Liviu Andrei (51 de ani) și Gabi Badea (30 de ani), doi pasionați de obiecte vintage, au reușit să își transforme pasiunea pentru istorie și colecționat într-o carieră de succes. Ei pot fi văzuți în sezonul 2 din Vânătorii de comori: România, care va debuta în exclusivitate la HISTORY Channel pe 1 aprilie, de la ora 21:00. În interviul de mai jos, Liviu și Dan ne împărtășesc câteva dintre cele mai fascinante experiențe din lumea obiectelor vechi și interesante, ne povestesc despre comorile din magazinul Liquid Money și ne dau câteva trucuri de negociere.
Aceste povești și perspective fascinante vor fi explorate mai profund în sezonul 2 din Vânătorii de comori: România. Așadar, nu ratați ocazia de a pătrunde în lumea fascinantă a celor patru vânători de comori autohtoni și să descoperiți ce obiecte de valoare ies la lumină în țara noastră, dar și cum arartă pasiunea și respectul pentru istorie!
- Care este cea mai interesantă negociere în care ai fost implicat până acum și cum ai reușit să ajungi la un acord avantajos pentru ambele părți?
Gabi Badea: Cea mai interesantă negociere a fost pentru o pereche de ochelari de gaz pentru cai, din Al Doilea Război Mondial – un obiect despre care nici măcar nu știam că există! Când i-am văzut prima dată, am fost fascinat de cât de bine erau conservați și de povestea din spatele lor. Vânzătorul știa că are ceva rar și a cerut un preț destul de mare. Am analizat detaliile, materialele și starea lor, încercând să determinăm valoarea reală. Negocierea a fost intensă, fiecare încerca să tragă de preț, dar (în final) am ajuns la un acord avantajos pentru ambele părți. A fost una dintre acele tranzacții care te surprind și îți amintesc cât de fascinantă poate fi această lume a obiectelor de colecție.
- Care este cea mai mare „comoară” pe care ați găzduit-o până acum în magazinul vostru de amanet?
Liviu Andrei: Cea mai mare comoară a noastră este echipa Liquid Money și o spun cu tărie. Fără această echipă nimic nu ar fi fost posibil. Dacă vorbim în termeni financiari, probabil că o piesă de Brâncuși sau un ceas care a aparținut lui Carol I pot fi considerate adevărate comori.
- Care este cel mai vechi obiect pe care l-ai evaluat vreodată?
Gabi Badea: Cel mai vechi obiect pe care l-am evaluat vreodată a fost o Biblie chirilică din 1859, pe care încă o avem în magazin. Aceasta are un mesaj de dragoste pe prima foaie, destinat unei femei, și îmi place foarte mult că întregul obiect are o istorie fascinantă și o valoare aparte.
- Dacă ai putea deține orice obiect vechi din lume, ce-ai alege și de ce?
Liviu Andrei: Cred că frumusețea vine tocmai din imensitatea numărului de obiecte, fiecare fiind o formă de manifestare a spiritului uman. Cred că tocmai această complexitate dă frumusețea acestei activități. Îmi place să nu mă atașez de un anumit obiect și sunt dispus să mă despart de el pentru prețul corect. Până la urmă, acesta este businessul nostru.
- Gabi, de ce sunt mașinile obiectele tale preferate? La ce te uiți atunci când analizezi o mașină vintage? Care este mașina ta preferată?
Gabi Badea: Mașinile sunt obiectele mele preferate pentru că au o poveste proprie și sunt niște bijuterii pe roți, fiecare cu detalii și un caracter unic. Când analizez o mașină vintage, în primul rând, mă uit la starea generală, la cum a fost întreținută și (bineînțeles) la kilometri – mai ales să nu fie dați înapoi! Nu pot să zic că am o mașină preferată, dar îmi plac toate acele modele care sunt făcute bine, care merg frumos și care au un design deosebit.
- Care este cel mai mare mit despre lumea obiectelor vintage, pe care ți-ar plăcea să-l dărâmi?
Liviu Andrei: Cel mai mare mit despre lumea obiectelor vintage este că sunt scumpe și inaccesibile. De fapt, nu este așa. Cred că există multe obiecte vintage care pot fi achiziționate la prețuri accesibile, rezonabile. Să te duci să dai 3.000 de lei pe un dulap din PAL poate să fie o decizie proastă, când pentru aceeași sumă poți achiziționa o piesă de artă care are și istorie în spate.
Echipa sezonului 2 din Vânătorii de comori: România, care va debuta pe HISTORY Channel pe 1 aprilie, de la ora 21:00, este formată din Liviu Andrei (un negociator desăvârșit și un antreprenor cu o vastă experiență în antichități), Gabi Badea (fost campion național la lupte libere și coordonator dedicat în domeniul vintage), Dan Greere (care are un talent artistic deosebit și o empatie remarcabilă în negocieri) și Teo Cosma (o tânără ambițioasă și energică, care este nou-venită în echipă, dar a învățat rapid și este mereu pregătită pentru noi provocări).
Primul sezon a avut 6 episoade și a fost lansat în mai 2023. Ca și prima serie, a doua este produsă de Paprika Studios, una dintre cele mai importante companii de producție din Europa Centrală, Europa de Est și Țările Baltice. Compania produce emisiuni de divertisment, reality TV și seriale de ficțiune pentru numeroase posturi TV, în 17 limbi diferite.
Clienții celebri care și-au dorit comori vintage cu greutate istorică în cele 5 noi episoade au fost: Cătălin Oprișan (jurnalist și personalitate TV), Cristian Hrubaru (om de radio și TV), Alex Cozma (creatorul de conținut din spatele canalului de YouTube „Atenţie, Cad Mere!”), actorul Andrei Aradits și Mirona Noru (Managerul Casa Capșa).
Cei patru membrii ai echipei gestionează două magazine Liquid Money cu sediile în Sibiu și București, specializate în obiecte de colecție.
Noul sezon din Vânătorii de comori: România va debuta de astăzi, 1 aprilie, exclusiv la HISTORY Channel.