În buna tradiție a anilor precedenți, Independenţa Film va aduce şi în prima parte a lui 2015 filme care au participat în competiţii, au fost premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Toronto şi altele.
Iată mai jos lista primelor 14 filme care vor avea premiera în România în 2015 (în intervalul 1 ianuarie – 15 septembrie 2015).
1. Mommy / Mami
Regia: Xavier Dolan
Cu: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément
Premiul Juriului la Cannes 2014.
Genul: dramă
Premiera: 23 ianuarie
Mommy este povestea unei femei văduve şi a fiului ei, un adolescent în vârstă de 15 ani, care suferă de sindromul ADHD. Efortul disperat al mamei de a avea grijă de băiatul ei de una singură pare a primi un ajutor nesperat. Kyla, o misterioasă fată mutată recent pe strada lor, se oferă să dea o mână de ajutor şi asta ar putea readuce un echilibru în vieţile tuturor.
Filmat în formatul 1:1, Mommy a fost extrem de bine primit la Cannes (sursa: Variety.com), fiind unul dintre rarele momente când s-a aplaudat spontan şi frenetic. Criticii au fost foarte entuziaşti şi l-au menţionat pe tânărul regizor quebecois (25 de ani) alături de Godard şi Almodovar.
La numai 25 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J’ai tué ma mère / I Killed My Mother a obţinut trei premii în 2009, din care unul pentru tineri realizatori – Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Veneţia şi a făcut parte din Selecția oficială, la Leul de aur.
Mommy este al cincelea lungmetraj al lui Xavier Dolan, iar scenariul îi aparţine tot regizorului. Pe coloana sonoră veţi putea recunoaşte trupe celebre ale anilor ‘90: Dido, Counting Crows sau Oasis.
Durata: 139 min.
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3612616/
————————————————-
2. Wish I Was Here / Wish I Was Here
Regia: Zach Braff (Garden State, Chicken Little, Oz the Great and Powerfull)
Cu: Zach Braff, Joey King, Pierce Gagnon, Kate Hudson
A avut premiera la Sundance Film Festival în ianuarie 2014.
Genul: comedie, dramă – SUA, 2014
Premiera: 13 februarie
Sinopsis. La cei 35 de ani ai săi, Aidan Bloom (Zach Braff) – actor, tată şi soţ – se trezeşte pus în faţa unor probleme care îl fac să îşi reexamineze viaţa, cariera şi familia.
Durata: 109 min
Buget: 6 milioane $
Website oficial: http://wishiwasheremovie.com/
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt2870708/
————————————
3. Un beau dimanche / O duminică frumoasă / Going Away
Regia: Nicole Garcia (Place Vendome 1998)
Cu: Pierre Rochefort, Louise Bourgoin, Dominique Sanda
Dramă, Franţa, 2014
Premiera: martie 2015
Sinopsis. Baptiste (Pierre Rochefort) este genul solitar. Profesor undeva în sudul Franţei, niciodată nu rezistă mai mult de trei săptămâni în acelaşi loc de muncă. Într-o vineri după amiază el se trezeşte că trebuie să aibă grijă de Mathias, un elev de-al său pe care nu a venit nimeni să-l ia de la şcoală. Băiatul îl duce pe profesor acasă, la mama sa, Sandra (Louise Bourgoin). Sandra se dovedeşte a fi o tipă foarte drăguţă care acum lucrează pe o plajă, lângă Montpellier. Trio-ul format se leagă din prima, ca un fel de familie întreagă pe care cei trei nu au avut-o, nici unul, niciodată. Însă magia nu poate dura la nesfârşit. Sandra datorează nişte bani pe care dacă nu-i restituie, se pot întâmpla lucruri grave. Baptiste se hotărăşte să o ajute, ocazie cu care însă face o călătorie în trecutul său, acolo unde se ascunde cel mai bine păstrat secret al lui.
Durata: 95 min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt2289526/
————————-
4. Jimmy’s Hall / Jimmy’s Hall
Regia: Ken Loach
Cu: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott
Dramă istorică – UK, Irlanda, Franţa, 2014
În competiţia Cannes 2014.
