25 ani de „Jurassic Park”, sărbătoriți în septembrie, la Filmcafe

0
1160
Ascultă acest articol


Acum 25 de ani, Steven Spielberg lansa „Jurassic Park” (1993), un film care făcea istorie: captiva imaginația publicului din întreaga lume, dădea naștere uneia dintre cele mai de succes francize cinematografice din istorie (seria inspirată de cărțile lui Michael Crichton a ajuns anul acesta la 5 povești) și combina efectele speciale tradiționale cu cele digitale, pentru a ne transporta într-un loc în care dinozaurii deveniseră realitate.

Spielberg l-a cunoscut pe scriitorul Michael Crichton când a semnat un contract pe 7 ani, pentru a regiza seriale pentru Universal Studios. Când lucra alături de autor la scenariul pentru „Spitalul de urgență” (inspirat de experiența acestuia din urmă la Harvard Medical School), în 1989, Spielberg a aflat de planurile lui pentru o carte despre dinozauri. Crichton a cerut 1,5 milioane de dolari pentru drepturile de ecranizare a viitorului volum (plus o cotă-parte din încasări), pe care s-au bătut patru studiouri și regizorii aferenți (Warner Bros. și Tim Burton, Sony Pictures Entertainment și Richard Donner, 20th Century Fox și Joe Dante, Universal și Spielberg). Universal a mai plătit alți 500.000 de dolari, pentru ca autorul să adapteze și scenariul.

În luna septembrie, când pelicula revine în 500 de cinematografe americane, la ceas aniversar, Filmcafe marchează momentul difuzând primele 3 părți ale seriei:

  • Jurassic Park (1993), 8 septembrie, la ora 19:35. Un mogul (Richard Attenborough) încearcă să creeze, pe o insulă, un parc plin de dinozauri clonați. Dar, după ce sistemele de securitate dau eroare și creaturile sunt eliberate pe insulă, totul devine o cursă pentru supraviețuire, în care sunt prinși și oamenii de știință Alan Grant (Sam Neill), Ellie Sattler (Laura Dern) și Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Povestea regizată de Spielberg a stabilit recorduri de box-office: după numai 9 zile de la lansare, depășise 100 de milioane de dolari la încasări și a fost cel mai de succes film din istorie până la „Titanic” (1997)!
  • Lumea dispărută: Jurassic Park (1997), 15 septembrie, la ora 19:30. Steven Spielberg continuă saga preistorică în partea a doua, în care două echipe ajung pe altă insulă, unde dinozaurii clonați trăiesc în libertate: una vrea să-i prindă și să-i ducă la San Diego, pentru noua locație a Jurassic Park; cealaltă vrea să-i protejeze. Se vor întoarce oare ambele echipe înapoi pe uscat, în siguranță? Sau va avea loc o nouă tragedie? Pelicula a avut unul dintre cele mai de succes weekend-uri de lansare din istoria box-office-ului american.
  • Jurassic Park III (2001), 22 septembrie, la ora 20:05. Avionul în care se află Dr. Alan Grant (Sam Neill) și familia Kirby (care își caută fiul dispărut) are un accident pe Insula Sorna, printre dinozauri. Aici descoperă că aceștia au dezvoltat abilități de comunicare avansate, iar temutul Tyrannosaurus Rex are un competitor letal, care nu este periculos doar la nivelul solului – zburătorul Pteranodon. Regia e semnată de Joe Johnston.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.