Tatăl fantomă – Proiectat în premieră în California, SUA

0
1241
Ascultă acest articol


Filmul “Tatăl Fantomă”, regizat de Lucian Georgescu, va avea premiera pe coasta vestică a Statelor Unite ale Americii în cadrul „Behind the Scenes”, medalion dedicat scriitorului american Barry Gifford. Organizat de Berkeley Art Museum (BAM) în colaborare cu Pacific Film Archive şi Societatea de Film din San Francisco, evenimentul se va desfăşura în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie 2012 în Berkeley, California.

Cele 3 zile Behind the Scenes, respectiv 29 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie 2012 sunt un tribut adus poetului, eseistului, romancierului şi scenaristului Barry Gifford, „singurul scriitor american în viață posedat de geniu” (Norman Mailer).

În cadrul prelegerii de deschidere a evenimentului din data de 29 noiembrie, Gifford va vorbi despre călătoria sa de scriitor în lumea filmului. Pornind de la scenariile „Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Tatăl Fantomă”, „Perdita Durango”, prelegerea va culmina cu premiera vestică a filmului „Tatăl Fantomă”, road-movie nostalgic descris de curatorii evenimentului ca fiind „rapsodia românească” a lui Lucian Georgescu.

„Faptul că Berkeley Art Museum și Pacific Film Archive au achiziţionat o copie a filmului şi îl vor prezenta în premieră pe coasta vestică cu ocazia medalionului omagial Barry Gifford este pentru mine deopotrivă o onoare şi un motiv de împlinire. Am convingerea că „Tatăl Fantomă” va fi bine primit acasă la Barry, pe coasta vestică a Americii”, a declarat Lucian Georgescu, regizorul filmului „Tatăl Fantomă”.

Programul evenimentului este disponibil aici: http://www.bampfa.berkeley.edu/filmseries/bts_gifford

Despre Berkeley Art Museum şi Pacific Film Archive

Berkeley Art Museum şi Pacific Film Archive, centrele de arte vizuale ale Universităţii din California, au misiunea de a inspira imaginaţia şi de a susţine dialogul critic dintre artă şi film. Înfiinţate în anul 1970, BAM şi PFA cuprind programe expoziţionale diverse şi numeroase colecţii cuprinzând peste 16 000 de exponate şi 14 000 de filme, ce reflectă teme artistice inovatoare, explorări intelectuale şi cronici sociale menite a reflecta rolul central acordat educaţiei în misiunea BAM/ PFA.

Pacific Film Archive este recunoscut de zeci de ani ca fiind unul dintre locurile dedicate înţelegerii, aprecierii şi conservării cinematografiei. Conceput ca o versiune americană a Cinematecii Franceze din Paris, PFA desfăşoară anual aproximativ 450 de programe, prezentând printuri rare şi nedescoperite ale filmelor clasice, lucrări istorice noi ale celor mai buni directori de film din lume, filme mute restaurate cu acompaniament muzical live, restrospective tematice şi lucrări inovatoare ale filmelor de astăzi, artişti din noua media care lucrează în zona filmului de animaţie, a filmului documentar, experimental sau de ficţiune.

Colecţia PFA cuprinde peste 14 000 de lucrări, incluzând filme clasice şi cinematografie internaţională, filme avant-gardiste de pe coasta de vest, animaţie internaţională, cinematografie sovietică sau colecţii de filme japoneze.

Biblioteca PFA este o resursă nepreţuită pentru cercetarea de film şi educaţie, oferind acces la colecţia de film PFA, cât şi la mii de cărţi, periodice, postere, afişe şi fotografii. În plus, biblioteca a realizat o compliaţie de 95 000 de file documentare despre filme, personalităţi şi subiecte de film. Multe dintre aceste documente sunt disponibile online prin intermediul CineFiles, baza de date inovatoare  a PFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.