Premiera: 6 martie
Sinopsis. În 1921, Jimmy Gralton ridică un salon de dans la o răscruce de drumuri de ţară din Irlanda. Aici tinerii vin să danseze, să înveţe, să discute, sau să viseze. Dar, mai presus de toate, să se distreze şi să fie liberi. Jimmy’s Hall întruchipează spiritul acelor oameni care gândesc liber. După 10 ani, Jimmy se întoarce din New York şi redeschide salonul. Însă acum este anul 1932 şi în ţară este război civil.
Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012). Ultimele două lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.
Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 77 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.
Durata: 109 min.
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3110960/
————————-
5. Le Sel de la terre / Sarea pământului / The Salt Of The Earth
Regia: Wim Wenders, Juliano Riberiro Salgado
Cu: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro
Un Certain Regard, Cannes 2014 – Premiul special
Genul: documentar, biografic. Coproducţie Franţa – Italia – Brazilia
Premiera: 20 martie
Sinopsis. The Salt Of The Earth este cel mai recent film al regizorului german de Oscar, Wim Wenders (Pina, Faraway, So Close!). Filmul este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane: regizorul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înţeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă, şi regizorul Wim Wenders, fotograf şi mare admirator al operelor lui Salgado Senior.
Durata: 110 min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3674140/
————————————-
6. La rançon de la gloire / Prețul gloriei / The Price of Fame
Regia: Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux, Le petit lieutenant)
Cu: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Séli Gmach, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki
Selectat în Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, 2014
Genul: dramă
Premiera: 10 aprilie
Sinopsis. Pe malurile lacului Geneva există un mic oraş elveţian, Vevey. Este finele anilor ‘70. La ieşirea din închisoare, Eddy – un belgian în vârstă de 40 de ani, de meserie escroc – este aşteptat de amicul său, Osman. Cei doi fac un pact: Eddy va putea locui la Osman, în schimb, va trebui să aibe grijă de fiica sa în vârstă de 7 ani, în timp ce mama ei se află internată în spital. Este Crăciunul, dar sărăcia în care se zbat toţi îl face pe Eddy să fie mai înverşunat decât era. Într-o zi, la televizor se anunţă moartea lui Charlie Chaplin împreună cu vestea averii sale fabuloase. Lui Eddy îi vine o idee trăznită: ce-ar fi dacă ei ar fura corpul marelui actor şi ar cere apoi răscumpărare familiei? Inspirat din fapte reale, filmul brodează pe marginea conceptului îndrăzneţ de resuscitare a lui Chaplin. Un Chaplin al cărui suflet începe să îi posede pe cei doi inadaptaţi, până când aventura lor devine o poveste demnă de însuşi marele Charlie Chaplin.
Regizorul Xavier Beauvois, despre La rançon de la gloire: “Ideea aici nu e de a reconstitui povestea celor doi sau de a face un documentar despre acel eveniment care, în final, nici nu merită atât de multă atenţie. Ci, mai degrabă, de a aluneca, puţin câte puţin, într-o comedie dulce-amăruie, un film care este în acelaşi timp nostim şi caraghios, dar şi emoţionant. Ceva ce ar putea fi numit o comedie à l’italienne, în care se aduce un omagiu sincer celui despre care Einstein a spus: <<pe el l-a înţeles toată lumea, în timp ce pe mine nu m-a înţeles nimeni de pe lumea asta>>.
Durata: 114 minute
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3194410/
————————————-
7. The Cut / The Cut
Regia: Fatih Akin (Soul Kitchen, Head-On)
Cu: Tahar Rahim, Akin Gazi, Simon Abkarian, George Georgio
În Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, 2014
Genul: dramă istorică
Premiera: 24 aprilie
Sinopsis. Mardin (oraş din sud-estul Turciei – n.red.), 1915. Într-o noapte, autorităţile turce execută o razie şi îi arestează pe toţi bărbaţii armeni din oraş, inclusiv pe tânărul fierar Nazaret Manoogian. După câţiva ani, reuşind să supravieţuiască ororilor genocidului, tânărul află că cele două fiice ale sale încă trăiesc. Devine obsedat de ideea de a le găsi. Căutarea îl poartă de la deşerturile Mesopotamiei, prin Havana, până în preeriile din North Dakota. În această odisee a sa, Nazaret întâlneşte o varietate întreagă de oameni: personaje angelice şi suflete mari, dar şi genul diabolic, încarnarea diavolului însuşi.
