Forum Film anunță lansarea “Bunul dinozaur”, cel mai recent film Disney-Pixar, la cinema din 27 noiembrie

0
2875
Ascultă acest articol


Filmul „Bunul Dinozaur / The Good Dinosaur”, cea mai recentă premieră Disney•Pixar, porneşte de la următorul scenariu: cum ar fi fost dacă asteroidul care a transformat definitiv planeta noastră ar fi ratat Pământul, iar dinozaurii nu ar fi dispărut niciodată? Studiourile de Animaţie Pixar vă poartă într-o călătorie epică în lumea dinozaurilor, unde un apatozaur numit Arlo leagă o prietenie neaşteptată cu un băiat pe nume Spot.

„Din momentul în care Arlo se naşte, lumea îl sperie”,

spune regizorul Peter Sohn.

„E un apatozaur pus pe şotii şi foarte hotărât atunci când trebuie să îşi ajute familia. Dar e şi temător, iar frica e cel mai mare impediment pentru el”,

mai spune Sohn.

„Arlo e tânăr şi vulnerabil şi am vrut să surprindem asta inclusiv prin felul în care arată. E mai mic şi mai slab decât fraţii lui”,

explică Matt Nolte, directorul artistic al filmului.

„De la bun început, Spot se remarcă drept opusul lui Arlo”,

explică regizorul.

„E foarte tenace, curajos. E povestea unui băiat şi a câinelui său, doar că de data asta băiatul e un dinozaur, iar câinele e un băiat”.

În film, Arlo e catapultat şi rătăceşte într-o vastă sălbăticie, care îl obligă să îşi confrunte cele mai puternice temeri. Astfel, el descoperă că şi un dinozaur uriaş se poate simţi mic în anumite contexte. Potrivit producătoarei Denise Ream, peisajul copleşitor creat de artişti joacă un rol esenţial în poveste:

„Natura poate depăşi orice şi poate speria chiar şi un dinozaur enorm”.

Arlo are un drum lung de parcurs şi, exact ca într-un roman de formare, numai la finalul acestei călătorii impresionante se transformă cu adevărat la nivel emoţional, atingând potenţialul pe care tatăl lui îl intuieşte. Şi, ca orice călătorie, nu numai destinaţia contează, ci şi drumul în sine, iar al lui Arlo e presărat cu întâlniri cu personalităţi unice, fiecare contribuind la evoluţia lui. Cea mai surprinzătoare şi revelatoare întâlnire o are, însă, cu Spot. Din această neaşteptată prietenie îşi trage Arlo resursele de voinţă care îl vor ajuta să depăşească şi cel mai greu obstacol: natura.

Sharon Calahan, directorul de imagine al filmului, a petrecut nenumărate ore lucrând la toate detaliile peisajului, tocmai pentru a crea o legătură emoţională cu personajul. De la bun început, ea a avut o cerere clară: să redea volumul norilor aşa cum este în realitate. Anticipând scenele de furtună, ştia că tot efortul tehnic va fi răsplătit la final. „Norii de furtună sunt aproape ca un personaj negativ”, explică ea.

Astfel, „Bunul Dinozaur” se remarcă prin peisajele spectaculoase create de echipa de scenografi şi tehnicieni ai Pixar care, împreună cu regizorul Peter Sohn, au dat viaţă unei lumi fabuloase. În urma unor călătorii de documentare prin Juntura, Oregon şi în Jackson Hole, Wyoming, au descoperit peisajele unde îl puteau pune pe Arlo în călătoria vieţii sale.

De la bun început, realizatorii filmului ştiau că dinozaurul se va rătăci căutând drumul înapoi spre casă. Acesta a fost şi motto-ul uneia dintre primele călătorii de documentare în Wyoming, în timpul căreia producătoarea Denise Ream, regizorul Peter Sohn şi alţi câţiva membri ai echipei au plecat în căutarea acelui sentiment complex pe care îl ai când te rătăceşti şi orice se poate întâmpla.

Într-o noapte, în Juntura, Oregon, regizorul Peter Sohn a văzut pentru prima dată Calea Lactee, iar asta l-a emoţionat teribil. „Am mai văzut stele până acum, dar niciodată Calea Lactee. În Juntura nu sunt lumini ale oraşului, aşa că am putut vedea perfect cerul. Până atunci mă gândeam că galaxia asta e un model pe cer, dar era enormă, era superbă”, povesteşte regizorul.

Aşa au descoperit producătorii că sălbăticia e cel mai bun contrapunct în film, natura jucând rolul dual de prieten şi duşman, în funcţie de context. Şi exact asta au vrut să transmită, aşa că au apelat la tehnicienii Pixar pentru a reuşi. Aceştia au decis să descarce date din teren, inclusiv fotografii făcute de sus (din ultimul studiu geologic despre Statele Unite), pe care ulterior au construit vegetaţie, folosind imagini din satelit. Apoi, cu ajutorul unui computer au colorat vegetaţia – unde terenul era maro, era pământ, unde era albastru se găseau ape, iar verdele era pentru copaci. Astfel, regizorul a putut filma în orice direcţie, iar lumea respectivă părea reală şi cuprinzătoare.

Sinopsis

“Bunul Dinozaur/ The Good Dinosaur” spune povestea lui Arlo, un apatozaur timid, dar pus pe joacă, care are de înfruntat provocarea vieţii lui: să găsească drumul înapoi spre casă. Călătoria e doar un pretext, iar cel mai important lucru este legătura neaşteptată care se naşte între el şi un băiat pe nume Spot. Un gest de bunătate schimbă totul, iar Arlo începe să aibă încredere în sine, iar natura nu i se mai pare aşa de înfricoşătoare. Însă drumul spre casă e presărat cu multe provocări, iar peisajul e înşelător şi dual, când prieten, când duşman.

„Bunul Dinozaur/ The Good Dinosaur” este regizat de Peter Sohn şi conceput după o idee originală care îi aparţine lui Bob Peterson. Coloana sonoră este creată de Mychael Danna, care a primit un premiu Oscar pentru coloana sonoră din filmul „Viaţa lui Pi”. Filmul este produs de creatorii fascinantelor producţii „În căutarea lui Nemo” şi „Povestea Jucăriilor”.

În România, filmul este distribuit în varianta dublată, iar cântăreaţa Maria Radu, jurnalista Elena Lasconi şi actorul Marian Râlea sunt printre cei care își împrumută vocile simpaticelor personaje.

Filmul „Bunul Dinozaur / The Good Dinosaur” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 27 noiembrie 2015, în format 3D, varianta dublată.

Trailere:

Forum Film Româniabe-embed” data-video_id=”j7eGCX957tQ”>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.