Dacă ești familiar cu peisajul de stand-up românesc, sigur ai mai auzit de Bordea, Bucălae, Drăcea – fie că le apreciezi umorul, sau le urăști temeinic stilul. Așa că publicul care se va amuza și bucura de comedia asta se alege singur – până la urmă e vorba de un produs comercial de ”entertainment” care cel puțin pe mine m-a făcut să râd aproape de la primele secvențe.
Relativ neașteptat, m-a binedispus povestea asta care satirizează cultul din prezent al diferitelor categorii de influensări și modalități de a face bani din creare de conținut online. Protagonistul Johnny Baltă (Cătălin Bordea), băiat de bani gata, se lăfăie prin cluburi și anturaje de petrecere, fără să-și facă vreo problemă pentru ziua de mâine sau ce ar face dacă ar fi să se preocupe singur de un buget de cheltuieli. După un accident care devine picătura care face să se reverse paharul tatălui său, Dorin Baltă (Adrian Titieni), personajului nostru i se confiscă toate cardurile, îi e pusă în vedere ”revizuirea” atitudinii și devenirea de ”bărbat adevărat”. Și aici intră în primire ”mentorii” pe care îi urmărește pe rețelele sociale – cu o ofertă de nerefuzat pusă la cale de Magda (Mira), sora lui Johhny, aceștia trei vor acoperi educația în principalele domenii unde s-ar putea încadra ideile aparent atât de atrăgătoare și de răspândite în ziua de azi: masculinitatea ”autentică” și neapărat neaoșă, cu niște iz de dacopatie, promovate de Flex Barbarul (Dorian Popa), apoi avem lumea aproape mistico-uleioasă (din-alea esențiale, evident), plină de cristale, întoarcere la natură și mișcări pline de grație, a cărei reprezentantă de vârf e Sandra Senzorial (Loredana Groza), iar criptofrații nu sunt nici ei uitați, Robby Anonimul (Radu Bucălae cu un pelticism din care nu iese neam) (și bine face) răspândind un buchet combinat de clișee și cu cele din sfera oamenilor chronically online care duc mare lipsă de femei care să fie interesate de ei, dar nu și de teorii conspiraționiste de tot felul.
Înăsprirea tratamentului aplicat și eliminarea oricărei surse de venit din partea tatălui îl expun pe Johhny la tot felul de situații și treptat asistă, apoi participă din ce în ce mai activ, la cum o duc viața majoritatea noastră, ăștia mai de jos, ”plebea”. Veți putea vedea cum se descurcă un trio educativ concurențial pe plan ideatic și urmărind același contract bănos, și dacă până la final golănașul cu inimă de aur o să dea și de lecții de viață adevărată, și mai ales cum se va rezolva (?)(poate…) conflictul familial.
Adrian Titieni aduce o anume gravitate în rol, necesară pentru echilibrarea imensității de miștocăreală care există în rest. Și nu, nu avem doar glumițe și product placement (că și finanțatorii sunt importanți) care e un pic cam prea pe față pentru mine, dar există și un mesaj principal, o temă care, prin toată gama de zâmbete sau chiar hohote, ironizează superficialitatea actualității și aparențelor de tot….dulcele ăla faimos turcesc. Și nu e de mirare, pentru că la scenariu au colaborat, alături de Adrian Tapciuc, regizor, și Edy Chereji (scenarist, producător) cu o extinsă experiență în domeniul organizărilor evenimentelor de entertainment (Untold? anyone), Radu Alexandru (scenarist, producător), scriitor de TV și singurul care nu se află la primul lung metraj, și pentru că trebuia să fie și unul din ”greii” (ca să nu o dau pe glumele legate de vârstă) stand-up-ului de la noi, Dan Frînculescu – care apare și în rol micuț de cineva care aduce a Piedone cu volum mai scăzut și sarcasm mult mai intens. Așa că produsul final e burdușit de glume de o calitate solidă cu o așa echipă de valoare (fără nici un pic de ghilimele).
