The Danish Girl – Recenzie

”Please, Gerda... Don't you think this is a game.”

0
4707
Ascultă acest articol


Bazat pe romanul lui David Ebershoff, THE DANISH GIRL / DANEZA este povestea de iubire extraordinară dintre artistul danez Einar Wegener și soția lui Gerda, care, în anii ’20, au reușit să treacă împreună prin furtuna iscată de extraordinara experiență a artistului de a deveni femeie, cunoscută de posteritate sub numele de Lili Elbe.

Regizor:  Tom Hooper

Scenariu: David Ebershoff (carte), Lucinda Coxon

Gen: Dramă, Biografic, Romantic

Lansare: 8 ianuarie

Durata: 1h 59m

Studio: Universal Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: I.M.

Actori:

Alicia Vikander     …     Gerda Wegener
Eddie Redmayne     …     Einar Wegener / Lili Elbe

Sinopsis:

Bazat pe romanul lui David Ebershoff, THE DANISH GIRL / DANEZA este povestea de iubire extraordinară dintre artistul danez Einar Wegener și soția lui Gerda, care, în anii ’20, au reușit să treacă împreună prin furtuna iscată de extraordinara experiență a artistului de a deveni femeie, cunoscută de posteritate sub numele de Lili Elbe.

Regizat de Tom Hooper, DANEZA / THE DANISH GIRL îi are ca protagoniști pe Eddie Redmayne în rolul lui Einar, și pe Alicia Vikander în rolul soției sale, Gerda.

Recenzie:

Vândut ca o poveste adevărată, chiar și cu inexactitățile ei, The Danish Girl este un film inspirat de viețile artistelor Gerda Wegener și Lili Elbe și a iubirii legate între acestea, periplul celei din urmă fiind un simbol veritabil pentru mișcarea transgender.

2Tis the season – suntem în toiul nominalizărilor pentru cele mai prestigioase premii, au început să aibă loc ceremoniile, tot ce mai lipsea erau filmele care fac apel la emoțiile noastre și au ca subiect unul din motivele pentru care oamenii-și varsă frustrarea (de multe ori neconcepută și teribil de nedocumentată) în newsfeed-ul vostru. Pe asta s-a bazat și PR-ul pentru The Danish Girl, fiind văzut ca un capitol important pentru portretizarea personajelor transgender și bine jucat de o parte și ca ceva insuficient, supraestimat din cauza abordării unui subiect sensibil, comercial de altă parte. În realitate, este un melanj între cele două.

3În Europa nord-vestică a secolului XIX, pictorul Einar Wegener trăia o poveste de dragoste model alături de Gerda, soția sa, de asemenea pictoriță. El avea succes, ea nu, însă lucrurile încep să se schimbe, Einar își dă seama că el nu e, de fapt, cine ar trebui să fie, iar personajul lui Vikander (tare ocupată anul ăsta, de la Ex Machina la The Man from UNCLE, de la Burnt la cel despre care vorbim acum), o Gerda care reușește cu greu să susțină pe cont propriu acțiunea pictată în tonuri tulburi de regizorul Tom Hooper, asistă în lacrimi, ușurare scurtă când picturile ei ajung apreciate și frustrare la găsirea identității de către femeia care fusese odată soțul ei. Oola Paulson (o boemă și fermecătoare Amber Heard) și Hans Axgil (Matthias Schoenaertes) sunt scriși de scenaristă, Lucinda Coxon, strict pentru umplutură.

room1

Eddie Redmayne a avut mult timp să studieze pentru acest rol și capturează nesigur tranziția și toate dificultățile care vin aceasta, notând câteva deficiențe în interpretarea sa, cu mulți percepând distribuirea unui bărbat cisgender în rolul lui Elbe ca pe o greșeală. Însă toate astea sunt trecute cu vederea, pentru că vorbim de cute little Oscar-winning Redmayne here. Însă Danemarca acelor vremuri nu a arătat niciodată mai frumos pe cât se vede pictată prin ochii lui Hooper și muzica lui Desplat.

4

Cu toate acestea, dacă trecem cu vedere hibele lui, pelicula este un dat necesar și nu aș fi afirmat asta dacă nu aș fi văzut și citit reacțiile altora care au vizionat filmul. După cum spunea și Amber Heard într-un interviu, avem tendința de a ne teme de tot ceea este străin și neobișnuit, iar prin asta ne limităm. Singurul antidot pentru prejudecățile noastre este învățarea, educația. Până când nu vom fi în stare să ne familiarizăm cu diversele fațete ale spectrului uman, ne menținem în întuneric și continuăm să trăim în frică, o reacție viscerală în fața necunoscutului.

The Danish Girl / “Daneza” va rula din 8 ianuarie la cinematografe fiind distribuit în România de Ro Image.

Postere:

The Danish Girl

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.