Un etaj mai jos s-a celebrat Noaptea Albă a Filmului Românesc

0
1305
Ascultă acest articol


Devenită deja o tradiție pentru iubitorii de cinema românesc, pe 18 septembrie 2015 a avut loc cea de-a șasea ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Propunerea organizatorilor de a petrece încă o noapte lungă în compania filmelor românești – comedii, drame, documentare, premiere și avanpremiere – a atras și anul acesta peste 4.000 de spectatori, în București și Cluj-Napoca.

”La fiecare editie observăm cum tinerii empatizeaza din ce în ce mai mult cu cinematografia românească, fapt ce ne bucură și ne da încredere să continuăm. La fiecare Noapte Albă aducem în fața publicului filme de calitate, în premieră sau avanpremieră, pentru a crește numărul de spectatori în sălile de cinema. Bineînțeles, nu uităm nici de filmele clasice, ce au rămas în istoria filmului românesc și, în fiecare an, vizionăm ceea ce putem numi simplu << ora de istorie a cinematografiei românești ”,

a declarat Ramona Șărbu, project manager Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Unul dintre cele mai așteptate filme din programul evenimentului, ”Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) a fost primit cu mult entuziasm, atât de publicul bucureștean, cât și de cel clujean. În Capitală, spectatorii au avut ocazia de a afla cât mai multe detalii despre film, curiozități din spatele scenelor, la două sesiuni lungi de Intrebări și răspunsuri, alături de regizorul Radu Muntean, scenariștii Răzvan Rădulescu și Alex Baciu, actorii Iulian Postelnicu, Oxana Moravec și Maria Popistasu, directorul de imagine Tudor Lucaciu și producătorul delegat Oana Kelemen.

Cinema Studio s-a dovedit neîncăpător pentru filmul de debut al Anei Lungu, ”Autoportretul unei fete cuminți”, prezentat în avanpremieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc. Lungmetrajul a adunat râsete, suspine, dar și întrebări astfel încât la final, cei curioși au avut ocazia să afle inspirația din spatele scenariului, dar și alte răspunsuri despre actori, iubire și feminism, direct de la regizoarea filmului.

Devenită una dintre cele mai indrăgite locații din cadrul evenimentului, Dianei | 4 a fost din nou la înălțime. Filmele prezentate în primitoarea casa au atras spectatori, dar și protagoniști și regizori, care au stat minute în șir de vorbă cu cei prezenți. Prin Toto și surorile lui, Bondoc, Omul Pasăre și reprezentanții filmelor, documentarele românești au prins glas în noaptea de 18 septembrie.

Prezentă pentru prima oară în cadrul Nopții Albe, locația Deschis Gastrobar s-a dovedit a fi extrem de populară în rândul spectatorilor care au ales să vizioneze scurtmetraje romanesti din programul TIFF 2015, Omulan, Scor alb, Ramona, Black Friday numărându-se printre ele. Succes a avut din nou și locația J’ai Bistrot, care a găzduit a doua jumătate a selectiei de scurtmetraje de la TIFF, printre care s-au numarat Dispozitiv 0068, Artă, Vacanță la țară.

Mult discutatul De ce eu? a atras încă o dată publicul la Cinema PRO, unde, după vizionarea filmului, cei prezenți au avut ocazia unui dialog cu regizorul Tudor Giurgiu și actrița Andreea Vasile. Miezul Nopţii Albe i-a prins pe multi cinefili la Cinema Studio, interesaţi de povestea zapaciului Constadin, a fiului său și a robului fugar din filmul Aferim!, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească, în anul 1835.

Numărul mare de spectatori înregistraţi anual confirmă faptul că Noaptea Albă a Filmului Românesc a devenit un eveniment necesar, cu tradiție, apreciat de cinefili, de cineaşti, de distribuitorii de film, dar şi de mass-media, demonstrand că este una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone. Mai multe detalii despre eveniment pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.