După ce Ziua Independenței a redefinit genul filmului eveniment, următorul capitol oferă un spectacol global la scară inimaginabilă.

Regizor: Roland Emmerich

Scenariu: Nicolas Wright, James A. Woods

Gen: AcțiuneAventură, SF

Lansare:  24 iunie

Durata:  120 minute

Studio: Twentieth Century Fox Film

Distribuitor: Odeon Cineplex

Clasificare: AP.12

Actori:

Liam Hemsworth … Jake Morrison
Jeff Goldblum… David Levinson
Jessie T. Usher… Dylan Hiller
Bill Pullman… President Whitmore
Brent Spiner… Dr. Brakish Okun

Sinopsis:

Folosind tehnologie extraterestră recuperată, națiunile de pe Pământ au colaborat la un proiect de apărare imens pentru protejarea planetei.  Însă nimic nu ne poate pregăti pentru forța avansată și fără precedent a extratereștrilor.  Numai ingenuitatea câtorva bărbați și femei curajoși poate salva lumea noastră de la dispariție.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Mai mare mai spectaculos…

nu neapărat o reţetă câştigătoare

Iată-ne la 20 de ani după evenimentele din Independence Day, filmul de box-office din 1996. Terra este luată iar în vizor de civilizaţii extraterestre, iar atacurile sunt mai şocante ca oricând. Toată lumea ştia sau bănuia că se vor întoarce. Acum navele lor sunt aici şi fac prăpăd la scară inimaginabilă.

independence-day-resurgence-647515lCând a fost anunţată această continuare, de altfel aşteptată de mulţi, tensiunea şi aşteptările au crescut progresiv, poate la fel ca şi la ultimul episod din seria Star Wars, dacă îmi e permisă o comparaţie. Trebuie să recunosc că s-a creat un hype pe tema acestei francize şi, într-adevăr, fanii au avut şi încă au mari aşteptări de la acest nou film, ”Independence Day: Resurgence”.

Așa cum era de așteptat mare parte din echipa de actori din primul film a revenit și de această dată, cu o singură excepție, Will Smith, de care știa toată lumea că nu își face apariția în acest nou film din franciză. Roland Emmerich este recunoscut pentru faptul că toate producțiile sale au fost grandomane, încă de la început, și amintim aici Independence Day, Godzilla, The Day after Tomorrow, 2012, toate aceste filme având ca numitor comun ba extratereștrii, ba catastrofe gigant.

independence-day-resurgence-110943lNici acest film, ”Independence Day: Resurgence”, nu face rabat de la acest desiderat, dar, și cu părere de rău o spun, scenariul filmului este moale, cu dialoguri puerile și pe alocuri fără sens. Te lasă cu întrebarea chiar era necesar să spună asta?, ba mai mult, anumite scene sunt atât de previzibile, încât deja îți poți face, mental, o imagine a ceea ce urmează să se întâmple până la finalul filmului. E un sentiment groaznic, mai ales dacă ești și fan al primului film, film în care, de bine de rău, mai aveai momente de suspans, surprize și întorsături de situații. Aici aproape totul este previzibil.

Avem parte de actori/personaje noi cu legături, mai mult sau mai puțin, cu cele existente în filmul din 1996. Odată cu anunțul că Will Smith nu își va relua rolul, rol care de altfel l-a adus ca mega-star pe firmamentul hollywoodian, Emmerich și scenariștii, Nicolas Wright și James A. Woods, s-au gândit să îl aducă în prim plan pe Dylan Hiller, interpretat in 1996 de Ross Bagley, acum interpretat de Jessie T. Usher, un tânăr căpitan, pilot ca și tatăl său vitreg, Captain Steven Hiller.

independence-day-resurgence-471428lTânărul de numai 24 de ani, până în acest moment, a putut fi văzut în tot felul de seriale TV, amintim aici Level Up, Criminal Minds, Numb3rs, etc. Din păcate pentru el și pentru rolul atribuit, Usher (ca și celebrul rapper), nu reușește să se ridice la nivelul predecesorului său, ca și actor, Will Smith, în postura dată. Are rolul principal, într-adevăr, dar se pare că experiența sa din seriale nu l-a ajutat foarte mult în crearea și creionarea unui personaj emblematic, așa cum a reușit Will Smith să facă in 1996.

Un alt personaj nou este fiica fostului Președinte american, Withmore, interpretat și aici de același Bill Pullman, este vorba de Patricia Whitmore, interpetată de tânăra Maika Monroe, cunoscută pentru roluri ușoare în tot felul de filme tv și cam de mâna a doua. Nu prea strălucește nici domnișoara, din păcate. Este lăudabilă intenția lui Emmerich de a aduce în prim plan actori tineri, noi, necunoscuți, dar se pare că pătura a fost prea mare pentru ei.

1280x720-fFnDacă ar fi să spun care ar fi un drept urmaș al lui Smith, aș opta pentru Liam Hemsworth. El interpretează rolul unui rebel pilot american, în conflict direct cu personajul lui Usher, și logodit cu tânăra Patricia Whitmore, Jake Morrison. Hemsworth vine din spate tare, pe urmele frățiorului său, și chiar dă savoare și puținele momente de comedie din film, alături de celebrul Jeff Goldblum, în pielea lui David Levinson.

Scenariul ar fi avut potențial de box-office, fără discuție, dacă și-ar fi ales pentru personajele cheie actori cu mai multă vână, așa este un scenariu, și implicit un film care ar putea rămâne în memoria colectivă, dar nu și în box-office-ul american la fel ca și predecesorul său din 1996. Efectele speciale sunt fabuloase, la scară mare aș mai adăuga eu. Sunt bine implementate având în vedere ca vorbim de un catastrophe-movie. Imaginea, sunetul și muzica sunt pe măsura filmului și a subiectului dezbătut, dar nu ceva notabil care să-ți rămână în memorie.

Ca și concluzie finală anvergura distrugerii este din nou la scară impresionantă, chiar dacă scenele de gen ar fi putut ocupa și mai mult spațiu pe ecran și da, merită văzut împreună cu familia într-o zi de week-end. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 24 iunie în cinematografe să vedeți ”Independence Day: Resurgence”, film adus în România de Odeon Cineplexîn format 3D, IMAX 3D și 4DX.

Poster:

independence-day-resurgence-536986l-1600x1200-n-e5914ffc

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.