Ascultă acest articol


Arhiva Națională de Filme este o instituție vitală nu doar pentru cinematografia din România, ci și pentru memoria socială a ultimului secol.

Pentru Ministerul Culturii, revitalizarea Arhivei Naționale de Filme este un proiect extrem de important, iar el privește în același timp identificarea problemelor existente și găsirea unor soluții viabile pentru chestiunile legate de dotarea tehnică. De asemenea, de maximă importanță este și  recunoașterea nevoilor personalului instituției, atât din punctul de vedere al salarizării cât și al posibilităților de formare.

Din păcate, aceste lucruri nu se pot întâmpla de la o zi la alta sau fără un proces prealabil de evaluare a situației actuale. În prima parte a acestui an, președintele Federației Internaționale a Arhivelor de Film (FIAF), Eric LeRoy, a venit în România pentru a realiza un raport, însoțit de un set de recomandări, privitor la situația Arhivei Naționale de Filme din România. Pornind de la aceste recomandări, Ministerul Culturii a cerut sprijinul a aproape 60 de cineaști, critici și istorici de film, interesați în mod genuin de viitorul Arhivei Naționale de Filme, care colaborează deja de o lună și jumătate cu reprezentanți ai ANF. De asemenea, a cerut sprijinul altor instituții, naționale și internaționale, cum ar fi Biblioteca Națională a României, Arhivele Naționale ale României și Asociația Cinematecilor Europene, toate implicându-se, dincolo de orice obligații legale pe care le-ar putea avea, pentru a oferi propuneri de soluții care să facă parte dintr-un raport final, înaintat Ministerului în luna septembrie a acestui an. Toate aceste persoane și toate aceste instituții depun un efort considerabil, din pura și sincera dorință de a ajuta Ministerul și Arhiva Națională de Filme.

Raportul va fi făcut public, iar Ministerul Culturii își asumă alcătuirea unui plan multianual de revitalizare, cu bugetul aferent, care să permită rezolvarea în decurs de câțiva ani a problemelor stringente identificate inclusiv de către reprezentanții Arhivei Naționale de Filme.

Din păcate, datele de până acum indică nu o rea-voință, ci o lipsă de capacitate managerială în cadrul Arhivei Naționale de Filme. Aceasta include situația dramatică a salariilor personalului, mai ales a celui aflat în funcții de execuție, și absența unei formări profesionale continue.

Niciuna dintre persoanele sau instituțiile implicate în evaluarea situației de la Arhiva Națională de Filme nu a intenționat vreodată să aducă vreun prejudiciu instituției sau angajaților acesteia. Aceste grupuri de lucru sunt formate din oameni cu experiență nu doar în film, ci și, în cazul multora, în lucrul cu materiale de arhivă față de care au un atașament real.

Niciodată până acum situația arhivelor nu a preocupat în mod real autoritatea centrală, ceea ce explică și situația tehnică și economică actuală a Arhivei Naționale de Filme. Considerăm că revitalizarea ANF are nevoie de un capital de încredere și de cooperarea tuturor celor interesați de istoria audio-vizuală a României, dincolo de animozități personale și supoziții de rea-credință. E un proiect care ar trebui să treacă dincolo de parti-pris-uri și de presupuneri negative.

Până în septembrie mai e puțin și e nevoie de un efort concertat pentru ca lucrurile să se schimbe cu adevărat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.