The Shallows – Recenzie

1
2973
Ascultă acest articol


În captivantul thriller ”The Shallows”, Nancy Adams face surfing pe o plajă pustie, într-un loc care se dovedeşte a fi zona de vânătoare a unui mare rechin alb.

Regizor: Jaume Collet-Serra

Scenariu: Anthony Jaswinski

Gen: Dramă, Groază, Suspans

Lansare:  15 iulie

Durata: 87 minute

Studio: Columbia Pictures

Distribuitor: InterComFilm Distribution

Clasificare: AP.15

Actori:

Blake Lively … Nancy
Óscar Jaenada… Carlos
Brett Cullen… Dad

Sinopsis:

Deşi ea se află la doar 200 metri de mal, supravieţuirea pare a fi pentru Nancy testul suprem, care-i va pune la încercare ingeniozitatea, calităţile şi stăpânirea de sine.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Supraviețuieșe sau devii hrană la rechin!

Anii în urmă când am dat prima dată cu ochii de clasicul ”Jaws”, filmul din 1975, am realizat atunci că genul ăsta de filme, având ca personaj negativ rechinii o să devină un izvor și sac fără fund pentru mastodontul ce se cheamă Hollywood.the-shallows-134584l-1600x1200-n-2ebfd542Se pare că nu m-am înșelat nici de această dată, referindu-ne aici la filmul de față, ”The Shallows / Din Adâncuri”. Trebuie să înțelegem de la început că Hollywood-ul nu vrea să piardă bani, și că, în nebunia asta, în goana asta după bani încearcă tot felul de rețete, deja folosite de alții, doar pentru a atrage publicul în sălile de cinema și pentru a face foarte mulți bani.

the-shallows-202362l-1600x1200-n-62fff0a3Din păcate filmul despre care vorbim, în regia lui Jaume Collet-Serra, un regizor spaniol, care are la activ câteva filme de acțiune și de groază, amintim aici Run All Night, Non Stop, Orphan sau chiar horror-ul House of Wax, merge pe rețetarul expus mai sus. Dă greș, în opinia mea, și nu din prisma scenariului imaginat și scris de Anthony Jaswinski, un scenarist axat eminamente pe genul horror (vezi filmografia), ci pe lipsa de originalitate a regizorului.

Filmul ar fi avut potențialul să devină un clasic, dacă vreți, dacă regizorul spaniol nu ar fi copiat multe elemente de suspans dar și moduri de filmare din alte filme de gen (dacă ești cinefil avizat recunoști ușor filmele din care a copiat). Sunt multe momente lungite fără rost, momente care ar fi putut fi umplute cu mai multă acțiune, din punctul de vedere al personajului negativ.

the-shallows-675248l-1600x1200-n-939049f3Ni se dă o tânără domniță, pe numele ei Nancy, care vine pe o plajă retrasă din Brazilia, pentru a-i aduce un ultim omagiu răpostatei mame, care moare în urma unei boli incurabile. Ea este o doctoriță în devenire, dezamăgită de ea, de lume, care își dorește să scape de toți și de toate venind pe această plajă.

Personajul este interpetat, în condițiile date, chiar foarte bine de actrița americană Blake Lively. Se vede ca domnșoara noastră își dă silința să scoată din personaj tot ceea ce este de scos. Și o face bine.

Nu vă așteptați la răsturnări bruște de situații, că nu o să aveți parte de ele. Filmul are un ritm greoi, așa cum spuneam, pe alocuri anumite scene lungite mult prea mult, iar puținele scene de acțiune, spre final, sunt încărcate de tensiune, dar nu atât de spectaculoase pe cât mă așteptam.

Din punct de vedere tehnic, având în vedere că 90% din film a fost în ocean, filmul arată bine, directorul de imagine făcându-și treaba foarte bine. Ar fi fost, poate, un adaos calitativ dacă ar fi fost filmat în 3D. Cadrele sunt exemplare, atât cele de sub, cât și cele de de-asupra oceanului. Muzica nu strălucește, dar e o permanență acolo, în film și nu te deranjează foarte tare dar nici nu te ridică de pe scaun.the-shallows-592320lConcluzia este că ar fi putut fi mai mult decât este și ar fi meritat mai mult, dar, cu toate astea este un film captivant care merită văzut. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 15 iulie în cinematografe să vedeți ”The Shallows / Din Adâncuri”, film adus în România de InterComFilm Distributionîn format 2D.

Poster:

the-shallows-682823l-1600x1200-n-17590392

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.