând ceva nou personajelor, poveștii, vieții care se desfășoară pe ecran.

Din punctul meu de vedere, acesta este unul dintre cele mai bune roluri ale lui Adrien Brody (The Pianist), dacă nu chiar cel mai bun. Își trăiește personajul cu o intensitate aparte, navigând emoții, situații și conversații cu o măiestrie pe care nu am mai văzut-o la el până acum. Pe scurt, este incredibil de credibil. Pe de altă parte, îl avem pe actorul pe care iubim să-l urâm, Guy Pearce, care reușește să ia un personaj extrem de complex și să îi adauge toate nuanțele necesare, transformându-l în întruchiparea succesului american. În acest film, nu avem actori care interpretează roluri, ci actori care își traversează personajele pe o sfoară întinsă de la un capăt la altul al filmului. Brutalistul este un film plin de „de toate,” dar toate aceste elemente sunt atât de bine echilibrate încât se situează exact la granița dintre cinema și realitate. La jumătatea filmului apare și Felicity Jones, al cărei rol pare cel mai dificil, dar care reușește să echilibreze perfect personajul lui Brody.

Filmul nu este inspirat dintr-un singur caz real, ci înglobează fragmente din viețile mai multor personaje istorice, concentrându-le într-o singură figură: László. Este un film încărcat de simbolism, de la titlurile actelor, precum „The Enigma of Arrival,” care împărtășește numele cu romanul lui V.S. Naipaul și face paralele cu temele acestuia, până la detalii vizuale semnificative. Spre exemplu, în primele minute, vedem Statuia Libertății filmată invers, cu capul în jos, un indiciu subtil că povestea nu va fi una optimistă. Brutalistul este o descindere în natura umană, o explorare a sentimentului de a fi străin, a bunătății altora, fie ele rude sau străini și a ceea ce rămâne la finalul obsesiei.

Și dacă ați ajuns până aici, probabil ați observat că nu am menționat nimic despre Brutalism. Asta pentru că filmul se învârte constant în jurul acestui concept, fără a-l explica direct. Cei familiarizați cu acest stil arhitectural vor înțelege mult mai profund semnificațiile ascunse în cadre, în timp ce pentru ceilalți, filmul va rămâne o experiență stranie, dar captivantă. Doar prin atenție la dialoguri, în special la cel din cafenea, se poate descifra sensul mai profund al acestui concept. Cu toate acestea, personajele sunt construite atât de bine încât nimeni nu va fi complet în ceață în privința evenimentelor.

Singura problemă pe care o am cu filmul, și pe care am văzut că au menționat-o și alții, este finalul. Deși există o vorbă că „uneori contează mai mult călătoria decât destinația,” acest film pare să afirme opusul: „uneori este despre destinație, nu despre călătorie.” Finalul încearcă să ofere explicații care nu erau necesare, condensând mult prea multe informații într-un timp foarte scurt, dar fără a răspunde concret la nimic dintre evenimentele petrecute între ultima scenă și punctul în care ajunge povestea la final.

MONUMENTAL

Cu toate acestea, Brutalistul este un film de neratat. O experiență cinematografică unică, însoțită de o pauză prestabilită de cincisprezece minute la o oră și patruzeci de minute, pentru refill și relaxare. Este un film care îmbină arhitectura cu cinematografia și care nu își pierde în niciun moment intensitatea emoțională, fie că e vorba de scene optimiste sau de unele apăsătoare. Este un film greu, profund, iar primul cuvânt care mi-a venit în minte la final a fost același pe care l-am văzut folosit și de alții: MONUMENTAL.

The Brutalist/”Brutalistul” se vede la cinema din 7 februarie, distribuit de Ro Image.

  • Regizor: Brady Corbet
  • Scenariu: Brady Corbet, Mona Fastvold
  • Gen: Biografic, Dramă
  • Durata: 2 ore 04 minute
  • Studio: A24
  • Clasificare: N-15 – Nerecomandat 15
  • Distribuitor: ROIMAGE
  • Actori: Adrien Brody … László Tóth
    Felicity Jones … Erzsébet Tóth
    Guy Pearce … Harrison Lee Van Buren Sr.
  • Sinopsis: “Evadând din Europa postbelică, arhitectul vizionar László Toth ajunge în America pentru a-și reface viața, munca și căsnicia cu soția sa, Erzsébet, după ce au fost despărțiți în timpul războiului de frontiere și regimuri schimbătoare. Singur într-o țară nouă și ciudată, László se stabilește în Pennsylvania, unde industriașul bogat și proeminent Harrison Lee Van Buren îi recunoaște talentul pentru construcții. Dar puterea și tradiția poartă un preț greu…” – RO IMAGE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.