Regizorul Fatih Akin spune despre cel mai recent film al său: “The Cut este un film epic, o dramă, un film de aventuri, dar şi un western, toate într-unul singur. Chiar dacă subiectul filmului este plasat în urmă cu câteva sute de ani, el este cât se poate de actual şi acum. Spune o poveste de război şi deportare, în timp ce ne înfăţişează puterea iubirii şi a speranţei, cele două care ne dau posibilitatea de a atinge inimaginabilul. The Cut este concluzia trilogiei Love, Death, Devil. De data asta explorează tema “diavolului”, dezvăluind cât de mult rău suntem în stare să ne facem unii altora, arătând graniţa subţire care de cele mai multe ori separă binele de rău.”
Durata: 138 minute
Trailer-ul oficial The Cut (sub. EN)
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt2245171/
———————————-
8. Miss Julie / Miss Julie (2014)
Regia: Liv Ullmann (Persona 1966)
Cu: Colin Farrell, Jessica Chastain, Samantha Morton
Genul: dramă
Premiera: 8 mai
Sinopsis. În cursul unei nopţi de vară din oraşul Fermanagh, Irlanda de Nord, fiica neastâmpărată a unui aristocrat anglo-irlandez îl provoacă pe valetul tatălui ei să o seducă.
Durata: 129 min
Trailer: în curând.
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt2667960/
———————————-
9. 3 Coeurs / 3 inimi / 3 Hearts
Regia: Benoît Jacquot
Cu: Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve
În competiţie la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2014
Genul: dramă
Premiera: 22 mai
Sinopsis. Într-o noapte, într-un orăşel provincial din Franţa, Marc – care tocmai a ratat trenul înapoi spre Paris – o cunoaşte pe Sylvie. Cei doi cutreieră străzile până spre dimineaţă, vorbind despre orice, mai puţin despre ei înşişi, în perfectă armonie. Apoi Marc ia primul tren, nu înainte de a-şi stabili o întâlnire cu Sylvie la Paris, câteva zile mai târziu. Sylvie se duce la întâlnire, însă Marc nu reuşeşte să ajungă. El începe să o caute şi sfârşeşte prin a găsi o altă femeie, pe Sophie. Marc nu ştie că Sophie este sora lui Sylvie. Ulterior, Marc şi Sylvie reuşesc să se întâlnească. Iar armonia iniţială încă este acolo… Doar că acum este prea târziu.
Regizorul Benoît Jacquot vorbeşte despre 3 Coeurs: “De obicei, cuvântul <<melodramă>> este folosit în sensul peiorativ. Însă, de la începutul cinematografului şi până acum, nu poţi să nu realizezi că, mai mult sau mai puţin, multe din marile filme au fost melodrame. Autorii vor ca publicul să plângă în urma eşecurilor, accidentelor, despărţirilor sau orice distruge armonia. Fără să fie prea conştienţi de asta, oamenilor le place să verse lacrimi în semn de recunoştinţă. Recunoştinţa că celor de pe ecran li se întâmplă lucruri care nu li se vor întâmpla şi lor personal, în realitate. În sală, pe scaune, ei sunt pe teren sigur. O melodramă este, la urma urmei, contemporană, şi în acelaşi timp, perenă.”
Durata: 100 minute
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt2822742/
—————————————-
10. Pasolini
Regia: Abel Ferrara
Cu Willem Dafoe (în rolul lui Pasolini), Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli
În competiţie la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2014
Genul: dramă biografică
Premiera: 5 iunie
Sinopsis. Ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini.
În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pasolini a fost omorât într-un cartier din Roma.
Pasolini este un simbol al artei luptând împotriva puterii. Scrierile lui sunt scandaloase, filmele – cenzurate, mulţi l-au iubit, la fel de mulţi l-au şi urât.
Ultima zi din viaţă artistul şi-a petrecut-o împreună cu mama sa, apoi cu cel mai drag prieten al său, iar pe seară a ieşit cu maşina sa Alfa Romeo în căutarea aventurii. Spre dimineaţă, Pasolini a fost găsit mort pe o plajă din Ostia, la periferia oraşului. În acest film, amestec de real şi imaginar, Abel Ferrara reface ultima zi din viaţa celebrului cineast.
