Michael Mason: I don’t work for the CIA

Sean Briar: You do today

De la începutul anului tot vorbim despre posibilii canditați la rolul lui James Bond – ținând cont de faptul că Daniel Craig bate în retragere iar “Spectre” nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor fanilor. “Bastille Day” este filmul în care Idris Elba, dacă mai era nevoie, demonstrează că este un concurent serios la titlul de the next 007.

bastille-day2Dacă mă întrebați pe mine, în clipa de față trei actori își dispută mult râvnita partitură: Aidan Turner (cunoscut pentru rolurile din “Poldark”, “Being Human” și trilogia The Hobbit), Tom Hiddleston (“The Deep Blue Sea”, “War Horse”, “The Avengers”) și Idris Elba (“Luther”, “The Jungle Book”). Aidan Turner a jucat la sfârșitul anului trecut în miniseria BBC, “And then there where none” iar prestația, combinată și cu o serie de scene în care fanele l-au putut admira în toată splendoarea l-au adus pe actorul irlandez în poziția de lider al clasamentului Who will be the next James Bond. Eu propun să aibă loc un soi de reality show în care toți actorii dispuși să intre în această horă, să treacă printr-o serie de probe eliminatorii. Un fel de Survivor meets Fort Boyard. Așa vedem și noi ce le poate pielea. Tom Hiddleston nu s-a lăsat nici el mai prejos. “The Night Manager”, serialul în care joacă rolul lui Jonathan Pine a fost o reușită pentru BBC și cu toate că nu va există un al doilea sezon – thank God for small miracles – l-a aruncat pe Hiddleston, de felul lui binevoitor când vine vorba de roluri cu greutate, în primii trei concurenți cu șanse reale.  Și așa ajungem la Idris Elba. Mulți zic că-i imposibil să avem în următorii ani un Bond de culoare dar stilul actoricesc îl apropie de Sean Connery și Timothy Dalton așa că nu ne-am miră dacă Daniel Craig ar predă ștafeta lui Luther.

bastille-day3Back to Bastille Day, povestea este următoarea: îl iei pe Richard Madden – aka Robb Stark aka Prince Kit – și îl pui într-un rol de șmecheras, hoț de buzunare cu ochii mari, albaștrii, numai bun să zăpăcească fanele și îl arunci într-un talmeș balmeș, complet cu emigranti, ultra-naționaliști și servicii secrete. La prima privire ar fi rețetă unui dezastru dar aici intervin actorii și scenariul. Elba și Madden au chimie pe ecran, funcționând pe principiul “m-am pricopsit cu tine, nu vreau un partener, la dracu’, o să fie bine”. Idris Elba aka agentul CIA Briar împrumută caracterisitici de la mai mulți agenți secreți din filme. Dacă vi se pare că simțiți un iz de Liam Neeson meets Clint Eastwood via Pierce Brosnan să nu va mirați. Stați frumos pe scaunul din cinematograf – eventual încercați să nu butonati smartfone-ul din zece în zece minute că nu-i un film prost din cauza căruia numeri în gând cât mai e până ieși din sală – și apreciați dinamica printre personaje și povestea.

BDay_D11_224.CR2

Curiozitatea mă împinge să mă întreb cum a fost primit Bastille Day în Franța ținând cont că scenariul aduce în prim plan partidele extremiste, situația emigranților și a minorităților din cartierele mărginașe din Paris și în general paranoia colectivă legată de atentatele teroriste. Liantul acestor elemente îl reprezintă o reinterpretare a temei centrale din filmul “The Rock”. În locul soldaților americani care pun stăpânire pe închisoarea Alcatraz și cer o recompensă pentru faptul că guvernul i-a ignorat și i-a tratat cu curul, în Bastille Day avem echipă antitero aflată în poziția de incită la razmeriță și a de a atrage atenția prin metode neconvenționale. Poveștile din filme evoluează în ton cu evenimentele care se petrec în lume, iar regizorul James Watkins și scenaristul Andrew Baldwin pun cap la cap o poveste antrenantă în care personajele principale sunt cât de cât conturate, iar cele secundare cum ar fi Jose Garcia și Thierry Godard, comandantul forțelor antitero ies în evidență. Godard împrumută la greu din rolul jucat de Ed Harris în “The Rock” – și mă gândesc dacă nu cumva filmul ăsta e un soi de tribut ascuns blockbuster-ului din anii ’90 – dar personajul are motivație și câteva scene bune. Kudos for that!

Bastille Day funcționează pe rețeta de buddy-cop movie cu reminiscențe din “The Rock”, iar Idris Elba și Richard Madden au chimie pe ecran, un element binevenit în economia filmului.

Ritmul alert și scenariul în ton cu situația socială actuală fac din acest film o ofertă de neratat în cinematografe. Cu tot cu audiția pentru rolul lui Bond, Elba face ce știe mai bine, Madden e în stare să facă mai mult decât să ne zâmbească galeș, all in all avem de-a face cu o reușită din partea lui Watkins and co. Give it a go, dearies!

Recenzia e scrisă de Ioana de la Edge and Back.

În România, lungmetrajul va fi lansat din 29 aprilie 2016 și este distribuit de Ro Image.

Câteva cuvinte despre film s-au spus și la matinalul de pe Radio 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.