“Revederea explozivă dintre regizorul Greengrass și Matt Damon demonstrează că pelicula onorează cinematografia realistă și montajul ”măcinat”. ”

Regizor: Paul Greengrass

Scenariu:  Paul Greengrass, Christopher Rouse

Gen: Acțiune, Thriller

Lansare: 29 iulie

Durata: 2h 3min

Studio: Universal Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: N-15

Actori:

Matt Damon     …      Jason Bourne
Vincent Cassel     …     Asset
Alicia Vikander     …     Heather Lee
Tommy Lee Jones     …     Directorul CIA, Robert Dewey
Julia Stiles     …     Nicky Parsons

Sinopsis:

Cel mai de temut fost agent CIA este scos din ascunzătoare odată cu dezvăluirea unor informații secrete din trecutul său.

Recenzie:

Jason Bourne, deschizător de uși, de ochi, asasin cu dosar, îndurător, sceptic. La patru ani de la ultima felie de spionaj coaptă de Tony Gilroy cu Jeremy Renner în hainele unui alt personaj decât cel eponim, la alte neînțelegeri și refuzuri de colaborare, la veștile unui Bourne 6 ce-l va urmări tot pe Aaron Cross în 2018, vă amintim de emfaza din penultimul film pusă pe o moștenire, iar cum o moștenire nu poate surveni decât în urma unei pierderi…

După cum spunea și Paul Greengrass într-un interviu, Jason Bourne încă nu-și găsise mult căutata identitate. De acum însă, avem niște adevăruri concrete: tot ce vrea el este să trăiască ce i-a mai rămas din viața consumată nu de organizația pentru care lucra, ci de toate corpurile neînsuflețite pe care a călcat și încă o mai face pentru a ajunge într-un punct mai confortabil. Orice răspuns ar primi, ori ridică mai multe întrebări, ori se dovedește mult prea otrăvit pentru a avea încredere în el. Revederea explozivă dintre regizorul Greengrass și Matt Damon demonstrează că pelicula onorează cinematografia realistă și montajul ”măcinat”, în ciuda scenariului lui Greengrass și Rouse care-i ușurează munca inamicului lui Jimmy Kimmel, cel mai periculos agent CIA având doar 25 de replici.

jason-bourne-4Cu scenariul nu lucrează prea bine nici Julia Stiles, care nu a mai avut un rol relevant de la “10 Things I Hate About You”, which says something. Nicky Parsons e iar pe fugă, și asta pentru că tocmai ce a furat niște fișiere secrete ce scot la lumină noi informații despre gruparea-program Treadstone, unde fusese recrutat și Bourne, dar și despre noul descendent, și anume Iron Hand (un fel de Blackbriar, dacă vreți) care să crească o altă generație de asasini suspuși total. Emoțiile lui Stiles sunt atât de obtuze încât putem empatiza cu greu în momentele de tensiune ce-i implică personajul.

jason-bourne-3Obosit e și Tommy Lee Jones, directorul CIA, o variantă reciclată și deloc comică a lui Kay. Pentru gura de aer proaspăt le mulțumim însă Aliciei Vikander, agenta Heather Lee expertă-n partea IT, care nu e la primul ei rol într-un film cu spioni. Serioasă în costumul ei negru și părul prins, Heather e exemplul clasic de millenial și se mândrește cu asta, afirmând cu siguranță că ea știe cum să vorbească cu oamenii din generația sa.

jason-bourne-2În ecuație mai vine și exponentul lui Aaron Kalloor, un mogul și director peste o companie asemănătoare Facebook-ului ce promite să păstreze anonimatul online, numită Deep Dream. Riz Ahmed, pe care l-am notat în agendă după energia refulată în Nightcrawler, e ingenuu în interpretare și ne face să mai trecem cu vederea peste următoarea hibă: rolul de asasin/spion chitit pe răzbunare al lui Vincent Cassel, un ”asset” important pentru cast și un nume cu rezonanță, capacitățile acestuia din domeniu rămânând neexplorate.

jason-bourne-1

Acest ultim film se construiește în jurul conceptului de ”știai în ce te bagi”. Un fel de cauză-efect asumat. Nu o dată este menționată această idee, nu numai în jurul protagonistului, ci și al celorlalte personaje. Cu toate acestea, păienjenișul vinei ce-i întunecă gândurile fostului David Webb nu e unul din care scapi cu ușurință, iar Bourne stă în permanență cu picioarele plasate pe două porțiuni diferite de pământ, între ele deschizându-se o genune de mișcări și alegeri greșite. Repercusiunile ajung să se simtă naturale, ba chiar familiare. După cum spunea și Alex Turner într-un B-side mai recent, ”it feels like the sequel you wanna see but you were kinda hoping they would never make”.

Câteva cuvinte despre film s-au spus și la matinalul de pe Radio 1. (ÎN CURÂND)

Jason Bourne este adus în România de Ro Image, și va rula în cinematografe din 29 iulie.

Poster:

Jason Bourne

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.