Hands of Stone – Recenzie

0
2330
Ascultă acest articol

„Hands of Stone / Pumni de piatră” spune povestea legendarului Roberto Duran şi a antrenorului său Ray Arcel, precum şi a modului în care şi-au schimbat viaţa unul celuilalt. E o poveste despre iubirea şi pasiunea din inima erei de Aur a Boxului, având în centru rivalitatea dintre Duran şi Sugar Ray Leonard.

Regizor: Jonathan Jakubowicz

Scenariu: Jonathan Jakubowicz

Gen: AcţiuneBiografieDramă

Lansare: 9 septembrie

Durata: 105 minute

Studio: Fuego Films

Distribuitor: Forum Film România

Forum Film Româniae: AP.12

Actori:

Edgar Ramírez … Roberto Duran
Robert De Niro… Ray Arcel
Usher Raymond… Sugar Ray Leonard
Rubén Blades… Carlos Eleta
John Turturro… Frankie Carbo

Sinopsis:

Ray Arcel, un evreu din Harlem, care a devenit primul antrenor de box ales în Boxing Hall of Fame, îi va conduce drumul spre victorie lui Rodrigo „Pumni de piatră” Duran, care creşte cu dorinţa de a răzbuna mândria ţării sale. El se luptă cu boxeri americani de top în cele mai importante ringuri din America de Nord. Alături de el, americanul Ray Arcel îi completează furia cu inteligenţă şi forţă. Iar relaţia lor îi poartă pe Duran de la mărire şi decădere la izbăvire.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Duran nu pierde, câștigă!

În ultima perioadă tot mai multe filme au la bază povești reale de viață, care mai de care mai impresionante. Și trebuie să recunoaștem că Hollywood-ul știe să facă (și) filme bune, mai ales când au astfel de subiecte.

hands-of-stone

Este cazul și filmului „Hands of Stone / Pumni de piatră”, scris și regizat de Jonathan Jakubowicz. Subiectul filmului tratează viața și ascensiunea fulminantă în fabuloasa lume a boxului a lui Roberto Duran.  Fiu al unui puşcaş marin american care are o aventură cu o localnică, în perioada ocupației din Panama, Duran creşte cu dorinţa de a răzbuna mândria ţării sale. El se luptă cu boxeri americani de top în cele mai importante ringuri din America de Nord. 

hands-of-stone-528558lRolul i-a fost atribuit lui Edgar Ramírez,  nominalizatul la Globurile de Aur, actor care în ultima perioadă a avut o ascensiune de lăudat, remarcată în câteva producții foarte bine cotate la box-office. Ramirez vine c acest rol după eșecul intitulat Point Breakun remake al unui film din anii ’90 și înainte de lansarea unui film așteptat, și anume The Girl on the Train. Jocul actoricesc prestat de Ramirez în acest film s-ar putea să îi aducă și o nominalizare la Oscar. Atât de bine s-a descurcat portretizând legenda boxului Roberto Duran.

Surpriza acestui film constă în apariția celebrului cântăreț Usher Raymond în rolul unei alte legende din lumea boxului, Sugar Ray Leonard. Usher ne face demonstrația unui talent ascuns, latent, în ale actorie, iar prestația lui este lăudabilă și de urmărit în anii ce urmează. Rolul jucat în acest film îi va aduce cu siguranță contracte bănoase pentru următoarele proiecte cinematografice.

hands-of-stone-553367lCel de-al doilea personaj important în acest film este Ray Arcel, un evreu din Harlem, care a devenit primul antrenor de box ales în Boxing Hall of Fame. El a antrenat mai mult de două mii de luptători în decursul unei cariere de 70 de ani. Filmul prezintă reîntoarcerea sa după o pensionare forţată de Mafia din Madison Square Garden. Arcel decide să-l antreneze pe Duran gratuit, riscându-şi propria viaţă, şi porneşte alături de el o călătorie demnă de o relaţie tată-fiu, care îl va schimba pentru totdeauna.

Era de așteptat ca acest rol, cel puțin asta e părerea mea, să-i fie atribuit unui actor cu greutate, deoarece rolul secundar, este un rol de compoziție, rol ce ne demonstrează că indiferent de ce bariere te lovești în viață ai puterea de a te ridica și de a merge mai departe. Ray Arcel a fost nevoit să se retragă pentru câțiva ani buni din lumea boxului după ce Mafia boxului, văzând că nu cedează în a promova în toată America boxul ca și sportul tuturor, au încercat să-l intimideze, ba mai mult, l-au băgat în comă.

Robert De Niro este actorul căruia i s-a încredințat acest personaj emblematic, și e greu să scrii despre un asemenea monstru sacru al cinematografiei. Actor care are experiența unui film cu un asemenea subiect, dacă ne aducem aminte de Raging Bull din 1980. De Niro nu face altceva decât există în acest film și aș zice ca e suficient, dar ca să adaug ceva, pot spune că rolul i-a fost ca o mănușă. Lui De Niro dacă îi dai o joardă îți face din ea bici. Și este cazul și cu acest rol.

Filmul este dramatic în anumite momente, mai ales când ni se aduce la cunoștință modul și locul de unde a plecat Duran, din sărăcia lucie din Panama, stat sub ocupație americană, măcinat de revolte și de comploturi. Este impresionant dacă stai să te gândești că un om ca Duran a reușit prin muncă și prin foame de a răzbi din sărăcie, să ajungă unde a ajuns, ca mai apoi să decadă cuprins de febra banilor, a drogurilor, băuturii și a damelor ușoare, iar la final să renască din propria-i cenușă ca pasărea Phoenix.

hands-of-stone-427295l

Scenele de box au fost filmate excelent și îți dau senzația că sunt reale și nimic din ce se întâmplă acolo nu te îndeamnă să crezi altceva. Imaginea, sunetul și muzica sunt așa cum trebuie să fie și totul se îngemănează perfect în construcția filmului.

Merită să-l vedeți, merită să învățați lecțiile de viață oferite de personajele filmului și sunt convins că la final o să vă pună pe gânduri. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 9 septembrie în cinematografe să vedeți „Hands of Stone / Pumni de piatră”, film adus în România de Forum Film România.

Poster:

hands-of-stone-758431l-1600x1200-n-66d708aa

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.