Durata: 86 min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3125652/
—————————————–
11. Retour à Ithaque / Întoarcere la Itaca / Return to Ithaca
Regia: Laurent Cantet
Cu: Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechevarria
Premiul criticii, Honorable Mention, la Festivalul Internaţional de Film de la Sao Paulo
Genul: dramă biografică, adaptare după romanul The Palm Tree and the Star, de Leonardo Padura.
Premiera: 19 iunie
Sinopsis. Apusul, pe o terasă situată deasupra Havanei. Cinci prieteni vechi se adună să sărbătorească întoarcerea unuia dintre ei după 16 ani de exil. De la apus şi până la răsărit, o rememorare a tinereţii lor, a grupului pe care îl formau pe atunci, a încrederii pe care o aveau în viitor… dar, de asemenea, şi despre dezamăgirile pe care le-au resimţit.
Scriitorul cubanez Leonardo Padura, autorul cărţii The Palm Tree and the Star, spune: “Retour à Ithaque este povestea vieţii câtorva oameni şi, prin intermediul lor, este povestea generaţiei mele. Cu siguranţă nu este singura perspectivă posibilă, dar fără îndoială este reflectarea multor incertitudini, speranţe, realizări şi frustrări ale multor cubanezi, aruncaţi în larg prin valurile istoriei, de-acolo de unde mulţi dintre ei nu au mai putut găsi niciodată un ţărm sigur. Este una din posibilele poveşti ale Cubei de astăzi.”
Regizorul Laurent Cantet a fost atras în proiect încă de pe vremea când colabora la filmul colectiv Seven Days in Havana (de asemenea distribuit de Independenţa Film în 2013), iar Padura superviza toate scenariile acestui film. “Atunci i-am sugerat că ar putea să scrie un scurtmetraj bazat pe personajul romanului său The Palm Tree and the Star, care se întoarce în Havana după 18 ani de exil şi se reuneşte cu vechii săi prieteni”.
Durata: 1h 35
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3480158/
—————————————
12. Une heure de tranquillité / O oră de linişte
Regia: Patrcie Leconte
Cu: Christian Clavier, Carole Bouquet, Valérie Bonneton
Genul: comedie
Scenariul, adaptarea şi dialogurile: Florian Zeller. După piesa sa, Une Heure de tranquillité
Premiera: 3 iulie
Foarte pasionat de jazz, Michel găseşte un album rar pe care visează să-l asculte în linişte în sufragerie. Dar întreaga lume pare să conspire împotriva lui: soţia sa se trezeşte să-i depene ultimele sale revelaţii, fiul său se întoarce pe neaşteptate, unul din prieteni îi bate la uşă, toate astea în timp ce mama sa îl tot sună pe mobil. Ca să nu mai punem la socoteală că este celebra “Zi a Vecinilor De Pretutindeni”. Michel încearcă cu orice preţ să capete o oră de linişte. Dar oare e posibil aşa ceva?
Durata: 1h 19min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3667648/
————————————–
13. En chance til / A doua şansă / A Second Chance
Regia: Susanne Bier (câştigătoarea premiului Oscar în 2011 cu filmul In a Better World – “Cel mai bun film străin”, Danemarca)
Cu: Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, May Andersen
Genul: dramă
Proiectat la secţiunea Special Presentation în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, 2014
Premiera: 31 iulie
Oameni obişnuiţi devin brusc victimele unor situaţii care îi depăşesc total.
Cei doi poliţişti, Andrew şi Simon, au vieţi complet diferite. Andrew are o viaţă fericită de familist, în timp ce Simon este divorţat şi îşi petrece majoritatea timpului liber la clubul de striptis din oraş. Totul este întors pe dos în momentul în care primesc prin staţie un apel de urgenţă.
Durata: 1h 45 min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3305316/
———————————–
14. Fasandræberne / Absentul / The Absent One
Regia: Mikkel Nørgaard
Cu: Pilou Asbæk, David Dencik, Nikolaj Lie Kaas
Următorul film din seria Camera groazei / The Keeper of Lost Causes.
Premiera: 4 septembrie
Sinopsis. Iţele investigaţiilor în cazul asasinării unor gemeni îi duce pe poliţişti în mijlocul unui grup de studenţi eminenţi, proveninţi clasele superioare ale societăţii scandinave. Nimic nu e ceea ce pare a fi.
Durata: 119 min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt3140100/