Cât privește distribuția, pe cât de variată, pe atât de bine redă un microcosmos al realității și cred că un cuvânt care ar putea să descrie filmul pe aspectul ăsta e ”naturalețe”. Care vine și cu autenticitate, pentru că da, e film, da, e comedie, caricaturizările sunt trase de păr (tocmai asta e ideea, de acolo ar veni și umorul), dar cred că poate unii din noi chiar am mai întâlnit sau știm oameni care seamănă cu ce vedem pe ecran și chiar așa se poartă, gândesc, vorbesc. Nu sunt puține filmele românești, chiar și cele care se vor din circuit de festivale, de autor, care pretind că vor să fie tratate drept Artă, și care mă sufocă de-a dreptul cu toată teatralitatea și afectarea care mă scot efectiv din orice fel de înălțare sau devenire spirituală pe care vor să mi-o inducă. Mai bine distracție neprefăcută cu gașca, decât ghionturi în gât în preajma spoielilor de idei elitiste și snoabe – și nu emit aici niște axiome, încerc să ”bat șaua să priceapă iapa”, nu mă pripesc să generalizez caracterizări ale ”cinema-ului românesc”.
Dincolo de locațiile clar băgate pentru sponsori în film, am remarcat imaginea și pentru diversitatea cadrelor, dinamismul și adaptarea pentru fiecare situație. Avem și efecte speciale (vorba vine) la niște încăierări, dar și scurte incursiuni în stări tandre și familiare, și asta arată o bună flexibilitate și adecvare la ce anume cer scenele respective. Cu muzica de care s-au ocupat Marius Moga și Bogdan Samoilenco, pelicula reușește să împletească sub egida lui Adrian Tapciuc din toate câte puțin, în așa fel încât, chiar dacă în unele momente simțeam că trec greu alea o oră patruzeci (mai ales la reclamele alea pe față), per total am fost încântată de frecvența poantelor și a gradului de imprevizibilitate pe care-l vedeam pe ecran. Iar mixul (ce-i drept subțirel, dar bun) cu situațiile care sunt scutite de persiflare și zeflemisme are ca urmare o satiră sănătoasă, dar care nu se pierde în caricaturi și crochiuri reductive.
“MENTORII, o comedie inspirată de realitățile cotidiene”
Publicul din sală de la avanpremieră a fost extrem de vesel și entuziast, dar asta poate și pentru că mulți veniseră să-și susțină prietenii care lucraseră la film sau chiar apăreau în varii rolișoare. Da’ chiar, aș lansa și o mică provocare pentru cei care aleg să vadă ”Mentorii”, începând de astăzi în cinematografe – pe câți din distribuție recunoașteți cu nume complet și mai ales identificați și de unde îi știți? Și dacă inventarul numelor vine și la pachet cu distracție, atunci poate se mai relaxează lumea și mai auzim și de bine. Că e nevoie. Atât.
RECENZIE DE ANA BARBU
Mentorii din 28 februarie 2025 la cinema prin Vertical Entertainment.
- Regizor: Adrian Tapciuc
- Scenariu: Adrian Tapciuc,Edy Chereji,Radu Alexandru
- Gen: Comedie
- Lansare: 28.02.2025
- Durata: 1 oră 40 minute
- Studio: Magic Maker Media House
- Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
- Distribuitor: Vertical Entertainment
- Actori: Catalin Bordea … Johnny Balta
Dorian Popa … Flex Barbarul
Loredana Groza … Sandra Senzorial
Radu Bucalae … Robby Anonimul
Adrian Titieni … Dorin Balta
Mira … Magda Balta
Doina Teodoru … Cristina
Bogdan Dracea … Lovin - Sinopsis: “Mentorii urmărește povestea lui Johnny Baltă, un tânăr imatur și viitor moștenitor al unui imperiu financiar imens, deținut de tatăl său, Dorin Baltă. Nemulțumit de comportamentul superficial al fiului său, Dorin decide să-l dea afară din casă după un accident de mașină și îi cere să dovedească în șase luni că poate deveni un adult responsabil. Johnny, cu ajutorul surorii sale Magda, recurge la mentoratul celor mai faimoși trei influenceri de dezvoltare personală din țară. De aici, lucrurile iau o întorsătură neașteptată…” – Vertical Entertainment